SAAB: tillverkad i Belgien

Det faktum att Stallbacka-fabriken i Trollhättan inte har varit den enda platsen där SAAB-bilar har byggts. Valmet i Finland, Magna Steyr i Österrike och GM-fabriken i Ramos Arizpe, Mexiko är till exempel väl publicerade, men som visste att SAABs byggdes in Belgien också?

SAAB: tillverkad i Belgien
SAAB: tillverkad i Belgien

Mechelen
Den historiska staden Mechelen, beläget mellan Belgiens huvudstad Bryssel och Antwerpen, är hem för inte mindre än tre olika föremål som finns på UNESCO: s världsarvslista. I slutet av 50-talet av förra århundradet blev det emellertid också platsen för IMA-anläggningen ("Importateur des Moteurs et d'Automobiles" eller "Importör av motorer och bilar"). Förutom att importera olika bilmärken var IMAs viktigaste aktivitet montering av Mercedes-Benz-bilar, men från 1959 till 1961 rullade 276 SAAB 93-tal och ytterligare 332 SAAB 96 2-takts från monteringslinjen.
Det som gör dessa SAABs riktigt unika är att de endast var riktade mot den belgiska marknaden och de bar en anpassad tillverkares ID-sköld.

Unik typsköld
Unik tillverkartypsköld för SAABs monterade i Mechelen, Belgien

 

Flera kroppar transporteras med tåg från Sverige till Belgien.
Flera kroppar transporteras med tåg från Sverige till Belgien.

Nästan 25,000 SAAB 99 s
Vid 1973 hade Mercedes slutat sin egen produktion i Mechelen efter 11 års produktion. Intressant nog, detta markerade den punkt som SAAB återvände till Belgien. SAAB vill expandera sin produktionskapacitet på andra håll i Europa. SAAB-Scania och IMA ledde till att Mechelen-anläggningen omnämndes till "Sobelmotors". 24,821 SAAB 99 är mellan 1973 och 1977. Den här gången byggdes inte bilarna endast på den belgiska marknaden. I själva verket exporterades mer än hälften av produktionen till USA.

Sobelmotors var ett dotterbolag till IMA-gruppen, vilket innebar att SAAB ofta skulle hittas i belgiska utställningslokaler tillsammans med Mercedes-Benz. Även om monteringslinjen stängdes i november 1977 fortsatte importen av SAABs till mitten av 1979.

Historien lever vidare
Gecko Laan och Rode Kruis Plein (anläggningarna används nu som köpcentrum).

Modell av en belgisk 99 som fortfarande ses på bilmuseet Mahymobiles i Leuze-en-Hainaut.
Modell av en belgisk 99 på bilmuseet Mahymobiles i Leuze-en-Hainaut, Belgien.

Bilder och text som används med barntillstånd från Saabclub Belgium (www.saabclub.be).