Apple iCar - Del II Chanser och konsekvenser

Medan Trollhättan går in i det okända, testar en annan svensk tillverkare framtiden. Vi är fortfarande sanna mot ämnet Apple iCar, se i fortsättningen av artikeln från onsdag till Göteborg.

iCar och PowerBook G4
iCar och PowerBook G4

Volvo höll en presskonferens om autonom körning för några veckor sedan. Spännande, och naturligtvis blev jag involverad. Autonom körning är ett stort ämne, vid första anblicken är det imponerande vad svenskarna har lagt på sina hjul. Vid andra anblicken sätts euforin i perspektiv.

Situationen: systemen arbetar på stadsringen i Göteborg. Vägen är flera lane, den kommande trafiken separerad av en Mittelleitplanke-så det gillar kollegatorn i Volvo. Utan separation, utan flera banor, fungerar inte (autonom körning) ännu. Också i snö, dålig synlighet. Om sensorerna inte längre kan detektera banbanemarkeringar stängs systemet av. Man måste ta över.

Navigering genom smala stadskärnor är inte heller (ännu) möjligt för Göteborgarna. Farliga situationer som plötsligt dyker upp har ännu inte lärt sig ... säger Volvo. Det borde hända fram till 2017 - för att vara där mjukvaruindustrin är i dag.

Google skickar redan sina fordon genom centrala Kalifornien - och det fungerar. Varför?

Eftersom Google och Apple har resurser och serverkapacitet som du bara kan drömma om i Göteborg och någon annanstans. Fördelen på infrastrukturområdet är erfarenheten av datacentraler som är svår att komma ikapp.

Den spännande frågan: var kommer Google och Apple att vara 2017 med sin dynamiska utveckling och nästan obegränsade resurser? Var fordonsindustrin 1.0?

Vem bygger faktiskt iCar?

Det är osannolikt att Apple kan ägna sig åt sin egen produktion. Som med de andra produkterna kommer de att byggas där de förstår något.

Två rykten cirkulerar. En bayersk radiostation meddelade att BMW kunde bygga iCar och att den kunde baseras på en vidareutveckling av i3. En annan källa, plockad av svenska medier, ser Volvo som en partner. Den outnyttjade kapaciteten i Kina skulle således kunna utnyttjas bättre.

Sannolikheten för att Apple kommer att lita på BMW är högre än möjligheten att Volvo kommer att samarbeta med kalifornierna. BMW har redan bevisat sin expertis inom nya material och alternativa enheter med i3 och i8.

Det finns ett annat alternativ. En tom fabrik i Trollhatten, ett företag som vill arbeta som kontraktstillverkare.

Chanser för designen

En dator är en låda, är en låda. Inte mer. Därför svårt att designa. Apple Lisa och Macintosh satte standarder, liksom Power Mac-datorer. 2001 presenterade Apple Powerbook G4 ... den första bärbara Mac-bärbara datorn med ett metallhölje. En princip som har förblivit sann till denna dag. Mina powerbooks har ett tufft liv och följer mig överallt. När jag tar dem ur drift har de sett många kilometer på flygplan, bilar, tåg och många länder. De går vanligtvis till en ny ägare som fortsätter att använda dem.

Apple levererar bra design samt hög funktionalitet. Om Apple bygger en bil, borde du förvänta dig höga förväntningar. ICar kommer inte vara ett lekfullt drivande ägg som Google. Men en värdefull, funktionell multitool. En tekniskt underkyld produkt, en Saab 9000 transformerad till nuet.

Precis som Cupertino gjorde språnget från plasthölje till metall 2001, kunde nya material forma interiören. Det finns många idéer och mallar. Fisker använde miljösäkra material. Öppet poröst dött trä, naturläder. På begäran kan interiören (vegan!) Konfigureras utan material av animaliskt ursprung. En sydtysk tillverkare kopierade några Fisker-idéer till sin elbil och hyllades av media för så mycket kreativitet.

Det här bildspelet kräver JavaScript.

Tesla tog en 19 ″ skärm och vände upp den. Fräck och samtidigt enkel idé; ingen hade vågat göra det tidigare. Saab arbetade med glaselement i interiören för 9-4x Concept och Aero X. En del av så mycket upprörande svalhet flödade nästan in i serien, men misslyckades på grund av omständigheterna. Något liknande kan förväntas från Apple, det underkylda tekniska varumärket.

Konsekvenserna…

När iCar har kommit fram i verkligheten kommer det att förändra livet i storstadsområdena. Körning kommer inte att vara som den var. Den sista tillflykten är erövrad, man är alltid och överallt nåbar. Samspelet kan inte längre fly, företag kommer att älska den rullande konsumenten.

Det här bildspelet kräver JavaScript.

Samtidigt är körningen dramatiskt säkrare. Fordon kommunicerar med varandra, varnar varandra, olyckor faller drastiskt. Trafikstockningar kan undvikas, trafikflöden kan styras intelligent. En gigantisk infrastruktur i bakgrunden kommer att hålla fordon och översvämning av data pågår, med alla risker och beroenden.

Och det finns nya möjligheter. För människor som är begränsade i sin rörlighet öppnas nya möjligheter för att bevara deras autonomi.

Samtidigt finns det många obesvarade frågor: vem kommer pålitligt att underhålla den rullande datorn? Vem gör uppdateringarna och korrigeringsfilerna? Vem ser till att iCar och dess passagerare inte hackas? Den som äger en iPhone har en grov uppfattning om vilken uppmärksamhet en iCar kan behöva.

Oavsett om resan in i framtiden gillar, oavsett om du betalar priset, måste alla bestämma sig själva.

Rebellerna

En sak är förutsägbar: en motvikt kommer att etablera sig. Det kommer alltid att finnas personer som ser körning som ett nöje, som en hobby, eller som en fristad för mänsklig autonomi.

Rebeller vill inte ha bildelning 2.0 eller en rullande dator. Ingen paternalism, ingen överdriven omtänksamhet. Du vill inte se bilen som en bortkastad produkt bara för att den senaste OSX inte körs på den gamla plattformen.

Artikelns slut. Stäng av!
Artikelns slut. Stäng av!

Dessa irriterande individualister letar efter de gamla analoga bilarna. Den någonstans på landsbygden, långt från storstäderna, har överlevt av samlare och konsumentobjektörer. De kommer att älska en gammal Saab, de kommer att vilja ta hjulet i sina egna händer. Konsekvensen:

Ren glädje! Analog körning, kontrollerad av en människa ...

19 tankar om “Apple iCar - Del II Chanser och konsekvenser"

 • blank

  För alla som vill göra uppror och få en till stor del elektronikfri bil, senast när autonom körning på något sätt har rådat och regleras, är förare av gamla fordon skyldiga att klämma fast en anordning bakom vindrutan som överför position och avstånd till andra trafikanter och den körda vägen direkt till skattekontoret ... ... ge bara inte för mycket hopp om att vi kan komma undan med en 901 eller 9k!

  • blank

   Just nu och därifrån går jag till fots eller på cykel. Utan elmotor. Point.

 • blank

  Spännande tankar om framtidens rörelse på vägarna! I 45 km till arbete gör resan även i Saab, mycket begränsad roligt, det skulle vara ett fält eftersom du kan vara helt automatisk motiv är 90% begränsad till avståndet till Vorausfahenden att reglera till en acceptabel nivå. Dagens bilindustrin gör på mig intrycket av att ha befintlig teknik mycket långt fulländat sedan kommer ofta en brytning med helt ny teknik. På grund av det betydligt längre livslängden på bilar inte lika snabbt som datorer, men det kommer att komma. Om Google och Apple gör en hel del pengar och människor med idéer någon gång kommit till Anwedung om kommer rausstellen där eller klassiska biltillverkare utan icke uppfunnet-här syndrom.
  Saab för helgen och annars bil-mobilen? Från tid till annan tycker jag också om analog film.
  Spännande är hur mixen av iCars och konventionella fordon fungerar.

  • blank

   Inte alls, det är detsamma som det papperslösa kontoret;)

 • blank

  och är förmodligen intressant. också att bärbara datorer från en annan känd tillverkare i decennier på rymduppdrag alltid har hittat sig i rymden - nej, inte trevligare, men tekniskt sett bättre. De tänker också i Saabs termer: form följer funktion!

 • blank

  Att titta på framtiden påminner mig om min samling av "Hobby. Teknikens magasin ”. Särskilt på 60-talet fanns det artiklar som förmedlade en ensidig framtidstro.

  Realistiskt misslyckas autonom körning idag på grund av de möjligheter som är tekniskt genomförbara, men på grund av de rättsliga hinderen.

  När en Apple bil knåpat ihop, bör också vara tydlig, det vill säga där arbetarna har inga rättigheter och förslavade för den berömda äpple, men utan ägg, så de övervärderade slutprodukten motsvarande ett resultat dras in.

  Tidigare var Apple-produkter oumbärliga eftersom överlägsen.

  Jag började i den digitala världen.

  Idag är det bara övervärderat och erbjuder inte några bättre fördelar, förutom att man behöver det skrämmande egot.

  • blank

   "Idag är det bara för dyrt och erbjuder ingen bättre användning, såvida du inte behöver det för det skrämmande egot."

   Du kan se så, men du behöver inte. Jag tänker på det så här: alla datorer med Windows-system, som bättre för jobbet (enligt min mening). Det finns dock också människor som lägger mer värde på kvaliteten på utförandet och driften av vissa produkter. Av denna anledning har jag bara haft iPhones hittills. Du kan alltid lita på dem, de är bra och värdefulla i handen och är lätta att använda. Ingen annan smartphone erbjuder mig för närvarande denna typ av tillfredsställelse. Dessutom är reklamnedgången inte lika stark som med Samsung-smartphones. Alla som han vill ...

   • blank

    WIN -datorer / bärbara datorer kan också vara av god kvalitet och enkelt slå Apple -produkter. Men du hittar dem inte i de relevanta elektriska stormarknaderna för "girighet är coola" priser.
    Kvalitet har inget att göra med operativsystemet.
    Jag tror att det också betyder sesi och jag har använt det i flera år. Denna tillverkare är mer jämförbar med SAAB när det gäller hållbarhet, tankeväckande egenskaper och distribution.

    Albert har rätt, vi behöver verkligen inte hoppas att Apple någonsin kommer att producera i ett höglönande land.

    • blank

     Alla har ett annat kvalitetskoncept, det är okej också. Tänk inte att Samsung, Sony, HP, Acer, Asus, Toshiba producerar i höglönande länder. Varför då kritiken med Apple?

     • blank

      Nah, jag tror inte det av dem som producerar dyrt, vilket jag inte menade någon.
      Min kritik riktar sig mot gruppens arrogans och många av sina användare (lärjungar), som alltid innebär att visa individualitet och kvalitet, en slags statussymbol.
      Det är helt enkelt en dyr massaprodukt.
      Den tillhörande bläckfisken - som beskrivs i artiklarna - skrämmer mig snarare.

  • blank

   Exakt!

 • blank

  Min slutsats: Om det tillåter småkassan 😉, köper jag mig själv för att förbereda mig för framtida två eller tre andra Saabs till min konvertibla. En stationsvagn, en ny 95er och eventuellt också en nyare konvertibel med färre kilometer.

 • blank

  Jag vet det
  utmattad och utmattad lät jag mig falla i de bästa platserna i min "... bil" på fredagskvällen och TÄNK för mig själv, det skulle vara skönt att kunna njuta av soluppgången med en cappucino i morgon bitti i slottsparken Miramare .. .Men väntar hemma Arbete, det och det; trädgården vill också städas osv osv.
  Killar, du måste tro mig nu! Jag kom verkligen in i Miramare. Min smarta always_dabei_Gerät visade mig precis på skärmen, som Scarifier tillbaka till laddstationen.
  när lukten av kaffe steg till mina näsborrar.
  Jag vet att vi vänjer oss mycket.
  Brothers Grimm tittar ner.
  trozdem
  Jag går idag fortfarande omhuggad i skogen.

 • blank

  Då hör jag redan till rebellerna!

 • blank

  Det sista stycket jag gillar bäst.

 • blank

  För mig är det dock ett faktum som talar emot den lediga fabriken i Trollhättan. Jämfört med BMW, till exempel, har NEVS ingen kärnkompetens alls. Du försökte göra allt lite, men ingenting var enastående. Apple har låtit sina produkter tillverkas av "kontraktstillverkaren" Foxconn i Kina i flera år. Följaktligen kan jag knappt föreställa mig att Apple tänker bygga / köpa och driva en egen fabrik. Så sökandet är förmodligen i riktning mot en kontraktstillverkare MED erfarenhet och viss kompetens.

  • blank

   Du har rätt i teorin. Men: Detta NEVS-företag kommer / måste ändras om det överlever överhuvudtaget. De nya ägarna / partnerna / samarbetspartnerna kommer att ge företaget en annan riktning. Man bör inte basera sin åsikt på den aktuella statusen. Beslutet om att minska skulden fattas på måndag, NEVS planerar att lämna återuppbyggnaden när den blir lagligt effektiv. Kort därefter kommer de nya partnerna att tillkännages.

 • blank

  Återigen en kåt artikel och mycket mer intressant än någon SOFI. Cool kille 🙂

 • blank

  Låter för mig som historien bakom musikalen "We will Rock you" överförd från musiken till bilen. Jag kan inte tänka mig att sitta i en sådan rullande dator. Som i en musikal kommer rebellerna att vinna.

Kommentarer är stängda.