Saab 99 kraschhistoria

Saab har alltid byggt säkra bilar. Och varje Saab var en av de säkraste bilarna i sin era. En krasch i Saab 99 övertygade Heinz om egenskaperna hos en Saab ...

Saab 99 Crash Story
Saab 99 Crash Story

Redan som en 12-årig tog jag en bild av en akaciegrön 99 Turbo Combi Coupe. Ungefär ett halvt år senare kom min pappa med en röd 2 99 L JG 1974, som fungerade som familjevagn i åratal.

Som lärling fick jag gåvan på cirka 18 200.000 km när jag var 99 år och klarat körtestet medan min far köpte nya 99 GLs. Jag körde 3er i goda tre år och cirka 70 ton km, motorn kunde inte brytas, kroppen var inte heller heller, jag skulle inte ens behöva sätta baksidan av ett träd rakt under en rallykampanj och MFK var precis runt hörnet ...

Jag började leta efter ett alternativ, Manta, Kadett B eller C, BMW 3 -serien, etc. Glöm inte Capri, tills en annan "kaustisk" 99 -serie fick mitt öga, som jag genast köpte. Saken var bara ungefär ett år gammal när den fungerade som en "räddningskapsel" i en tung frontalkrasch utan mitt eget fel, och BMW 70i bredvid gjorde ett eländigt intryck. Platt nosparti, slät kupé.

Med blåmärken i bröstområdet, från säkerhetsbälten klättrade vi ut ur bilen, det var det!

Imponerad av säkerheten letade jag genast efter nästa 99. Några dagar senare kom en vän med nyheten att ett par hade annonserat en på grund av utrymmesproblem, men en 99 Turbo, Sedan acacia green. Inom några dagar bytte 99 Turbo händer vid första handen, med cirka 45000 XNUMX km, trots alla evokationer i min omgivning.

Faktiskt ganska snabbmotoriserad, charmen kom till mer kraft och skruvmejseln började. Vatteninjektion (som fabriks tillbehör) installerades och laddningstrycket på 1.2-trimmad stång. Buzz vid starten av injektionen eller frisättningen av overboost var spännande och så du pressade hela grejen till gränsen. I flera år fortfarande som 2. eller 3. Kör bilar och fint väder, veteranen har nu ett lugnare liv.

Med tiden fick jag en 9000 CC 16 V Turbo, som min sambo då medvetet förstörde eftersom det inte var hennes drömbil 🙁

När jag träffade min fru var hon orolig för att vi skulle komma med det gröna monsteret (99 Tu) från A till B, eller det skulle inte bryta ner sig någonstans. Idag hänger det på det väldigt pålitliga och nästan rostfria fordonet, vilket aldrig släppte mig för 30 år. Idag skulle min fru slå på mina fingrar om jag dumpade den roliga bomben.

Leta efter en annan piedestal för min fru vi kom 2004 stopp av Hirsch, såg en 9-5 Sedan, svart, ett troll E som lovade omedelbart efter en provköra min fru. 9-5 har nu nästan 270t Km på den, ny från MFK och drivs dagligen.

End 2008 en silberner1983 900 5 Turbo-dörr kom till läktaren efter en restaurering fit igen det, i väntan på att MFK att göra sin glädje med H-plattor. var knappast det redan 900 skrattade oss le mans blå 1992 omvandlas till, Jg. med 84 t Km på klockan, aldrig sett snö från 2. Hand, som vi sedan importerade 2009 från Österrike.

2012 huddled i en 99 GL Jg. 1984, blå med soltak, förklarar historien här skulle gå bortom omfattningen här, men det har varit sannt i dag.

I maj 2014 sätter vi en annan 2007 9-5 Aero SC till oss, körsträcka acceptabelt, men fylld med allt och till ett bra pris där det fanns inget att klaga på. Min pappa, som fortfarande driver en Saab 9000 idag, håller på att dra ihop och frågar mig vad jag fortfarande har för honom?

Tyvärr är våra hjärtan för Sääb större än vårt utrymme, det finns fortfarande några ...

Man tänkte på “Saab 99 kraschhistoria"

  • blank

    Citat: "År 2012 kom en 99 GL från 1984, blå med ett soltak, som förklarar att historien skulle gå utanför räckvidden här, men det har också förblivit lojalt mot oss idag."

    Men förhoppningsvis inte länge ;-))

    hälsningar
    Gerald

Kommentarer är stängda.