Saab blev en passion och en distinkt hobby

En vacker Saab Story, med bra bilder kommer från Matthias. Ämnes fordonens ålder? Inte riktigt, om du ser efter dem. Eftersom Saab har levererat god kvalitet. Förutsättningen för ett långt och lyckligt förhållande.

Saab 9-3 och Bauhaus. Bra design möter bra design.
Saab 9-3 och Bauhaus. Bra design möter bra design.

Saab följer oss i år exakt 20 år och startade det med en Saab 900 S - Mod. 1992. Efter stora problem med olika Opel Astra var det dags för ett alternativ.

Min fru var redan uppfattad eller infekterad som en Saab 900 men skulle vara ett genialt fordon. Hon hade alltid berättat och galet om en svart 900-konvertibel med rött läderklädsel, som hennes pianolärare redan körde för många år sedan.

Jag var inte så entusiastisk då, trots att jag tyckte om 900-II ganska bra när det gäller design och prestanda. Jag hade också de första två Saab 900-II broschyren hemma och närmade sig varumärket Tollhättan.

900-er från första generationen kände jag i direkt jämförelse vad beträffar design etc. som ormformig och föråldrad. Jag fick senare en lektion och är mer än lycklig idag.

Saab 900S - Mod. 1992

I mitten av den "Opel-tiden av lidande" Jag såg en tid råkar vara en begagnad bil annons i Auto Motor und Sport - en 900 S i vitt, 3 år gammal och bara 50.000 km körning var mycket nära till försäljningen. Att veta att den här 900 inte var överst på min träfflista gjorde jag en provkörningsavdelning och tog omedelbart checkboken med mig. Min fru ville bara gå för en provkörning - du kan bara titta, men inte omedelbart köpa, var hennes credo. Jag var fast besluten att hoppa över min skugga. Om bilen appellerar till mig skulle jag också vilja göra naglar med huvuden.

Jag gjorde mina naglar med huvuden och vi körde hem med 900. Förresten - de tidigare ägarna skulle inte ha 4. Barn, Saab skulle aldrig ha sålts. Det talade för sig själv eller hur?

Bilen var i gott skick, inte alltför utrustad, men riktigt stilig och ok för mig - det var bara annorlunda än vad jag någonsin visste. Kanske var det charmen då.

Jag märkte snabbt turbomotorns fördelar - mycket kraft i det nedre varvtalet, väldigt elastiskt - de mycket bra platserna, uppvärmningen och inte minst den stora bagageutrymmet. Jag missade inte Astra-stationsvagnen efter det att den återlämnades på grund av brister i Opel.

Saab-viruset skulle då hämta full gas eftersom jag var väldigt förtjust i bilen och började få mer in i bilarna från Trollhättan. Inte minst med Anders Tunbergs bok: "Saab 900 - En svensk historia".

Saab 96V4 - Mod. 1975

Under 90-åren hade vi också i familjen en VW Dehler-buss, som vi tillbringade många bra semester i Skandinavien.

Så för 1997 - i 50sten Saab-året. Vi körde av en slump samtidigt med Saab Rally / utgång till Nordkap och träffade dagligen en mängd Saab-modeller - gamla 93 och 96-er, Sonnet, 900-er, etc.

Lyckligt började min fru någon gång - enligt mottot: "Köper du mig en 96-er?". Det var ordstävet som följde oss med semestern - bara för skojs skull.

Med den här typen gör det bara inte roligt med mig! Under tiden tyckte jag också de äldre Saabs mycket bra, så jag fortsatte läsa 1997 i vintagemagasiner igen och igen på hösten och läste Saabs begagnade bilannonser mycket noga. Slutligen hittade jag en Saab 96V4 nära Darmstadt, byggd i 1975.

Med min svärson körde jag hemligt till Darmstadt och köpte 96-eren, som då var en överraskning för min fru.

96 behövde lite mer svetsarbete gjord det följande året. Då blev han strax TÜV - fram till idag utan problem. Jag kommer fortfarande ihåg den dåvarande TÜV-granskaren - en svensk man, sen 50, med en nordtysk accent på språket (och swabianerna i söder).

Jag stod där som 96 talet och lågväxel, en Honda Civic coupe med en ung pojke i den, i 96, han tittade på en liten vinkel från sidan. Då TÜV revisorer imponerad av 96-er till honom: "Min Jung, Det bilen var redan uff bänken eftersom du fortfarande har inte tid Gesch i blöjan ...." - det var skratt par och fortfarande som en hel del citat ,

Ja, 96-det kan verka bisarr, men det är fortfarande en bil som jag vilja ta utöver söndag resor gånger att rida i arbete - bara för att han är vacker på vägen och är relativt bekväma. Från tid till annan gör det inte ont för att ge upp sådana älskade egenskaper som servostyrning etc.

Saab 96 - Mod. 1962 och Saab 9-3 årsdag Mod. 2002

Åren senare sattes andra Saabs till: en 96 2 klocka i året 1998, importerad från Sverige, som jag sålde, men innan den slutfördes i brist på tid igen.

Då en annan 9-3-årsdag, byggd i 2002 med den vackra 185 PS-maskinen i år 2006.

Omvandling till LPG gjorde inte 9-3 något bra - det fungerade helt enkelt inte av olika skäl, så byggaren så småningom köpte bilen så att jag kunde bli av med problemet.

Saab 9-5 Aero SportCombi - Mod. 2004

I 2008 sedan kom en röd-9 5 Aero Sportcombi, år 2004, tillade - en fortfarande stor bil med massor av kraft, bra platser, mycket bra långväga komfort och ett utmärkt dragfordonet.

9-5 har följt oss som ett mycket troget släpfordon under hembyggnadsfasen, har inte sparats och bryts om nästan 2 år och går fortfarande bra idag. Nästa projekt på 9-5 kommer att ta bort den första rosten och bakaxeln, annars har bilen absolut ingenting.

Saab 900 S Convertible - Mod. 1992

Efter att huset var färdigt, men snart efter "igen ett projekt" - och vad kunde det vara bättre än ett "Saab-projekt"?

anpassas till de tillgängliga resurserna, blev det en "900 Convertible" med ett fordon som stod i många år utomhus och såg därmed - tak slet, slits cockpit, förstörda lädersäten, skräpade matt smutsiga inuti och utanför, liksom färgen och mossa och alger ,

På sommaren 2012 förbereddes sedan konvertiblen med mycket kärlek och lite ersättning och nya delar - färgen rengjordes och poleras hela helgen. Fantastiskt för oss var vad du fortfarande kunde komma ur färgen utan att behöva måla bilen just nu - det är vilken kvalitet som ser ut!

Motorn behövde också några ingrepp, men under hösten förra året förklarades projektet avslutat. Den svarta 900-konvertibelen är extremt kul att köra - en bris blåser i näsan i en så stor klassiker - vad mer kan du önska?

Saab 9-3 Aero TTiD SportCombi - Mod. 2010

Under åren har vi varit trogen på vår första Saab, den vita 900. Han var en av våra vardagliga fordon fram till 2013.

Under tiden har Saab några platser som du måste fixa igen - de vanliga misstänkta bara: headliner, drivaxeltunnel, hjulbågar och dörrar. Detta blir nästa projekt för 2015 / 2016. Efter en bruten tändfördelare under körning före 2 år blir detta projekt oundvikligt. Den vita 900 bör förberedas och underhållas ordentligt, eftersom det var den första Saab som någonsin med oss.

Som ett substitut för 900 och som en vardaglig bil var på våren 2013 en mycket trevlig Saab 9-3 Aero TTiD Sportcombi modell 2010 förvärvade - upptäcktes vid en återförsäljare i Dresden. 9-3 inspirerade mig direkt från annonsen - jag var tvungen att titta på den och få den. Jag flög till Dresden och slog efter provkörningen.

Denna 9-3 är en nästan fullt utrustad Aero med det dåvarande TX-paketet, takluckan, automatisk, Navi med Bose-systemet, e-stolar etc. - En bra Saab, som också ger mycket körglädje.

Tyvärr blev 9-3 drabbad av en tung hagelorm i sommaren 2013. Beräkningen av bilen var lika bra som total förlust. Jag var mycket ledsen för den vackra bilen och så jag letade efter sätt att reparera bilen så effektivt och billigt. Lyckligtvis hittade jag det jag letade efter i Sverige - en bilåtervinningsmaskin hade många mycket nya och välbevarade Saabs på gården, som bara kunde säljas i delar.

Det var min chans. Tillsammans med min vän och Saab Partner of Trust från Tübingen åkte jag till Sverige. Vi kunde få alla 4 dörrar, motorhuv och fenders, bakljus och trim från en 2008 Saab 9-3 i kolgrå metallic. Dessutom har vi hittat vissa delar för hans och våra äldre Saabs på olika skrytkronor.

Delarna byttes ut på 9-3 på en lördag och sedan trycktes taket, troweled och målades. Resultatet var enormt - det fanns inga färgskillnader mellan original- och reservdelar och det nymålade taket - bara perfekt. Som en "belöning" fanns en uppgradering av hjortans prestanda, så att 9-3 nu är ännu roligare att köra.

Åh kära, det har varit en lång Saab-historia - och uppriktigt sagt finns det mycket mer att berätta. Slutligen kan jag bara säga att så länge det är möjligt driver min Saabs, underhåll och underhåll. Eftersom det inte finns så många alternativ till hela bilmonotiken, särskilt i Större Stuttgart - och det är också bra när Saab-förare hälsar varandra i trafik ...

De projekt runt om Saab kommer inte att gå ut men jag förväntas (förhoppningsvis) så snabb - er, en 9000-han fortfarande var en anrikning ... eller 900 fullt Turbo ... Jag tror att han var återigen - Saab-viruset - uteslutna healing ,

Många hälsningar - många Saab-hälsningar och goda läsningar för alla läsare.

7 tankar om “Saab blev en passion och en distinkt hobby"

 • blank

  Saab och Bauhaus, som passar och är precis min smak!

  Stor historia, bra bilar, Saab!

  • blank

   Har bara sett ett jämförbart fordon i Sverige i en webbportal hittills. Jag har aldrig träffat någon på gatan.
   Och det var det som gjorde min önskan om den här 9-3-soen när jag såg den på Mobile.de.

 • blank

  Trevliga bilar!

  Men hade inte en 96 Bj 75 en annan stötfångare? En som inte alla gillar ;-) ...

  De flesta konsekvenserna av en ansiktslyftning diskuteras kontroversiellt eller enhälligt uppfattas som en snedvridning.

  Tänk på kromglasögonen på 9-5 *, som jag personligen gillar, men som ur vissa synvinklar är ett heliga med föregångarens ursprungligen krispiga och eleganta objektivitet ...

  Eller tänk bara på stötfångare, svarta plastgaller, blinkers, bakljus och inredningsdetaljer som Saab och Volvo gjorde på '73, '74 och '75 på sina kroppar, som ritades senast på 60-talet. En gammal och en ny värld kolliderade bokstavligen ...

  Jag tycker det är fascinerande att den första 900 faktiskt såg ut alltmer modern och sist men inte minst det bästa. Det finns bara några andra exempel på en sofistikerad modelldesign.

  • blank

   Såvitt jag vet var det det sista modellåret där kromstötfångarna fortfarande installerades - från 1976 fanns då de "vackra" gummistötfångarna.

  • blank

   Ja, jag håller helt med 900 ansiktslyftning. Jag känner på samma sätt - hitta “sneda schnauzers” extremt framgångsrika.

Kommentarer är stängda.