I en rondellväg (igen) till Saab

En man som heter Tom - nej, inte den Tommen en namne, som ibland kallar sig för ändamålet med differentiering tom7364 (med hänvisningar till hans födelsedatum, behaga behövde inte kommenteras, absolut inte medkännande) - körde Saab. Och det har varit mindre än 8 (i ord: åtta) år, men hans kärlek till varumärket har blivit inflammerat nästan 25 år sedan. Hur kan det vara?

Saab 9-5 2.3t Vector, hittills 274.000 kilometer
Saab 9-5 2.3t Vector, hittills 274.000 kilometer

Review:

Jag kommer från ett typiskt fattigt men rent officiellt hushåll och för mina föräldrar är bilar i princip varor. Och för dyrt. Varumärket är inte intresserad. I min barndom kör de VW, Fiat och Mitsubishi. Alltid och i grunden i revisorns utrustning. Den första bilen som köps av mina föräldrar är - inte överraskande - en så kallad Spark beetle. Jag plockar upp honom vid ålder 3 med min pappa.

Det kommer att förbli en av min vackraste och samtidigt min tidigaste barndomsminne. Liksom mina två farfar älskar jag i princip bilar, samlar alla matchboxbilar och känner till alla bilkvartetterna inuti. Tyvärr stödjer mina föräldrar inte denna bilkärlek. Hon är lite misstänkt för dem. Jag ska 18, motorcykellicensen intresserar mig inte. Jag vill äntligen få en bil. Farfarna (en Mercedes, den andra BMW-fläkten) har dött under tiden. Jag måste finansiera körkort, bil, försäkringar, skatter och bensin som elev och student för det mesta, och jag börjar min karriär med Fiat 127 och VW Beetle - naturligtvis behövs. Och äntligen ta över föräldrarna Mitsubishi. Men min passion är vid den tiden - visserligen lite kreativ (den lutande läsaren är uppmanad att inte göra) - den vanliga misstänksama germanska provenien: BMW, Mercedes och Porsche.

Vi skriver våren 1990 och jag går in till rättvisa i Aachen som 26 års ung advokatbyrå. Jag märker genast en kollega som alltid och överallt med sin fru nygift, även kollega, i en dubbelpackning. En morgon, vid en sidolång blick, ser jag hans fru nära domstolstuget, som drastiskt slängde några skräpburkar av vägen. I den så rensade parkeringsgapet är ett blått tjockt monster tillbaka och - hur skulle det vara annorlunda - kollegan kommer ut.

Saab 9 3 Coupe 2001
Saab 9 3 Coupe 2001

Jag ändra först min alldaglig-hemlighet-nyfiken vinkel på ögonobservations perspektiv och sedan min gångriktningen, som ligger på en ofarlig-vänligt leende och flytta mig till konstverket - och jag alltid först i följd fixa kollega kollegor och chunky monster. Kollegan och kollega att stanna på höger och vänster om bilen och uppenbarligen ett behov av diskussion. Kanske sov de dåligt eller han parkerade dåligt. Eller hon har dåligt rensat bort skräpburkarna, du vet inte. Hur som helst skriker de om taket på det blå monsteret ganska formidabel. Å ena sidan drar jag slutsatsen att de uppenbarligen inte har märkt mig än. Och då jag däremot omedelbart utveckla ömma känslor för chunky bilen. Innan min inre syn skjuter bilden av en sorglig gråtande barn, mor och far anklagade över huvudet bort högt ömsesidig pedagogiska misslyckande ...

Under tiden märker jag att det stackars barnets namn är Saab. Och uppenbarligen inte bara argsint föräldrar, men verkar också vara inte välsignats med skönhet. Det ser ut som "annorlunda" på ett störande sätt. Jag vet att det finns andra barn som också kallas Saab som jag har, men jag har aldrig sett så vackra, i mitt minne, de är också lite roligt. Endast vid närmare inspektion och en expert intervju med kollega som sedan har märkt mig (varefter diskussionen om unga lycka omedelbart dog), jag veta att det är, är en 9000 CC 2.0i, MY 1987. Kollegan är Saab fan vet om denna märkliga exotiska varumärke mycket att rapportera, i strid (även då!) Om den överhängande utspädning av Saab-kvalitet genom införandet av GM - Jag försöker känna utseende och kort sagt, har vi ett tema och vänner. Och från och med nu alltid och överallt jag märkte hans Saab och alla andra Sabe omedelbart. Och de blir allt vackrare.

På hösten 1991 börjar vi en bilpool med sin fru och en annan kollega och fyra gånger i veckan kör 2 till Köln för en uppfriskning. Alltid i kollegans 9000 CC. Även om det inte är en turbo känner jag mig inte bara suverän och bekväm, men också snabb chaufför. Kollega gör alltid sin egen körning. Tyvärr - vem vet vilket (Saab) öde jag annars skulle kunna rapportera idag. På våren gör 1992 min Mitsubishi limp och jag investerar hela min besparing i en långvarig dröm: det kommer bli en ny BMW 318i (E36), sedan. Jag tänkte inte mycket på Saab. Jag vill verkligen ha min första nya bil och med min budget finns det en Saab 9000 (901 märkligt nog, jag är inte intresserad av det ännu) ändå inte i det ändå. Kort efter beställning av BMW lär jag mig att kollegan har beställt en 9000 CSE 2.3T via en importör från EU. Och jag har några tvivel om huruvida jag borde ha gjort bättre med sin "gamla" 9000 CC ...

Men - vad ska s - BMW körs i förhållande till Mitsubishi superb och är också mycket pålitlig - det handlar om 18 år i mitt och (som ägs av min förra fru och senare ex-fru och en ex-flickvän kan du skriva det? Me), tills slutligen en polisbil kastar honom under ett uppdrag i bokstavligen utanför spåret. Men även under våren 1992, kort efter förvärvet av BMW, det finns en oroande upplevelse: Min kollega och jag är inbjuden till en fest i Bonn och vi går med sin nya 9000 CSE Turbo där. Redan på resan jag som passagerare blåst bort (vilken kontrast till 9000 CC suga och min lilla BMW) och erbjuder kollegor träffa mina alla vanor spontant att avstå från alkohol på festen och kör tillbaka till oss. Kollegan början avvisar (som även halvhjärtat, som jag säger själv), men kan inte motstå frestelsen att partiet.

Jag är förberedd för det, det stora testet med blyfritt Clausthaler var värt att vara. Sent på kvällen flyger jag min första gång med en Saab på banan. Några veckor senare på semesterresan till och genom Italien ritar jag min före detta hustru uppmärksamhet på varje 9000 CS och CD som kan ses någonstans. Tills hon frågar mig en gång unnerved att avstå från detta.

I slutet av 1995, nu en ung advokat, kommer jag oväntat till en större summa pengar genom ett extra mandat, en landhandel med land som tillhör min systers (gifta) familj. Faktum är att bara ett hemköp ska finansieras av det, men samtidigt gör 12 årets gamla VW Polo min fru sedan limp. Hon har hållit ett öga på 318i, det är bra med henne. Jag är fortfarande under det traumatiska drömlika intrycket av 9000 CSE Turbo från min tidigare kollega, som nu har förlorat i uppbyggnaden öst och från mina ögon. Å andra sidan är jag väldigt nöjd med 318i och jag gillar också den nyligen släppta BMW 5er (E39). I månader rullar jag katalogerna på båda bilarna och överraskar min fru vid den tiden varje kväll i den förändring som jag ska köpa en BMW 5er - eller snarare en Saab 9000 Turbo. Fram till en dag ber hon mig om att avstå från detta och slutligen bestämma mig.

Saab 900 1992
Saab 900 1992

Efter ett halvårs övervägning köps en BMW 523i (sedan). Det verkar som att anledningen triumferade över hjärtat. Här är en modern nymodell med beprövade sexcylindrare, där vid den tiden till synes redan i årens fyrcylindriga turbo. Downsizing har fortfarande en något fördröjd ljud vid den tiden. Jag ångrar inte beslutet för 523i, kör det runt 8 år och 330.000 km. När han gör 2004, hämtar jag snabbt en BMW 525d, MY 2004, även en sedan, som jag inte kommer att värma överhuvudtaget. Det är en själlös traktor för mig och jag står fordonet eftersom leasingperioden är helt likgiltig. Min BMW-affinitet avtar från månad till månad och jag känner att det är dags att byta hästar.

När man överväger ett alternativ till BMW våren 2007 valet faller snabbt till Saab. Jag förlorade varumärke på fastställandet av 9000 lite out of sight och tagit de tillfälliga förändringar börjar med udda nummer-slash sallad upp till den allestädes närvarande genomskinliga Veropelung missbiligend not. Men i motsats till den allmänna bedömningen av Saab gemenskap Jag gillar krom glasögon och jag köper på sommaren 2007 en Saab 9-5 2.3t Vector Bio med rådjur, som jag tidigare körde 274 tusen kilometer utan motor, turbo eller redskap någonsin anledning till Hade arkiverat en rättegång. Jag älskar den här bilen och tvekar nu över 3 år att ersätta den med en 9-5 NG eller inte alls. men kärleken till denna bil har också mitt intresse med sin föregångare, den rekindled 9000 igen. Med det började för mig - 901, 902, 9-3 som intresserade mig först inte så till skillnad från resten av Saab samhälle. men under tiden jag hade förutom min krom glasögon en sällsynt Saab 90 MY 1987 (2007-2012) och har en 901 Convertible MY 1992 (sedan början av 2012) för fritid och 9-3I 2.0t Coupe MY 2001 (sedan början av 2013) för Allerliebste ,

Allt började med 9000 och jag är väldigt glad att han får åtminstone en del av den uppmärksamhet han förtjänar för 30-årsdagen.

7 tankar om "I en rondellväg (igen) till Saab"

 • Hi Tom,
  bra Saabian livslängd!
  VG

 • Klass, skrivet med vackert språkskämt!

 • Tilltalande, ärlig och mycket underhållande läsning som gör dig beroende av mer.
  "Jag älskar dig."

 • Det finns undantag ... .. som också kan kallas: Sidontänkarens märke, den okonventionella och statusobjektören.

 • Jag känner mig också så. Mina "krom glas" (9-5 2007 SC Aero) jag fortfarande gillar. Kör nu 261'000 km fortfarande som urverk och ser inte trött ut. Har redan sett ett antal alternativ och ner, ingenting kommer på sätena och komfort på långa resor sprang som tidigare.

 • Så varumärket av advokater och journalister!
  Trevlig historia!
  För övrigt är "Veropelung" ett vackert ord som jag omedelbart kommer att inkludera i mitt ordförråd.

Kommentarer är stängda.