Geneva Motor Show 2015

Mark och jag bröt med en tradition i år och åkte inte till Genève. Varför? Kanske för att hjärtat fortfarande slår Saab och för att hoppet på en uppståndelse av varumärket är mindre än någonsin. Detta gör ont, särskilt mot bakgrunden att andra firar en comeback.

Genève 2015 - vi har avstått.
Genève 2015 - vi har avstått.

Ändå håller vi fast vid gamla vanor och förlorar några ord om vad som hände i Genève. Särskilt om vi har upptäckt en Saab-länk.

Elbilar?

Det fanns något ... Elektriska bilbommen var på väg att börja, och vid de tidigare bilsalonerna var den påstådda trenden ett stort ämne. Tesla visade i år P85D-versionen av S-modellen ... ingen nyhet i sig, pressen som redan är känd, och bara fyrhjulsdrivna versionen av den kända sedan.

På något sätt är ämnet av EV igen genom - eller inte ens där. När det gäller elektromobilitet var Audi R8 e-Tron ett problem. Han går i produktion, med jämförbar med Tesla data. Och eftersom det är så trevligt var Q7 e-Tron också i Genève. Trots allt - det fungerar inte just nu. Kanske också för att ingen elbilbom är synlig för massorna.

Journalisternas odelade uppmärksamhet var alltid på en annan historia. Eftersom skrivgilden är alltid på jakt efter en bra historia.

Borg Ward

Hmm, Borgward comeback. Den relaterade artikeln på bloggen har lästs av några 1.000 besökare. Det är inte så mycket, en Saab-artikel kallas oftare. Å andra sidan är det ett bra resultat för ett varumärke som har tagit 50 år. Många frågor är öppna runt ämnet, och det finns två inlägg för mer information.

Den Manager Magazine Karlheinz Knöss gav en omfattande intervju. "Världen"Också behandlar ämnet och frågar några legitima frågor i rummet.

Under pressdagarna har Borgward vänt på förväntningsskruven och gjort också kraftfull mediamedial. Man kan säga att ögonblicket av uppmärksamhet användes perfekt.

Kändisar som Sir Stirling Moss (för övrigt bror Erik Carlsson), kända auto journalister, företrädare för fans och tidigare idrottsstjärnor deltog staten. Presstjänsten twittrade oss omedelbart i världen. Borgward Design Director Einar Hareide fotograferades och ritade en skiss. Med frågan "han drar en ny Borgward ...." Det var också spridet till anhängarna. Nice.

Press arbete av professionella. Karlheinz Knöss var redan PR-direktör i Saab Tyskland, han förstår hans hantverk. Vad andra inte gör med så mycket engagemang. Det i slutet av artikeln.

Medan Borgward sätter upp för flyg, har en tidigare förälder av hopp inte landat så försiktigt.

Qoros

Bra resultat i NCAP-kraschtestet, stora planer. Efter många förra laureller testar Qoros nu den hårda verkligheten. Försäljningen är en besvikelse och expansionsplaner för Västeuropa är på plats. Världens erövring är nu långsammare. Först är Mellanöstern och Östeuropa på listan, läxorna i Kina måste också göras.

Qoros City SUV Foto: Auto-Medienportal.Net/Manfred Zimmermann
Qoros City SUV
Foto:
Auto-Media Portal.Net/Manfred Zimmermann

City SUV som visas i Genève finns redan på marknaden i Kina, och det finns mycket trollhättan i DNA. LeanNova och Semcon var involverade i utvecklingen, runt 25 tidigare Saab och Volvo anställda arbetar för kineserna i Shanghai.

Ssangyong & Lotus

Annars upptäckte några andra Saab-länkar? Två saker kvar. Lotus jobbar på en comeback. Har kraftigt minskat personal och produktion siffror. Mannen som vänder trenden är Jean-Marc Gales. Han var en kort stund i Rüsselsheims verkställande direktör Saab och Opel.

Lätt konstruktion är credo, trots de nästan lyxiga funktionerna i Evora 400. Och fortfarande chocken: En SUV kan föreställa sig den nya chefen också. Lotus och en SUV. Galenskap!

En sista sak! Mahindra handlas som en potentiell partner för NEVS och dotter Ssangyong presenterade Tivoli i Genève. En liten SUV, den första fullständiga nya utvecklingen sedan indianernas inträde.

Ssangyong Tivoli. Bild: Ssangyong
Ssangyong Tivoli. Bild: Ssangyong

Medan nykomling Borgward gjorde ett bra jobb på PR, har Ssangyong mindre passion att upptäcka. Det fanns inga pressfoton av utseendet i Genève igår kväll, varken på bilens pressportal eller i Sssangyong Tysklands pressrum.

På Facebook-sidan är det sedan, efter att ha sökt på webben, men något i den riktningen. När allt kommer omkring. Du kan göra mediearbete med passion. Eller inte.

14 tankar om "Geneva Motor Show 2015"

 • Borgward är bara ett skal, alla förhandlingar är Foton. Eftersom Foton noga med Daimler, kan det vara i Daimler-koncernen och en "billig varumärke", vilket också skulle förklara att Foton för Borgward vill ta över den tidigare IBM huvudkontor i staden, särskilt i Stuttgart. Platsen är annars obegriplig med tanke på de höga kostnaderna i regionen. För Daimler är det precis vad Daimler gör. Huvudkontor i Böblingen, inom syn av Sindelfingen växt och produktion där det är billigt.
  Det är också intressant att Daimler förhandlar massivt med oberoende tillverkare, även i Nordeuropa.
  Kanske är det NEVS plan B? Montage av billig Fotonteilen och Borgward.

  I annat fall finns det för närvarande ingen tillverkare av de inköpta kapaciteterna.

 • Nästa steg för NEVS är först utvidgningen av rekonstruktionen - som ännu inte godkänts. Ett beslut väntas för denna vecka.

 • Mahindra ryktas om och om igen - men inte en enda europeisk kärngrupp.

  Man kan göra vänner med idén om det indiska företaget eller inte. Med Jaguar, under ledning av Indien, fungerar det ganska bra. Varför ska teknik, design och kvalitet (inklusive luckor) naturligtvis vara sämre än Jaguars - dessa kriterier skulle fortsätta att uppfylla standarden som SAAB uppnådde bland indiska investerare. Annars skulle det hela inte göra något - indianer eller kineser har under tiden förstått med säkerhet hur man tillverkar högkvalitativa bilar på den globala marknaden.

  För min del ser jag fram emot de resultat som NEVS kommer att publicera under de närmaste veckorna - jag fortsätter att trycka på Mahindra.

 • Qoros är inte Mahindra, du menar antagligen Ssangyong. Jag är också skeptisk, jag sitter inte längre på Mahindra.

 • Hur som helst hoppas jag att Saab AB aldrig kommer att ge sitt namn tillbaka för experiment. Enligt min åsikt skulle M. vara en.

 • Fler och fler Jag får intrycket av att det bör finnas bara två perspektiv i Trollhättan Saab för oss fans verkligen: a) ingen dömd slutet av Saab eller b) förvärv förstår av en kapabel, (europeisk) konglomerat marknaden.
  Allt annat är önsketänkande och för mycket optimism - som alltid har skadat i det förflutna. Se Spyker och nu NEVS.
  För övrigt ser jag inte Mahindra heller - i stånd att tillgodose våra Saab behov. Du har redan tillräckligt med problem med Qoros. Saabs övergripande paket måste vara rätt - det får vi inte glömma. Och ur denna synvinkel bör en ny ägare söks och INTE enligt kriteriet att det inte finns någon annan framtid.
  Det skulle givetvis vara ett stort skämt för Mahindra - men vad skulle det vara för oss? Jag vet inte om jag kunde identifiera mig med ett fordon från Mahindra - vi européer har ja men då något annat bil förståelse: luckor, kvalitet, design, innovation, varumärkeshantering.
  Och för att köpa allt detta externt - det här är Mahindra då tror jag att jag är för liten. Jag är skeptisk: Kära variant över a) som Mahindra. Bara mina 2 cent.

 • Tack för feedbacken och kommentera Qoros. Det förklarar mycket redan. Med Borgward kommer nageltestet ganska snart. Tidsplanen är: IAA, första produktionsmodell, inte långt efter presentationen i kundens händer. Är redan ambitiös

 • Hej Tom, kära Saab Lovers, jag tillbringade 2 dagar i Genève och kunde samla mitt eget intryck. När det gäller dina uttalanden angående Borgward, ja det är korrekt, det var mycket TamTam gjort, vi kommer att se hur mycket sanning det finns, jag är skeptisk. För Qoros är det knappast förvånande att de inte riktigt kommer ut ur hålen, med denna bearbetningskvalitet! På Lotus är jag övertygad om att det kommer att finnas nyheter. Simon Wood Chiefengeneer är tillbaka efter scoring på Lamborghini och Bugatti. Som en tidigare GM lär man mycket

 • Är ett annat ämne än den frustrerande NEVS-saken. Jag kan inte och tycker inte om att höra längre. Passar bra för bloggen, som i mellan till SAAB

 • Strax efter IAA kommer de första bilarna att levereras. Det skulle vara galet

 • Jag beundrar investerarnas mod för den nya starten på detta nostalgiska märke Borgward. Kommer vara intressant, om den här produkten kan existera på bilmarknaden. Det finns mycket förtroende för det.

 • Hi Tom,
  Tack för den stora rapporten från Genèvesalongen. Rapporterna om Borgares uppståndelse i div.Zeitungen är intressanta och faktiskt typiska igen. Böter för Borgward, låt oss se vad som händer.

 • Jag vet Borgward ännu av min ungdom men vet Saab ännu bättre eftersom, trots alla svårigheter de senaste åren, finns det fortfarande många fans som vill ha avkastning på Saab.
  Men om det är så lätt för Borward 50 år är redan från marknaden?
  Jag anser denna återkomst med viss skepsis. Men mod är det och det kan vara det viktigaste?

Kommentarer är stängda.