Geneva Motor Show 2015

Mark och jag bröt med traditionen i år och åkte inte till Genève. Varför? Kanske för att Saabs hjärta fortfarande slår och för att hoppet om en uppståndelse av varumärket är mindre än någonsin. Det gör ont, särskilt med tanke på att andra gör comeback.

Genève 2015 - vi har avstått.
Genève 2015 - vi har avstått.

Ändå håller vi fast vid gamla vanor och förlorar några ord om vad som hände i Genève. Särskilt om vi har upptäckt en Saab-länk.

Elbilar?

Det fanns något ... Elbomens bom började äntligen börja, och den påstådda trenden var ett stort ämne på tidigare bilutställningar. I år visade Tesla P85D-versionen av Model S ... inte en nyhet i sig, redan känd av pressen, och bara fyrhjulsdrivna versionen av den välkända sedanen.

På något sätt är ämnet EV över igen - eller inte ens där. När det gäller elektromobilitet var Audi R8 e-Tron ett problem. Det går i serieproduktion med data som kan jämföras med Tesla. Och för att det är så trevligt var Q7 e-Tron också i Genève. Trots allt fungerar inget av det just nu. Kanske också för att ingen elbilbom är synlig för allmänheten.

Journalisternas odelade uppmärksamhet var alltid på en annan historia. Eftersom skrivgilden är alltid på jakt efter en bra historia.

Borg Ward

Hmm, Borgwards comeback. Cirka 1.000 50 besökare läser motsvarande artikel på bloggen. Det är inte mycket, en Saab-artikel kallas oftare. Å andra sidan är det ett bra resultat för ett varumärke som har tagit XNUMX år avbrott. Många frågor är öppna kring ämnet, och det finns två inlägg för mer information.

Den Manager Magazine gav Karlheinz Knöss en omfattande intervju. "Världen”Behandlar också ämnet och ställer några legitima frågor i rummet.

Under pressdagarna har Borgward vänt på förväntningsskruven och gjort också kraftfull mediamedial. Man kan säga att ögonblicket av uppmärksamhet användes perfekt.

Kändisar som Sir Stirling Moss (Erik Carlssons svåger, förresten), kända biljournalister, representanter för fansen och tidigare sportstjärnor besökte läktaren. Pressavdelningen twittrade omedelbart ut detta i världen. Borgward designchef Einar Hareide fotograferades och ritade en skiss. Med frågan "han ritar en ny Borgward ..." som också spreds till anhängarna. Snäll.

Press arbete av professionella. Karlheinz Knöss var redan PR-direktör i Saab Tyskland, han förstår hans hantverk. Vad andra inte gör med så mycket engagemang. Det i slutet av artikeln.

Medan Borgward förbereder sig för att flyga har ett tidigare hopp inte landat så försiktigt.

Qoros

Bra resultat i NCAP-kraschtestet, stora planer. Efter många förra laureller testar Qoros nu den hårda verkligheten. Försäljningen är en besvikelse och expansionsplaner för Västeuropa är på plats. Världens erövring är nu långsammare. Först är Mellanöstern och Östeuropa på listan, läxorna i Kina måste också göras.

Qoros City SUV Foto: Auto-Medienportal.Net/Manfred Zimmermann
Qoros City SUV
Foto:
Auto-Media Portal.Net/Manfred Zimmermann

City SUV som visas i Genève finns redan på marknaden i Kina, och det finns mycket trollhättan i DNA. LeanNova och Semcon var involverade i utvecklingen, runt 25 tidigare Saab och Volvo anställda arbetar för kineserna i Shanghai.

Ssangyong & Lotus

Annars upptäckte några Saab-länkar? Två saker till. Lotus arbetar på comebacken. Har minskat personalen avsevärt och ökat produktionssiffrorna. Mannen som ger trenden vändning är Jean-Marc Gales. En kort tid var han verkställande direktör Saab och Opel i Rüsselsheim.

Lätt konstruktion är credo, trots de nästan lyxiga funktionerna i Evora 400. Och fortfarande chocken: En SUV kan föreställa sig den nya chefen också. Lotus och en SUV. Galenskap!

En sista sak! Mahindra handlas som en potentiell partner för NEVS och dotter Ssangyong presenterade Tivoli i Genève. En liten SUV, den första fullständiga nya utvecklingen sedan indianernas inträde.

Ssangyong Tivoli. Bild: Ssangyong
Ssangyong Tivoli. Bild: Ssangyong

Medan nykomling Borgward gjorde ett bra jobb på PR, har Ssangyong mindre passion att upptäcka. Det fanns inga pressfoton av utseendet i Genève igår kväll, varken på bilens pressportal eller i Sssangyong Tysklands pressrum.

På Facebook-sidan är det sedan, efter att ha sökt på webben, men något i den riktningen. När allt kommer omkring. Du kan göra mediearbete med passion. Eller inte.

14 tankar om “Geneva Motor Show 2015"

 • blank

  Det ryktas om och om igen Mahindra - men inte ett enda europeiskt kärnkraftsföretag.

  Du kan vänja dig vid tanken på det stora indiska företaget eller inte. På Jaguar, under ledning av Indien, fungerar det ganska bra. Varför skulle teknik, design och kvalitet (inklusive gapdimensioner, naturligtvis) vara sämre än hos Jaguar - dessa kriterier skulle fortsätta att uppnå den standard bland indiska investerare på SAAB. Annars skulle inte heller det vara vettigt - indianer eller till och med kineser har under tiden säkert förstått hur man tillverkar högkvalitativa bilar för den globala marknaden.

  För min del är jag nyfiken på resultaten som NEVS kommer att publicera under de närmaste veckorna - jag satsar fortfarande på Mahindras bidrag.

  • blank

   Nästa steg för NEVS är förlängningen av återuppbyggnaden - som ännu inte har godkänts. Ett beslut förväntas denna vecka.

 • blank

  Fler och fler Jag får intrycket av att det bör finnas bara två perspektiv i Trollhättan Saab för oss fans verkligen: a) ingen dömd slutet av Saab eller b) förvärv förstår av en kapabel, (europeisk) konglomerat marknaden.
  Allt annat är önsketänkande och för mycket optimism - vilket alltid har varit skadligt tidigare. Se Spyker och nu NEVS.
  Förresten ser jag inte Mahindra där heller - i stånd att tillgodose våra Saabs behov. Du har redan tillräckligt många problem med Qoros. Det totala paketet för en Saab måste vara rätt - det får vi inte glömma. Och en ny ägare bör letas efter enligt denna synvinkel och INTE enligt kriteriet att det annars inte finns någon framtid längre.
  För Mahindra skulle det naturligtvis vara ett stort skämt - men vad skulle det vara för oss? Jag vet inte om jag kunde identifiera mig med ett fordon från Mahindra - vi européer har på något sätt en annan förståelse för bilen: luckor, kvalitet, design, innovation, varumärkeshantering.
  Och att köpa allt detta externt - jag tycker att Mahindra är för liten för det. Jag är skeptisk: Bättre att använda variant a) som nämns ovan än Mahindra. Bara mina 2 cent.

  • blank

   Hur som helst hoppas jag att Saab AB aldrig kommer att ge sitt namn tillbaka för experiment. Enligt min åsikt skulle M. vara en.

  • blank

   Qoros är inte Mahindra, du menar antagligen Ssangyong. Jag är också skeptisk, jag sitter inte längre på Mahindra.

 • blank

  Hej Tom, kära Saab älskare, jag var i Genève i 2 dagar och kunde samla mina egna intryck. När det gäller dina uttalanden angående Borgward, ja det är korrekt, mycket TamTam har gjorts, vi kommer att se hur mycket sanning det finns i, jag är skeptisk. För Qoros är det knappast förvånande att de inte kommer ut ur hålen ordentligt, med denna kvalitet på utförandet! Jag är övertygad om att det kommer att finnas innovationer på Lotus. Simon Wood Chiefengeneer är tillbaka efter att ha besökt Lamborghini och Bugatti. Som tidigare GM'ler lär du dig mycket

  • blank

   Tack för feedbacken och kommentera Qoros. Det förklarar mycket redan. Med Borgward kommer nageltestet ganska snart. Tidsplanen är: IAA, första produktionsmodell, inte långt efter presentationen i kundens händer. Är redan ambitiös

  • blank

   Borgward är bara ett skal; alla förhandlingar bedrivs av Foton. Eftersom Foton arbetar nära Daimler kan det också bli ett ”billigt märke” i Daimler -gruppen, vilket också skulle förklara att Foton skulle vilja ta över det tidigare IBM -huvudkontoret från staden för Borgward i Stuttgart. Med de höga kostnaderna i regionen är läget annars inte riktigt förståeligt. Daimler gör detsamma med Smart. Huvudkontor i Böblingen, inom synhåll från fabriken i Sindelfingen och produktion där det är billigt.
   Det är också intressant att Daimler förhandlar massivt med oberoende tillverkare, även i Nordeuropa.
   Kanske är det NEVS plan B? Montage av billig Fotonteilen och Borgward.

   I annat fall finns det för närvarande ingen tillverkare av de inköpta kapaciteterna.

 • blank

  Det är ett annat ämne än den frustrerande NEVS-saken. Jag kan inte och vill inte höra längre. Passar bra för bloggen, som mellan SAAB 😉 Är Borgwardians verkligen modiga ...

 • blank

  De första bilarna ska levereras strax efter IAA. Det skulle vara fantastiskt 🙂 Tom snälla & håll ögonen öppna, det är spännande!

 • blank

  Jag beundrar investerarnas mod för den nya starten på detta nostalgiska märke Borgward. Kommer vara intressant, om den här produkten kan existera på bilmarknaden. Det finns mycket förtroende för det.

 • blank

  Hi Tom,
  Tack för den stora rapporten från Genèvesalongen. Rapporterna om Borgares uppståndelse i div.Zeitungen är intressanta och faktiskt typiska igen. Böter för Borgward, låt oss se vad som händer.

 • blank

  Jag vet Borgward ännu av min ungdom men vet Saab ännu bättre eftersom, trots alla svårigheter de senaste åren, finns det fortfarande många fans som vill ha avkastning på Saab.
  Men om det är så lätt för Borward 50 år är redan från marknaden?
  Jag anser denna återkomst med viss skepsis. Men mod är det och det kan vara det viktigaste?

Kommentarer är stängda.