Saab, en absurditet, ett fordon, en filosofi.

En mycket speciell Saab-berättelse kommer från Schweiz. Patrick rapporterar om otroliga 44 år med Saab!

Saab 900-familjen som förenar "blues".
Saab 900-familjen som förenar "blues".

Saab: fascination utan utgångsdatum 44-år Saab-erfarenhet - 20-modeller - över 1.8 miljoner driven kilometer

Min första kontakt med Saab

Vår 1977, på väg med min första Saab 96 Utgående resa med 2-vänner till Nice, Monaco returresa med 4-vänner och en trasig Vespa på taket tillbaka till Schweiz.
Vår 1977, på väg med min första Saab 96 utgående resa med 2 vänner till Nice, Monaco
Returresa med 4-vänner och en bruten Vespa på taket tillbaka till Schweiz.

När jag var tio år gammal, en vän till min far hade köpt för transport av hans sju medlemmar familj i 1963 en Saab 95, utrymme för färre än alla familjemedlemmar, för de minsta på Notbank i lastrummet, bakifrån. Nästan otroligt, så mycket utrymme i en så liten bil! De främre dörrarna för inresa publicerades på denna modell fortfarande på B-stolpen - en form av denna 95er ganska vana vid, men desto mer fascinerande.

Under året 1971 hade mina syskon och jag redan körkortet, bilen skulle bytas ut i vår familj. Det borde vara solidt och framförallt säkert, eftersom vi fick använda bilen för våra utgångar för fyra unga.

Även då var jag stark för den nya Saab 99 som uppfyllde dessa kriterier. Och eftersom Saab 95 fortsätter att bevisa sitt värde för vår vänliga, utökade familj var Saab-varumärket i vägen. De valde en mörkgrön 99 med 1.85 triumfmotor och 4-dörrar, ett val som orsakade en shrug i vår miljö. Eftersom nästan ingen visste det här märket, än mindre deras egenskaper. Exakt var dessa redan under den kommande vintern i bergen med en självolycka på svart is till provet till testet. Saaben försvann, men jag kunde komma ut ur den skadade bilen. Ersättningen: en Saab 99 vintage 1972, utrustad som standard med innovationer som stötdämpare och sidodörrpelare. De uppvärmda sätena innebar extra lyx.

Fyra år senare var Saab igen på bästa sida: med 100 km / h rammade jag en kandelabra i evasiv manövrering på grund av ett djur. Tyvärr återigen total förlust, men jag förblev ojämn utåt.

Mina egna första Saab bilar

Länge jag var övertygad om varumärket Saab och köpte en början 1976 min första bil, en Saab 96, 68 år för CHF 1'000.- färska från MFK - men tyvärr med en hel del rost. Under den följande perioden återställde jag denna 96er i otaliga timmar. Under de närmaste tre åren följde jag detta fordon hemma och utomlands.

År 1978 bytte jag den till en yngre variant, en Saab 96 vintage 1974 för CHF 3'500 .-. Jag kunde betala föregångaren med CHF 2'500.-.

Efter en annan 2-år kom en annan milstolpe i min Saab-historia: Jag förvärvade den första Saab 99 Turbo, en förproduktion EMS-baserad coupe, en coupe i bordeauxröd. I denna fordonskonfiguration insåg jag hur stabil Saab-bilarna var, men jag var bara tvungen att betala en liten extra för 99er. En extra vatteninjektion, berikad med bränslespray, drog fordonet 170 PS, med motsvarande turbohöjning - för den här gången en varg i fårkläder.

Med denna Saab lärde jag mig också en entusiastisk Saabgaragist - Marco Lüthi. Med honom fick jag låna en hand för reparationer, för först då kunde jag ha råd med en Saab som student.

I 1985 erbjöd han mig en Saab 900 Turbo med svart färg och cognac läderklädsel, en 16 ventil med 175 PS - wow! Min 99 hade ju redan 250'000 km på klockan och hade olika quirks på.

Kort därefter lanserades Saab 9000, med mer utrymme och utrymme, precis rätt för mig, trots allt hade jag blivit en familjemedlem. Jag fick rida den här modellen i 6 olika versioner inom tio år och njuta av. Slutligen, en 9000 CS Aero med högkvalitets hinkstolar, Mickey Mouse-öronen och avstämd 250 PS från Hirsch-Performance.

Även aktiv för varumärket Saab

Min identifiering med Saab växte i synnerhet till följd av mitt långa mandat för den schweiziska Saab-importören.

I 1990 jag lärt mig från min vän och Garagier Marco Lüthi att Saab importören, då skann Cars AG, under ledning av Lars Eriksson och Jens Becker, en marknadsföring / kommunikationsbyrå letade efter bättre kundservice. Efter en urvalsprocess fick min byrå vid 10. December 1990 till min glädje pantet. Således kunde all min Saab-kunskap och Saab-entusiasm införlivas i detta mandat. Det ingår återförsäljarna stödja verksamheten i Schweiz, bygga CRM-databasen inkl. Programmering, skapa inbjudningar till kundevenemang såsom vinterkörning nära polcirkeln i Sverige, hästkapplöpning på Dielsdorf, skidveckan i Berner Oberland, etc. trycker också händelser på fabriken i Trollhättan och provkörningar tillhörde det. I norr flög vi naturligtvis med en Saab 340, långsam men mycket Saab.

En annan uppgift var att ta hand om Griffin Circle, en privatklubb inom Saab-samhället, som regelbundet serverades av en kundmagasin.
Alla dessa aktiviteter bidrog väsentligt till den välkända "Saab Spirit".

Mer än ett decennium jag var med Christoph Bleile, tidigare presschef på Saab samarbetar - en lycklig tid Saab. Detta resulterade också i köpet av en särskilt vacker blå Saab cabriolet 900 för min fru i 1992 som du fortfarande förbereder med nästan 300'000 km stor glädje och som hon säger, "som jag inte ger bort det."
Slut på en bra era

På grund av begränsningar som införts av GM skulle Saab behöva strama bältet i 2002. Flera marknadsaktiviteter har avbrutits. De externa marknadsföringsuppgifterna blev mindre. De individualistiska idéerna måste ge utrymme för ekonomiska kriterier.

Trots allt fortsatte Saab att följa med mig. Som en del av lanseringen av den första Saab 9-5 i 1997 fick jag min första Saab 9-5 LPT. Aero fanns inte ännu. Men redan i år bytte 1998 till den efterlängtade Saab 9-5 Aero Kombi Hirsch-Performance. Det senaste förvärvet av denna modellserie var en Troll R med 300 PS, vintage 2004.

Den ekonomiska nedgången i året 2008 / 09 lämnade sitt varumärke på många ställen, även inom bilindustrin. Min byrå var oroad för att tjänster som marknadsföring och kommunikation är kända för att bli offer för besparingar. Jag var också tvungen att spara och så skilde jag mig i slutet av 2008 på min Saab 9-5 Troll R-stationsvagn.

Men inte utan Saab

Lyckligtvis var det en nästan nostalgisk Saab 900 Turbo Coupé vintage 93 i blått med 160'000 km i mitt garage; det borde vara fordonet för mina barn. Detta följde mig i vardagen från 2008 till 2014 och 260'000 km.

Ansluten till denna Saab fick jag veta 2 mer kvalificerade garagister.

I det sammanhanget vill jag nämna Matthias Krauer i Saland nära Bauma, som ser efter våra 900ers på bästa möjliga sätt. För utan omsorg och uppmärksamhet på detaljer fungerar det inte.
Och om reservdelar saknas, tar Matthias Krauer mod i sin fond. Han själv utrustar också fordon av Saab 900 I + II, 9-3 I + II, 9000 och 9-5 I-serien. Hans entusiasm och Saabs know-how bidrar till deras.

Jag har alltid hört Johann Heuschmid från Tyskland med hans besättning i Obergünzburg, tidigare i Benningen, om jag inte gick längre i Schweiz. Han anses vara en luminary i underhållet av gamla Saab fordon.
Så han hade tillfört min kones konvertibel före 3 år med ett nytt tak inklusive nytt bakfönster och reviderat motorn och överföringen. Fordonet är fortfarande av högsta kvalitet idag.
Och även olyckan för ett år sedan kunde inte tvinga min Saab 900 Coupe tack vare Heuschmid. Fordonet reparerades perfekt av honom tack vare hans stora kompetens, hans erfarenhet och inte minst tack vare sitt stora reservdelslager. Han är inte rädd för att göra en sak själv eller att hitta den någonstans - hans relationer sträcker sig till Sverige.

Saab feber fortsätter

Saab lämnade febern och inte släppa taget om mig, speciellt den gamla 900er det gjorde mig fortfarande. I 2011 fann jag i Schweiz en av de sista Saab 900 Turbo S Cabriolet Aero år 1993 i svart med beige skinnklädsel och 138'000 km och en topputrustning med 175 PS (Saab med den röda kontrollboxen). Eftersom min bruksbil tog min dotter och Cabriolet är avsedd för särskilda resor, köpte jag mig en kort tid sedan en Saab 9-5 NG V6 Aero med 330 hk. En bil med en lite mindre Saab Spirit, men bara en Saab: hög kvalitet, säker och mycket bekväm.

Varför denna historia

De många artiklarna på Saabblog.net har också flyttat mig för att skriva ner min Saab-berättelse och visa att Saab-fascinationen lever vidare. Låt oss hoppas att i Trollhättan flyttas någonting igen och i rätt riktning.

6 tankar om "Saab, en absurditet, ett fordon, en filosofi."

 • Garaget är nytt på Frauwisstrasse i Saland, Garage Krauer GmbH. Hälsningar Patrick

 • Återigen en av de underbara historierna som en VW, Audi BMW eller annan 0815 bilägare aldrig kommer att uppleva och publicera i denna form! Tack för det! Tom, hur är det med att publicera en bok som sammanfattar alla Saabs historier? Här på bloggen är den nödvändiga Knw hur samlades?

 • Tack för den här vackra berättelsen och inlägget. Nyligen körde jag vid Tösstal förbi det tidigare SAAB-garaget i Saland. Alla gamla SAAB-fordon finns inte längre. Synd.
  Jag önskar er mycket kul med SAAB: s flaggskepp.
  Skål
  Walter från Schweiz

 • En bra historia! Med höjder och djup, som livet går. Och efteråt verkar man (mestadels) förstärkt igen. I detta fall blev SAAB-infektionen intensivare

 • Stora Saabian passion!
  LG
  max

Kommentarer är stängda.