Saab, en absurditet, ett fordon, en filosofi.

En mycket speciell Saab-berättelse kommer från Schweiz. Patrick rapporterar om otroliga 44 år med Saab!

Saab 900-familjen som förenar "blues".
Saab 900-familjen som förenar "blues".

Saab: fascination utan utgångsdatum 44 års Saab-erfarenhet - 20 modeller - över 1.8 miljoner körda kilometer

Min första kontakt med Saab

Vår 1977, på väg med min första Saab 96 Utgående resa med 2-vänner till Nice, Monaco returresa med 4-vänner och en trasig Vespa på taket tillbaka till Schweiz.
Vår 1977, på väg med min första Saab 96 utgående resa med 2 vänner till Nice, Monaco
Returresa med 4-vänner och en bruten Vespa på taket tillbaka till Schweiz.

När jag var tio år gammal hade en vän till min far köpt en Saab 1963 för att transportera sin familj på sju 95. Utrymme för alla familjemedlemmar, för de minsta på nödbänken i hållet och tittade bakom. Nästan otroligt, så mycket utrymme i en så liten bil! Framdörrarna för inträde fanns fortfarande fast vid B-pelaren på denna modell - formen på denna 95 tog lite vänskap vid, men desto mer fascinerande.

Under året 1971 hade mina syskon och jag redan körkortet, bilen skulle bytas ut i vår familj. Det borde vara solidt och framförallt säkert, eftersom vi fick använda bilen för våra utgångar för fyra unga.

Även då var jag stark för den nya Saab 99 som uppfyllde dessa kriterier. Och eftersom Saab 95 fortsätter att bevisa sitt värde för vår vänliga, utökade familj var Saab-varumärket i vägen. De valde en mörkgrön 99 med 1.85 triumfmotor och 4-dörrar, ett val som orsakade en shrug i vår miljö. Eftersom nästan ingen visste det här märket, än mindre deras egenskaper. Exakt var dessa redan under den kommande vintern i bergen med en självolycka på svart is till provet till testet. Saaben försvann, men jag kunde komma ut ur den skadade bilen. Ersättningen: en Saab 99 vintage 1972, utrustad som standard med innovationer som stötdämpare och sidodörrpelare. De uppvärmda sätena innebar extra lyx.

Fyra år senare var Saab igen på bästa sida: med 100 km / h rammade jag en kandelabra i evasiv manövrering på grund av ett djur. Tyvärr återigen total förlust, men jag förblev ojämn utåt.

Mina egna första Saab bilar

Jag hade länge varit övertygad om Saab-varumärket och i början av 1976 köpte jag mitt första fordon, en Saab 96, år 68, för CHF 1 000.- färskt från MFK - men tyvärr med mycket rost. Följande tid hade jag återställt denna 96er i otaliga arbetstimmar. Fordonet följde mig de kommande tre åren hemma och utomlands.

1978 bytte jag den mot en yngre variant, en Saab 96 från 1974 för 3 CHF. Jag kunde ge föregångaren en betalning på 500 CHF.

Efter ytterligare två år fanns det en annan milstolpe i min Saab-historia: Jag köpte den första Saab 2 Turbo, ett pre-series fordon baserat på EMS, en kupé i Bordeaux röd. Under denna bilbyte fick jag reda på hur stabila Saab-fordonen var, eftersom jag bara var tvungen att acceptera en liten avgift för 99er. En ytterligare vatteninjektion, berikad med bränsle, framkallade 99 hk från fordonet med motsvarande turbo boost - för denna gång en varg i fårkläder.

Med denna Saab fick jag också känna en entusiastisk Saab-garageägare - Marco Lüthi. Jag fick låta honom handa för reparationer, för det var det enda sättet jag hade råd med en Saab som student på.

1985 erbjöd han mig en Saab 900 Turbo med svart färg och cognacfärgat läderklädsel, en 16 ventil med 175 hk - wow! Trots allt hade mina 99 redan täckt över 250 000 km och haft olika underliga saker.

Kort därefter lanserades Saab 9000, med mer utrymme och utrymme, precis rätt för mig, trots allt hade jag blivit en familjemedlem. Jag fick rida den här modellen i 6 olika versioner inom tio år och njuta av. Slutligen, en 9000 CS Aero med högkvalitets hinkstolar, Mickey Mouse-öronen och avstämd 250 PS från Hirsch-Performance.

Även aktiv för varumärket Saab

Min identifiering med Saab växte i synnerhet till följd av mitt långa mandat för den schweiziska Saab-importören.

I 1990 jag lärt mig från min vän och Garagier Marco Lüthi att Saab importören, då skann Cars AG, under ledning av Lars Eriksson och Jens Becker, en marknadsföring / kommunikationsbyrå letade efter bättre kundservice. Efter en urvalsprocess fick min byrå vid 10. December 1990 till min glädje pantet. Således kunde all min Saab-kunskap och Saab-entusiasm införlivas i detta mandat. Det ingår återförsäljarna stödja verksamheten i Schweiz, bygga CRM-databasen inkl. Programmering, skapa inbjudningar till kundevenemang såsom vinterkörning nära polcirkeln i Sverige, hästkapplöpning på Dielsdorf, skidveckan i Berner Oberland, etc. trycker också händelser på fabriken i Trollhättan och provkörningar tillhörde det. I norr flög vi naturligtvis med en Saab 340, långsam men mycket Saab.

En annan uppgift var att ta hand om Griffin Circle, en privatklubb inom Saab-samhället, som regelbundet serverades av en kundmagasin.
Alla dessa aktiviteter bidrog väsentligt till den välkända "Saab Spirit".

Jag kunde samarbeta med Christoph Bleile, Saabs presschef vid den tiden, i mer än ett decennium - en lycklig Saab-tid. Detta resulterade också i köpet av en särskilt vacker blå Saab 900 Cabriolet till min fru 1992, som fortfarande ger henne stort nöje med nästan 300 000 km och som hon säger: "Jag kommer inte att ge bort det".
Slut på en bra era

På grund av begränsningar som införts av GM skulle Saab behöva strama bältet i 2002. Flera marknadsaktiviteter har avbrutits. De externa marknadsföringsuppgifterna blev mindre. De individualistiska idéerna måste ge utrymme för ekonomiska kriterier.

Trots allt fortsatte Saab att följa med mig. Som en del av lanseringen av den första Saab 9-5 i 1997 fick jag min första Saab 9-5 LPT. Aero fanns inte ännu. Men redan i år bytte 1998 till den efterlängtade Saab 9-5 Aero Kombi Hirsch-Performance. Det senaste förvärvet av denna modellserie var en Troll R med 300 PS, vintage 2004.

Den ekonomiska nedgången i året 2008 / 09 lämnade sitt varumärke på många ställen, även inom bilindustrin. Min byrå var oroad för att tjänster som marknadsföring och kommunikation är kända för att bli offer för besparingar. Jag var också tvungen att spara och så skilde jag mig i slutet av 2008 på min Saab 9-5 Troll R-stationsvagn.

Men inte utan Saab

Lyckligtvis var det en nästan nostalgisk Saab 900 Turbo Coupé vintage 93 i blått med 160'000 km i mitt garage; det borde vara fordonet för mina barn. Detta följde mig i vardagen från 2008 till 2014 och 260'000 km.

Ansluten till denna Saab fick jag veta 2 mer kvalificerade garagister.

I det sammanhanget vill jag nämna Matthias Krauer i Saland nära Bauma, som ser efter våra 900ers på bästa möjliga sätt. För utan omsorg och uppmärksamhet på detaljer fungerar det inte.
Och om reservdelar saknas, tar Matthias Krauer mod i sin fond. Han själv utrustar också fordon av Saab 900 I + II, 9-3 I + II, 9000 och 9-5 I-serien. Hans entusiasm och Saabs know-how bidrar till deras.

Jag har alltid hört Johann Heuschmid från Tyskland med hans besättning i Obergünzburg, tidigare i Benningen, om jag inte gick längre i Schweiz. Han anses vara en luminary i underhållet av gamla Saab fordon.
Så han hade tillfört min kones konvertibel före 3 år med ett nytt tak inklusive nytt bakfönster och reviderat motorn och överföringen. Fordonet är fortfarande av högsta kvalitet idag.
Och till och med olyckan för ett år sedan kunde inte min Saab 900 Coupé på knäna tack vare Heuschmid. Han reparerade fordonet perfekt tack vare sin stora expertis, erfarenhet och sist men inte minst tack vare sitt enorma reservdelarlager. Han är inte heller rädd för att själv göra en saknad eller hitta den någonstans - hans relationer går så långt som Sverige.

Saab feber fortsätter

Saab lämnade febern och inte släppa taget om mig, speciellt den gamla 900er det gjorde mig fortfarande. I 2011 fann jag i Schweiz en av de sista Saab 900 Turbo S Cabriolet Aero år 1993 i svart med beige skinnklädsel och 138'000 km och en topputrustning med 175 PS (Saab med den röda kontrollboxen). Eftersom min bruksbil tog min dotter och Cabriolet är avsedd för särskilda resor, köpte jag mig en kort tid sedan en Saab 9-5 NG V6 Aero med 330 hk. En bil med en lite mindre Saab Spirit, men bara en Saab: hög kvalitet, säker och mycket bekväm.

Varför denna historia

De många artiklarna på Saabblog.net har också flyttat mig för att skriva ner min Saab-berättelse och visa att Saab-fascinationen lever vidare. Låt oss hoppas att i Trollhättan flyttas någonting igen och i rätt riktning.

6 tankar om “Saab, en absurditet, ett fordon, en filosofi."

 • blank

  Återigen en av de underbara historierna som en VW, Audi BMW eller annan 0815 bilägare aldrig kommer att uppleva och publicera i denna form! Tack för det! Tom, hur är det med att publicera en bok som sammanfattar alla Saabs historier? Här på bloggen är den nödvändiga Knw hur samlades?

 • blank

  Tack för den här vackra berättelsen och inlägget. Nyligen körde jag vid Tösstal förbi det tidigare SAAB-garaget i Saland. Alla gamla SAAB-fordon finns inte längre. Synd.
  Önskar dig mycket nöje med SAAB flaggskeppet.
  Skål
  Walter från Schweiz

  • blank

   Garaget är nytt på Frauwisstrasse i Saland, Garage Krauer GmbH. Hälsningar Patrick

 • blank

  En bra historia! Med höjder och djup, som livet går. Och efteråt verkar man (mestadels) förstärkt igen. I detta fall blev SAAB-infektionen intensivare

 • blank

  Stora Saabian passion!
  LG
  max

Kommentarer är stängda.