Borgward svarar

... åtminstone lite. Och en tidigare Saab-designchef är nu chefdesigner på Borgward. Men en efter anonther! En monter på Genève Motor Show, en ny webbplats, en ny designad logotyp. Borgward gör det spännande.

Borgward comeback i Genève
Borgward comeback i Genève

Det tar några månader innan vi kan titta på det första nya produktionsfordonet. I september borde det vara klart med en SUV på IAA, då kommer två premiärer att följa varje år.

Jag älskar comebackhistorier, även om inte alla verkar fungera. Jag önskar skaparna runt det grundande barnbarnet mer lycka än vi har med våra investerare i Trollhättan. I vilket fall som helst bör finansieringen av Borgward säkerställas i årtionden, sa det idag under presskonferensen. Det låter väldigt säkert.

Som meddelats kommer den nya organisationens huvudkontor att vara i Stuttgart. Borgward - ett tyskt företag med utveckling och design i Stuttgart. De återvändande förlitar sig på modern fyrhjulsdrift, dieselmotorer, elektriska drivenheter och nätverkskörning. Diesel? Det spelar en viktig roll i Europa, mindre i Kina. Detta kan leda till ett allvarligt intresse för den europeiska marknaden. En komplett produktportfölj kommer att komma under de närmaste åren, från och med den kommande IAA.

Borgward presskonferens, bild: Borgward AG
Borgward presskonferens, bild: Borgward AG

Ytterligare detaljer saknas, men gör det ännu mer spännande. Webbplatsen talar om tradition och passion. Från riktiga fans som fortfarande håller kvar romben 50 år efter att produktionen avbröts. Och från "Accessible Premium", ett genomförbart inträde i premiumklassen för överkomliga pengar.

En viss förväntan väcker en annan stort namn: Einar Hareide, som var Saab designer för Saab 900 II, 9-3 I och 9-5 I med det, var bekräftade idag som chef för design på Borg Ward.

På Borgward.com skriver han "Borgward bilar - hela företaget - hade helt enkelt en speciell attityd som fortfarande har en stark tilltala idag. Jag skulle kalla detta en kombination av stil och närhet eller tillgänglighet, mindre än ett visst formellt språk. Borg Ward har satt en ny standard för den del av medelklassen - och vi ser detta krav tvingar oss när vi talar i dag om "Accessible Premium"."

Visst, jag gillar Hareide -designen. Jag tycker fortfarande om att köra de fordon han konstruerade på Saab; Om jag kommer in på en 900 II, 9-3 I eller 9-5 I, finns det den "välkommen hem" -känslan. De är tidlösa, eleganta, skandinaviska. Borgward - ett tillfälle och en utmaning att återuppliva en legend som förflutit oss sedan urminnes tider.

Den stora, noggrant tolkade logotypen dominerade Borgwards monter idag. Och en Isabella, den vackraste bilen som någonsin byggdes i Bremen. Budgetsiffrorna skiljer sig från detta subtila utseende. Borgward avser att sälja 800.000 XNUMX bilar per år världen över i slutet av decenniet. Marknaderna är framför allt tillväxtländer, där också lokala produktioner ska äga rum. Vi får se hur realistiskt det är.

När det gäller den nyligen lanserade webbplatsen har Borgward gjort många saker just där. Imponerande fakta och siffror från 60-talet, inklusive fanbasen - bygga en bro till nutid. Ärligt talat, något i den här formen, som uppskattar historien och fansen, skulle jag ha önskat från Trollhättan i början. Men det var det inte. Medlidande !

Utmaningen att göra comeback efter 50 år är stor. Allt måste byggas om. Produktion, försäljning, efterförsäljning, logistik och återförsäljarnätverk. Namnet måste transporteras tillbaka till människors sinnen. Att återuppliva Saab skulle förmodligen vara lättare.

Varumärket med Rombus kommer att vara kvar på vår skärm. Spännande tider, lycka till Borgward!

25 tankar om “Borgward svarar"

 • blank

  Ett märke kan komma, den andra kan dö. Det skulle vara trevligt som Borgward kunde göra det var bra fordon och glad är alla som äger en vacker Isabela

 • blank

  Webbplatsen? Gratis! Jag kan också.

  Vad jag tycker är mest intressant med historien är att en asiatisk tungvikt klassificerar ett europeiskt varumärke - oavsett hur länge bilarna har varit historia - som så viktigt för sina egna expansionsplaner att de bedriver utvecklingen av varumärket under årtionden (!) Med mycket kapital och vill säkra ...

  Varumärket SAAB och dess marknadsvärde verkar mig i ett helt annat ljus.

  Kanske också en orsak till SAAB AB att offentligt neka samtal med NEVS om namngivningsrättigheterna? Tänkbart att man hoppas att slå mer kapital från namnet, om du inte gillar den här Ingen i återuppbyggnaden.

 • blank

  Borgward behöver först en kundbas - de få människor som fortfarande känner Borgward från sin egen erfarenhet och som kan ha positiva minnen är inte tillräckligt som potentiella köpare. Baserat på enbart detta tillvägagångssätt skulle det ha varit mycket lättare att ta med bilar till män och kvinnor i stor skala igen med SAAB och dess breda entusiastiska efterföljare.

  Det är lite konstigt att Christian Borgward kunde landa en påstådd tillförlitlig investerare för detta vågade projekt och att NEVS verkar agera relativt besvärligt - för de flesta samtida är Borgward, till skillnad från SAAB, helt enkelt ett okänt bilmärke. Att etablera något sådant permanent kommer att vara extremt svårt - särskilt med tanke på de planerade mängderna.

  • blank

   Situationen är inte jämförbar. Det finns en viktig skillnad:
   Christian Borgward och Knöss siktade först varumärkesrättigheterna, letade efter en investerare och hittade en riktig tungvikt med Foton.
   NEVS var alltid bara en licensinnehavare för namnet Saab, inte längre. Om man hade läst avtalen korrekt skulle man inte ha riskerat förlusten av den beviljade licensen. Ett viktigt misstag.

   • blank

    Ur denna synpunkt var det "framsynt" att "bara" överlåta licensen åt NEVS ....
    NEVS affärsplan var huvudsakligen för EL -fordon och föraktade / ignorerade SAAB -märkets historia. Denna affärsplan var verkligen känd för SAAB / NEVS när kontraktet undertecknades ... Hur kan ett sådant beslut till förmån för NEVS ha kommit till stånd med denna "kända" information ??? 🙁
    2015: "spelet" är över. Hejdå NEVS. SAAB är ledigt igen ....

  • blank

   Konstig? Tja ... förstår det helt! NEVS körde vagnen framför väggen och gjorde för mycket fel - vem är verkligen intresserad av att komma ombord?
   Konkursen skulle öppna helt nya dörrar eller åtminstone låta varumärket Saab gå med värdighet ...

 • blank

  Om vi ​​lämnar NEVS dolda, så har SAAB tre, fyra år bryta HAPPEN!. Så vidare till nya. Om det ska lyckas efter att 50 år bryts, är det mycket lättare med Saab, för världsomspännande bild är känd och finns fortfarande i medvetandet.
  Jag känner ... att en tillverkare som är aktiv idag vill utnyttja sin befintliga kapacitet och vill fylla ett annat marknadssegment med ett bra namn. Titta bara på Goo .. vilka namn visas för biltillverkare i stadsnamnen Sturttgart och Bremen. Sett så är allt möjligt och ingenting är fixat

 • blank

  Borgward är definitivt närmare verkligheten än NEVS. En SUV hos IAA är vad kunderna tycker om, inte en sedan som bara kommer i två färger och en motor
  Tom, det är bäst att skriva en Borgward-blogg, letar du efter en bloggare?

  • blank

   Tack för förtroendet för mitt skrivande. Men jag tror att Borgward behöver medieprofessor där. Jag ville också fortsätta skriva här en stund

   • blank

    "Jag ville också fortsätta skriva här en (väldigt) lång stund"
    Jag har kompletterat citatet meningsfullt

 • blank

  Själv ser jag också fram emot Borgward (kommer trots allt ursprungligen från "Nordtyskland" och jag känner några "äldre" som fortfarande skryter om det här)!
  Och jag ser det aktuella utseendet på Borgward och deras webbplats (särskilt i jämförelse med NEVS) professionellt eller mycket framgångsrikt.

  Men har Borgward (fortfarande eller någonsin haft) en sådan "utstrålning" över hela världen att det för närvarande skulle räcka för att bli ett framtidssäkert bilmärke?
  Jag hade alltid intrycket av att Borgward var mer en ”tysk” eller, högst, ”europé”….

  Låt oss se vad tiden ger ...

 • blank

  Bara hemsidan visar NEVS vilka möjligheter de har missat och hur lite värde de har lagt på ”arvet” från Saab Automobile AB.

  Borgwards planer låter väldigt ambitiösa. 800.000-fordon upp till 2020 skulle också innebära att de måste ha stort sett färdiga fordon i sina fickor under radaren. Som vi läste i intervjuer hade vi våra egna plattformar och egna motorer. De hittar också rätt känslomässiga knappar.
  Jag saknar fortfarande tron ​​- men det skulle vara trevligt. (Och om det fungerar, varför fungerade det inte i Sverige med bättre lanseringsförhållanden?)

  • blank

   NEVS har helt enkelt bortsett från sin ”egen” potential eller Saabs varumärkes potential. Du hade kunnat kompensera för så mycket med rätt mässor, PR -arbete och ensam närvaro online. Detta var det enda sättet att öka värdet, även om inga bilar rullar av löpande band, och att göra märket ännu mer intressant för investerare / köpare ...
   Du kan bara jämföra visionerna:
   - NEVS: Vi bygger en EV baserad på en gammal Saab (även om det bara skulle vara tillfälligt först så var det nästan uteslutande)
   - Borgward: Vi bygger gradvis upp ett helt nytt sortiment, återupplivar det gamla varumärket etc.

   Mycket kommunicerades helt enkelt inte av NEVS ... så tummen ner igen.

   • blank

    Gav dig en artikel på oanvända NEVS möjligheter på bloggen. Tyvärr har så mycket gjort fel, även om det varit kunder och samhällen som har begärt nya bilar och uppmärksamhet. Medlidande, förflutna. Spelet fortsätter

 • blank

  Grattis, Borgward! Ett snyggt "första utseende" som löftena kan följa .... Jag håller tummarna!
  Vår potatishandlare körde Borgward på 60 -talet, liksom bagaren. Då, som "Steppke", var jag redan kär i dessa bilar! Som ett resultat följer jag välvilligt och positivt med ”återfödelsen”! 🙂 Må € vara en lång tid… .. eftersom varje (ny) början är känd som svår! Fallet i Trollhättan sticker ut som ett dåligt exempel 🙁
  Toi toi toi!

 • blank

  Detta stänger cirkeln. Som liten pojke kördes jag ofta i en Borgward (slutet av 50 -talet). Efter det tillkännagavs Opel för oss :). I början av 90 -talet blev jag övertygad av en kollega från Saab. Jag tog över hans 9000. Bara Saab följde med i min familj. Under de senaste två åren har jag till och med köpt två "i lager". Egentligen trodde jag att min "gamla" 9-5 kombi från 1999 inte skulle hålla länge. Jag hade mycket fel om kvaliteten på Saab.

 • blank

  Jag är skeptisk, Borgward comebacken är redan för alltid tinkered, saknade alltid den nödvändiga kapitalen.

 • blank

  Borgward-webbplatsen ger ett gott intryck. Oavsett om de verkligen har pengarna att starta så många modeller? Och om köparna kommer att hitta? Vi får se vem som får den första bilen på marknaden: Borgward eller Saab

  • blank

   Frågan är lätt att svara på. Saab Automobile existerar inte vid den tiden. Det finns bara NEVS utan varumärkesrättigheter för Saab. Borgward presenterar sin första nya modell vid IAA i september efter 50 år. NEVS kommer inte att vara tillgängliga i Frankfurt. För tillfället så klart led för Borgward.

   • blank

    De första Borgwards kommer att springa i Europa 2016. Karlheinz Knöss vill åka till nästa bilsalong i Borgward. 12 månader kvar ... På NEVS ser jag inte ett nytt fordon på 12 månader för tillfället, men jag är öppen för någon form av positiv överraskning.

 • blank

  Vad jag beundrar om detta projekt är den passion det uttrycker ... en vision. Tyvärr hände det aldrig under NEVS ... totalt misslyckande 🙁

  • blank

   Borgward gör precis vad NEVS borde ha gjort. Visa bara din flagga, enligt mottot: Vi är här!. Hade varumärket Saab gjort bra. Frankfurt kommer att bli spännande, för då måste produkten passa.

  • blank

   Ja, det är rätt. Jag föddes 1962 inte långt från Bremen, men till idag kan jag inte komma ihåg något möte med en Borgward och jag vet inte några detaljer. Med undantag för några samlare är stämpeln död, men namnet har alltid dykt upp i beundran.
   Å andra sidan hade NEVS det faktiskt mycket lättare, en befintlig anläggning, en arbetskraft som var "helt i saften" och minst en befintlig (om än inte helt färsk) serie ... Kanske har de förlitat sig för mycket på opålitlig kinesisk politik.

 • blank

  Ja, vi hade önskat oss ett sådant comeback -utseende från NEVS eller vem som helst som en Saab -relansering: Professionellt, med (förhoppningsvis inte bara förmodligen) säker finansiering och en tydlig "Mission & Role". Borgward visar hur det kan fungera. I jämförelse verkar de improviserade pressuppträdandena i Sverige rent av tjatiga. Jag önskar varumärket och Einar Hareide allt gott! Jag är nyfiken på att se hur mycket "Saab -anda" som finns i hans Borgward -skapelser. Tom, snälla vänta!

 • blank

  Jag älskar Borgward !!! (Efter SAAB)
  Låt komma!

Kommentarer är stängda.