Borgward svarar

... åtminstone lite. Och en före detta Saab designchef är nu chefdesigner på Borgward. Men i sin tur! Ett stativ vid Genèves Motor Show, en ny hemsida, en omdesignad logotyp. Borgward gör det spännande.

Borgward comeback i Genève
Borgward comeback i Genève

Det kommer att bli flera månader innan vi kan ta en titt på det första nya produktionsfordonet. I september borde det vara på IAA med en SUV hittills, då ska de följa två premiärer per år.

Jag älskar comeback-historier, men inte alla verkar fungera. Jag önskar skaparna av grundare sonsonen lyckligare än vi har med våra investerare i Trollhättan. Finansieringen av Borgward ska i alla fall säkras i årtionden, sa det idag under presskonferensen. Det låter mycket självsäkert.

Huvudkontoret för den nya organisationen kommer, som meddelats, Stuttgart. Borgward - ett tyskt företag med utveckling och design i Stuttgart. Återvändaren är beroende av modern fyrhjulsdrift, dieselmotorer, el-drivenhet och nätverksdrift. Diesel? Det spelar en viktig roll i Europa, mindre i Kina. Detta kan leda till ett allvarligt intresse för den europeiska marknaden. En komplett produktportfölj kommer att komma de närmaste åren, kick-offen är den kommande IAA.

Borgward presskonferens, bild: Borgward AG
Borgward presskonferens, bild: Borgward AG

Mer detaljer saknas, men gör det allt mer spännande. Webbplatsen talar om tradition och passion. Från riktiga fans, som håller upp Rombus 50 år efter att produktionen upphört. Och från "Tillgänglig Premium", en möjlig tillträde till premiumklassen för överkomliga pengar.

En viss förväntan väcker en annan stort namn: Einar Hareide, som var Saab designer för Saab 900 II, 9-3 I och 9-5 I med det, var bekräftade idag som chef för design på Borg Ward.

På Borgward.com skriver han "Borgward bilar - hela företaget - hade helt enkelt en speciell attityd som fortfarande har en stark tilltala idag. Jag skulle kalla detta en kombination av stil och närhet eller tillgänglighet, mindre än ett visst formellt språk. Borg Ward har satt en ny standard för den del av medelklassen - och vi ser detta krav tvingar oss när vi talar i dag om "Accessible Premium"."

Beviljas, jag gillar Hareide-designen. Jag tycker fortfarande om att köra hans Saab-designade fordon idag; Jag hamnar i en 900 II, 9-3 I eller 9-5 I, då det är denna känsla "Välkommen hem". De är tidlösa, eleganta, skandinaviska. Borgward - Möjlighet och utmaning att återuppliva en legend vi har gått från tidigare.

Den stora, noggrant omtolkade logotypen dominerade Borgward-båsen idag. Och en Isabella, den vackraste bilen någonsin byggt i Bremen. Budgetsiffror skiljer sig från detta diskreta utseende. 800.000 bilar per år Borgward vill sälja över hela världen i slutet av årtiondet, marknader är främst tillväxtmarknader, där det också kommer att finnas lokala produktioner. Hur realistiskt det är, kommer du att se.

När det gäller den nyligen lanserade webbplatsen har Borgward gjort mycket där. Imponerande siffror och fakta från 60-åren, fläktbasen med integrerad - en bro till det nuvarande slaget. Uppriktigt sagt, uppskattar någonting på detta sätt, hedrar historien och fansen, skulle jag ha velat ha en kick-off från Trollhättan också. Men det var det inte. Synd!

Utmaningen att göra en comeback efter 50 år är stor. Allt måste byggas om. Produktion, försäljning, aftersales, logistik och återförsäljarnätverk. Namnet måste transporteras tillbaka till folks huvuden. Uppvakningen av Saab skulle förmodligen vara lättare.

Varumärket med Rombus kommer att vara kvar på vår skärm. Spännande tider, lycka till Borgward!

25 tankar om "Borgward svarar"

 • Ett märke kan komma, den andra kan dö. Det skulle vara trevligt som Borgward kunde göra det var bra fordon och glad är alla som äger en vacker Isabela

 • Webbplatsen? Gratis! Jag kan också.

  Det mest intressanta med historien är att en asiatisk tungvikt klassificerar ett europeiskt varumärke - oavsett hur länge bilarna är historia - så viktigt för sina egna expansionsplaner att det kör varumärket under årtionden (!) Med mycket kapital och vill säkra ...

  Varumärket SAAB och dess marknadsvärde verkar mig i ett helt annat ljus.

  Kanske också en orsak till SAAB AB att offentligt neka samtal med NEVS om namngivningsrättigheterna? Tänkbart att man hoppas att slå mer kapital från namnet, om du inte gillar den här Ingen i återuppbyggnaden.

 • "Jag ville också fortsätta skriva här för en (mycket) lång stund"
  Jag har kompletterat citatet meningsfullt

 • I den meningen var det "framsynt" att anförtro NEVS "endast" med licensen.
  NEVS-affärsplanen gav i själva verket endast EL-fordon, föraktar / ignorerar SAAB-märkets historia. Denna affärsplan var säkert känd vid undertecknandet av kontraktet SAAB / NEVS .... Hur kan denna "kända" information ha kommit till ett sådant beslut för NEVS ???
  2015: "spelet" är över. Hejdå till NEVS SAAB är gratis igen ....

 • Udda? Tja ... fullständig förståelse! NEVS körde bilen till väggen och gjorde för mycket fel - vem är verkligen intresserad av att komma in?
  Konkursen skulle öppna helt nya dörrar eller låta varumärket Saab åtminstone gå med värdighet ...

 • Borgward behöver först och främst en kundbas - de få personer som känner till Borgward även från egen erfarenhet och kanske har ett positivt minne, men som en möjlig köpare räcker inte. Även med detta tillvägagångssätt skulle det vara mycket lättare för SAAB och dess breda entusiaster att återföra bilar till män och kvinnor på ett stort sätt.

  Det är lite konstigt att Christians Ward kunde dra en förment pålitlig investerare i landet för detta djärva projekt och NEVS tycks verka jämförelsevis obekväma - för de flesta samtida Borg Ward är helt enkelt strider mot SAAB och helt enkelt en okänd bilmärket. Att fastställa en sådan sak permanent kommer sannolikt att vara extremt svårt - särskilt med tanke på antalet planerade delar.

 • Situationen är inte jämförbar. Det finns en viktig skillnad:
  Christian Borgward och Knöss siktade först varumärkesrättigheterna, letade efter en investerare och hittade en riktig tungvikt med Foton.
  NEVS var alltid bara en licensinnehavare för namnet Saab, inte längre. Om man hade läst avtalen korrekt skulle man inte ha riskerat förlusten av den beviljade licensen. Ett viktigt misstag.

 • Om vi ​​lämnar NEVS dolda, så har SAAB tre, fyra år bryta HAPPEN!. Så vidare till nya. Om det ska lyckas efter att 50 år bryts, är det mycket lättare med Saab, för världsomspännande bild är känd och finns fortfarande i medvetandet.
  Jag känner ... att en tillverkare som är aktiv idag vill utnyttja sin befintliga kapacitet och vill fylla ett bredare marknadssegment med ett gott namn. Titta bara på Goo ... vilka namn för biltillverkare visas i stadens namn Sturttgart och Bremen. Så allt är möjligt och ingenting är fixat

 • Tack för förtroendet för mitt skrivande. Men jag tror att Borgward behöver medieprofessor där. Jag ville också fortsätta skriva här en stund

 • Borgward är definitivt närmare verkligheten än NEVS. En SUV hos IAA är vad kunderna tycker om, inte en sedan som bara kommer i två färger och en motor
  Tom, det är bäst att skriva en Borgward-blogg, letar du efter en bloggare?

 • Gav dig en artikel på oanvända NEVS möjligheter på bloggen. Tyvärr har så mycket gjort fel, även om det varit kunder och samhällen som har begärt nya bilar och uppmärksamhet. Medlidande, förflutna. Spelet fortsätter

 • 2016 ska köra de första Borgwards i Europa. Karlheinz Knöss vill köra till Borgward för nästa motorshow. 12 månader fortfarande ... På NEVS ser jag för närvarande inte ett nytt fordon i 12 månader, men jag är öppen för någon form av positiv överraskning.

 • Jag är också glad över Borgward (trots allt, jag är ursprungligen från norra Tyskland och jag vet några äldre människor som fortfarande raser om det)!
  Och jag ser det aktuella utseendet på Borgward och deras webbplats (särskilt i jämförelse med NEVS) professionellt eller mycket framgångsrikt.

  Men har Borgward en sådan "strålning" över hela världen (eller någonsin haft) att det för närvarande skulle vara tillräckligt för ett hållbart bilmärke?
  Jag hade alltid intrycket att Borgward var ganska något "tyskt" eller högst "europeiskt" ....

  Tja, låt oss se hur tiden är som ...

 • NEVS ignorerade helt enkelt sin egen potential eller Saabs varumärke. Bara genom rättvisande utställningar, PR-arbete, kunde online-närvaro ha gjort upp för så mycket. Bara genom att göra det skulle du ha kunnat öka värdet, även om inga bilar körs på tejp och göra märket ännu mer intressant för investerare / köpare ...
  Du kan bara jämföra visionerna:
  - NEVS: Hur man bygger en EV baserad på en gammal Saab (även om det ja början endast tillfälligt ska vara så, det var vad vi har märkt nästan uteslutande)
  - Borgward: Vi bygger gradvis upp ett helt nytt produktsortiment, återupplivar det gamla varumärket etc.

  Mycket var helt enkelt inte kommunicerat av NEVS ... så en tummen ner.

 • På hemsidan visas NEVS vilka chanser de saknat och hur lite värde de lägger på Saab Automobile ABs "arv".

  Borgwards planer låter väldigt ambitiösa. 800.000-fordon upp till 2020 skulle också innebära att de måste ha stort sett färdiga fordon i sina fickor under radaren. Som vi läste i intervjuer hade vi våra egna plattformar och egna motorer. De hittar också rätt känslomässiga knappar.
  Jag saknar fortfarande tron ​​- men det skulle vara trevligt. (Och om det fungerar, varför fungerade det inte i Sverige med bättre lanseringsförhållanden?)

 • Grattis, Borgward! Ett elegant "första utseende" löften kan följa .... Jag håller mina fingrar korsade!
  Vår potatisförare gick till 60-Ziger Borgward, bakaren också. Vid den tiden, som en "steppke" var jag redan förtjust i dessa bilar! Följaktligen följer jag "Rebirth" välvilligt positivt!
  Toi toi toi!

 • Detta stänger cirkeln. Som en liten pojke har jag ofta körts i en Borgward (slutet av 50-åren). Därefter meddelades Opel :). I början av 90-åren var jag övertygad av en kollega från Saab. Jag tog över hans 9000. Detta följdes bara i min familj Saab. Under de senaste två åren köpte jag även två på "lager". Faktiskt trodde jag att min "gamla" 9-5-stationsvagn av 1999 inte körs mycket längre. Eftersom jag hade fel i Saabs kvalitet men mycket.

 • Frågan är lätt att svara på. Saab Automobile existerar inte vid den tiden. Det finns bara NEVS utan varumärkesrättigheter för Saab. Borgward presenterar sin första nya modell vid IAA i september efter 50 år. NEVS kommer inte att vara tillgängliga i Frankfurt. För tillfället så klart led för Borgward.

 • Jag är skeptisk, Borgward comebacken är redan för alltid tinkered, saknade alltid den nödvändiga kapitalen.

 • Ja, det är rätt. Jag föddes 1962 inte långt från Bremen, men till idag kan jag inte komma ihåg något möte med en Borgward och jag vet inte några detaljer. Med undantag för några samlare är stämpeln död, men namnet har alltid dykt upp i beundran.
  I motsats hade NEVS faktiskt mycket enklare att en befintlig fabrik, en arbetskraft som "full står i juice" och åtminstone några (men inte helt färska) ... serien .MAN har kanske för mycket på opålitlig kinesiska politiken.

 • Borgward-webbplatsen ger ett gott intryck. Oavsett om de verkligen har pengarna att starta så många modeller? Och om köparna kommer att hitta? Vi får se vem som får den första bilen på marknaden: Borgward eller Saab

 • Borgward gör precis vad NEVS borde ha gjort. Visa bara din flagga, enligt mottot: Vi är här!. Hade varumärket Saab gjort bra. Frankfurt kommer att bli spännande, för då måste produkten passa.

 • Vad jag beundrar om detta projekt är den passion det uttrycker ... en vision. NEVS har tyvärr aldrig funnits ... totalt misslyckande

 • Ja, vi ska ha god tid till den som ville av NEVS eller Saab återlansera en comeback utseende: Professional, med (förhoppningsvis inte bara påstås) säkrat finansiering och tydligt "Mission och roll". Borgward visar hur det kan fungera. I jämförelse ser de improviserade pressutseenden i sverige direkt ut. Jag önskar varumärket och Einar Hareide all lycka! Är nyfiken på hur mycket "Saab Spirit" kommer att återspeglas i hans Borg Ward skapelser. Tom, var snäll och fortsätt!

 • Jag älskar Borgward !!! (Efter SAAB)
  Låt komma!

Kommentarer är stängda.