Borgward svarar

... åtminstone lite. Och en tidigare Saab-designchef är nu chefdesigner på Borgward. Men en efter anonther! En monter på Genève Motor Show, en ny webbplats, en ny designad logotyp. Borgward gör det spännande.

Borgward comeback i Genève
Borgward comeback i Genève

Det tar några månader innan vi kan titta på det första nya produktionsfordonet. I september borde det vara klart med en SUV på IAA, då kommer två premiärer att följa varje år.

Jag älskar comebackhistorier, även om inte alla verkar fungera. Jag önskar skaparna runt det grundande barnbarnet mer lycka än vi har med våra investerare i Trollhättan. I vilket fall som helst bör finansieringen av Borgward säkerställas i årtionden, sa det idag under presskonferensen. Det låter väldigt säkert.

Som meddelats kommer den nya organisationens huvudkontor att vara i Stuttgart. Borgward - ett tyskt företag med utveckling och design i Stuttgart. De återvändande förlitar sig på modern fyrhjulsdrift, dieselmotorer, elektriska drivenheter och nätverkskörning. Diesel? Det spelar en viktig roll i Europa, mindre i Kina. Detta kan leda till ett allvarligt intresse för den europeiska marknaden. En komplett produktportfölj kommer att komma under de närmaste åren, från och med den kommande IAA.

Borgward presskonferens, bild: Borgward AG
Borgward presskonferens, bild: Borgward AG

Mer information saknas, men gör det desto mer spännande. Webbplatsen talar om tradition och passion. Från riktiga fans som håller upp rombusen till och med 50 år efter slutet av produktionen. Och från "Accessible Premium", en genomförbar inträde i premiumklassen för överkomliga pengar.

En viss förväntan väcker en annan stort namn: Einar Hareide, som var Saab designer för Saab 900 II, 9-3 I och 9-5 I med det, var bekräftade idag som chef för design på Borg Ward.

På Borgward.com skriver han "Borgward bilar - hela företaget - hade helt enkelt en speciell attityd som fortfarande har en stark tilltala idag. Jag skulle kalla detta en kombination av stil och närhet eller tillgänglighet, mindre än ett visst formellt språk. Borg Ward har satt en ny standard för den del av medelklassen - och vi ser detta krav tvingar oss när vi talar i dag om "Accessible Premium"."

Visst gillar jag Hareide-designen. Jag gillar fortfarande att köra hans bilar designade av Saab; om jag klättrar in i en 900 II, 9-3 I eller 9-5 I, finns det den "välkomna hem" -känslan. De är tidlösa, eleganta, skandinaviska. Borgward - Möjlighet och utmaning att återuppliva en legende som vi hade för länge sedan.

Den stora, noggrant tolkade logotypen dominerade Borgwards monter idag. Och en Isabella, den vackraste bilen som någonsin byggdes i Bremen. Budgetsiffrorna skiljer sig från detta subtila utseende. Borgward avser att sälja 800.000 XNUMX bilar per år världen över i slutet av decenniet. Marknaderna är framför allt tillväxtländer, där också lokala produktioner ska äga rum. Vi får se hur realistiskt det är.

När det gäller den nyligen lanserade webbplatsen har Borgward gjort många saker just där. Imponerande fakta och siffror från 60-talet, inklusive fanbasen - bygga en bro till nutid. Ärligt talat, något i den här formen, som uppskattar historien och fansen, skulle jag ha önskat från Trollhättan i början. Men det var det inte. Medlidande !

Utmaningen att göra comeback efter 50 år är stor. Allt måste byggas om. Produktion, försäljning, efterförsäljning, logistik och återförsäljarnätverk. Namnet måste transporteras tillbaka till människors sinnen. Att återuppliva Saab skulle förmodligen vara lättare.

Varumärket med Rombus kommer att vara kvar på vår skärm. Spännande tider, lycka till Borgward!

25 tankar om “Borgward svarar"

 • blank

  Ett märke kan komma, den andra kan dö. Det skulle vara trevligt som Borgward kunde göra det var bra fordon och glad är alla som äger en vacker Isabela

 • blank

  Webbplatsen? Gratis! Jag kan också.

  Vad jag tycker är mest intressant med historien är att en asiatisk tungvikt klassificerar ett europeiskt varumärke - oavsett hur länge bilarna har varit historia - som så viktigt för sina egna expansionsplaner att de bedriver utvecklingen av varumärket under årtionden (!) Med mycket kapital och vill säkra ...

  Varumärket SAAB och dess marknadsvärde verkar mig i ett helt annat ljus.

  Kanske också en orsak till SAAB AB att offentligt neka samtal med NEVS om namngivningsrättigheterna? Tänkbart att man hoppas att slå mer kapital från namnet, om du inte gillar den här Ingen i återuppbyggnaden.

 • blank

  Borgward behöver först en kundbas - de få människor som fortfarande känner Borgward från sin egen erfarenhet och som kan ha positiva minnen är inte tillräckligt som potentiella köpare. Baserat på enbart detta tillvägagångssätt skulle det ha varit mycket lättare att ta med bilar till män och kvinnor i stor skala igen med SAAB och dess breda entusiastiska efterföljare.

  Det är lite konstigt att Christian Borgward kunde landa en påstådd tillförlitlig investerare för detta vågade projekt och att NEVS verkar agera relativt besvärligt - för de flesta samtida är Borgward, till skillnad från SAAB, helt enkelt ett okänt bilmärke. Att etablera något sådant permanent kommer att vara extremt svårt - särskilt med tanke på de planerade mängderna.

  • blank

   Situationen är inte jämförbar. Det finns en viktig skillnad:
   Christian Borgward och Knöss siktade först varumärkesrättigheterna, letade efter en investerare och hittade en riktig tungvikt med Foton.
   NEVS var alltid bara en licensinnehavare för namnet Saab, inte längre. Om man hade läst avtalen korrekt skulle man inte ha riskerat förlusten av den beviljade licensen. Ett viktigt misstag.

   • blank

    Ur denna synvinkel var det ”framsynt” att ”bara” överlåta licensen till NEVS….
    Affärsplanen för NEVS var MAINLY för EL-fordon och föraktade / ignorerade SAAB-varumärkets historia. Denna affärsplan var säkert känd för SAAB / NEVS när kontraktet undertecknades .... Hur kan ett sådant beslut till förmån för NEVS ha uppstått med denna "kända" information ??? 🙁
    2015: "spelet" är över. Hejdå NEVS. SAAB är gratis igen ....

  • blank

   Konstig? Tja ... förstår det helt! NEVS körde vagnen framför väggen och gjorde för mycket fel - vem är verkligen intresserad av att komma ombord?
   Konkursen skulle öppna helt nya dörrar eller åtminstone låta varumärket Saab gå med värdighet ...

 • blank

  Om vi ​​lämnar NEVS dolda, så har SAAB tre, fyra år bryta HAPPEN!. Så vidare till nya. Om det ska lyckas efter att 50 år bryts, är det mycket lättare med Saab, för världsomspännande bild är känd och finns fortfarande i medvetandet.
  Jag känner ... att en tillverkare som är aktiv idag vill utnyttja sin befintliga kapacitet och vill fylla ett annat marknadssegment med ett bra namn. Titta bara på Goo .. vilka namn visas för biltillverkare i stadsnamnen Sturttgart och Bremen. Sett så är allt möjligt och ingenting är fixat

 • blank

  Borgward är definitivt närmare verkligheten än NEVS. En SUV hos IAA är vad kunderna tycker om, inte en sedan som bara kommer i två färger och en motor
  Tom, det är bäst att skriva en Borgward-blogg, letar du efter en bloggare?

  • blank

   Tack för förtroendet för mitt skrivande. Men jag tror att Borgward behöver medieprofessor där. Jag ville också fortsätta skriva här en stund

   • blank

    "Jag ville också fortsätta skriva här under en (mycket) lång stund"
    Jag har kompletterat citatet meningsfullt

 • blank

  Personligen ser jag också fram emot Borgward (kommer trots allt från "norra Tyskland" och jag känner till några "äldre människor" som fortfarande gillar det här)!
  Och jag ser det aktuella utseendet på Borgward och deras webbplats (särskilt i jämförelse med NEVS) professionellt eller mycket framgångsrikt.

  Men har Borgward (fortfarande eller någonsin haft) en sådan "karisma" över hela världen att det för närvarande skulle räcka för att bli ett framtidssäkert bilmärke?
  Jag hade alltid intrycket att Borgward snarare var något "tyskt" eller, i högsta fall "europeiskt" ...

  Låt oss se vad tiden ger ...

 • blank

  Bara hemsidan visar NEVS vilka möjligheter de har missat och hur lite värde de har lagt på Saab Automobile AB: s ”arv”.

  Borgwards planer låter väldigt ambitiösa. 800.000-fordon upp till 2020 skulle också innebära att de måste ha stort sett färdiga fordon i sina fickor under radaren. Som vi läste i intervjuer hade vi våra egna plattformar och egna motorer. De hittar också rätt känslomässiga knappar.
  Jag saknar fortfarande tron ​​- men det skulle vara trevligt. (Och om det fungerar, varför fungerade det inte i Sverige med bättre lanseringsförhållanden?)

  • blank

   NEVS har helt och hållet bortsett från sin ”egen” potential eller Saabs varumärke. Du kunde ha kompenserat för så mycket med rätt mässor, PR-arbete och online-närvaro ensam. Detta var det enda sättet att öka värdet, även om inga bilar rullar av monteringsbandet, och för att göra varumärket ännu mer intressant för investerare / köpare ...
   Du kan bara jämföra visionerna:
   - NEVS: Vi bygger en EV baserad på en gammal Saab (även om det bara skulle vara tillfälligt först så var det nästan uteslutande)
   - Borgward: Vi bygger gradvis upp ett helt nytt sortiment, återupplivar det gamla varumärket etc.

   Mycket kommunicerades helt enkelt inte av NEVS ... så tummen ner igen.

   • blank

    Gav dig en artikel på oanvända NEVS möjligheter på bloggen. Tyvärr har så mycket gjort fel, även om det varit kunder och samhällen som har begärt nya bilar och uppmärksamhet. Medlidande, förflutna. Spelet fortsätter

 • blank

  Grattis, Borgward! En snygg “första framträdande” som löften kan följa .... Jag håller tummarna!
  Vår potatishandlare körde Borgward på 60-talet, liksom bagaren. Då var jag redan kär i dessa bilar som “Steppke”! Som ett resultat följer jag välvilligt och positivt med ”återfödelsen”! 🙂 Kan € vara länge ... för varje (ny) början är känd för att vara svår! Fallet i Trollhättan framstår som ett olyckligt exempel 🙁
  Toi toi toi!

 • blank

  Detta stänger cirkeln. Som liten pojke kördes jag ofta i en Borgward (slutet av 50-talet). Efter det meddelades Opel för oss :). I början av 90-talet övertygades jag av en kollega från Saab. Jag tog över hans 9000. Efter det följde bara Saab i min familj. Under de senaste två åren har jag till och med köpt två ”i lager”. Egentligen trodde jag att min ”gamla” 9-5 stationvagn från 1999 inte skulle hålla länge. Jag hade mycket fel om Saabs kvalitet.

 • blank

  Jag är skeptisk, Borgward comebacken är redan för alltid tinkered, saknade alltid den nödvändiga kapitalen.

 • blank

  Borgward-webbplatsen ger ett gott intryck. Oavsett om de verkligen har pengarna att starta så många modeller? Och om köparna kommer att hitta? Vi får se vem som får den första bilen på marknaden: Borgward eller Saab

  • blank

   Frågan är lätt att svara på. Saab Automobile existerar inte vid den tiden. Det finns bara NEVS utan varumärkesrättigheter för Saab. Borgward presenterar sin första nya modell vid IAA i september efter 50 år. NEVS kommer inte att vara tillgängliga i Frankfurt. För tillfället så klart led för Borgward.

   • blank

    De första Borgwards kommer att springa i Europa 2016. Karlheinz Knöss vill åka till nästa bilsalong i Borgward. 12 månader kvar ... På NEVS ser jag inte ett nytt fordon på 12 månader för tillfället, men jag är öppen för någon form av positiv överraskning.

 • blank

  Vad jag beundrar om detta projekt är den passion det uttrycker ... en vision. Tyvärr hände det aldrig under NEVS ... totalt misslyckande 🙁

  • blank

   Borgward gör precis vad NEVS borde ha gjort. Visa bara din flagga, enligt mottot: Vi är här!. Hade varumärket Saab gjort bra. Frankfurt kommer att bli spännande, för då måste produkten passa.

  • blank

   Ja, det är rätt. Jag föddes 1962 inte långt från Bremen, men till idag kan jag inte komma ihåg något möte med en Borgward och jag vet inte några detaljer. Med undantag för några samlare är stämpeln död, men namnet har alltid dykt upp i beundran.
   Å andra sidan hade NEVS faktiskt mycket lättare, en befintlig anläggning, en arbetskraft som var "helt i juicen" och åtminstone en befintlig (om än inte helt ny) serie ... Kanske har man litat för mycket på opålitlig kinesisk politik.

 • blank

  Ja, vi skulle ha önskat oss ett sådant comeback-utseende från NEVS eller vem som helst som en Saab-relansering: Professionellt, med (förhoppningsvis inte bara förmodligen) säkrad finansiering och en tydlig “Mission & Role”. Borgward visar hur det kan fungera. I jämförelse verkar de improviserade pressuppträdandena i Sverige helt och hållet tumla. Jag önskar varumärket och Einar Hareide all lycka till! Jag är nyfiken på att se hur mycket "Saab-anda" kommer att hittas i hans Borgward-skapelser. Tom, vänta!

 • blank

  Jag älskar Borgward !!! (Efter SAAB)
  Låt komma!

Kommentarer är stängda.