Saab - en engelsk kärlek till barn

Saab lever, med eller utan en ny bil. Så skriver Thorsten i sin personliga Saab-berättelse, och jag delar hans åsikt. Varje läsartiklar är ett uttalande för varumärket från Trollhättan.

En individualist och hans bil: Thorsten med sin Saab 9-3 Cabriolet
En individualist och hans bil: Thorsten med sin Saab 9-3 Cabriolet

Idag är jag 34 år gammal och kör ett Saab 9-3 1.8t konvertibelt år 2005. Är medlem i Saab Friends Erftkreis. Och vann den senaste Limburg Tour i Saab Club Nederland.

Sedan 2011 läste jag SaabBloggen. Saab-emblemen är skruvade i min carport. Det finns en Saab jacka i min omklädningsrum och Saab koppar i köksskåpet. Saab fascinerar mig. Jag älskar märket, andan, bilarna, känslan. Det är ett virus utan motgift.

När min Saab kärlek började, var jag 16 och bara för första gången i England. För studentutbyte med en skola som inte existerade längre - men det finns fortfarande min bästa vän, jag lärde mig det på tiden som mitt utbytesår partner vet. Och jag träffade också Saab - Saab där.

Jag var redan klar med skor och jacka bakom min värdfamiljs ytterdörr när den knackade. Det var Charlie, min dagliga tur till partnerskolan. Charlie var en geografi lärare där. Och han körde en bil som jag tyckte om vid första ögonkastet. Jag hade aldrig sett något liknande det tidigare. Jag kom in och föll på ett mycket bekvämt känslomässigt läderstol.

Den här bilen hade någonting som jag inte kunde ordna på den tiden - idag är det inte mycket lättare för mig. Efter att Charlie hade vänt tändningsnyckeln i en underligt placerad tändning lyssnade jag på motorn, vars akustik imponerade på mina öron. Så kultiverad, så kraftfull, men samtidigt oklanderlig och diskret, lät han. "Vilken typ av bil är det här?" Frågade jag Charlie. Den skäggiga föraren, en individualist som älskade vår jord med alla trimmingar, svarade utan tvekan: "Åh, det är gammal Saab!" Punkt. End. Inga detaljer, det är allt. Och jag förstod inte det och frågade igen. "Det är en Saab-märkesbil, en gammal, men det är en bra form," förklarade Charlie ivrigt.

Kör på LPG för 70.000 km: Saab 9-3 Cabriolet från Thorsten
Kör på LPG för 70.000 km: Saab 9-3 Cabriolet från Thorsten

Aha, tänkte jag och kände att jag satt i en exotisk bil utan att veta att detta faktiskt var fallet. Under hela resan var jag en mycket uppmärksam medförare som - naturligtvis sitter till vänster i England - kändes som en förare som bara saknade ratten när han var 16. Jag beundrade väghållningen, motorn, interiören, atmosfären. Det hela såg ut och kändes så annorlunda än bilarna till mina föräldrar, släktingar, grannar och vänner. Och när vi kom ut var jag först tvungen att gå runt i bilen för att titta på märkeslogotypen. "S A A B" skrevs där - jag hade aldrig hört eller läst det förut. Sedan detta studentutbyte märktes ordet i mitt huvud. Jag vet inte ens vilken modell Charlie körde då. Främst Saab kunde jag säga till alla hemma: ”Jag körde i en gammal Saab!” Tyvärr delade ingen min entusiasm. Och ändå tog en barndomsälskan rot i England, som från och med då skulle växa och senare bära frukt.

Många år senare, när jag hade ett gymnasiet och mitt diplom för teknisk journalistik, arbetade jag några år som redaktörschef i ett litet tv-produktionsföretag. Och det producerade alla typer av TV-rapporter och hela program uteslutande i fråga om bilar. Jag planerade tv-tidskrifter, sköt och redigerade artiklar, skrev och översatte texter ... tog faktiskt hand om allt. Detta är fallet i redaktionskontor som endast består av ett fåtal personer. Men det fantastiska är: Om du skriver om bilindustrin måste du testa bilarna. De kör, inspekterar och testar dem i vardagen. Och det är därför tillverkarna är så generösa av rent egenintresse och tillhandahåller testfordon till medieombud på begäran - vanligtvis i 14 dagar åt gången. Under mina år på TV körde jag hundratals olika bilar, och det var alltid andra vid dörren.

Det viktigaste för mig var den regelbundna tillhandahållandet av en Saab. Det är därför jag alltid brydde mig personligen. Så jag beställde mest i januari, 9-3 cabriolet för sommarmånaderna: ibland en Aero, ibland en Vector, ibland automatisk, ibland manuell växellåda, jag hade dem alla. Och det var årets största bilveckor, även i regnet. Min entusiasm för Saab var förbannad under åren. Så det var jag som frivilligt körde Saabs bilpresentationer, oavsett om de ägde rum i Frankfurt, i Göteborg eller Trollhättan.

Det har alltid varit klart för mig: En dag skulle jag vilja äga, behålla, köra och njuta av ett sådant fordon varje dag. Men prisklassen passade inte riktigt min budget då. Så det borde först bli en dröm som förhoppningsvis inte skulle gå till pensionering. Så jag beställde flitigt mina testbilar och åtnjöt mina egna personliga Saab-veckor. Med varje test var jag mer övertygad om varumärket efter varje skott. Och stod ofta ensamma, eftersom kollegorna var mindre övertygade om Saab och hänge sig ganska olika premiumproducenter från södra Tyskland. Men det var ett nöje att sätta den svenska tillverkaren i rätt ljus om och om igen.

Utländska märken akta dig: Endast en Saab är värd denna parkeringsplats.
Utländska märken akta dig: Endast en Saab är värd denna parkeringsplats.

För bara några år sedan bytte jag tv-tillverkarens yrke till en administrativ tjänsteman. 2009, mediakrisens år, liksom bilkrisen, hade allt detta inte varit förenligt med en ung media-tillverkare. Det fanns inget utrymme för mig där. Och så kom också de så populära fordonstesterna till ett slut. "Saab-hålet" gaped i två år i mitt CV.

Så länge tills 2011 min kompakta bil i Rüsselsheim bilfabrikat drabbades av en stor växellåda skada med en stor råtta svans. Reparera oekonomiskt, avvisa fordon, det var tydligt. Men vad då? Jag stod inför det stora beslutet: en billig bil, som säkert uppfyller sitt syfte, ingen tvekan, men som inte skulle ha varit kopplad till livsnerven? Eller var det dags att leta efter en begagnad Saab nu? Jag kränkte, vägde, sov över den en natt i taget, räknade mina pengar och tänkte igen. Till slut vann mitt hjärta, och det blev en Saab. Efter en kort stund hade den närmaste Saab-återförsäljaren en begagnad bil till salu, vilket motsvarade exakt mina idéer. Inkluderat shopping erfarenhet, förvärvade jag honom, sex år gammal, bara 55.000 kilometer på klockan, topp skick, perfekt underhålls. Och eftersom jag redan hade så bra erfarenheter med LPG, fick jag min nya "Saabine" omedelbart om till LPG. Direkt från Saab-återförsäljaren, som förhandlade priset till en acceptabel nivå. Och det rena arbetet var allt bra. Eftersom jag kom över en luminary, en Saab-mästare TeknikerVem vet våra svenska bilar inuti. Vem äger två turbo Saabs med LPG-omvandling hemma och vet vad han gör.

Faktum är att en barndomskäl i England faktiskt blev 15 år senare till en trygg och innehållande Saab-framtid. I dag, varje morgon, när jag kommer in i min Saab ser jag fram emot ett väldigt bekvämt lädersäte framför vänster, som 1996 i England, men nu med ett ratt framför mig. Ett fordon som du inte kör, men piloterade. En "exotisk" som ger mer samhälle än jag någonsin skulle ha drömt. Jag tror på andan, samarbetet med Saab-samhället har ökat betydligt sedan den dubbla Trollhättans konkurs. Och det är det som gör Saab. Saab lever, med eller utan en ny bil. Detta kan upplevas nästan dagligen här i SaabBlog, men också där ute i den aktiva och trogen Saab-gruppen. För min del är jag glad att ringa min modell själv. Och jag ser fram emot fler klubbmöten, sammankomster, utlopp och IntSaab i Norge nästa augusti.

Åh ja ... Jag har lärt mig svenska intensivt sedan september 2014. För i många år reser jag detta land med ren entusiasm. På något sätt passar allt ihop.

Jag önskar att han en gud fortsätter att på det nya året - naturligtvis med Saab! 

8 tankar om “Saab - en engelsk kärlek till barn"

 • blank

  Underbar! Tack för ditt bidrag! Så söndagen börjar bra ... :-), och det blir också vår ...

 • blank

  definitivt trevligt! 😀

 • blank

  En bra historia!
  Tack för det 🙂

 • blank

  Vad imponerade mig nu (och glad och lite förvånad), så många bilar för testning och sedan fast vid Saab! Det är inget fel med det, förstår mig rätt, men jag undrar redan. Särskilt i D, där inget handlar om tyska bilar, tycker jag att det är bra! Och ja självklart gör jag det ändå.

  • blank

   Tja, Hans ... Saab hade alltid det där för mig något som inget tyskt märke ville eller kunde ge mig. Och det är precis det som håller Saab vid liv nu. Jag tycker att varumärkets livlighet verkligen är anmärkningsvärd trots den långa fabriksstängningen - jag kan inte förklara det slutgiltigt, för Saab är en känsla.

 • blank

  du borde inte tänka för mycket! Tryck bara på det 🙂. Jag köpte min första begagnade Saab som student. Kontot var tomt ... men min tur var / är perfekt! Jag var tvungen att arbeta många extra jobb för att inte bara finansiera mina studier ... jag har ingen ånger!

 • blank

  bra rapport, min SAAB har också SU i varumärket. Jag använde skruvas som en flygplansmekaniker vid SU22 (Sukhoi 22) och detta sammanhang på flygtider befinner sig i flaggan och det ger mig glädje.

 • blank

  Solen skiner och en bra artikel på morgonen. Så dagen kan börja bra! bra

Kommentarer är stängda.