SAAB idag och imorgon ...

... var temat på morgonen på NEVS igår, som startade med en presentation i konferensrummet i huvudbyggnaden på Saabvägen 5 i Trollhättan. Denna presentation visade sig vara torrkörningen för informationsmötet med borgenärerna som kommer att äga rum idag på samma plats.

Mikael Östlund och Hans-Martin Düringhof förklarar NEVS-planen att komma ur omorganisationsfasen. Mikael Östlund och Hans-Martin Düringhof förklarar NEVS-planen att komma ur omorganisationsfasen.
Mikael Östlund och Hans-Martin Düringhof förklara NEVS planer att gå ur omorganisationsfasen.

I 12-bilder (skärmdumpar här), Kommunikationsdirektör och allmänna frågor vid NEVS, tog Mikael Östlund högnivåplanen för NEVS att avsluta omorganisationen.
Ur mitt perspektiv är informationen som visas en sammanfattning av den mer detaljerade informationen i Administratörsrapport, Samtalet med viktiga intressenter. I själva verket, som datumet på bilderna angav Feb 26th, kunde vår session ha varit en torr körning för informationsmöte med fordringsägarna i dag.

Sammanfattning om NEVS idag och i framtiden.
Sammanfattning om NEVS idag och i framtiden.

Ovanstående sammanfattande bilder visar på följande sätt:
Mål
- NEVS kommer att vara en stark fordonstillverkare med bas i Trollhättan, med en stark konkurrenskraftig leverantörsbas och fokus på elfordon.
Situation
- Svårt att avsluta förhandlingar med nya ägare / partner / partner under omorganisation
- Nuvarande majoritetsägare har finansierat omorganisationen och kommer att finansiera sammansättningen
Utveckling
- Förbereda stora utvecklingsprojekt i Trollhättan med teknisk partner.
- Utveckla en ny affärsplan tillsammans med den nya ägaren och partneren
Framtida
- Implementera den nya affärsplanen med industriella och finansiella partners
- Ytterligare partnerskap
- Kai Johan Jiang genom NMEH för att förbli aktiv minoritetsaktieägare.

Vad kommer härnäst?
NEVS lämnade officiellt in förhandlingar om förlängning och sammansättning av omorganisationer vid Vänersborg tingsrätt i dag och efter dagens möte har borgenärerna fram till den 2 mars att bekräfta för domstolen om de håller med om NEVS sammansättning förslag, Minst 40% av dem redan svarade positivt, vilket innebär att det finns en rejäl chans för domstolen att döma till förmån för den begärda förlängningen av omorganisationen. Förutsatt att det verkligen kommer att finnas en positiv dom kommer domstolen att inrätta ett borgenärsmöte om cirka 3 veckor, där borgenärerna får rösta om sammansättningsförslaget och vid den tidpunkten kommer borgenärerna att representera 60% av det utestående $$ volymbehovet att vara för. Det senare är svårare men förmodligen inte omöjligt, men tillbaka till den verkliga frågan: bindande kontrakt måste tecknas med "OEM A" och "OEM B" (Mahindra och Dongfeng) förr snarare än senare.

8 9-3EV är byggt på en av XNUMX XNUMX.
Framsidan av en av de åtta 9-3EV-modellerna som hittills byggts.

SAAB idag och imorgon
Som jag nämnde i min tidigare inlägg, Jag hade nöjet att ha en hel dag i Trollhättan igår, tillsammans med några andra medlemmar av SAAB-klubben Stockholm. Och vilken jättebra dag det var ... förutom den ovan nämnda presentationen, vi åkte faktiskt på en fabriksturné, körde nya 9-3N och 9-3EV och hade en bra tid på SAAB-museet och med Orio. Mer om det imorgon!

2 tankar om “SAAB idag och imorgon ..."

  • Modigt och överraskande att NEVS är det som är öppet med informationen medan de aldrig har varit så kommunikativa.
    De är ganska säkra på att underteckna affären med dem. Hoppas det här sista försöket kan bli framgångsrikt och att majoriteten av fordringsägarna vill acceptera denna plan.

    • Vi blev verkligen mycket positivt överraskad av det faktum att NEVS vad aktuellt att ta emot oss i första hand, men informationen på vägen.
      När det gäller affären: inte att detta är en garanti för någonting som sådant, men jag kände mig mer optimistisk än på någon av de tidigare interaktionerna jag har haft med NEVS under de senaste månaderna. Jag håller fingrarna korsade ...

Kommentarer är stängda.