Efter långa år av fotgängare ...

Benjamin och hans Saab "Knut" är hemma på långa resor. Långa turer finns på önskelistan, Irland och Svarta havet övervägs. Finns det en bättre bil för detta än en Saab?

Framför Saab Bilmuseum
Framför Saab Bilmuseum

Förra sommaren kunde jag fira mitt femårsjubileum som en verklig SAAB-ryttare och skulle vilja presentera min SAAB-historia här:

Det började i det förflutna (desto mer hårdare) år före önskad körkort: Auto Bild var vanliga behandlingen - någonstans måste man äntligen börja med den vanliga förberedelser och Internet med billig, outtömlig bredd fanns inte i sin nuvarande form.

Vid en tidpunkt i tidningen framkom en rapport om SAAB 93 Viggen. Först som en sidotal med en liten bild, senare som en jämförelse med någon München-coupe. Bilar som 93 fanns aldrig i provinsen av Rhenens vänstra strand. Utsidan hos utomstående med intressanta detaljer, tankeväckande skillnad och i mina ögon, vacker utsikt bort från det vanliga jag var väldigt sympatisk.

Dessa väckte väldigt djupt förankrade minnen. Minnesminnen min pappa gjordes från vår hemsida i mitten av 80. På vänster sida av bilden var baksidan av en mörkbrun Combicoupé. Oavsett om det var en 99 eller en 900, kan jag inte säga, eftersom bilden förloras tyvärr i storheten av den moderna Dia-samlingen. Men linjen i den här bilen, anpassad till tidens anda, kastas i runda form på 93 av den första generationen igen.

Slutligen, under min civila tjänst körde jag 2003 från Mittelmosel till norra Tyskland i en helg i november. För lördag morgon hade jag tidigare loggat in på SAABs hemsida för en blandning av körsäkerhetsutbildning och provkörning. Eftersom närmare möten var bokad, var tvungen att ge flygfältet i Hildesheim vara där jag äntligen kunde ta min första SAAB: en espresso svart 9-5 Aero Sportcombi med automatisk och beige full läder. Då kom den då nya 93II som 2.0t (handbrytare). Detta var utanför nocturnblau, svart på insidan och en subjektiv Även betydligt smidigare bil, men säten 9-5er jag inte har hittat någonstans ekvivalent eller överträffas i dag. En imponerande upplevelse som skapade de kommande åren.

Efter några studierelaterade års Fußgängertums där min autoaffiner del från tid till annan försökte utomjordisk farkost, närmade jag SAAB början geografiskt: det gick att studera i hemstaden annan svenska biltillverkaren. Därifrån åkte jag på några dagsturer till Trollhättan och besökte också fabriken, museet och omgivningen med flera besökare. Under våren 2009 jag hade en chans att se en tyst bilfabrik inifrån under de senaste månaderna enligt GM: halvfärdiga bilar, några sömn människor, ganska mörk. Det var spöklikt, men fascinerande.

Tillbaka i Tyskland, senare samma år, väntade en praktikplats och lägenhet i Niedersachsen mig, vars rumsliga förhållande gjorde en bil nödvändig. Bekvämt stod en Cayenne 93 i Trier-Pfalzel. Välskött, garage-parkerat och med en årlig billiknande körsträcka på 53.534 1999 km. På grund av datumet för den första registreringen på de svenska 'Knutsdagen' XNUMX kallas denna bil nu Knut och turnerar regelbundet olika motorvägar.

Saab 9-3 av Benjamin
Saab 9-3 av Benjamin

Utrustningen var gles vid första anblicken, men visade sig vara stenig fast efter den senaste prospektstudien: luftkonditionering, uppvärmda säten, metallfärg, AS2 med CD-spelare och aluminiumsfälgar (10-Spoke in 15 ").

Under tiden har utrustningsutrymmet utvidgats ytterligare genom att bland annat besöka SAAB-festivalen i THN i 2010: dimljus, farthållare, bakspoiler (för att komplettera yttre linjer) och fjärrkontroll för centrallåsning.

På hösten 2013 fick jag en födelsedag och det orsakade en viss ung dam till en ganska omfattande och hemligt organiserad vård: Alu8 aka Viking aka älgsskovlar.

Utseende har det utseende som användes vid den tiden för broschyrbilder. Resten av staten är ganska snygg övergripande, men det är nu bara i ett himmel tält garage och måste året runt (oftast långt) färdvägen. I plåtstatens intresse har han därför blivit ombehandlad och får årlig körsträcka två gånger om året för färsk olja.

Under tiden har Knut och jag gått över 110.000 2010 km tillsammans och jag hoppas verkligen att detta antal kan multipliceras. Det finns tillräckligt många destinationer: De kilometerintensiva vägresorna till Sverige (2014 & 2012) och England / Skottland (XNUMX) fick mig att slicka mitt blod. SAAB-festivalen i juni skulle vara ett värdefullt helgmål, Irland och Svarta havet övervägs ...

6 tankar om “Efter långa år av fotgängare ..."

 • blank

  Formen på 9-3 I, speciellt som en 3-dörr Viggen look, är något perfekt, det finns inget jämförbart enligt min åsikt. Och att 93 I är robust, bra kör och bara ett lust att köra är inte en nackdel!

 • blank

  Tidlös som 902 / 9-3I är inte riktigt, även med suger snabbt, praktiskt och nästan underbart för sitt utrymme ute!

 • blank

  Cayenne röd är en cool och sällsynt färg, en riktigt fin 9 3.
  Fortsätt din resa med Knut.

 • blank

  Har också 2

 • blank

  Slutligen, någon som finner en 900 II bra!

 • blank

  Prima skrivet; en trevlig läsning för lunchpausen. Tack för det och de sanna orden till slutet av din femte stycke. Jag kan bara bekräfta dessa erfarenheter.
  Ha kul med "Knut" och det bästa.

Kommentarer är stängda.