Det fungerar inte utan Saab ...

Stefan är med min tidigare Saab 9-5 BioPower på vägen, och jag är glad att stationvagnen från Trollhättan har kommit i så bra händer. För han kommer också att vara sann mot Saab. Han berättar för oss:

Saab 9-5 BioPower "Ex-Blogger Saab"
Saab 9-5 BioPower "Ex-Blogger Saab"

Saab-passion började med 16, som var tidigt 80 år. Vi hade en granne med en Porsche. Plötsligt stod en ny bil på gården med honom, som jag aldrig hade registrerat som ett bilmärke tidigare.

Det var en Saab 900 han bytte till Porsche. Jag var alltid fascinerad av 900ers idiosynkratiska form och ljud när han lämnade tidigt på morgonen. Två år senare fick jag mitt körkort och köpte en gammal Opel Ascona B med en kraftfull två-litersmotor för tiden. En dag körde jag på motorvägen och vår granne med hans Saab var bakom mig. I min ungdomliga hänsynslöshet trampade jag på gasen och tyckte att grannarna jag hänger snyggt nu (jag trodde, för att jag inte visste vad en sådan Saab på det har ...). Grannen tog mig och lämnade mig som om jag gick. Jag tittade närmare på bilen och Turbo var på den.

Det var dags när jag behövde ha en sådan del. Men då kom bara militärservice, studien, mitt bröllop, olika inköp och hemköp och jag hade aldrig pengar för ett sådant fordon. Så det stannade med Opel, Ford och VW genom åren.
1996 det var dags, nu ville jag verkligen ha en Saab. I arbetet hade tre kollegor en (en 900 I och två 9000ers). Det var nödvändigt att vara en fjärde Saab på företagets parkeringsplats. Jag köpte i München en begagnad röd 900II utan turbo, första året med konstruktion med endast 30.000 km. Vi gjorde mycket turné (inklusive till Sverige) och jag var väldigt nöjd med bilen trots det dåliga rykte som "Opelsaab".

Då bytte jag mitt jobb och hade ett farligt spår att arbeta. Slingrande vägar med många backar, massor av snö och drivande snö på vintern, is, etc .. Så sålde Saab eftersom jag kämpar om och om igen med snön drivor och brist på dragkraft och sätta mig en Toyota fyrhjulsdrivna terrängfordon till. Toppfordon, absolut tillförlitlig, riktigt bra, hade aldrig några problem med det. Men mina tankar stannade alltid hos Saab. Många rykten om att Saab sålde till kineser gjorde mig osäker och så stannade jag med Toyota.

2008 Men Saab-Drang var så stor igen att jag absolut ville ha en. Konkurs rykten, möjlig försäljning till kineserna bryr jag mig inte om. Min budget var inte så stor, eftersom vi just hade köpt ett gammalt hus och sätta varje euro i renoveringen. sedan i Franconia jag hittade efter en lång sökning och flera försök när en Ford-återförsäljare en tveksam 9-5 Arc SC 2.3 t, Bj. 2001, MJ 2002 med 82.000 km till ett rimligt pris (jag tror återförsäljaren ville att han bara från gården har sedan dess varit där en stund). Har sedan investerat lite pengar för tidsutbyte av kedjor, olika reparationer och rådjur. Bilen var en super långdistans och bil med automatisk växellåda.

2012 Jag trodde nu skulle det vara dags för något annat Saabiges. Det var strax efter jul och jag ville verkligen bara besöka min far i Franconia. Vid den tiden annonserade Saab från Blogger Tom hos Saab-återförsäljaren nära min far. Hmm, tänkte jag, för jag kör fort innan jag besöker min far och tittar bara på fordonet. Sagt och gjort, gjorde en provkörning, pratade en stund och så jag köpte gehirschten 9-5-Biopower SC, jag ska till denna dag. Han hålls alltid men naturligtvis flyttas också på ett lämpligt sätt.

Jag måste igen och igen lyssna över min "Saabszeug". Men det är bara hur det är i min region (bara några miles från Audi-fabriken). För att känna varje sekund driver något från VW Group-hyllan. Jag ignorerar de nedsättande kommentarerna och kommer att köra Saab så länge som det fortfarande finns rimliga fordon att köpa på bilmarknaden. Det fungerar bara utan Saab.

Just nu letar jag efter en 900I Turbo (fortfarande min dröm sedan 30 år) eller en 9000 CSE för att handla den till min motorcykel. Men det är svårt att få ett väl underhållet fordon för rimliga pengar. Har upplevt många besvikelser under besöken. Hade redan köpt en 900I, men när man hämtar inkonsekvenser angående körsträcka och andra saker har kommit upp. Sedan dess har jag avgått från köpavtalet. Många fordon är dåligt underhållna eller för dyrt. Mina kolleger i vår svenska filial vill stödja mig för att eventuellt köpa en Saab i Sverige. Men jag är redan nära att ge upp.

Som försäljningsingenjör reser jag runt om i världen, så jag ser ju alltid ut utomlands för Saab. En tidigare affärspartner i Bahrain driver en Saab 9-5 Aero. En absolut exote där och den enda Saab i denna region. Över hela världen kommer Saab alltid och går, vilket jag tycker är bra. Jag är fortfarande sann mot Saab ...

4 tankar om “Det fungerar inte utan Saab ..."

 • blank

  Mycket trevlig historia & bra SAAB! Det var fantastiskt att läsa 🙂

 • blank

  Tack vare Inet och andra under deras resor märkte jag Saabs globala utseende. Senast fanns det många bilder av en ung Saab 901-entusiast från sin resa genom USA, där, som känt, såldes många 901 CV. Fråga till Tom: Var det inte ens en serie bilder av resenärer som spec. letar du efter Saabs? De sista var från Japan och Argentina, om jag inte minns rätt….

 • blank

  Trevligt att läsa! Ha en bra resa .. Drömmar om en 901 turbo geschrieben välskrivna!

 • blank

  Moin.

  Liksom du var min första kontakt med Saab också.
  En bekant till mina föräldrar (alltid haft saker som Porsche, Jaguar, Audi Quattro, Alfa, etc.) körde plötsligt en så "konstig, udda och optiskt lite gammaldags bil" (en 900 Turbo 16V i svart med läderinteriör).
  Som en liten stepke kände jag bara Volvo som ett varumärke från norr ...
  Jo, år senare kunde jag övertyga min far om en 9000'er (tidigare en lång BMW) och sedan dess har "vi" kört Saab. 🙂

  Åh ja ... snyggt "silver" ovan.
  Arc var i synnerhet en mycket trevlig och "bekväm" bil.
  Jag har min ( https://saabblog.net/2012/03/20/saab-fotoshooting-saab-9-5-2-3t-arc-sportkombi-2002/ ) sålde "rådjur" i början av 2012 men nu lite bedrövligt för några månader sedan. Lyckligtvis har den kommit i goda händer! 😉

Kommentarer är stängda.