Viktig erfarenhet tack vare tändlåset

På söndagen var tidsfristen för vår läsare action. Det fanns många historier i min brevlåda den sista dagen. De går online de närmaste dagarna. Idag talar Olaf om sin viktigaste upplevelse…. En gång Saab, om och om igen Saab. Och Saab är en familjesak eftersom entusiasmen kan vara smittsam.

Saab 900 & Saab 9-5
Saab 900 & Saab 9-5

Min Saab-berättelse börjar i East Frisia på 1980-talet. En sommar i mitten av decenniet - jag var 18 år och hade haft mitt körkort i några månader - fick vi besökare från Sverige hemma. Skandinavierna kom med en röd Saab 99 GL Combi Coupé. Jag hade aldrig sett en så formellt imponerande bil förut, för provinsen i nordväst formades främst av den vanliga tyska varumärkesmixen. Att se en Saab hände ungefär lika ofta som jul.

De svenska Saab ägare märkte eftermiddagskaffe mitt intresse i sin bil och frågade om jag ville ha en pådrag med bilen. Som jag minns, var jag då hans körsven i Mexikanska min mor, min far i Citroën BX och Opel Calibra och Datsun ZX 280 från grannar dök (och naturligtvis eskort av körskola). Mitt svar på frågan Svenska naturligtvis inte var någon och han gav mig nyckeln, men inte själv kom med fordonet. Jag smög igen runt 99 runt, roade mig på formarna, olåst, satte mig och ville lämna. Men var var darntändningen? Jag trodde bara inte det. Självklart fick jag inte idén mellan platserna.

Så tillbaka i huset till besökaren. Jag hade inte sagt någonting, han sa bara: Mellan sätena! Jag lyfte upp ögonbrynen otroligt, men föredrog att vara tyst och gick tillbaka till bilen. Faktum är att det var tändningen. Bilen hoppade bubbligt, motorn gurgled sonor och jag körde av. Jag märkte de bekväma sätena, den goda känslan att sitta bakom en lång mynning med en tjock stötfångare och att känna många bilar på baksidan. Jag trodde att Saab 99 var jävla lång. Och på något sätt körde han sig otroligt smidig.

Från den planerade "rundan" var då omkring 100 km cruising genom landsbygden. När jag ville dra tändningsnyckeln från den parkerade bilen var det inte möjligt. Åh bra! Först kan jag inte hitta tändningen och då vägrar nyckeln att dras ut! Jag kände mig så dum, för jag var tvungen att åka tillbaka till Sverige med frågetecken på pannan. Han grinnde och sa: Omvänd! Aha! Faktum är att den galna nyckeln kan dras ut!

Tändningslåset förkroppsligar därför min Saab "nyckelupplevelse". Jag fastnade för den här bilen, som inte alls var i drift. För mig var det klart då: Så snart jag har råd, köper jag en Saab!

Efter mina studier - jag bodde nu i Göttingen och 99 kallades nu 900 - fick jag äntligen min första bil våren 1997: en Saab 900i (byggd 1988, 110 hk, 243.000 XNUMX km). Jag var extremt stolt över det, av ekonomiska skäl var jag tvungen att vänta alldeles för länge för att köpa det första fordonet. Min Saab följde mig vida i alla väder, även till Norge, Sverige, Holland, Österrike. Allt utan problem.

När min far så småningom insåg att Saab fortfarande visade inga tecken på trötthet med omkring 270.000 km var han övertygad om att han skulle byta till Saab efter sitt tidigare Citroën-liv. Jag rekommenderade en 9000 CS, då tre år gammal, som råkar erbjudas återförsäljaren några miles hemifrån. Han har köpt 1998 och ersatt 2013 med en 9-5 (YOM 2007).

Den 900er I 2004 - sålt mer än 333.000 km på klockan, som junior var där och min fru och jag trodde att vi skulle behöva en något större och yngre bil med mindre kilometer på klockan, så vi för - nu bor i München De närmaste åren i Volvo 945-tankar (2-bitar) körde genom världshistoria. Men vad också hänt under dessa år var bisarra: Periodvis jag hade kvällen kusligt vacker dröm som sålde 900 står med mina föräldrar i ostfrisiska garage och väntar på mig att få honom.

På vintern 2011 / 12 Jag trodde att det var efter åtta Saab-avdrag år knappt och surfat kända portaler för att 900ern från. I början av mars 2012 då hittade jag på nätet en mycket trevlig, förmodligen top-välklippta 900i med otrolig 77.000 km, men utan några elektriska extrafunktioner som EFH, luftkonditionering, farthållare, antenn eller andra liknande läder, SSD, etc. Han var och är den klassiska revisor - och pensionärsvagn, men lika bra och utan krusiduller ville jag ha honom. Bilen erbjöds dock i Sverige. Efter flera telefonsamtal var säljaren övertygad om att jag skulle komma i april för att få Saab. Sagt, gjort! Sedan dess kör jag min andra Saab 900 med så mycket glädje och stolthet som min första.

Så helt på turbo och alla extra jag har för övrigt inte göra utan, eftersom min fru och jag har avskaffat tiden också avskaffats tjeckiska Volkswagen igen och gå full av glädje gott humör en Saab 9-5 kombination av 2001. Förresten, är min ovannämnda nattlig Garage dröm borta, nu min drömbil Saab 900 är verkligen äkta i garaget bredvid och jag kan rida den närhelst och varhelst jag vill. Och om inte han, då yngre bror - även med tändning i mitten.

3 tankar om “Viktig erfarenhet tack vare tändlåset"

 • blank

  Åh ja, saken med tändlåset. Mitt senaste TÜV-möte var snabbt och framgångsrikt. En granskare såg mig stå i linje med min 9-3 Sportcombi, kom saktmässigt fram till mig, nickade furtively med huvudet i riktning mot en annan Saab, som också var vid TÜV i gården och frågade mig tyst om jag råkar ha någon idé hur man tar bort tändningsnyckeln igen - på något sätt sitter den fast. Jag kunde förklara för den goda mannen att en Saab-knapp bara behöver fingertoppskänslighet och visade honom hur man tar bort nyckeln. En allmän inspektion har aldrig varit trevligare för mig. ..

 • blank

  Citat: "Nyckelupplevelser av ett annat slag (" Var är det jäkla tändlåset?!? ") Jag hade sedan dess i utländska fordon .... när jag alltid flyttar nyckeln exakt mot mittkonsolen. "
  Ja det är det som händer med mig också! 🙂
  SAAB-genen är ordentligt förankrad! 😉 I morgon kan jag använda SAAB igen 🙂 🙂 🙂…. Det här är framtidsutsikter!

 • blank

  Min SAAB gav mig också samma viktiga upplevelse efter att ha samlat in den från återförsäljaren. Jag märkte det inte under provkörningen (naturligtvis bakåtparkering), men när jag först stannade vid bensinstationen bara ungefär en halv kilometer borta fanns det aha-ögonblicket när nyckeln också kunde tas bort. Men det finns bruksanvisningar för det 😉

  Sedan dess har jag haft viktiga upplevelser av ett annat slag ("Var är det jäkla tändlåset?!?") I tredjepartsfordon .... när jag alltid avsiktligt flyttar nyckeln mot mittkonsolen.

Kommentarer är stängda.