Vicura går till AVL

I Trollhättan fortsätter företagets övertagande och försäljning! Enligt LeanNova säljer den statliga Fourier-transformen nu 51% av aktierna i Saab Powertrain-spin-off Vicura.

Vicura går till AVL
Vicura går till AVL

Köparen är AVL från Österrike, världens största oberoende drivlinjeutvecklare. Österrikarna förvärvade redan 2008 Saab-motorutveckling i Södertälje, som nu verkar under Södertälje Powertrain Engineering AB. Vicura kvarstår som ett oberoende företag i AVL-gruppen, förutom ett kontor i Göteborg har man också en filial i den indiska staden Pune.

AVL har 6.650 4 anställda över hela världen och arbetar för de stora namnen i branschen. De nya Volvomotorerna (Göteborgskoncernen använder endast XNUMX-cylindriga turbomotorer) utvecklades till stor del på AVL i Södertälje, och det sägs att de innehåller mycket Saab-DNA.

Var går Trollhättan? bara Det statligt ägda riskkapitalbolaget Fourierransform skiljer sig från LeanNova, nu lämnas majoriteten i företaget som har sparat en del av Saab Powertrain-kompetensen för platsen. Allt detta i ganska snabb följd och mot bakgrund av att NEVS måste visa sina färger på 12 dagar. Inte mycket hörs från företaget i Stallbacka just nu, åtminstone inget som kan ge några slutsatser om framtida utveckling offentliggörs.

Bilplatsen Trollhättan är för AVL och för ÅF AB intressant som investerare. Först och främst är detta goda nyheter och en långsiktig platssäkerhet. Kanske är det närheten till Volvofabriken, en bra timmes bilresa mellan Trollhättan och fabriken, som Trollhättan och de tidigare Saab-ingenjörerna fokuserar på. Kanske finns det rimligt hopp (eller kunskap) om att det finns en framtid för Stallbacka-anläggningen. Vi får se !

11 tankar om “Vicura går till AVL"

 • blank

  Vad som händer är svårt att förutsäga. I bakgrunden är (var) svensk politik involverad, även i förhandlingarna om NEVS och Saab AB. Vilken avbildningen som händer, varför Vicura 49% förblir statligt ägd, det är fler öppna frågor än svar.

  • blank

   Vad du än tycker om SAAB eller NEVS är det intressant att veta. Var annars utom på saabblog.net kan du läsa i D hur är utvecklingen på marken?

   För de människor som en gång tjänstgjorde SAAB och SAAB-ryttare som utvecklare, är jag nöjd när de fortsätter att arbeta för dem.

   Tack också för den här artikeln.

   PS

   Redan roligt att en så stor och tung bil som XC90 som var faktiskt ibland också med en Ford V8, kommer framtiden att vara uteslutande med turboladdade 2 4 liters cylindrar går. Och det är ännu omvända. Ford Mustang sänder första gången i en påtvingad ventilerad version med 4 krukor i början.

   Och ingen biljournalist skriver en liten bil, för att det skulle saknas detta förmodligen cylindrar och / eller förskjutning. I en mening har SAAB nu haft en permanent och utbredd grund. Minst en gen.

   • blank

    Det är tragedin i historien. 4-cylindrar och turbo anses vara accepterade. Företaget som odlade turboen och gjorde det lämpligt för vardagligt bruk finns inte längre (i princip).

  • blank

   Eventuellt. om detta är en indikation på att NEVS-plan B (kontraktstillverkning för andra tillverkare och även egenutveckling) planeras - så skulle NEVS ha utvecklarna med sig i sina egna lokaler.

   Nackdelen med detta scenario skulle vara att på grund av de "hinder" som SAAB AB utgör, kunde fordon med SAAB -emblem inte längre tillverkas - NEVS skulle förbli under observation.

 • blank

  Jag använder inte NEVS längre! Det är viktigt att bevara platsen, och det händer just nu. Så det finns chanser för en tid efter NEVS!

  • blank

   Jag ser det också så. Om Saab -fordon inte längre rullar av produktionslinjen där ... är det fortfarande trevligt om Saabs "arv" fortsätter att användas. Jag föredrar det framför nästa NEVS -tragedi.

 • blank

  Det är den lilla nyheten, det är därför jag inte kan tro att en investerare seriöst vill investera i NEVS och seriöst söker en årlig ombyggnad. Färdigheter och kunskap går här till andra.

 • blank

  Finns det någon annan verksamhet (Mahindra) intresserad av NEVS eller inte?, Det är frågan.

  Avhandlingen av avhandlingen ser ut som NEVS är långsamt och på kontrollerat sätt (administration) som säljer affärsdelen delvis.

  Varför skulle de göra detta om ett annat företag vill köpa in …….?

 • blank

  Kanske beror det helt enkelt på koncentrationen av ingenjörer i Trollhättan-Göteborg-området. Dessa är redan bekanta med bilar och kan enkelt användas. Biltillverknings-DNA i hela regionen är också fördelaktigt. För att vara ärlig är jag inte förvånad över att andra företag är intresserade av att ta över dessa människor. Enskilda utvecklingsavdelningar kan läggas ut utan problem ... Imho säger inget om Saab / NEVS framtid.

  LG

  • blank

   Vad du borde veta som bakgrund: Vicura och LeanNova är hemma på grunderna som ägs av NEVS. På samma sätt alla laboratorier och testanläggningar, provbanor. Mot NEVS osäkra bakgrund ser jag några frågetecken.

   • blank

    Det är naturligtvis intressant att veta, tack! Eftersom LeanNova och AVL inte har något att göra med varandra (vet någon bättre?) Skulle jag tro ... att NEVS ser dåligt ut och det antyder att webbplatsen successivt tas över av leverantörer etc.? Slutsatsen skulle då vara att det ser ganska dåligt ut för Saab Automobile ....

    Som du inser, Tom, försöker jag få lite info ut av det 😀 🙂 LG

Kommentarer är stängda.