4 år Saabblog.net

Förra tisdagen firade bloggen 4 år av existens. Ingen - förutom min vän Mark - märkte det, och tyvärr gick datumet också förbi mig. Så vi är redan år 5 i bloggprojektet. Otrolig ! Möjlighet till ett kort, öppet samtal om saker som inte har diskuterats på bloggen tidigare.

Saab Bloggen är 4 år gammal!
Saab Bloggen är 4 år gammal!

Det handlar om lysande idéer - som misslyckas och saker som fungerar. Ett "värsta fall" -scenario är ämnet. Och något stort väntar på Saab -fansen.

Hur en blogg kommer att utvecklas är svår att bedöma, och det kan vara bra. Förra året var det mer ambitiöst än någonsin att hålla kursen. Mycket har förändrats kring Saab, tyvärr inte till fördelen. Motivationen och Saabs själ, det lider då.

Krisen…

Det som såg hoppfullt ut under en kort period på NEVS har blivit en verklig kris. Sedan sommaren 2014 har Saab upphört som tillverkningstillverkare, varumärkesrättigheterna har gått förlorade för tillverkaren. Kanske är "vilse" inte helt korrekt. För bakom förlusten av rättigheter kunde en iscensättning ha varit dold. Men det är en annan historia, för en annan artikel.

Tillbaka till bloggarna, för blogglandskapet förändras också. En traditionell, stor Saab-blogg är i trubbel och har letat efter sin inriktning i flera veckor. Vad som kommer att bli av det syns ännu inte. Vi håller fingrarna korsade och hoppas på det bästa. Medan en blogg är svag föds nya projekt, inklusive ett mycket trevligt projekt från Storbritannien.

Bloggar trivs med entusiasm eller daglig galenskap för en sak. En blogg behöver entusiasm och måste ständigt uppfinna sig själv. Under de senaste månaderna har Saabblog.net-projektet förändrats mer än under de tre föregående åren. Jag tycker att det är positivt! Michèl från Stockholm är ny i laget, hans stöd har gjort att en långt omhuldad dröm om mig går i uppfyllelse. Han har gjort bloggen mer svensk och ännu mer Saab. Länken till Skandinavien, särskilt till Trollhättan, har stärkts. Det är en viktig pelare för bloggen.

Gemenskapen Saab ...

De kommande 12 månaderna är en utmaning. Det fanns riktigt bra idéer som inte gick att förverkliga. Ett bloggprojekt som krossades i den hårda verkligheten var en "Community Saab". En 9000 planerades, som först skulle genomgå en restaurering på 12 månader och sedan komma tillbaka på vägen. Det bör drivas av läsare och Saab -personligheter; De skulle ha beskrivit sina intryck i en online -dagbok. Efter ett år ville vi auktionera Saab för ett välgörande ändamål och ta itu med en ny Saab.

Gemenskapen Saab, nästan åtminstone.
Gemenskapen Saab, nästan åtminstone.

En bra idé? Hon fungerade inte. Den 9000 som planerades för detta projekt finns i vår hangar. Vi jobbar på det igen och igen. Mer om 9000 CC kommer snart på bloggen. Det ursprungliga projektet själv kraschade. Varför? Kort sagt, det var brist på tid, arbetskraft, pengar och stöd.

Sättet att genomföra projektet professionellt, i linje med varumärkets påstående, var endast delvis säkrade. Och någon gång kände jag mig inte som att tigga om något som inte borde fungera. Så projektet begravdes i slutet av hösten 2014. Jag tycker fortfarande att idén är charmig, men hoppet att se den förverkligas någonstans finns inte längre.

Samhället lever ...

Och medan ett projekt misslyckas eftersom bloggen trots allt bara är en privat blogg pågår andra saker. Och de mår riktigt bra. Vi vill involvera Saab-samhället mer, för Saab är vad vi gör av det tillsammans! Läsare uppmanas att hjälpa till att forma bloggen. Den första läsarhandlingen, det handlar om Ursaabär en framgång. Mer än 30 berättelser - och det finns mycket arbete bakom varje artikel - gled in i brevlådan. Inte alla berättelser har publicerats än. Varje artikel är ett uttalande för varumärket och för stoltheten och glädjen att äga en Saab.

En uppföljare, under olika omenden, är i planeringsstadiet. Och vi kan vara säkra på:

Saab bor ...

För att vara helt ärlig har vi planerat för det "värsta fallet" i månader. Dagen när du drar ut kontakten på NEVS och när framtiden blir mer oklar än någonsin. Den dagen kan komma, men det behöver inte vara det. Juni 2015 blir en viktig månad för Saab -bloggprojektet. Saab -festivalen äger rum i Trollhättan, och vi har två aktiviteter i området.

För en sak kommer Mark att ringa till en fundraiser för Saab Bilmuseum. Detta är ett tecken, för att bevarandet av den historiska samlingen kräver mycket pengar. Den som läser här, gillar bloggen, gillar vår stil, vi ber om hjälp och obegränsad generositet. Mark kommer på uppdrag av hela laget att starta kampanjen under de närmaste veckorna.

Å andra sidan kommer vår kampanj nummer två att bli en riktigt het historia - och vissa läsare kommer exklusivt att vara där. Historien kommer att bli stor, riktigt stor, och jag lovar inte för mycket. Vi kommer att avslöja de första detaljerna i maj, den stora premiären äger rum i juni. Saab lever, bloggen är på femte året och laget har fortfarande jättekul!

Och slutligen…

... ett riktigt stort tack till bloggsupportörerna, som ekonomiskt säkrar projektet och som gör det möjligt för oss att ha en stabil, snabb server med en utmärkt brandvägg. Den dagliga, irriterande kampen mot attacker har varit ett minne blott i flera månader, stilleståndstider har minskat till noll.

Utan Saab-partners som annonserar på bloggen skulle det inte finnas något projekt i den månen, och även kommande saker skulle inte vara möjliga. Tack för att du har lagt till 2015 i bloggen! Mitt samtal till fansen och läsarna: stöder blogganställda när det gäller val av verkstad eller reservdelar! Tack!

18 tankar om “4 år Saabblog.net"

 • blank

  Grattis. Och snälla fortsätt! * * LOB LOB LOB * *. Så mycket idealism är extraordinärt!

 • blank

  Hej Tom, grattis till bloggfödelsedagen och tack och bloggteamet för hundratals vackra artiklar.
  Senast är det väldigt roligt att läsa här, de korta eller långa personliga Saab-berättelserna är bara bra. Jag hade inte ens trott hur många gånger du kan klippa hoppet i mindre skivor men förra året förlorade detsamma och mycket mindre sällsynt här inne.

 • blank

  Mina bästa önskningar på en födelsedag, men framför allt "skaparna" av denna fantastiska blogg! Förhoppningsvis kommer Tom och hans vänner att hålla ut länge så att bloggen kan bli myndig !!!

 • blank

  Grattis och tack för allt

 • blank

  Kära Tom och Team!
  Tack för den stora täckningen av vår favorithobby!
  Vad skulle frukost kaffe vara utan att läsa din blogg!
  Jag önskar dig mer 4 år! Vänligen fortsätt!

 • blank

  Grattis blogg. Att läsa och kommentera är fortfarande lika roligt som för fyra år sedan.

 • blank

  All lycka för fjärde gången ... då bör bloggen långsamt komma in i motståndsfasen. När det gäller tillförlitlighet, information och entusiasm finns det enligt min mening ingen bättre blogg just nu - och om du fortsätter så här måste andra ta lång tid för att uppnå dessa standarder.

  Det är förresten synd att projektet med fläkten SAAB misslyckades ... Jag hade redan letat efter registreringsformuläret 🙂

  Så ... fortsätt!

  • blank

   Tack, men du ser, du kan inte ha allt. Med gemenskapen Saab testade vi gränser, det var värt ett försök

   • blank

    Ja ... det var ett ambitiöst företag och hade varit spektakulärt om det hade nått genomförandefasen. Så länge du har liknande bra idéer, oroar jag mig inte för bloggen.

  • blank

   Ja, SAAB -projektet är verkligen synd. Speciellt eftersom det är absolut samma som min allra första (byggd 1987) - det skulle ha varit en "resa in i det förflutna" ...
   Din uthållighet kan bara beundras!
   Annars, grattis och så mycket som möjligt i denna form, annars skulle varje morgon saknas något.

   • blank

    Han (projektet Saab) förblir bloggen ja. Är en trevlig 2. Hand 89er, med bara 120.000 kilometer. Bara tillbaka, om någon 🙂

 • blank

  "Worst case" i samband med SAAB skulle vara extremt obehagligt.

  Förhoppningsvis kommer Jiang och Bergman, som är besättning, inte att hålla fast vid denna till synes tveksamma Mahindra-kraft!

  Om även Borgward enligt uppgift har kunnat landa en generös stor investerare, borde detta vara ännu mer möjligt för SAAB (efter mer än 50 år utan produktion känner Borgward knappt till samtida - särskilt inte i Kina). Eftersom Foton till och med kunde motivera en stor kinesisk investerare borde detta äntligen öppna NEVS ögon!

 • blank

  Tack Tom för ditt arbete och hårda arbete. Jag tycker det är fantastiskt att bloggen finns !! Och bäst av alla di saab-berättelser. En stor distraktion under lunchen! Tack för det och håll det uppe!

  Hälsningar från Frankfurt snart

 • blank

  Grattis på födelsedagen, SAABblog!
  Jag har aldrig varit så välinformerad om SAAB som under de senaste 4 åren! Stort TACK till folket "i bakgrunden"! Du fortsätter att göra bloggen värd att läsa om och om igen. Detta syns också hos prenumeranterna! Jag är nummer 200 (?) Och snart blir det nummer 500 !!! 🙂 Just nu är det verkligen roligt att läsa bloggen (igen)! (Även utan nybiltillverkning ....) Så tacket till teamet är verkligen STORT!

 • blank

  Som vi i Sverige skulle säga "Grattis på födelsedagen!". Stort grattis till denna stora milstolpe. Jag är verkligen glad över att få vara en del av denna gemenskap av SAAB passionado och här är många fler Saabblog.net -år framöver!

 • blank

  För de kommande 4-åren

 • blank

  Grattis på födelsedagen Saab Blog. Under många år. Självklart ser jag fram emot nästa åtgärd. Förutom förhoppningsvis positiva nyheter från Trollhättan.

Kommentarer är stängda.