"Du vet att det brukade vara min bil ... .."

Saab är turbo, men måste det alltid vara turbo? Du kan vara lycklig även utan turbo, säger Jan-Frederik. Det handlar om en Saab 900, sedan, 2 dörrar. Det kan knappast vara sällsyntare ...

Saab 900 Sedan, 2 dörrar. Mycket sällsynt och glad!
Saab 900 Sedan, 2 dörrar. Mycket sällsynt och glad!

Så jag kommer inte ihåg exakt när min SAAB-passion verkligen startade. Markerad av otaliga Danmark semester i min barndom, kunde de lite bisarra bilarna från Sverige helt enkelt inte komma ur mitt huvud. I synnerhet kom jag ihåg en bild av ett gammalt danskt par i en rustig SAAB 90.

Så runt året 2006 blev önskan om egen SAAB outhärdlig. På grund av olika ekonomiska begränsningar bör köpet försenas i flera år. Slutligen berättade min vän att dröm bara om SAAB inte skulle vara en lösning.

Under en sjukskrivning efter en allvarlig tandläkarmottagning tog jag mig tid att närma sig lusten via Internet. I de relevanta portalerna hittade jag äntligen den "matchande" bilen. Egentligen borde det vara en SAAB 90, bara jag kände inte mig själv med förgasare. Jag bestämde mig slutligen om en XAB 900 sedan-två-dörr 116 PS-spruta från 1983 i silver.

Bilen har ingen turbo, ingen luftkonditionering, ingen centrallås och ingen elektrisk soltak men över premium plush fåtölj i ljusblå!

Jag köpte bilen till ett betydligt orimligt pris på € 1500 från en något skuggig återförsäljare i en by nära Osnabrück och överförde den till Hamburg på egen hand. En SAAB-verkstad i Hamburg bedömde då: "Priserna bryts verkligen, det är värt maximalt 800 euro ... Jag hade också mycket tvivel om det färska TÜV-märket, eftersom bromseffekten var på väg att köra.

De första saviorsna i nöd var då Tüddel och nyfiken Volvo maniacs av ​​honungsfabriken. Men även en SAAB 900 Sedan 8-ventil förblir en komplex bil. Vid viss tid hjälpte bara expertråd. SAABs i Hamburg var redan "in" vid den tiden och så uppträdde de lokala bästa hundarna ganska negativt vid syn på min bil. Baserat på de gamla dokumenten och skylthållaren undersökte jag äntligen den verkstad som hade levererat bilen vid den tiden: "Den vänliga SAAB-verkstaden Gaworski. "

Jag hittade snabbt min väg dit. När jag kom ut på den slingrande gården mellan alla "toppservice" kundbilar såg befälhavaren mig lite förbryllad och sa: "Du vet att det var min bil ...!"

Det är relativt svårt att hålla en sådan gammal 900er vägvärd och använda den i vardagen. Företaget Gaworski hittade alltid en lösning i nödsituationen och eliminerade följdskador på en annan "verkstad" som exempel. Även i denna SAAB-representationen slår SAAB-hjärtat mycket högt ut. Så jag lärde mig om företaget Gaworski också Götz von Triboron vet. Sedan dess har produkterna haft en mycket positiv effekt på Sedanens körförmåga, nu döpt "SILVERFISKEN".

I dag ser det inte ut som förlorat i välskött turbo och cabriolet från andra kunder i sitt goda skick. Om befälhavaren har lite tid berättar han för mig om de äventyr han en gång hade med honom.

7 tankar om “"Du vet att det brukade vara min bil ... ..""

 • blank

  Jag är faktiskt inte ett fan av denna karossvariant, men som en två-dörr ser den inte så tuff ut och den vackra SAAB-linjen kommer underbart ut - fantastisk sällsynt bil med mycket stil. Den behöver inte en turbo, den lever av sin form!

 • blank

  Trevlig historia!
  Och eftersom du nu känner till Götz, är du väl omhändertagen när det gäller SAAB 🙂

 • blank

  Stor historia, grattis!
  Saabian hälsningar från söder!
  max

 • blank

  Behåll det så länge du kan! Ta hand om det med FF eller Mike Sander fett- och färgvårdsprodukter ala B2000. Det finns inte många av Sedan kvar ...

 • blank

  En 8V-injektion är något trevligt. Jag hade två av dem ... Båda 4-dörrar sedan.
  En i vacker blå metallic och en optiskt ganska tråkig silver med automatisk. Med taklucka (mycket sällsynt i Österrike) och runt 120 ton på dygnet. Kanske den enda Saab i min långa Saab-historia som jag aldrig skulle ha sålt ...
  Några år senare köpte jag en bunt Saab-typcertifikat (= fordonsdokument). Och hans var där ... för alltid synd ...

 • blank

  Mycket fint skrivet 🙂
  Jag hoppas att jag ska göra en bra Sedan (oavsett om med 2 eller 4 dörrar).
  Och du behöver verkligen inte en turbo för att vara lycklig med en SAAB.
  Min 86iger Coupe har ingen synonym och gör fortfarande roligt.

 • blank

  Turbo är trevligt men inget behov.
  båda har sin charm.

Kommentarer är stängda.