"Du vet att det var min bil ... .."

Saab är turbo, men måste det alltid vara turbo? Du kan också vara glad utan Turbo, säger Jan-Frederik. Det handlar om en Saab 900, sedan, 2 dörrar. Sällan är det knappast möjligt ...

Saab 900 Sedan, 2 dörrar. Mycket sällsynt och glad!
Saab 900 Sedan, 2 dörrar. Mycket sällsynt och glad!

Så jag kommer inte ihåg exakt när min SAAB-passion verkligen startade. Markerad av otaliga Danmark semester i min barndom, kunde de lite bisarra bilarna från Sverige helt enkelt inte komma ur mitt huvud. I synnerhet kom jag ihåg en bild av ett gammalt danskt par i en rustig SAAB 90.

Så runt året 2006 blev önskan om egen SAAB outhärdlig. På grund av olika ekonomiska begränsningar bör köpet försenas i flera år. Slutligen berättade min vän att dröm bara om SAAB inte skulle vara en lösning.

Under en sjukskrivning efter en allvarlig tandläkarmottagning tog jag mig tid att närma sig lusten via Internet. I de relevanta portalerna hittade jag äntligen den "matchande" bilen. Egentligen borde det vara en SAAB 90, bara jag kände inte mig själv med förgasare. Jag bestämde mig slutligen om en XAB 900 sedan-två-dörr 116 PS-spruta från 1983 i silver.

Bilen har ingen turbo, ingen luftkonditionering, ingen centrallås och ingen elektrisk soltak men över premium plush fåtölj i ljusblå!

Jag köpte bilen till det betydligt dyrpriset på 1500, - € på en lite tvivelaktig återförsäljare i en by nära Osnabrück och överför den på egen axel till Hamburg. En SAAB-verkstad i Hamburg dömdes då: "Priserna är verkligen brutna, vilket är högst 800, - € värt .... På den fräscha TÜV-plattan hade jag också stora tvivel, eftersom bromsverkan var på gränsen till körförmågan.

De första saviorsna i nöd var då Tüddel och nyfiken Volvo maniacs av ​​honungsfabriken. Men även en SAAB 900 Sedan 8-ventil förblir en komplex bil. Vid viss tid hjälpte bara expertråd. SAABs i Hamburg var redan "in" vid den tiden och så uppträdde de lokala bästa hundarna ganska negativt vid syn på min bil. Baserat på de gamla dokumenten och skylthållaren undersökte jag äntligen den verkstad som hade levererat bilen vid den tiden: "Den vänliga SAAB-verkstaden Gaworski. "

Jag hittade snabbt vägen där. När jag kom ut på lindningsbanan mellan alla "övernattningsbara" kundvagnar såg Mästaren lite på mig och sa: "Du vet att det var min bil ...!"

Det är relativt svårt att hålla en sådan gammal 900er vägvärd och använda den i vardagen. Företaget Gaworski hittade alltid en lösning i nödsituationen och eliminerade följdskador på en annan "verkstad" som exempel. Även i denna SAAB-representationen slår SAAB-hjärtat mycket högt ut. Så jag lärde mig om företaget Gaworski också Götz von Triboron vet. Sedan dess har produkterna haft en mycket positiv effekt på Sedanens körförmåga, nu döpt "SILVERFISKEN".

Idag ser han i sitt goda bevarandestånd mellan de välskötta turbosna och konvertiblarna till andra kunder som inte är så förlorade. Om mästaren har lite tid berättar han om de äventyr han en gång upplevde med honom ... Ett stort tack till den här stora verkstaden och samhället: "Du kan vara glad utan Turbo!"

7 tankar om ""Du vet att det var min bil ... ..""

 • Egentligen är jag inte en fan av denna kroppsstil, men som en bil med två dörrar verkar det inte så jitterigt och den vackra SAAB-linjen kommer ut underbart - stor sällsynt bil med mycket stil. Han behöver inte en turbo, han lever från sin form!

 • Trevlig historia!
  Och eftersom du nu känner till Götz, är du väl omhändertagen när det gäller SAAB 🙂

 • Stor historia, grattis!
  Saabian hälsningar från söder!
  max

 • Håll så länge du kan! Ta hand om det med FF eller Mike Sander Fett och nagellack ala B2000. Det finns inte många av sedans kvar ...

 • En 8V-injektor är något bra. Jag hade två av dem ... Båda som en 4-dörr sedan.
  En i vacker blå metallisk och ett visuellt ganska tråkigt silver med automatisk. Med soltak (i ​​Österrike mycket sällsynt) och runt 120tKm dygnet runt. Kanske den enda Saab i min långa Saab-historia som jag aldrig skulle ha sålt ...
  Några år senare köpte jag en bunt av Saab-typcertifikat (= registreringshandlingar). Och han var där ... alltid synd

 • Mycket fint skrivet 🙂
  Jag hoppas att jag ska göra en bra Sedan (oavsett om med 2 eller 4 dörrar).
  Och du behöver verkligen inte en turbo för att vara lycklig med en SAAB.
  Min 86iger Coupe har ingen synonym och gör fortfarande roligt.

 • Turbo är trevligt men inget behov.
  båda har sin charm.

Kommentarer är stängda.