Första kontakten bakom kameran

Det är helt spännande hur läsarna av bloggen kom till Saab. Varje historia av vårt åtgärd ger fler skäl att köra Saab ...

Saabs gick bortom min horisont i över två decennier. Med ett undantag: från en port på garagelinjen som ligger bakom vår prefabricerade östberiksbyggnad såg jag, om jag hade tur, då och då en kärleksfullt preparerad Saab 99-rulle.

Saab 900 konvertibel från Hendrik
Saab 900 konvertibel från Hendrik

Hur han blev vilse i fordonsdiasporan är fortfarande ett mysterium idag. För mig som tonåring är det snarare en nyfikenhet. Drömmarna hängde på glittrande stjärnor, hoppa hästar eller vita propellrar som vänder mot en blå himmel.

En lycklig omständighet hjälpte mig att skjuta bakom järnridån under filmning redan före turnen. Det var tack vare den framväxande privata televisionen att den fria personalen för film och tv vid den tiden var praktiskt taget omöjligt att hitta. Mitt val föll på ett litet ädelt reklamproduktionsbolag i Bad Homburg.

Saab föregångare: Moskwich
Saab föregångare: Moskwich

Första projektet: En kommersiell för Teves bromsar, på det banbrytande ASR-systemet. För att presentera denna nya funktion så effektivt och så neutralt som möjligt skickade Saab-representanten i Frankfurt en 900-konvertibel med en förproduktion ASR. För mig, vem var den enda bilen som ägde en Moskvich-stationsvagn, en orealistisk bil. Doftläder, elektriska fönster, el-kåpan, lyx överallt. Och de rika låter naturligtvis otroligt.

Vi sköt i Taunus. Saab bör börja på en sluttning utan att snurra hjul snabbt ta en serpentin och stoppa med ett stopp direkt framför kameran. Jag ritade en linje på gatan, stuntmanen gjorde tre försök, perfekt. Så kamera till stroke, skärpa och handling. Motorn brølde, elegant konvertibel tog hörnet rusar mot mig och ...

En del inspiration fick mig att hoppa in i diket, kameran flög över mig med en visslande ljud. Stuntman kritan blek, jag krita blek, annars lyckligtvis oskadd, behövde en paus och en ny kamera.

När mina sinnen var tillbaka ihop packade jag de ljuvliga kvarlevorna i den rymliga konvertibla stommen för att få en ersättare. Laget tyckte om vårsolen och jag tog första gången på en Saab-plats. Det hade varit en tid sedan jag var bakom ett hjul och en okänd bil, var försiktig. Jag hittade tändningen, djuret hissed, taket flyter tillbaka och bort gick vi. Men akta dig! Vad som hände när jag steg på benspedalen var läskigt för mig. Så jag glidde försiktigt genom Taunus tills denna semitrailer ryckte framför mig. 40 km / h, 30 km / h, 20 km / h. Då en lång rak sluttning, ingen motgående trafik, varför inte övervinna? Så bort och gas.

Vad som hände gör mig fortfarande skakande. Ett skott gick igenom den här bilen och en osynlig katapult sköt mig förbi 20-meterbilen. Mitt hjärta dökrade, jag var smittad. Den första Spargroschen varierade efter en silverdörr 84er 900i och efter några år slutligen en vit 900 Turbo Cabriolet med S-laddning. Detta har varit med mig i över tjugo år. 9-5-stationsvagnens familjebil var en inte så stor historia men ingen anledning att förbanna de gamla svenskarna.

Med tanke på att det första mötet med en Saab kunde ha varit min sista, har jag varit trogen mot varumärket.

5 tankar om “Första kontakten bakom kameran"

 • blank

  Bra saga! Det var mycket adrenalin på en dag. Det skulle vara något för konkurs-otur-och-uppdelningsgalleriet: gör en film på bromsarna och slå sedan kameramannen ... Stor anti-reklam för ett "banbrytande" system !!
  Ha det roligt med den vackra konvertibellen (i vitt tycker jag om hennes bästa).

 • blank

  Jag trivs varje kväll, när jag kommer från jobbet och kan ta en stor kniv saabhistoria, ser jag fram emot saabigenhistorierna varje dag, saab lever så länge vi låter dem leva!

 • blank

  Mycket trevlig historia.
  Finns det en länk till den kommersiella?
  Eller var den andra kameran också överskridit?
  Hälsningar från Taunus, Torsten

 • blank

  Instinkten har företräde framför att vara kär ... 😉
  Så bra att du kan fortsätta att njuta av SAAB!

 • blank

  Trevligt .. Trevligt att läsa ...

Kommentarer är stängda.