Frö av misslyckande

Förra veckan frågade vi läsare för sin åsikt om framtidsutsikterna för NEVS. Resultatet kan anses vara historiskt, för för första gången såg en stor majoritet NEVS misslyckande framför ögonen.

Borgward växt Sebaldsbrueck. Bild: Borgward AG
Borgward växt Sebaldsbrueck. Bild: Borgward AG

Förmodligen har de rätt. Utöver alla Saab-romanser har NEVS ackumulerat för många misstag. Varumärkesrättigheterna förlorade, ingen produktion, ingen likviditet, inget klart begrepp. Under vissa omständigheter kommer administratören snart att dra ut kontakten. Bara ett mirakel kan spara. Och de är kända för att vara väldigt mycket sällsynta.

Ett eventuellt misslyckande med NEVS behöver inte vara slutet på Saab i bilindustrin och inte heller slutet på Trollhättan. Det kan betyda en ny början. För det sista avskedet är varumärket för livligt, fläktbasen för stark och bilarna med griffin bara för bra. Vi får se…

Branschen är full av överraskningar, och eftersom det är intetsägande att skriva om NEVS, tittar vi in ​​i den stora, stora världen idag.

Kommer NEVS att komma till en positiv slutsats?

 • Nej, aldrig! (64%, 371-röster)
 • Ja, definitivt! (36%, 212-röster)

Totala omröstare: 583

Laddar ... Laddar ...

Vad gör Qoros?

Bilindustrin är inte en enkel plåster. Även företag som kanske har gjort mycket bättre än NEVS har en isig vind som blåser i sina ansikten. Minns vi Qoros? I Sverige fanns varumärket redan som Saab 2.0, då var det tyst. Ingen pratar om försäljningen i Saabs hemland, nyckelordet är besvikelse.

Receptet lät så bra. Ta en stor summa pengar, begå välförtjänta veteraner från bilindustrin, blanda europeisk design med europeisk teknik från kit av kända leverantörer och bygga in premium-bilar i Kina på världsmarknaden.

Resultatet: en stilig produkt med toppmärken i NCAP-kraschtestet. Bara….

... ingen gillar att köpa det. Qoros publicerar inte siffror, men gör ingen hemlighet för besvikelsen. Försäljningen ligger långt under förväntningarna "... om du hade börjat fyra eller fem år tidigare, ja då ..." Så uttrycker du dig på Qoros. För sent är kakan på den enorma marknaden till stor del distribuerad, industrin är etablerad och nykomlingar har svårt. Qoros, som en inhemsk producent med en helt ny produkt, är en besvikelse; hur sägs om NEVS återinfundera 4-5?

I Kina finns det cirka 5.000 2014 fordon som hittade kunder mellan januari och december 500. Och Qoros får inte fart, försäljningen sägs ha fastnat med 550 till 3 fordon per månad. För att få Qoros 200.000 till det kinesiska topp-tio godkännandet, som meddelat, behöver du en mängd på 300.000 XNUMX till XNUMX XNUMX enheter. Inte konstigt att personalkarusellen börjar vända i Shanghai. Qoros är ett exempel på att du kan göra mycket med mycket pengar, men att du också når dina gränser. Utan en galen berättelse i bakgrunden, utan fans, är det svårt att etablera ett varumärke.

Medan Qoros fortsätter att kämpa och det inte finns fler uttalanden om när du vill vara lönsam, händer något fantastiskt i Schweiz ...

Borgward kommer tillbaka ...

... och det finns också en Saab-länk här. Historien i ett nötskal: barnbarnet till företagets grundare, Christian Borgward, och en viss Karlheinz L. Knöss har arbetat från Schweiz länge på comebacket, vilket nu borde bli verklighet. Den nämnda herr Knöss - namnet kommer inte att betyda något för väldigt få läsare - var medlem i ledningsgruppen i Saab Tyskland och chef för PR i slutet av 90-talet. Med partner Foton i bakgrunden ska varumärket återfödas; Det första tecknet på livet är bilutställningen i Genève med ett stativ på 400 kvadratmeter.

Utkastet till den första studien kom från den tidigare Saab-designern Einar Hareide, som under en tid var chef för design på Borgward. Det är oklart om han fortfarande är ansvarig för detta. Från och med i år förväntas 5 nya Borgwards släppa marknaden i snabb följd; Premiesegmentet är riktat. Utvecklingsarbetet för de nya fordonen sägs ha ägt rum i Schweiz.

Okej, varumärket har försvunnit 1961, nu kommer det tillbaka. De gamla Borgwards är kult, men efter mer än ett halvt sekel har någon väntat på nya bilar? Investor Foton är Kinas nummer 4 inom fordonstillverkning, förmodligen mycket lönsam, och man kan kreditera kineserna de nödvändiga miljarderna för att återuppliva Borgward.

Endast - det har trots allt en brist. Borgwards huvudanläggning i Sebaldsbrück ockuperas fortfarande av inkräktarna från sydväst. De har varit hemma där sedan 60-talet. Det finns inga tecken på att svabierna drar sig tillbaka från Bremen. Det traditionella arbetet förblir i fiendens händer.

Och Borgward? En ny bilfabrik för Borgward i Tyskland, du skulle ha hört det skulle vara en känsla.

Borgwards ska byggas i Kina i framtiden. Premium för hela världen, ett fantastiskt traditionellt varumärke. Och ännu en fosterskada. Inte för att vi missförstår varandra: Jag gillar de här historierna om stora gamla märken och drömmarna om en comeback. Billandskapet behöver alternativ till den rådande monokulturen. Jag önskar Borgward AG och grundarens barnbarn all framgång i världen. Men när legender återföds är detaljer viktiga, åtminstone från ett visst pris och förväntningsintervall.

Och med namnet Borgward är vi i en av de högsta förväntningsklasserna! Om du tar mycket pengar i handen, bör du ta dig till lyxen av konsekvens i minsta detalj. Borgward är en tysk legend. Point.

Borgward från Kina i framtiden? Kanske, trots hela bilens romantik, har fröken av misslyckande redan lagts.

23 tankar om “Frö av misslyckande"

 • blank

  Nej, Borgward är också Mellanriket fullständigt nonsens. Det finns tillräckligt med utrymme för nischmärken, men inte till någon kostnad. BMW visar vägen med Mini ... Volvo är också ett nischmärke 🙂

  • blank

   Saab var också en

 • blank

  I Kina fanns det redan industristandarder (kontorsbyggnader), som här lärde sig de små statens despoter med ordet och ljudet ordet manufactory. Otaliga föremål i museer idag visar att kineserna kan uppfylla alla kvalitetsstandarder.

  Men Borgward från Kina? Om Spyker från Nederländerna inte fungerar?

 • blank

  NEVS ut, Mahindra ut, Foton in. Bygg sedan nya Borgward på Phönix-plattformen bredvid Saab-modellerna i Trollhättan. Det skulle vara min dröm. En vinn-vinn-situation för alla utom NEVS, men de hade sin chans ... och använde den inte.

 • blank

  Foton har inte sagt någonting till mig än. Men som det verkar finns det fler investerare som har stora ekonomiska resurser (och vill även använda dem inom bilindustrin!) Som misstänkt.

  Eventuellt. Bergman och hans besättning har hittills bara backat fel hästar och borde slå på sökljusen igen - om rätt investerare biter kommer det också att fungera med SAAB AB och eventuellt med en förlängning av domstolen.

  Å andra sidan hörde vi inte att Mahindra definitivt hade lämnat förhandlingsbordet - så väntan på nyheter med substans fortsätter oförändrad.

  • blank

   Himmel Gud, jag har sagt det i "århundraden".
   Dessutom fanns det redan vackra SAABA prototyper (i I-Mac White), vilket kunde ha kommit från Cupertino.
   Ingen väntar på någon ny bil, för en I-SAAB.
   Tänk dig köarnas kö framför SAAB: s distributionsplatser!
   Otroligt, nu drömmer jag efter frukost
   Eller är det ett ineradiserbart resistent (SAAB) virus?

   • blank

    I 1996 hade NeXT redan i stor utsträckning omriktat sig till webbdesign och databaser för webbservrar. NeXTStep-operativsystemet, även om det fortfarande är det bästa i världen, har försummat. Som jag fick höra, var det utvecklare på NeXT som helt enkelt kom i kontakt med Steve Jobs, som desperat letade efter en lösning på en efterträdare till den gamla MacOS.

    Apple köpte hela butiken, fick ett superteam inklusive Steve Jobs, NeXTStep blev MacOSX och senare iOS, och om jag inte hade varit tvungen att sälja Apple-aktier då och då skulle jag vara rikare än så ... .. 😉

    Kanske måste du bara lägga upp idén om Apple & Saab på tillräckligt många Apple-forum tills några relevanta personer på Saab och Apple läser den och kanske klickar den i någon hjärna.

    • blank

     Ytterligare en liten tanke om större företag ...
     På deras plats skulle jag för närvarande gå lätt på Saab. Så länge som NEVS misstänker att intressanta investerare närmar sig, kommer de inte att ge upp sig lätt och försöka få lite mer av kakan.
     Förresten, min föredragna kandidat skulle vara BMW. Alla kan drömma ...
     Kanske blir vi fortfarande positivt överraskad. I alla fall anser jag att det är mycket troligt att (ställa fallet där) hålla tillbaka de mycket stora intressenterna tills NEVS har försvunnit från scenen.
     Även om anläggningen i Trollhättan skulle försvinna i glömska, skulle det inte innebära slutet för Saab för mig. Naturligtvis skulle ett svenskt arbete vara pricken över i kakan ... Så länge svenska eller europeiska gener strömmar in i en SAAB, skulle det vara helt bra för mig, även om till exempel Magna tillverkar i Schweiz. Du kanske också bör tänka på Trollhättan-platsen ... även om födelseplatsen är där. Med ett bra övergripande koncept kan mycket tänkas för mig ...

    • blank

     Saab och Apple, de två namnen ensamma passar redan väl tillsammans. Kan du föreställa dig en iMercedes? Tja, nej, det fungerar inte. Men iSab har ljud

     Om du funderar på hur många bilar som är på väg varje dag runt om i världen och förorenar vår vackra värld med avgaser, skulle ett fordon som överskuggar allt som finns idag när det gäller körning, hantering och design verkligen vara "nästa stora sak ”.

     Om någon helt kan uppfinna bilen, så är det verkligen ingen av de traditionella tillverkarna.

 • blank

  Om Borgward redan har startats om, då ORGINAL snälla! Från Västeuropa ... åtminstone!
  Äppleprodukterna i fråga tillverkas alla i Asien, men de "bytas ut" mest efter 12 månader. Hållbar ser annorlunda ut! En ren konsumentprodukt.
  En bil är inte en konsumentprodukt för mig. Och om bilen ska vara mer värdefull, vänligen också ha rätt historia, säkerhet och renlighet. Då byter ägaren. Borgward från Kina, fungerar inte
  Bochum är gratis, Trollhättän är gratis (?) ... eller kanske har kapacitet ..., stängda Peugeot-anläggningar i Frankrike eller Belgien ??? Alla dessa skulle vara adresser .... 😉

  • blank

   Var är Bochum fri?
   Inte ens egendomen ska ha för att den såldes för länge sedan.
   Överdriv det inte med dina drömmar

 • blank

  Hm, jag ser Borgward misslyckas nästa märke. Varför ska de gamla namnen ta med sig för att starta ett företag på världsmarknaden. Det lyckades inte Mercedes med det tidigare Maybachprojektet, VW med Bugatti och mycket pengar. Fördelen med dessa märken var åtminstone att de byggdes för hand i Tyskland och Italien. Säkert är de lilla kinesiska händerna smarta i sammansättning, men vem vill ha en bil från Kina, om han får andra premium märken som är uppe, som Jaguar och snart Volvo igen?
  Att bränna pengarna är lättare för VW och Mercedes eftersom de fortsätter att lägga till nya saker. Men på Borgward? Vem ska fortfarande associera varumärket med premium? Med all respekt är de flesta redan underjordiska ....

 • blank

  Jag har följt upplevelsen av Borgward ett tag. Också för att med Hareide och Knöss finns också några Saabgen ombord. Jag skulle vara glad om legenden återvände. Jag vet att man ville ha den först producerad på Valmet i Finland. Det skulle också ha varit en Saab-parallell igen. Men kvalitet eller inte, en Borgward kan helt enkelt inte byggas i Kina, åtminstone inte om den såldes i Europa, eller till och med i Tyskland. Detta är bara stilbrottet par excellence, för mig som en swabian skulle det vara som Rostbraten med Spätzle söt sur, helvete djävul jag kan bara säga. Jag föddes 1969 och min far körde en Isabella fram till slutet av 70-åren, det betyder att jag växte upp i en Borgward. Det skulle vara en liten drömdomsdröm nu, eftersom det kanske inte finns någon New Saab, ens äger en Borgward. Men i alla fall inte en Borgward från Kina. Det är helt enkelt omöjligt och eländigt, fungerar inte.

 • blank

  Kära Tom
  Titeln på den här artikeln skrämde mig ...
  Hälsningar
  Walter

 • blank

  Växten i Kina skulle inte störa mig, ett arbete i Tyskland skulle givetvis vara kronan för Borgward. Men var producerar vår tyska elit överallt? Och i början kan det vara klokt att inte börja i lejonens hjärta !? Även efter år tycker du fortfarande positivt om Borgares bilar! Eftersom återupplivandet av SAAB måste vara ganska möjligt! Jag känner också tanken som väntar tills NEVS ko är.

  • blank

   Definitivt! Det gör den största meningen strategiskt. Skulle vara mest synonymt med mig, för då kunde du helt förspänt igen sortera korten. Så, kanske några potentiella köpare inte ens sätter sig vid förhandlingsbordet, eftersom NEVS fortfarande finns i mixen. Och vem skulle vilja ha en sådan luftpump i båten? I bästa fall passar en jolle

 • blank

  Intressant historia med Borgward.
  Det kommer emellertid att vara en stor uppgift att bygga upp ett skickligt försäljnings- och servicenät förutom utvecklingskostnaderna.
  En övertagande av SAAB är förmodligen lättare ...
  Så jag tror inte SAAB är för svart, bara ett beslut snart
  här….

 • blank

  När du läser om Qoros och Borgward verkar Saab-tragedin se mycket bättre ut. Saab erbjuder mycket mer. Ett etablerat varumärke när det gäller medvetenhet och värderingar, en relativt stor fanbas och utsikterna till en massmarknad med rätt ledarskap. I bilindustrin är dessa mycket viktiga faktorer enligt min åsikt. Kanske får vi en stor överraskning när NEVS lämnar.
  Till exempel skulle investeringar i Qoros eller Borgward aldrig vara ett alternativ för mig.
  Ett bilmärke som Saab, korrekt hanterat och integrerat i ett gruppbyggnadssystem, kan vara lönsamt.

  Det är min åsikt, LG

  • blank

   Att sätta Saab tillbaka till livet skulle enligt min mening vara lättare än att återuppliva Borgward eller stryka ett varumärke som Qoros ur retortet. Eftersom vi är överens om 100%. Men vi förstår ingenting om bilbranschen

 • blank

  Varför går Qoros inte med i Saab? Pengar verkar vara där. Och om vi redan har pengar, är Opelfabriken i Bochum tom. Eftersom Borgward kunde köpa en anläggning omedelbart och arbetarna är säkert redan tillgängliga.

 • blank

  Produkter från Kina beror på bilden av en viss fel. Många produkter bekräftar detta också.
  Själv arbetar jag inom fordonsindustrin och det ryktas att det helt enkelt inte finns några ord på kinesiska för "gapdimension" och "kvalitetskontroll".

  Å andra sidan har vi också exempel på hur Kina producerar mycket högkvalitativa produkter som har ett mycket högt rykte över hela världen. Till exempel tänker jag på de äppelprodukter som vi gillar att prata med i telefonen. Med en effektiv kvalitetskontroll av rätt ställen är det möjligt att producera i Kina!

  Slutsats: Om Borgward skapar en liknande konstruktion, som äppleföretaget slår mot, är en produktion i Kina ingen brist!
  God kvalitetskontroll i kombination med en mycket, mycket kundorienterad service på plats hos kunden är oerhört viktigt!
  Utveckling och planering i Europa - och allt kommer att bli bra!

Kommentarer är stängda.