I början var järnridån

”... Det (en Saab) var något speciellt då. Och det finns lite av Ove i Martin, vilket är ett annat bra bidrag till vårt åtgärd levererar. Läs och njut, säg inte mer ...

Saab 9-3 av Martin
Saab 9-3 av Martin

Att vara född som jag 1978 i Tjeckoslovakien var automobilkarriären lika bra som bestämd. Skoda var det enda intressanta alternativet kanske en Lada. Allting var inte riktigt intressant (Trabant, Wartburg) möjligen oåtkomligt som en Tatra. Som det är i livet men allt är annorlunda än du tror, ​​inte minst av en Saabgen som min farfar gav mig på vägen (men hur det ska visa sig senare).

Jag hade mitt första Saab-möte i första klass, vid en tidpunkt då endast Skoda bestämde gatubilden. Det var en Saab 96 i vår gata. Han tillhörde en klasskompis som jag tror, ​​introducerade sig i första klass med sitt namn och sa strax efter att hennes familj kör en Saab. Det var något speciellt då då.

Det tog ytterligare 5 år tills jag fick klättra Saab för första gången. 1991 efter Wallens fall, en familj i familjen köpte en Saab 900 Turbo i Schweiz. Med 12 år sedan, var jag blåst bort av formen på sätena och vakuumstyrda luftventiler och kraschen beteende som bilen har ansökt till dagen efter det slog en bro pelaren. Man kan säga att det var vad Saab-flammen hade slagit i mig.

Efter några Skodas och en Renault 19 (vår första "västliga bil") flyttade vi också till Tyskland, det handlade om att få en bil igen. Ingen aning om hur jag lyckades 15 år sedan, gick min far till Bad Oldesloe och fick en Saab 9000 2,3 CS Turbo. Som det visade sig har min farfar alltid varit Saab-fan, men en Saab 96 var oåtkomlig även för en klinisk chef vid den tiden. Med denna Saab en allvarlig olycka där en Obelyst lastbilar i Tjeckien körde över en motorväg och vi h med 100 km / passerade oss undvikande i 1m djupare fältet "flugit" är (utan personskada). Då hände det i snabb följd under en Saab Aero 9000, 9-5 Saab och flera Schwedenurläube. Jag har alltid haft det väldigt mycket när Werkstaettersatzvagn stod framför dörren och jag körde med min flickvän i flera timmar på motorvägarna och vi drömde om vår vanliga Urläube, även ett gemensamt liv i Sverige.

Saab-familjen
Saab-familjen

Vid en viss tid handlade det om att köpa egen bil. Reservdelar var där, men efter en Saab 900 konvertibel inspektion insåg snabbt att det inte var tillräckligt med pengar för inköp, men även underhållet (reparationer) skulle betalas. Sist men inte minst var Saab bara för stor för en student. Jag köpte, döda inte nu, en BMW 318ti Compact. Bilen var smart, liten och rolig. Bara problemet var att det inte passade mig. Vid en viss tid skrotades denna bil också och ersattes av en Skoda Fabia (det bör nämnas att mina föräldrar parallellt var Saab-förare). Fram till 2009 ledde den första Saab-konkursen till att de använda bilpriserna slog in i källaren. Jag slog och köpte en drömbil. En Saab 9-3 Aero Convertible, som gradvis är utrustad med allt från Hirsch vad som var möjligt. Således, sedan 1995 till 2009, har följande Saabs ägts av vår familj:

Saab 9000 CS 2,3 turbo
Saab 9000 Aero
Saab 9-5 SE 2,0t hjort
Saab 9-3 CC 2,0t
Saab 9-3 SS 2,0t
Saab 9-3 SC hjort
Och min konvertibla

Efter två år sedan kom min nuvarande bättre hälsa i mitt liv, min Saab-passion skulle vara kronad. Efter en semester tillsammans i Florida borde det vara något speciellt i år. Eftersom vi båda delar passionen för Östeuropa och älskar att äventyra, bestämde vi oss för att delta i Östersjön Rally. 7.500 km, 10 länder, 16 dagar äventyr. En förutsättning för detta var en min. 20 årig bil. Och här kände jag min chans att uppfylla en annan dröm, eftersom det snabbt visade sig att Saab är den enda tillverkaren som erbjuder en platt nästan 2m platt yta för två. Det var också klart att jag inte ville ha en turbo som jag kör genom Östeuropa. För att hitta en bra Saab 900 CC för max. 2.500 € är inte lätt alls. Först åkte vi till Warszawa, det fanns en lovande bil med franska tallrikar, utan papper. Som det visade sig, ett offer för den franska miljöbonusen. Logga in Tyskland skulle inte vara ett problem bara för att köpa en bil i Polen rådde oss polska Saab älskare (som kallar 900 kärleksfull krokodil) kraftigt mot. En vecka senare då upptäckten i Luxemburg en Saab 900i i Aero-utrustning (inom och utanför). Och det här väntar för närvarande på godkännande. Tyvärr gör den tyska byråkratin inte det lätt.

Varför Saab? Eftersom det finns lite ove i mig, för att jag fortfarande har värderingar som jag bor. Vägen till det enklaste motståndet har aldrig varit för mig. Och det är en fest för mig att vara den sanna icke-överensstämmelsen bland de självformade non-conformisten i deras själlösa Audi med en Apple i deras hand. En gentleman har subtila egenskaper.

2 tankar om “I början var järnridån"

  • blank

    Trevlig historia med mycket passande sista stycket

  • blank

    Tack, mycket trevligt bidrag! Kanske i Amerika kan du fortfarande snabbt få en 900 turbo i Europa, på cars.com, till exempel finns det några som gör dig kittlande.
    Jag beställer äntligen denna mycket omtalade bok med Ove och hans Saab.
    Med vänliga hälsningar

Kommentarer är stängda.