Saabbilar finns sällan i den bayerska skogen ...

Matthias Ketterl är känd i Saabs fläktkretsar, han organiserar vackra Saab-möten för oss. Hur han kom till varumärket Saab, berättar han idag i samband med vårt läsare action.

Saab 99 och Saab 900
Saab 99 och Saab 900

... Det var inte annorlunda för 20 år sedan när jag hade mitt första intensiva möte med Saab och min passion för varumärket tändes. Officiella Saab-återförsäljare var inte representerade i mitt hemland och du var tvungen att ha turen att se en Saab på den öppna vägen.

Jag kan fortfarande mycket medvetet komma ihåg de få bilarna som jag såg då. I en grannstad var z. Till exempel, en silver 900 Turbo 16 S, som antagligen tillhörde en läkare, och jag var glad varje gång jag såg den här parkeringen i en sidogata. Men den parkerade bilen hade någonting skulpturell om det, eftersom det var mest under en gammal stenmur under träd.

På vintern 1995 / 1996 hade det på något sätt sköljt en silver Saab 900 Turbo 16 S till en lokal bilhandlare på sin stall. Jag har alltid gillat formen på 900er CombiCoupes, så jag sniglade runt bilen med en kompis i januari 1996. Bilen hade rött läder, 175 turbo PS och verkade vara i gott skick. Försäljningsskylten i inredningen slutade med ett pris på 5.500 DM, bilen hade kört lite över 200.000 kilometer. Efter en kort bedömning utan diskussioner med säljaren började vi igen. Eftersom jag hade en hjulpodestall (Mercedes / 8 Diesel) och inte behövde köpa en bil, försvann Saab långsamt från min inre skärm.

Åtta månader senare, min kompis gick nu ett silver Saab 99 combi coupé att välstånd Einzigste i distriktet, 900 Turbo fortfarande till salu, prislappen har nu visat sig 4.900 DM. Jag hade bara flera veckor semester stänk söt då det Det fanns inga förpliktelser och kontosaldot var ingen anledning till klagomål. En meningsfull semester ockupationen verkade vara att testa silver 20er Turbo 900 dag i stor utsträckning, särskilt eftersom jag aldrig hade flyttat en turbo med mig tidigt 1.

Bilen verkade inte locka för många intresserade i vår region och efter att ha låtit låta köpa intresset i samtal med återförsäljarens ägare, hade jag mitt semesternöje perfekt. De röda licensplattorna monterades och jag fick köra bilen i stor utsträckning och testa. "Kom precis tillbaka imorgon och vi fortsätter titta!" Säljaren sa medan jag redan var upptagen med tändningsnyckeln mellan platserna.

Lukten av bilens interiör, låter konstigt väsande ventilation, den vackra röda läder, fascinerande inblick av förarens blick till vägen genom den böjda vindrutan - allt som jag hade aldrig upplevt tidigare, och nu var jag verkligen i mitten. Jag kände mig som en film.

Jag kommer fortfarande ihåg att jag under denna dag ofta lämnade bilen i en stående position och bara lyssnade på detta obeskrivliga tråkiga och höga ljud medan jag röka en cigarett. Jag visste inte mycket om tekniken, men det verkade "robust" för mig efter visuell inspektion. Efter inledande tvekan undersöktes också turboladdarens speciella effekt. Bilens acceleration tog andan iväg efter att ha blivit föråldrad mestadels i Diesel / 8, och när jag höll på mig var det mest traktorer eller bromopeder. Jag var så pressad till de unika lädersätena som jag helt glömde utrymme, tid och till och med kilometer.

Jag gick igenom området från öst till väst och det fanns ingen motorväg i distriktet, bilen var tvungen att lämna bakom länsgränserna. På motorvägen till Regensburg nådde jag min personliga hastighetsgräns. Bilen var bara en dröm för en pojke med 21 år och upprymdhet som jag upplevt här i dag kan nog inte ge bilen i världen för mig - ingen!

Jag körde faktiskt hela dagen med Saab, satt i den eller jag stod vid och tittade på den från alla vinklar. Därefter, som för mig idag, har 900er Coupe ingen punkt av svaghet från något perspektiv - även bokstäverna för modellnamnet är toppmodern. För mig är bilen från norr designrelaterad, både inom och utanför, på högsta nivå inom fordonsindustrin. Det polariserar och talar till mig - en milstolpe!

Under dagen presenterades naturligtvis också bilen till vännerna och jag uppmanades att göra något meningslöst. "Köp den coola bilen, gör dig en fin sommar och njut av tiden" var tenor. Generellt var regeln här i klicken att man alltid var mycket mottaglig för en mobil piedestal, oavsett vilket villkor som helst.

Nästa dag var återkomsten av bilen på planen och jag var zwiegespalten efter rastlös sömn. Det skulle inte vara något mer orimligt än att köpa den här bilen nu, sa jag till mig själv. I mitt huvud gick jag igenom den förmodligen följande säljaren pratar noggrant. Var skulle prisgränsen ligga? Hur skulle jag kunna dra gallant av affärer efter den underbara dagen i bilen? Som ett slutresultat av mina överväganden trodde jag starkt att säljaren inte skulle sälja bilen under 4.000 DM. Slutresultatet av min hjärnanöring: Men jag skulle stanna med mitt erbjudande "smart" under prisgränsen och dra bort.

Säljaren undrade underligt om det avstånd som reste - det omfattande provet hade dras över 500 kilometer. Jag räknade med alla orsaker varför bilen inte var för mig och han frågade mig äntligen vad jag skulle vara villig att betala för bilen. Det rattlade i mitt huvud en tid och jag sa 3.800 DM - till min fulla skräck var säljaren överens. Han sålde mig Saab för det priset och det fanns ingen flykt - vilken tur.

4 tankar om “Saabbilar finns sällan i den bayerska skogen ..."

 • Hej Matthias!
  Trevlig historia och ett fynd (?) !!!
  Jag är nådelös bakom med min Saabie passion!
  Hälsningar!
  vad Saab

 • Det var precis vad jag jagade när jag köpte min Saab. Nu har det varit det bästa bilköpet jag någonsin har gjort. Även om det handlade om några tusen fler.

 • Rätt WOW, mycket fin rapport och bra bilder!

 • Trevlig historia Matthias. Så måste det vara ...

Kommentarer är stängda.