Hur kom jag till Saab?

Effektiviteten av fordonsannonsering är generellt överskattad. Eller inte? För Uli var en annons och Saab 99 den första gnisten för mycket Saab-passion. Och han har fastnat med den här dagen. En annan Saab-historia för oss läsare action.

Saab 99 premiär i Tyskland. Viking är här.
Saab 99 premiär i Tyskland. Viking är här.

Förhistorien:

Mot slutet av året 1968 verkade blyga den första nordiska bilar mitt Oberpfalz hem. Bland annat på lärarparkeringen på gymnasiet, som jag besökte då. Vår engelska lärare var den första contrarians, som bröt ut med en Volvo från 144 Drogen monotonin för den vanliga VW, Opel och Ford. Etiketten "Säkerhet från svenska Steel" lockas oss nyfikna skol i obevakade ögonblick att göra knock prover på dörrar, tak och huv: I stället för den vanliga tinny "Plong" förtroende imponerade oss inspirerande, fast klingande "pop" Volvo kroppen.

Det första intresset för svensk teknik väcktes, åtminstone för mig.

Time hoppa - någon gång på sommaren 1969:

Tre händelser - och detta på en enda dag - borde ha en avgörande inverkan på mitt intresse för bilar, som nu har gått vidare. Tyvärr var den första händelsen mycket djupt och oförglömlig den här dagen: min far och jag var på A3 med vår Renault 16 på väg tillbaka från Frankfurt till Övre Pfalz. Strax efter Würzburg rullade en Citroen DS inte långt framför oss. Min far kände försiktigt sin väg förbi spillror. Dörrar, fendrar, motorhuv, till och med plasttaket hade sagt farväl till DS-kollapsade ockupationsceller, filigran A- och B-stängerna var böjda som tändstickor. På 50-talet var passiv säkerhet inte i fordonsindustrins specifikationer. Min absoluta drömbil hittills förlorade några av dess tidigare, mystiska glans den här dagen ...

Finns det några "tillfälligheter"?

Ser tillbaka, jag är inte säker längre. Hur som helst, två av dem hände just på denna minnesvärda dag.

Några timmar före denna hemska olycka köpte jag en av mina första bilblad, den dåvarande dazen (Deutsche Automobil-Zeitung). Tillfälligt upptäckte jag en halvsidig annons "Saab 99 - den breda axeln", där den passiva säkerheten för den hittills okända bilen särskilt betonades. "Ripple-resistent passagerarutrymme, A-balkar av 2,7 mm tjock sektion stål", etc. Allt detta lät intressant. Om de sorgliga DS-inmaterna hade valt Saab skulle de säkert ha överlevt olyckan.

Det andra tillfället nästan två timmar senare, den här gången på byten av Fürth. Vi var tvungna att lämna A 3 på grund av en byggarbetsplats och fastnade fast i den oundvikliga trafikstockningen, precis bredvid det tidigare postorderföretaget Quelle. Plötsligt kom ett mörkblått, okänt objekt intill oss. Rundade front krom galler utan en stjärna eller njure, halvcirkelformad vindruta, sido kilform, elegant sluttande bakre - nej, det var inte en NSU Ro 80, 2000 ingen Rover TC, även inte främmande Erl King. Men den här squatformen var på något sätt bekant för mig.

Höger, det var den här Saab 99 som fångat ögat i annonsen strax innan. Nu kunde jag titta på Saab för första gången från alla sidor, nej, hellre slita den med ögonen. Denna bil såg mycket bättre ut i Natura än i annonsen! Mina riktigt konstiga utseende och utseende återvände Saab-föraren med ett fridfullt leende, som tydligen redan var van vid sådana reaktioner i hans miljö.

"Det här blir min framtida bil", hörde jag själv säga efter denna första överraskning.
Fram till dess skulle det ta några år, för jag var bara 13 år gammal.

En av de första Saab 99 i Tyskland, byggd i 1969 (Bildkälla: SAAB les voitures du pays des trolls, Xavier Chauvin, ETAI)
En av de första Saab 99 i Tyskland, byggd i 1969 (Bildkälla: SAAB les voitures du pays des trolls, Xavier Chauvin, ETAI)

En annan gång hoppa - November 1971:

Tid för spänd, ungdomsklasser. Var och en av dessa torsdagar var fylld av nervös, nyfiken och osäker tingling, åtminstone för mig. Skulle jag trampa på danspartnernas oskyldiga fötter, som har hänt alldeles för ofta? Skulle jag komma med charmiga komplimanger i rätt ögonblick?

Jag bryr mig inte om hela torsdagen i november. Visst var jag den första personen som kom ut ur hallen efter dansklassen på denna sena eftermiddag. Nej, det fanns inget efterföljande datum på programmet. Snarare kunde jag inte vänta med att köpa den nya utgåvan av bilen, motorn och sporten, som kommer att släppas på torsdagen. Och denna fråga var speciellt spännande eftersom Saab 99 E slutligen testades. Nästan någon annan titellinje än "Burgfrieden" skulle bättre kunna uttrycka Saabs utmärkta prestanda. Texten på denna ovanligt omfattande testrapport för en utländsk bil, jag snart mästade bättre än några tråkiga data från historiaboken ...

Den långa vägen till den första egna Saab:

Tyvärr insåg jag snabbt att min egen Saab representerar en oåtkomlig, avlägsen fantasi för mig. Järn som sparar fickpengarna skulle tillåta mig tidigt efter 450 månader att äga en ny 99. Illusorisk och avskräckande!

Men alternativet var 1973 redo i form av en VW-skalbagge. Det var en 53 Ovali som väntade på restaureringen. Svetsning och annat nödvändigt arbete som jag tidigare hade lärt mig halvvägs, vilket var nödvändigt för den efterföljande tvååriga restaureringen.

Endast - det var inte Saab.

Men den gnistrande idén var inte lång i kommande. Bafelens "versaabung" var bestämd sak. Fyra Saab-huvudstöd beställdes för varje 55 DM på Saab Tyskland i Nieder-Eschbach, där ryggstödet förstärktes av ytterligare skott.

Den ursprungliga formen på Saab nackstöd - men endast med den vadderade kuddeinsatsen bekväm och säker.
Den ursprungliga formen på Saab nackstöd - men endast med den vadderade kuddeinsatsen bekväm och säker.

Jag har även använt mina svetsförmåga för att stabilisera dörrarna och sidopanelerna med många stålstänger, till exempel Saab 99 prototypen. Om andra skulle imponera på sina medmänniskor med ljudet av sina motorer - kom ingen annan bil nära låsbara ljudet på min bafeldörrar.

Förutom fyra då inte självklara automatiska band, blev hela saken crowned av den berömda trollklistermärken: "Saab - Made in Trollhättan". Det var väldigt lätt.

Bara 1980 det var dags: Den första begagnade Saab 96 var starten på en hittills oavbruten Saab-passion. Det följdes av ytterligare två 96, tre 900 och en 9-5 till denna dag. ,

Vilken inkonsekvent annonsering kan inte utlösa allt?!

8 tankar om “Hur kom jag till Saab?"

 • blank

  Hej Johann,

  ja, det finns fortfarande en bugg, med en min vän är bägaren fläkten. Åtminstone en gång kan jag klappa honom med tårar i mina ögon

 • blank

  Min OStR för tyska / historia körde också en Volvo, men 240 i ljusblå. Bara min kemilärare var redan entusiastisk över turbo då och av honom lärde jag mig för första gången att det finns sådant som en turbofördröjning. Tyvärr ägde han inte en 99 Turbo utan en Toyota Supra V6 Turbo, med vilken han tragiskt nog hade haft en dödlig olycka ett år efter att jag tog examen från gymnasiet ... ;-(

 • blank

  Gorgeous! Denna SAAB-historia är också i gott humör! 🙂 TACK!
  Ämnet "säkerhet" fick poäng hos vissa SAAB-personer ....

 • blank

  Bra saga! Det är bara intressant att även om Saab 99 uppenbarligen imponerade dig så djupt, så hade du tydligen aldrig denna modell ...

  hälsningar
  Gerald

 • blank

  Om jag läser det, måste jag också dela min Saab-berättelse här? Det var liknande för mig, bara utan en annons ...

  • blank

   Saab berättelser är alltid välkomna. Det finns fortfarande några i min brevlåda, på söndagen kommer en särskilt lång historia. Och på måndag kommer jag äntligen få säga 😉 Glad helg till alla läsare!

 • blank

  bra rapport, spännande och informativ. Fantastiskt att nästan processer sker i huvudet för att illustrera Saabverbundenheit!
  Bra tack

 • blank

  Bra historia! Vad hände med Saab Beetle?

Kommentarer är stängda.