Saab 9-5-rostförebyggande

Om vi ​​pratar idag om ett ämne som inte verkligen skulle uppta oss i flera år, hade Saab sagan varit annorlunda. Rostskydd för unga Saab 9-5 NG är av intresse efter att han är (kanske) sista stora Saab från Stallbacka.

Saab 9-5 NG i Saab centrum Bamberg
Saab 9-5 NG i Saab centrum Bamberg

Av denna anledning är 9-5 ett samlarobjekt - redan från början. Många fordon är i händerna på fans som vill köra sina svenskar så länge som möjligt. Ämnet Saab 9-5 NG och rost behövs, eftersom tillverkaren endast har gjort det minsta när det gäller rostskydd. Förmodligen räckte det lilla underet att ens få dessa fordon på gatorna. Fler mirakel från fabrik är förmodligen inte möjligt; vi måste själv ta hand om rostskydd.

Min Saab 9-5 BioPower sedan, den första ägaren runt 30 månader i Göteborg och runt vägen, är en ofrivillig guinea. I södra Sverige släpper en obehaglig salt-och-saltblandning vintervägarna, med negativa effekter på underjorden och vehikelns substans.

Svenska vägar, ett ekonomiskt tillämpat rostskydd ex-works, rostskydd på fordonsdelarna och på underkroppen är resultatet. Normalt skulle ingen bry sig om nya 9-5 fortsätter att springa bort banden. Men gör det inte! Antalet befintliga fordon är begränsat, därför måste föremålen för Saab-passionen skyddas.

Rostförebyggandet på 9-5 lämnar jag in Saab centrum Bamberg utföra. Ralf Muckelbauer och hans lag har redan bevarat flera fordon för mig, alltid till fullo tillfredsställelse. För inventeringen demonteras bilagorna och hjulbågarna, undergolvet inspekteras. Kaviteter som dörrar, trunklock och balkar undersöks med endoskopet.

Resultatet beror på de svenska förhållandena, men ser mer tragiskt ut i bilderna än det är. Självklart kan du fortsätta Saab utan att göra någonting. Bara vid någon tidpunkt kommer det att bli riktigt dåligt, och vad är nu yta rost, det kommer att bli dåliga karies om några år. Eftersom Saab på något sätt är kär i mitt hjärta, väljer vi den stora operationen att kunna resa i många år utan rädsla för den bruna pesten.

Efter att ha lagrats, i det andra steget avlägsnas täckskiktet på undergolvet, fordonet är rustat och de exponerade kroppsdelarna avfettas. Därefter en dubbel primer med rostomvandlare, och det appliceras en ny toppfärg.

Eftersom utseendet också spelar en roll, är chassidelarna och balkarna målade i svart, de andra karossdelarna målade i samma färg som fordonet. I nästa arbetsprocess appliceras den nya underkroppstätningen och hjulhus, stödramar och chassidelar skyddas också. Vår Saab har skydd under kroppen som inte kunde vara bättre.

Hjulbågarna på Saab 9-5 NG är ett problem i sig och kan varmt rekommenderas som en försiktighetsåtgärd. Ett olyckligt hål mellan plåten och innerskärmen samlar smuts och fukt, och med detta muddarna muteras till en klassisk kandidat för att rosta igenom. De bakre inre vingarna stänger vanligtvis inte tätt; det verkar ha varit ett monteringsproblem. Vatten tränger in i stammen. Oavsett om Saab är tät eller ej finns det en inspektion av reservhjulets brunn. Alla dessa är problem med den lilla serien, en kort produktionsfas, brist på ansiktslyftning. Inte dåligt, om du kan reagera i enlighet med detta.

Tillbaka till rostförebyggande i Bamberg. Vi gjorde nästan det. Detta följs av hålighetens tätning av dörrar, balkar och andra hålrum. 9-5 är slutligen rengjord, rost kommer inte att vara ett problem så snart.

Är 9-5 mer rostbenägen än andra jämförbara märken? Jag tror inte det. Mitt fordon kommer från Sverige, de lokala kraven är högre än i vår region. Ändå, eller kanske därför, kunde man ha antagit att Saab skulle investera mer i rostskydd. Men det var inte så. Vi borde antagligen vara tacksamma mot Victor Muller för att ha infört Saab 9-5 i första hand.

Okej, okej, låt oss prata om pengar. Under en vecka var Saab i Upper Franconia vad jag tycker var en förnuftig investering. Inventeringen och tätningen av underkroppen kostar cirka 600,00 €, kavitetstätningen 350,00 €. Rostborttagning, grundning, målning, det riktigt stora programmet, beror på ansträngningen. Priserna varierar beroende på delstat. Det är inte billigt.

Men rekommenderade avancerade rostskydd är definitivt man vill använda 9-5 lång sikt.

18 tankar om “Saab 9-5-rostförebyggande"

 • blank

  Vi använde ett svenskt botemedel - Dinitrol

  • blank

   Dinitrol har för länge sedan upphört att vara svenskt och har varit i tyska händer länge ... senast, köpt av Würth-gruppen för ungefär 3 år sedan.

   Om du är ovillig att spendera pengarna på rostskydd kan du naturligtvis göra det själv. Det finns sprutplaner för modellerna och materialet också. Du behöver inte ens en scen för hålrummen ... en lördag räcker. En hyraverkstad med en scen skulle vara perfekt för undervåningen. Detta sparar 80% och om du anstränger dig blir resultatet inte sämre.
   Speciellt med äldre modeller följer du bra överallt och får inte vara rädd för att hitta under demonterade förklädda zig airbags eller sensorer. 901 och 9k är särskilt tacksamma i detta avseende.

 • blank

  Hi Tom,
  vilket ämne från vilket tillverkare användes?

  • blank

   I de två tidigare bilarna användes Mike Sanders. Med 9-5 också, men inte exklusivt.

   • blank

    Är underramarna och axelbalkarna för målning faktiskt helt borttagna?

    • blank

     Frågan kan svara på Saab centrum Bamberg, om man läser.

 • blank

  Hej Joachim, sköljer jag alltid efter saltkörning med mycket vatten som hjälper.
  Kanske din 9-3II SC're bättre bevarade, Tom skriver också.
  Jag skulle inte ha märkt skillnaden så drastiskt om de två inte var bredvid varandra på hyllan, men detta ger dig en direkt jämförelse underifrån. Min gamla 902 (165TKm) har hittills bara fått hålskydd men inget extra underskydd eftersom det fortfarande inte finns någon brun pest att se. Men han upplevde bara de första fem åren med min föregångare, Winter.

 • blank

  @GP382:
  Jag lät inget göra med min 9-3 II SC och efter 150.000 XNUMX km från österrikaren. Autoklubbtekniker får svaret ”Som nytt. Hur många km har han? " Kanske beror det också på att efter en saltresa på vintern skickar jag det till biltvätten med en underbordsdisk omedelbart ...

 • blank

  Tyvärr har jag också rostbehandling gjort på vår 9-3 SC av 12-2008. Den svaga punkten här är de delar som ligger nära luftkonditioneringskompressorn.

 • blank

  Rust försiktighetsåtgärd är alltid bra och bör göras mycket tidigt i min 900 alltid efter att ha köpt ett hålrumsskydd har betalat. För 900 var det något som en exploderad ritning eftersom det var alla punkter på det som kunde förseglas, det var en stor hjälp. Tyvärr har inte hittats jämförbar för 9,3 SportCombi än

 • blank

  Förresten var jag nyligen i Bamberg och hade nya stötdämpare med nivåkontroll installerat i 9-5 Aero OG. Den var inte tillgänglig för Aero när den köptes 2007, men den är tillgänglig idag. Rekommenderas för användning som dragfordon.

 • blank

  God not. Huruvida företaget också bevarar gammal 901er?

  • blank

   Naturligtvis. Om jag inte tar fel, är en 900 Turbo 16S "Last Run" för närvarande under restaurering.

 • blank

  Jag fick en ny kavitetstätning utförd på min 9-5 Aero OG i december. Efter 7.5 år och> 250 000 km var rost inte ett problem, varken över eller under.
  Emellertid luktade fordonet av lösningsmedel i 3 veckor. Jag lämnade den alltid i garaget med öppna fönster. Nu är det över.

  • blank

   I min tidigare 9-5 Crombrille, alltid i Rhen-Main-området på vägen, var rost faktiskt inte ett problem. Förhindrande är dock alltid en bra idé.

 • blank

  En absolut viktig sak! Har vi gjort överhuvudtaget SÄÄBen, lönar sig över åren!

  • blank

   Under alla omständigheter har vi också det fulla programmet för några år sedan. 9000er och 902 är relativt lätta i detta avseende, den 9-3I man måste redan ha i åtanke. Tyvärr har GM redan sparat mer och mer.
   I vår vintern hallen är bredvid min 902 9 Convertible-3II riktigt gamla från en 9-3II cabriolet på hyllan, när man tittar på de två underifrån ser 902 18 nästan som ny efter år!

   • blank

    9-3 Jag blev verkligen sparad, resultatet kunde ses på vår 9-3 Aero. Vår vardagliga 9-3 II har inte blivit iögonfallande, med den nyligen inköpta Saabbine 2011 som vi kort efter köpet vid Muckelbauer utförde ytterligare arbete. Hon ser fortfarande ut som ny efter nästan 4 år.

Kommentarer är stängda.