En Saab-historia

En kriminell thrillerförfattare driver Saab och köper honom på en tid när den största thrillerna om vårt varumärke händer. Nästa Saabs historia av vår läsare action.

Hur långt går min egen Saab-historia? Det här är inte en lätt fråga att svara på. För bara fem år kör jag ett sverige och sedan också massmodellen 9-3 Sportcombi.

Saab 9-3 av Peter
Saab 9-3 av Peter

Men passion för varumärket brinner mycket, mycket längre i mig (mer om det senare). Varför var jag dum nog att använda tyska eller franska fordon så länge? I efterhand är det svårt för mig att förstå. För nästan 100 000 kilometer kör jag nu min svarta 9-3 Vector. Bilen har aldrig oroat mig och kostnaderna för kundservice är trivsamt begränsade. Varken den ena eller den andra kan sägas om de fyra Audi jag har ägt tidigare, än mindre VW, Opel eller Peugeot-modellerna som har följt med mig i mitt motorliv så långt.

Det är lite absurd: det var just krisen i vårt varumärke som äntligen fick mig att äntligen köpa en Saab. Erbjudandet var för frestande: återförsäljaren i Swabian, tydligen under stort försäljningstryck, erbjöd det fullt utrustade demonstrationsfordonet till cirka hälften av det nya priset. Självklart kom tanken upp: Om Saab skulle försvinna från scenen, hur skulle jag någonsin kunna sälja eller handla med bilen igen? Hur skulle det se ut med reservdelar? Oavsett - jag bestämde mig för att få tillgång till den och uppfylla en liten dröm. Och till idag har jag aldrig ångrat det (vilket egentligen inte är en fras)

De 150 turbodiesel hk garanterar i stort sett tillräcklig framdrivning, du kan vila perfekt i lädersätena och Bose ljudsystem ger alltid rätt ljud. Bilarna från Trollhättan har tilltalat mig mer känslomässigt än andra i årtionden. Naturligtvis var det designen som först och främst fascinerade mig om Saab från en ung ålder. Det gjorde jag inte och jag har inte haft det med teknik. Saab har alltid stått för individualitet, jag gillade verkligen att jag trots allt har mitt sinne också. Den som simmar mot strömmen behöver styrka. Så passande! Vilken bra slogan som passar bra för Saab-känslan. I fyra av mina tidiga brottsromaner ("Nightmare", "Machenschaften", "Balloon Glow", "Epicenter") lät jag hjälten, journalisten Jörg Malthaner, driva en ospecificerad Saab-modell. I mitt sinne har jag alltid haft 9000. Böckerna är för länge slut, så jag kan inte anklagas för hemlig reklam just nu.

Med min 9-3 äger jag en bil som Gud vet att inte alla kör. Nej, jag vill inte byta med dessa förare i C-klass, A4 eller tre platser. Jag skulle mycket hellre byta ut min sportkombination med en helt ny Saab en fin dag, så snart som möjligt. Vi vet alla hur orealistisk denna vision är. Men du kan fortfarande drömma och som bekant dör hoppet sist.

4 tankar om “En Saab-historia"

 • blank

  Kan bara hålla med, en bra historia.

  Förresten är thrillersna fortfarande tillgängliga som e-böcker, så de får dem direkt.

  • blank

   ja, då går det igenom som hemlig reklam ....

 • blank

  Trevlig historia. Tack för det. Lärande har just lärt sig och jag erkände även historien lite. 🙂

  • blank

   Jag är glad!

Kommentarer är stängda.