3 x Saab = drömbil

Nästa artikel till tomten av vår Ursaab går till start. En Saab är en drömbil, säger Steffen. Jag kan bara hålla med det.

Mitt i 90 ville mina föräldrar köpa en ny bil. Som en 16-årig Saab-fan försökte jag allt för att övertyga henne om en 900 II.

Saab 9-3 SC av Steffen
Saab 9-3 SC av Steffen

Men all övertalning hjälpte inte, det var fortfarande en Citroen. Självklart var viljan för en Saab kvar. Så snart jag hade mitt körkort, gick jag på jakt efter. Men det var inte så lätt.

Eftersom bilarna som intresserade mig var långt bortom min budget som 18-åriga.

Så jag förstärkte först W123 från min farfar. Men jag blev inte varm med bilen, trots att den hade följt mig sedan min dagis.

En Peugeot 306 blev den då, kanske vid den tiden också den mer lämpliga bilen för mig.

Saab 900, Steffen första Saab
Saab 900, Steffen första Saab

Saab nr 1

I november kallade 1999 mig en skolvän och sa att han hade sett i tidningen en Saab 900, jag skulle leta efter en.

Bara några dagar senare hade jag en andra bil.

Saab 900, BJ. 91, 2.0i, 115? PS, vit. Med luftkonditionering som enda lyxiga bekvämligheter och bara 125tkm kör.

Bilen var billig, men inte mycket väl underhållen. Bara efter ett tag insåg jag att bilen hade några krångor som jag inte såg när jag köpte den eller inte ville se den.

Ändå var bilen rolig, följde med mig på flera semesterresor och var en riktig packa åsna, som följde med mig när jag flyttade från Heidelberg till Emden trogen 2002. I övrigt var Peugeot fortfarande med i min flotta och var den sportiga och ungdomliga motsvarigheten till min Saab dar.

På sommaren 2003 var jag tvungen att fatta ett beslut. En bil ska gå. Jag var en student och hade inte längre ekonomiska medel att köra flera bilar.

Efter mycket överläggning slog det Saab. Jag ville inte dela med min Peugeot vid den tiden.

Förmodligen ett misstag från dagens synvinkel. Men däremellan finns det ett årtionde.

Längtan efter en ny Saab återstod.

Saab 9-3 av Steffen
Saab 9-3 av Steffen

Saab nr 2

På våren 2009 gjorde jag ett riktigt fynd.

En 9-3 I konvertibel 2.0t, år 02, mörkblå, med 78tkm var till salu. Den perfekta helgenbilen. För den dagliga pendeln till jobbet var min Mondeo diesel, som jag körde nu, det billigare alternativet. Efter några kritiska blick ändrade bilen slutligen händerna till ett förhandlat pris.

Och ny ägare var: Min före detta partner.

Så det förnyade Saab-nöjet var kortlivat. För några månader senare var det över med förhållandet och Saab stannade med min ex-flickvän.

Jag var kvar med Mondeo.

Saab 9-3 SC av Steffen
Saab 9-3 SC av Steffen

Saab nr 3

På våren 2011 gick jag tillbaka till sökningen. En efterträdare till min Mondeo skulle komma ifrån. Men den erbjudna Saab kunde inte inspirera mig. Pris och villkor matchade inte. I stället valde jag en Honda Accord.

Inte en dålig bil, men inte en Saab.

Så det kom att jag gick på sommaren 2012 igen på sökningen. Min längtan efter en Saab lämnade mig inte ensam. Dessutom var det praktiska skäl, för Accord notchback var helt enkelt olämpligt som en familjebil och efter 6 månader besvärlig barnvagnslastning och lossning hade jag tillräckligt med det.

Den här gången jobbade jag verkligen hårt. Jag testade tre olika 9-5 och fyra olika 9-3. Hamburg, Aschaffenburg, Heidelberg, Bremen. Min fru måste uthärda mycket i dessa veckor.

Och då stod han där.

Precis som jag hade sett honom en gång på motorvägen några år tidigare, och i denna variant kastade han omedelbart en stavning över mig. Min dröm 9-3.

Saab 9-3 SportCombi, Vector, ljusblå metallisk, 1.8t hjort, 17 inches.

Honda ges i betalning, tog Saab bort. Ingenting kan förstöra mitt humör den dagen. Jag kände mig fri och glad när jag körde min prestation över A1 från Hamburg till Bremen hem med ett stort grin.

Trevligt och försiktigt, såklart, så att min drömbil, ja, ingenting händer.

Slutligen är det fortfarande att säga:

Med min Saab 9-3 har jag mer än bara en bil.

Han är vår familjebil, min sportbil och min dröm Saab.

Och den här gången kommer jag inte att ge den längre.

5 tankar om “3 x Saab = drömbil"

 • blank

  Hej Steffen, din far kan också rapportera mycket här. Nämligen att du är så ärlig och skriver att du inte ville se bristerna i Saab nr 1. Du köpte Saab nr 1 i min närvaro på en mörk underjordisk parkeringsplats utan provkörning (det finns ingen registreringsskylt) trots min oro. Men i huvudsak gick allt bra och du sålde det igen till Nordtyskland. Om jag minns rätt från Heidelberg till Hamburg.

 • blank

  Kära författare Steffen,
  Jag gillar den här artikeln väldigt mycket. För en sak, för jag känner känslan av att inte vilja ge bort en Saab. Men främst för att det är skrivet livligt och här mästare också mästar språket väl. Det gör läsningen ännu roligare. Tack för den här Saabian-historien!

 • blank

  hej steffen
  bra rapport! tack så mycket.
  Hälsningar från Lucerne

 • blank

  Med intresse har jag följt bloggen under en tid, som jag själv är smittad med Saab. Och han är jättebra.
  Tyvärr måste jag separera av personliga skäl från en av mina Saabs och jag skulle vilja ge honom företräde i händer som uppskattar honom.

  Det är ett 95 Aero Sportkombi modellår 07
  I svart / beige med nivåstyrning, extravärme, släpvagn.
  Om du är intresserad, signaler du via Googleplus Daniel Schmutzler HELLBUNT.

  Tack för den stora bloggen

Kommentarer är stängda.