Börja med Saab 9000 CS

Ibland är det lite ... att starta en bilkärlek. Vi ger bort en Ursaab,  och Cord rapporterar från början med sin första Saab.

Jag kom till en 2 Saab 94 CS för bara 9000 månader sedan.
Allt började med att köpa en tågbiljett till Bremen. På internet var en Saab till salu i Bremen, så jag tog mig dit.

94er Saab 9000 CS
94er Saab 9000 CS

I mitt bagage hade jag kortfristiga körkort och lite köpeskilling. Tyvärr hade jag lämnat min telefon på köksbordet!

Mer om det senare. Efter en timmes tågresa kom jag gärna till Bremen och kom in i en taxi för att komma till bilhandlaren! Efter ca 20 min. vi anlände då. En samling av olika fordon stod bakom ett staket på ingenstans, i utkanten av Bremen. OK, det trodde jag!
Och där stod han, Saab 9000 CS med full utrustning och allt mitt hjärta önskade. Svart, orörd och helt snuskig. Tja, jag trodde jag bryr mig inte, du kan tvätta! Jag gick till den fina bilförsäljaren och sa att jag skulle vilja ta en titt på Saab! Okej sa han och plockade upp nycklarna! Jag tittade på bilen och var imponerad av enkelheten i Amaturenbrettes, lädersäten som ny, himmel och inredningen bibehölls.

Sätt på det, frågade jag, och han svarade att jag inte har ett batteri, men i hårdvaruaffären inte långt därifrån finns det billiga! Aha, jag trodde, ja, då får du en jag väntar! Nej, jag ska bygga den nu nean, jag börjar med min jeep och sedan går det till hårdvaruaffären, det finns också en bensinstation. Saab var överbryggad och började genast. Efter några minuters prisförhandlingar köpte jag den. Den fina bilhandlaren säger fortfarande, byt försiktigt, kopplingen ligger vid slitgränsen. Och så kom jag in och körde till hårdvaruaffären.

Första tanken och sedan nej ett nytt batteri installerat! Och sedan gick vi till A27 riktningen Stotel! Saab drog inte och det var ingen dragkraft. Till resten av Harmony jag har kommit, då var kopplingen ute! Åh trodde jag, det kunde inte ha hänt, men så var det. OK, jag trodde, jag är i ADAC, så ring honom nu. Med en mobil skulle det varit enklare!

En trevlig kille, som bara tog en paus, gav mig sin mobiltelefon så att jag kunde ringa min fru och ADAC. Tack igen för hjälp av Coca Colas försäljningsrepresentant!

Efter en hel timme kom den ”gula ängeln” med sitt lilla fordon. Moin, sa han, låt oss se vad Saab har. Aha, jag sa redan till min kollega i telefonen att kopplingen är defekt! Åh ja, då måste en dragbil hittas. Jag skulle tro att den redan fanns! Personen från ADAC sa, ja, det kan ta tid tills han är här! Jag antar att han kommer att vara där om 2 timmar! Å nej, tänkte jag och den ”gula ängeln” körde iväg. Två timmar med ingenting utom min nyförvärvade Saab på en parkeringsplats! Jag klev in i bilen och sa till mig själv, "Tja Saab, vi hade nog inte en bra start"! Tiden gick och jag gjorde mig bekant med omkopplarna och knapparna i interiören och på instrumentbrädan på Saab! Jag var imponerad av vad det fick. Dragbilen kom äntligen och vi körde hem till mig. Vilken turné med min Saab.

Jag fick Saab reparerat och hade lite ersatt. Med all dålig start är jag glad och glad att ha köpt den eftersom den är en unik körupplevelse. Hittills har jag inte sett någon annan 9000 CS i mitt område!

5 tankar om “Börja med Saab 9000 CS"

 • blank

  Tja, utan smärta, inköp av en 9000 idag tyvärr inte längre. De yngsta kom från linjen före 17 och deras fenomenala praktiska egenskaper har lämnat sitt märke större delen av tiden (och de flesta av dem har dött bort).
  Men om du har ordentligt förberett din 9000, gör varje kilometer upp för det och du ger inte bort det längre.
  Det är trevligt att någon annan ”räddades” - ha en bra resa!

 • blank

  Jag köpte en 9000 CSE för ett år sedan och jag är fortfarande överväldigad. Körupplevelsen slog mig i tankarna efter de första 10 kilometerna testkörningen och är helt unik. Faktum är att jag älskar det så mycket att jag idag köpte en 9-5 2,0 liter från '99 för att sluta använda den som en "daglig förare", för att äntligen ta itu med de små sakerna som fortfarande behöver göras och fortsätta med det år att få!

  Jag har varit en bilentusiast sedan jag kunde tänka själv och har kört många bilar från många märken. Och jag har tappat hjärtat för vissa tillverkare länge. Bland andra finns Opel, Lancia, Alfa-Romeo, Peugeot, Toyota och Citroen. Men jag har aldrig varit så intensiv med ett varumärke i mitt liv bara för att en bil ”störtade mig”. Chapeau Saab för detta fordon! Långt före sin tid, fortfarande relevant idag, annorlunda och oöverträffad!

  En fläkt.

 • blank

  9000er är alltid ett bra beslut! Prisvärd i underhåll, oföränderlig och genial känsla. Grattis!

  • blank

   oförstörbar ... ..?
   Den långa ”obligatoriska pausen” hade lyckligtvis den bieffekten att den nya ägaren var infekterad med SAAB -viruset! Mycket bättre än med rhinovirus! 😉
   Hittills mycket mer (körande) glädje på 9000er!

 • blank

  Det är det, att köra 9000 är som Wennze -flykt

Kommentarer är stängda.