Min Saab-historia

Det handlar om vårt UrsaabMen den här Saab-berättelsen är ute av tävlingen. Det kommer från Saab-partner och bloggföresändare Johann Taubenberger och är ett uttalande för varumärket från Trollhättan.

Jag heter Johann. Jag är 34 år gammal. Jag kör Saab. Om denna början av boken inte var reserverad för "en man som heter Ove", skulle han passa mig väldigt bra. Inte att jag är så envis gammal ryck som Ove, jag delar bara sin passion för svenska bilar.

Bröllop Saab av Swantje och Johann
Bröllop Saab av Swantje och Johann

Denna passion låg nästan i min vagga. Sedan 1985 driver min familj ett Saab-återförsäljare här i Bad Tölz. Min pappa - som ibland har lite Ove i honom - bestämde sig för att öppna en bilverkstad. Efter att ha förhandlat med flera märken föll valet på Saab. I vilken utsträckning kontraktet för svenskarna slutligen berodde på att en bad Saab turbo tillgängliga 900 & på lokala vägar vägar fick inga "fiender" även efter ett intensivt sökande mer är ännu inte helt klarlagt.

Det är också oklart varför min 1986-födda syster faktiskt heter Sabrina. Berry - vår "vakthund" lämnade aldrig huset utan sitt Saab-emblem som han bar om halsen tills han dödade i 2013 15 år.

Han var förmodligen Saab anda som har fångat hela vår familj och har aldrig svikit oss verkligen i dag. Det handlade alltid om lite annorlunda än att vara de andra. När man blir stor i en bilfirma, det finns otaliga upplevelser och berättelser med slående. Representerar nämnas såldes som vår 900 I: Efter en omfattande provköra bilen drevs in i garaget, öppnade dörrarna och min farbror - Saab master Tekniker av den första timmen - vilade sin fulla kroppsvikt på den öppna dörren, vilket naturligtvis ingen Millimeter gavs. Undertecknandet av köpeavtalet var efter denna imponerande presentation vanligtvis inte mer hinder (med presentation av 900II denna försäljning taktik var snabbt ställa).

Min första bil var en Saab 9000i i rosenquarz metallic - utan luftkonditionering, följt av en 2.3 Turbo - som var känd inte bara för mig utan även för vänner och klasskamrater som "den mäktiga åska Ross". Det finns legendariska historier runt åskkorset, men de hör inte till den här bloggen. I Bundeswehr följdes jag av en 900 2.5 V6 i aubergine Metallic, som tyvärr gick mycket för tidigt. Jag hade försökt misslyckas på svart is, 50 m bredvid den faktiska järnvägspassagen med min bil för att gräva sin egen passage. Bortsett från lite näsblod genom krockkudden och några blåmärken från bältesspännarna var det en total förlust. Min respekt för isiga kurvor har kvar.

Först åtföljdes jag av en grön Saab 900i 2.3, som erbjöd tillräckligt med grepp för första gången hemifrån. Mitt i mitt studier i Regensburg hade jag en hel domstol full av Saabs med tillhörande Saab-centrum, som jag var ansvarig för. Förresten, jag studerade förresten.
Som en bröllopsbil var han en 9-5 NG, idag är det en Saab 9-3 TTiD Aero SC och fortfarande en hel gård full av Saabs. I den här 9-3 gjorde min lilla dotter den första bilritningen av hennes liv och det är bara en bra känsla att jag känner till hustrun och barnet i en Saab. Dessutom väntar en 1994er Saab 9000 fortfarande på beslutet om att han återigen TÜV-redo återställs eller att fungera som en organdonator annan 9000.

Sammanfattningsvis min personliga Saab berättelse som jag kan säga följande: Även om jag kan rapportera inte alltid bra om Saab professionell, framför allt genom pseudo-manager intet ont anande marknadsföring teoretiker och blivande försäljare, som en del av det nu en gång för historia. Jag lyckades med Saab eftersom det var möjligt att lyckas med Saab och jag misslyckades med Saab (som så många) när Saab misslyckades. Men om du tänker på det, har förhållandet till "varumärket Saab" aldrig varit problematiskt, det var alltid människor som arbetade för Saab (eller bättre för Saab) och som ibland gjorde livet väldigt svårt.

Ingen har någonsin kunnat ta min entusiasm för varumärket och jag tror inte att detta kan lyckas i framtiden. Även om jag inte riktigt kan uttrycka orsaken till att denna entusiasm fortfarande varar, det finns tillfällen när jag inser det: Är det känslan av att driva en Saab - känslan av suveränitet och säkerhet (oavsett vare sig i en "ny" 9-5 NG eller i någon av vår verkstad vagn, en 2004er 9-5 med 240'000km) - en känsla av att jag inte känner till andra bilar.

Det bra är att alla här på den här bloggen känner till denna känsla och därför behöver jag inte beskriva det längre. Eller den stolthet som dyker upp varje gång jag besöker Saab-museet i Trollhättan. Stolt att vara del av något speciellt, även om det inte är fallet längre.

Jag kunde utforska världen med Saab (från Hongkong till New Orleans) och genom Saab har jag kommit att älska Sverige och särskilt svenskarna. Jag är tacksam för det. Jag lärde mig svenska folklöften i baren på ett hotell i Göteborg tidigt på morgonen och fick veta vad det innebär att dricka sin "Swedish Style" -kaffe. Ett mirakel som jag fortfarande kan använda texten idag. Jag vet tack vare Saab att det finns ett ställe som heter Fiskebäkskil och att jag själv, om jag har en massa pengar (som tjänar med Saab, men kan vara svårt) att köpa ett hus - och jag vet att jag inte är i Rüsselsheim skulle fortfarande bosätta sig i Detroit. Jag vet att när du dricker ett par öl i Dubai med en viss Markus L. från Kiel, säger du inte hänsynslöst "Det är upp till mig!" Utan att först kontrollera kreditkortsgränsen. Det här är alla ögonblick som jag inte skulle ha upplevt utan Saab. Det är också en del av min historia för mig.

Saab är som inget annat bilmärke. Genom dem har jag träffat många fantastiska människor som alla delar "Saab Spirit". Speciellt nu, i en tid när en framtid för Saab verkar mer än tveksam, kommer äkta entusiaster att dyka upp - oavsett om det är resursfulla Saab-återförsäljare eller stora kunder. I 2015 firar vi på Taubenberger 30 år av Saab - och vi är stolta och glada att räkna med att vi fortfarande räknas bland våra kunder som har varit där sedan den första timmen. Av denna anledning ensam:

Oavsett vad - min personliga Saab Story kommer aldrig sluta. Och det är en bra sak.

12 tankar om "Min Saab-historia"

 • Trevlig rapport. Påminner mig lite av min karriär med Saab, när jag växte upp som Johann i ett Saab-återförsäljare. OK den stora skillnaden är, för mig var bröllopsbilen en Saab V6 konvertibel.

 • Efter att ha läst texten kryssade ett leende mitt ansikte. En bra historia, många ställen sympatisk. Så återstår (åtminstone) "Saab-bränslet".

 • Vilken fin historia. Jag njöt fullt av det.

 • apropo 9-5NG. 9: 00 klockan var ett riktigt mirakel, nästan ett fenomen i åtanke, åtminstone för den stad eller region där jag bor. På avenyringen i Kirchheim under Teck / BW kom jag i följd 3 Saab 9-5 NG mot. Var det en Saab-händelse någonstans nära idag, eller borde detta extraordinära slutsats verkligen ha hänt? För mig var det fortfarande en väldigt trevlig dag efter denna syn i dag.

 • Vilken motor har 9-5 NG? Bra rapport.

 • Den passage som skrivits om misslyckande med SAAB kan ha blivit in i historien för tidigt.

  Om övertagandet av en ny investerare fungerar kan du i efterhand, men snarare tala om en torr stavning eller liknande. De närmaste veckorna kommer äntligen visa om SAAB-berättelsen kommer att fortsätta eller inte med avseende på fortsatt tillverkning av fordon - vår entusiasm för SAAB kommer ändå att fortsätta att vara oförnylig!

 • Bra att historien är ute av konkurrens. Annars skulle jag inte behöva börja skriva

 • Hej gud

  Tack för den stora historien!

  Vad är dina planer för 30-årsdagen? Jag hoppas att det finns information på denna sida!

 • BRAVO! Klassrapport! Vilken "tailwind" ...
  Med sådana SAABians är jag inte orolig för min 9-3er :-). SAAB-partnerskapet är ett nöje !!!

 • det är rätt Saab poesi!
  Stor skriftlig - tack!

 • Klass Saab Story, du kan i varje ord känna en brinnande passion och de känslor vi alla vet. Med sådana Saab-partners kommer varumärket att leva och överleva. Bra rapport !!

 • Tack för blommorna. Vi kommer säkert att informera om årsdagen

Kommentarer är stängda.