Orio: Åtagit sig att SAAB

När SAAB Automobile AB förklaras konkurs i december 2011, SAAB Automobile Parts AB. Faktiskt är "självständigt" förmodligen fel term som ska användas eftersom delningsavdelningen faktiskt har blivit 100% ägd av den svenska staten ungefär ett år senare.

Snabbspolning fram till november 2014 ”Orio” - som företaget nu kallas - bokade en omsättning på mer än 1 miljarder kronor (cirka 100 miljoner euro) 2013 och har cirka 350 anställda med dotterbolag på 9 huvudmarknader och försäljning och distribution på 60 länder. Trots populär tro gör Orio vinst och strävar efter ambitiösa tillväxtmål.

IMG_2143

Ny VD, nya utmaningar
Jag pratade med Jonas Tegström, som började på Orio i mitten av 2014 som ny VD. SAAB Parts led av betydande utmaningar i efterdyningarna av konkursen från sitt tidigare moderbolag 2011. "Vi förlorade mer än 30% av vår försäljning över natten eftersom folk trodde att detta var slutet på all SAAB-relaterad verksamhet. Lyckligtvis har vi successivt kunnat återupprätta försäljningen och har utökat vårt nätverk till mer än 1400 verkstäder och försäljningsställen runt om i världen, faktiskt 200 fler än före konkursen. Vi investerade också avsevärt i omlanseringen av SAAB Academy så att våra servicepartners kan fortsätta att få avancerad utbildning i service på alla SAAB-modeller ”.

Jonas Tegström © Orio
Jonas Tegström © Orio

Inga delar tillgängliga?
SAAB kommer att bli oanvändbart "är uttalanden som fortfarande hörs på marknaden så ofta. Intressant nog, mer eller mindre är motsatsen sant. "90% i början är jag väldigt glad att säga att 99% för tillfället. Så SAAB-kunderna borde vara säkra på att de kommer att kunna leverera sina bilar under många år framöver."Sade Tegström.

Orio har startat en specialdel avdelning. "Jag kan inte garantera att vi kan leverera bokstavligen allt och saker och ting tar längre tid än vanligt, men eftersom det är viktigt för våra kunder att hålla SAAB: s i perfekt skick är detta initiativ verkligen nyckeln till oss."

Orios lager i Nyköping

Ny tjänst för att hantera åldrande SAAB
I själva verket är Orios mål att bli ännu mer omfattande på delarsidan också översätta till ett utökat tjänsteerbjudande gentemot auktoriserade SAAB-servicecenter. Tidigare bytte huvuddelen av reparationer av olja och oljefilter, men eftersom det - i det minste för närvarande - inte har några nya SAAB: s producerats de ungefär 1 miljon bilar som fortfarande är på väg blir äldre. "Detta åldrande innebär att våra servicecenter får mer relativt avancerade reparationer och vi undersöker hur vi kan förbättra diagnos- och supporttjänster för att hjälpa våra servicecenter att lösa problem snabbare och effektivare."Tegström tillade att Orio vill vara engagerade ingenjörer att driva denna nya tjänst.

NEVS
När jag började fråga Jonas om NEVS, gick han omedelbart med mig om att den nuvarande situationen skadar alla intressenter, inklusive Orio. "Oavsett om vi gillar det eller inte, påverkar oss alla nyheter- positiva eller negativa- om NEVS och SAAB. Men vad jag verkligen hoppas är att en hållbar lösning kommer att hittas mycket snart så att SAAB: s kunskap, expertis och tillverkning kan bevaras i Trollhättan. Allt annat skulle vara en total skam och förstörelse av kapital och detta vackra bilmärke. Vi undersöker kontinuerligt vad vi kan göra från vår sida för att hjälpa och har senast tagit över ett betydande antal verktyg för att tillverka SAAB -delar från NEVS för att ytterligare säkra leveransen till våra kunder. Vi fortsätter att leta efter sätt att hjälpa även med eventuella nya ägare".
Orio arbetade faktiskt nära NEVS på MY14 9-3 och utvecklade diagnostiksystemen för den. Även om endast några hundra bilar lämnade Stallbacka-fabriken, garanterar Orio sålunda delarna och serviceprogrammen för denna unika 9-3.

IMG_8077

Framtida
SAAB-relaterade aktiviteter representerar ungefär 95% av Orios inkomster idag och enligt Tegström. Hur vill Orio nå sina strategiska mål?
En del av svaret ligger i de nya tjänster som nämndes tidigare. Genom att utöka fokuset för att täcka mycket mer av bilens livscykel tror Orio att de kommer att kunna växa avsevärt. "Vi undersöker hur vi kan komma mycket närmare våra kanalpartners och våra slutkunder. Förbättrad kommunikation 1: 1, placering av värdet på äkta SAAB-delar, erbjuder flera uppgraderingsalternativ och mer."

För cirka 6 månader sedan förvärvades det amerikanska företaget Protech1 för att hjälpa till att bygga upp och behålla SAAB Parts position på den nordamerikanska marknaden. Protech1s onlineplattform i kombination med deras logistikinfrastruktur gör att SAAB -ägare i USA kan beställa delar direkt, något Orio också började experimentera med i Norden genom vår SAAB webbshop. "Vår webbshop i Norden har verkligen tappat förväntningarna. Att hålla ett starkt kundengagemang är nyckeln för vår framtid och vi undersöker ännu fler sätt att göra detta effektivt", Avslutade Tegström.

 

11 tankar om “Orio: Åtagit sig att SAAB"

  • blank

   Tack, Martin. Tja, ett "omvänd övertagande" av NEVS av Orio verkar mycket osannolikt men jag ser var du kommer ifrån ...
   När det gäller 9-3 kommer du att upptäcka att det är prototypen till SAAB Automobile AB tillbaka i slutet av 2011.
   Denna design var förmodligen ganska avancerad i sin utveckling redan, så beroende på vem som äger IP -rättigheterna till designen idag och den riktning som NEVS nuvarande och framtida ägare kan ha, vem vet om den här bilen kan rulla av produktionslinjen en dag. ..

 • blank

  Delar för äldre Saab som 9000, 901 och 902 skulle också vara bra. Det finns några delar som inte längre är tillgängliga över hela världen ...

 • blank

  Jag vill fortsätta att be dig att få uppgraderingsalternativ för de befintliga bilarna, så långt som möjligt. Några saker för 9-5 jag kunde tänka på är:
  -En kroppssats för 9-5, för att förbättra dess dragkoefficient.
  -En ljuddämpningssats för 1.9 TiD
  -Frosted-backlights, som i BioPower-bilen på Saab-museet
  -En Apple CarPlay / Google-kompatibel huvudenhet med full kabelning (undvik kabeldragningen som nu är oundviklig).
  -Dagljus, eller till och med en komplett redesignad strålkastare med LED.

  • blank

   Bra förslag och jag är säker på att det kommer att finnas många fler!

 • blank

  Ger en riktigt bra känsla medan vi alla vill fortsätta våra Saab bilar. Glad att Orio är så bestämd.

 • blank

  Mycket glad att det blir ok för dem ... och oss!

 • blank

  Tack för det utmärkta skrivandet och de goda nyheterna!

 • blank

  Finns det inga fler delar för Saab? Jag förstår inte texten korrekt eftersom min lilla engelska.

  • blank

   Nej, snarare motsatsen, Benito. SAV reservdelar under många år framöver. De har kommit överens med antalet delar på lager (från 90% till 99%) och dessutom har de beställt flera verktyg i framtiden. Så bra nyheter.

Kommentarer är stängda.