Orio: Åtagit sig att SAAB

När SAAB Automobile AB förklaras konkurs i december 2011, SAAB Automobile Parts AB. Faktiskt är "självständigt" förmodligen fel term som ska användas eftersom delningsavdelningen faktiskt har blivit 100% ägd av den svenska staten ungefär ett år senare.

Spola fram till november 2014 "Orio" -som företaget nu called- bokade en omsättning på drygt 1B (approx. EUR 100M) i 2013 och 350 har några anställda med dotterbolag i 9 huvudmarknader och försäljning och distribution i 60 länder. uppgick Trots populär är Orio vinst och fullföljer ambitiösa tillväxtmål.

IMG_2143

Ny VD, nya utmaningar
Jag pratade med Jonas Tegström, som gick med i Orio i 2014 som ny VD. SAAB Parts led av betydande utmaningar i följd av konkursen från sitt tidigare moderbolag 2011. "Vi har mer än 30% av vår försäljning eftersom människor trodde att detta skulle vara slutet på alla SAAB-relaterade affärer. 1400 verkstäder och försäljningsställen runt om i världen, 200 mer än före konkursen. Så SAW Academy har blivit väsentligt uppgraderad vid omförandet av SAAB-akademin så att våra servicepartners kan fortsätta att få avancerad träning i service av alla SAAB-modeller ".

Jonas Tegström © Orio
Jonas Tegström © Orio

Inga delar tillgängliga?
SAAB kommer att bli oanvändbart "är uttalanden som fortfarande hörs på marknaden så ofta. Intressant nog, mer eller mindre är motsatsen sant. "90% i början är jag väldigt glad att säga att 99% för tillfället. Så SAAB-kunderna borde vara säkra på att de kommer att kunna leverera sina bilar under många år framöver."Sade Tegström.

Orio har startat en specialdel avdelning. "Jag kan inte garantera att vi kommer att kunna gjorde utbudet bokstavligen allt och saker gör ta längre tid än vanligt, men som håller deras SAABs i perfekt skick är viktigt för våra kunder, är verkligen nyckeln till oss detta initiativ."

Orios lager i Nyköping

Ny tjänst för att hantera åldrande SAAB: s
I själva verket är den så kallade SAAB-tjänsten centrerad. Tidigare producerade SAWs de cirka 1 miljoner bilar som fortfarande är på väg blir äldre. "Lös alla problem snabbare och mer effektivt."Tegström tillade att Orio vill vara engagerade ingenjörer att driva denna nya tjänst.

NEVS
När jag började fråga Jonas om NEVS, gick han omedelbart med mig om att den nuvarande situationen skadar alla intressenter, inklusive Orio. "Vare sig vi gillar det eller inte, några nyheter - positiva eller negativa - om NEVS och SAAB påverkar oss också. Men vad gör SAAB kunskap, kompetens och kan hållas i Trollhättan. Allt annat skulle vara en total skam och en förstörelse av kapital och det här vackra bilmärket. Vi tittar alltid på framtiden tagit över ett betydande antal verktyg att tillverka SAAB-delar från NEVS för att ytterligare säkra utbudet för våra kunder. Vi fortsätter att leta efter sätt att hjälpa till med eventuella nya ägare".
Orio arbetade faktiskt nära NEVS på MY14 9-3 och utvecklade diagnostiksystemen för den. Även om endast några hundra bilar lämnade Stallbacka-fabriken, garanterar Orio sålunda delarna och serviceprogrammen för denna unika 9-3.

IMG_8077

Framtida
SAAB-relaterade aktiviteter representerar ungefär 95% av Orios inkomster idag och enligt Tegström. Hur vill Orio nå sina strategiska mål?
En del av svaret läses i de nya tjänsterna som nämnts tidigare. Orio tror att de kommer att kunna växa väsentligt. "Vi tittar på hur vi kommer närmare våra kanalpartners och våra slutkunder. Förbättra 1: 1-kommunikation, positionera värdet av äkta SAAB-delar, erbjuda flera uppgraderingsalternativ och mer."

Om 6 månader sedan, USA-baserat företag Protech1 SAAB Parts position på den nordamerikanska marknaden. Protech1s online-plattform i kombination med deras infrastrukturer gör det möjligt för SAAB-ägare att beställa direkt, något som också börjar med att experimentera med de nordiska länderna genom vår SAAB webbshop. "Vår webbshop i Norden har verkligen slagit förväntningar. Att hålla ett starkt kundintresse är nyckeln till vår framtid, och vi tittar på ännu fler sätt att göra det på ett effektivt sätt"Tegström avslutade.

11 tankar också "Orio: Åtagit sig att SAAB"

 • För Saab finns inga fler delar tillgängliga? Jag förstår inte texten korrekt på grund av min lilla engelska.

  • Nej, snarare motsatsen, Benito. SAV reservdelar under många år framöver. De har kommit överens med antalet delar på lager (från 90% till 99%) och dessutom har de beställt flera verktyg i framtiden. Så bra nyheter.

 • Tack för det utmärkta skrivandet och de goda nyheterna!

 • Mycket lyckliga saker blir ok för dem ... och oss!

 • Ger en riktigt bra känsla medan vi alla vill fortsätta våra Saab bilar. Glad att Orio är så bestämd.

 • Jag vill fortsätta att be dig att få uppgraderingsalternativ för de befintliga bilarna, så långt som möjligt. Några saker för 9-5 jag kunde tänka på är:
  -En kroppssats för 9-5, för att förbättra dess dragkoefficient.
  -En ljuddämpningssats för 1.9 TiD
  -Frosted-backlights, som i BioPower-bilen på Saab-museet
  -En Apple CarPlay / Google-kompatibel huvudenhet med full kabelning (undvik kabeldragningen som nu är oundviklig).
  -Dagljus, eller till och med en komplett redesignad strålkastare med LED.

  • Bra förslag och jag är säker på att det kommer bli många fler!

 • Delar för äldre Saab som 9000, 901 och 902 skulle också vara bra. Det finns några delar som inte är tillgängliga i världen ...

  • Tack, Martin. Tja en "omvänd övertagande" av NEVS av Orio verkar mycket osannolikt men jag ser varifrån du kommer från ...
   När det gäller 9-3 kommer du att upptäcka att det är prototypen till SAAB Automobile AB tillbaka i slutet av 2011.
   Denna design är förmodligen ganska avancerad i sin utveckling, hittills vem äger IP-rättigheterna till designen idag och den riktning som NEVS nuvarande och framtida ägare kan ha,

Kommentarer är stängda.