Översyn av året

Hur mycket motivation känner bloggaren att skriva en recension av året ... efter en annus horribilis? Har inte allt sagts eller skrivits flera gånger? Skulle det inte vara bättre att bara lägga upp en tom artikel med högst ett stort frågetecken?

Saab, Saab, Saab - Saab Service Frankfurt
Saab, Saab, Saab - Saab Service Frankfurt

Kanske för att året som skenbart och helt mellan oss kunde ha varit en katastrof. Med tanke på Trollhättan skulle man vilja diagnostisera värsta möjliga olycka (GAU). Med en helt fördömd comeback som ingen kunde ha förutsett i december 2013. Eller hade någon bland läsarna 7: e sinnet och visste att vi skulle prata och skriva om återuppbyggnad och eventuell konkurs igen 2014?

Stort drama! Är det dags att dra glömman över varumärket? Andra, en gång stora namn, har under tiden också avsked, de kan gå i fred. Lancia kommer (äntligen) inte längre att missbrukas i framtiden. Den amerikanska smaklösheten med Lancia-märket kommer vid någon tidpunkt att ha muterat tillbaka till koksburkar, skönheten i det gamla, stora traditionella varumärket finns kvar, och fordon som Stratos, Appia och Delta Integrale kommer alltid att vara i hjärtan. Och Saab?

Det är inte så lätt…

Medan Lancia som varumärke bara är rudimentärt, trots pågående produktion, är allt annorlunda hos Saab. Mycket enkelt exempel från vardagslivet. Har du någonsin försökt skaffa reservdelar till en Lancia Thema? Situationen med Tipo4-broren till Saab 9000 måste hanteras på ett kompakt sätt: Fiat är inte intresserad, tomma hyllor i reservdelsbutiken.

Vyn tillbaka: Bloggers backspegel
Vyn tillbaka: Bloggers backspegel

Och medan ingen i Italien gillar att ta hand om det traditionella märkets gamla bilar, hände något anmärkningsvärt i Sverige för några dagar sedan! Tidigare Saab Parts AB, som nu seglar under Orio-flaggan, köpte verktygen för produktion av reservdelar till alla Saab-modeller som hittills byggts från NEVS. Oavsett vilken skatt Orio AB kan ha köpt nu är det en bra affär för oss. Saabs reservdelar, även för de gamla modellerna, kan reproduceras i original tillverkarkvalitet!

Det här är bra utsikter för alla Saab-galna människor runt om i världen. Saab-körning är möjlig på lång sikt om du vill. Oron för att delar så småningom skulle ta slut - det sopades från bordet 2014. Det är osannolikt att fordonen ändå kommer att försvinna från gatorna.

Allt Saab är älskat, hetare än någonsin. När jag besöker Saab-partner någonstans i Tyskland finns Saab 900, 9000 och alla nuvarande modeller i hissarna. Oavsett vilket byggår, oavsett vilken modell! Vad som är tillåtet är tillåtet, och 2014 gjordes stora investeringar i fordonen. Väntetiderna för en workshopmöte är normala. Alla som har Saabs expertis och har anpassat sin affärsmodell till den nuvarande situationen lever bra på det. Även utan en ny bil!

Hela workshops och fullständiga orderböcker kommer inte av sig själva. De framgångsrika baserna lever Saab och erbjuder engagerad, professionell service. Verkstadsbytesbilen måste vara en Saab och finns nu nästan överallt. Så var inte fallet 2013, och tjänsteutbudet till kunder förbättrades också. Bilarna blir äldre och fokus förändras därefter. Bevarande av värde, restaureringar med en känsla av proportioner är viktigare. Passionen fortsätter att brinna oförändrad.

Det finns många Saab-datum i kalendern för 2015. Om du vill kan du ansluta dina helger med varumärket någonstans i Republiken. Premier, återgivningar av beprövade evenemang, Saabfestivalen i Trollhättan, International Saab i Norge. För fansen kommer det att finnas Saab Inside med två utgåvor, större än någonsin. Saab Service Club för Tyskland, Österrike och Schweiz kommer att lanseras i januari.

Saab, detta har blivit en kärleksaffär för många människor ... av olika skäl. Vissa har bensin i blodet och ett öga för skandinavisk design, andra uppskattar underdrift och intelligenta fordonskoncept. Intresset är mer uttalat än någonsin om vi vill tro på besöksstatistiken på bloggen, de välbokade workshops och min överfulla brevlåda. Låt oss glömma äventyrarna i Trollhättan ett ögonblick! Våra bilar är fantastiska, de är roliga, vi älskar dem!

2014. Ur detta perspektiv var det ett bra år ...

12 tankar om “Översyn av året"

 • blank

  Utmärkt bidrag, all respekt för Tom.

  Otroliga saker händer det ett varumärke (förhoppningsvis) i
  Återkörningsriktningen är uppbyggd, eftersom lastbilen är stabil, fläktbasen växer och är stabil, delar säkras på lång sikt,
  Bilar blir allt mer värdefulla.

  Faktum är att hela aftersalen är modigt konstruerad under arbetet
  hänger i intensivvården och vi väntar på att fabriken kommer till sin sinnen och börjar bygga bilar. Omvänd tillstånd är
  normalitet ………

  Särskilt trodde att jag trodde att i
  Gjorde inte en kråka till Alfa, tema, Renault eller till och med Fiat, som kråker
  har länge glömts. Om det finns en här och där
  de uppfattas troligen otroligt i den meningen att
  förarna skulle säkert inte ha något bättre.

  Jag är så stolt när jag ser hur många som är efter mig
  vänd den svarta CSE Anni.

  Åh ja, jag tror att det aldrig har beskrivits på det sättet
  ett litet mirakel. Hoppas att förare, fans, älskare och alla
  andra som lever för att bli belönad i år,

  Hälsningar från Frankfurt

 • blank

  Tack för de stora rapporterna under hela året!

  Igår kväll, på ARD, kör den ursprungliga svensken Kurt Wallander nu en VW Passat CC ... .. Det gjorde verkligen ont! SAAB: s nedgång kunde inte dokumenteras mer deprimerande!

  Önska alla ett gott nytt år och fortsätt vår resa med vår Saab.

  Hälsningar från CH, Hans

  • blank

   Detta är en anklagelse mot svensk brottslighetskultur. Om Wallander åtminstone hade bytt till det andra svenska varumärket ... Men med VW Product Placement vill jag inte ens titta på filmerna längre.
   En bra årskifte alla som reser med deras Saab!

 • blank

  Tack för sammanfattningen av 2014 - riktigt bra gjort. Och ett stort tack till Tom och teamet för deras engagemang. Snälla fortsätt det goda arbetet.

  Jag önskar alla SAAB-entusiaster ett hälsosamt och framgångsrikt år 2015.

 • blank

  Alla läsare av bloggen och dess lag, bara det bästa för det kommande året och ha kul med våra bilar!

 • blank

  Jag tror att alla läsare skulle ha missat något om din recension hade misslyckats i år.
  Tack för ditt engagemang och din makt Tom.
  Eftersom frågan nu är säkrad, kan vi ta hand om våra Saabs lugnade och köra framför allt. Vi ser fram emot nästa möte och avslutar 2015.
  Alla Saab-vänner är ett lyckligt nytt år (inte med Saab) till året 2015 och vi hoppas alla bättre nyheter från Trollhaettan.

  • blank

   Tack Wolfgang, det var inte lätt den här gången, översynen tog tre försök, två mönster har hamnat i papperskorgen

 • blank

  En gång Saab, alltid Saab! Detta ordstäv har aldrig förlorat styrka. Toms blogg bidrar också till det. Många tack från Östra Schweiz

 • blank

  Mycket snyggt formulerad. Gott nytt år från den östra delen av republiken

 • blank

  Tack för den årliga översynen!
  Emotionally det var igen en 8 spårtur med SAAB / NEVS. Men vi fans är jordnära och serveras alltid bra med en SAAB! SAAB visar dragkraft, speciellt under dessa snöiga dagar.
  Alla SAABians och bloggerlaget är ett bra hälsosamt och olycksfritt nytt år!

 • blank

  En bra årlig överblick. Glad att vi Saab-galen kan förbli besvikna tack vare Orio. Till alla på den här bloggen ett Gott Nytt År 2015.

 • blank

  Hi Tom,
  Tack för översynen av året. Ja, det var ett riktigt galet år för vårt älskade märke, ingen passion kallad SAAB.
  Jag önskar er och alla Saab-vänner ett gott nytt år i 2015. Hälsningar från den snöiga Main-Taunus-Kreis.

Kommentarer är stängda.