Saab hjort prestanda

Trollhättan ... om 10 år sedan. Tiderna var turbulenta, relationen mellan GM och Saab var allt annat än avslappnad. Några av vad som bestämdes vid den tiden i Sverige och Detroit är obegripligt även på ett stort avstånd i tiden.

Saab 9-3 hjort 2006
Saab 9-3 hjort 2006

Saab exempel: för den 2002-9 limousine som introducerades på hösten av 3 hade Trollhättan utvecklat sitt eget navigationssystem istället för att gå in i GM-företagshylla där lösningar fanns i alla prisklasser. Ekonomisk galenskap! Redan med tanke på möjliga kvantiteter! Verkligen bitter, eftersom systemet inte fungerade på ett tillförlitligt sätt. En hel generation Saab-drivrutiner, inklusive mig själv, förbannade den självgjorda navigeringslösningen - och hade alltid en mobil, fungerande billig sat nav i handskfacket.

Medan Saab sjönk pengarna i sitt eget navigationssystem, blev Saab-förarna irriterad mot den stora ansiktslyftan, GM brann det inte direkt i Trollhättan. Men i miljön, i misslyckade samarbeten. Det fanns några av dem, och amerikanerna verkade disoriented. Saab eller inte, frågan var regelbundet i Detroit.

Utvecklingsalliansen Sverige - Japan, baserat på Subaru Tribeca Saab 9-6x var klar för produktion, blev 2005 avslutad när GM sålde aktierna i japanska. Idag finns två prototyper, en fyra och en dörr, i Saab Bilmuseum. Mer var inte kvar.

Vid ungefär samma tid misslyckades sambandet mellan GM och Fiat-gruppen. Ett resultat av samarbetet med Saab är ursprungligen planerat som Lancia Fiat Croma. Tändlåsets läge är telltale. Saab DNA på italienska ...

På en vanlig premiumplattform bör Saab 9-5-efterföljaren och Alfa 159 framträda. Brera och 159 lanserade 2005, muterade i floppar. För för tung, för törstig, inte övertygande atletisk, för lite Alfa-DNA. Den färdiga 9-5-efterträdaren borde aldrig ha gått i produktion av denna anledning.

Det här är vårt videoklipp från året 2006. Vid Saab borde det gå fram igen. GM hade bestämt sig för att inte dra i kontakten (ännu), problemet upphörde, och 9-5 fick en slutlig ansiktslyftning.

I Tyskland blev personalkarusellen i turbohastighet under dessa år. VD Knuth Sexauer, som ska stanna hos Saab under knappt ett år, är optimisten på N-TV. Om du lyssnar närmare, så finns det sexord som ska vara sanna för 2010 / 11. Att få Saab ut ur GM är inte så lätt.

Den går i digitaliserad inspelning för mer effekt för Saab-modellerna. Hirsch Performance, ansvarig som kompetent partner för geniala Turbo-stunder, var rätt adress. Hirsch Performance Saabs kom som kompletta fordon 2006 i prislistorna. Från Schweiz skulle Saab kunna bli något som M-GmbH för BMW på medellång sikt.

Erbjudandet passar då. 300 PS i den gamla 9-5 är ett tillkännagivande. Hirsch donerade bland annat kraftfullare bromsar, en annan LLK, ett modifierat chassi och modifierad programvara. Tyvärr är prestandakitet för Aero, som kan eftermonteras vid den tiden, inte längre tillgängligt. Men 260 PS i serien Aero är till och med idag tillräckligt turbo kul att vara avslappnad på Saab.

8 tankar också "Saab hjort prestanda"

 • Var du grävde upp videon igen, Tom. Super! Det här inlägget gick faktiskt förbi mig vid den tiden.
  Det var en mycket positiv nyhet om vårt varumärke. Den i övrigt alltid citerade "överbelastade framhjulsdriften" rörde till och med bara en bagatell. Stark också meningen att konkurrenterna erbjuder sina sportversioner med "onödig" 400 och mer hästkrafter. (Grin)
  Detta är en trevlig söndag i Advent - med minst tre chic och eldiga röda (Saab) ljus. Den fjärde, vi tänker bara på det.
  Glad jul till er alla!

  • När vi grävde upp våra vänner i Kiel hjälpte vi oss mycket

 • Ja, jag kan fortfarande levande minnas SAAB / Opel / GM-krisen 2004 - det var första gången jag verkligen såg SAAB som tillverkare.

  Men igen en fråga med tändningen: Är det Fiat i mittkonsolen? Jag har alltid funderat på att SAAB 9000 är den med tändningen i "konventionell" position.

  • Fiat Croma II ligger på mittkonsolen. Croma I, Tipo4-familjen i 9000, har den konventionella 😉-positionen.

 • Återigen en intressant artikel och en informativ video. Men jag har fortfarande en fråga om Navi. Fråga kritiken bara på 9-3 eller skulle samma Navi också användas i 9-5 under byggnadsåren? Är det vettigt från dagens synvinkel att se efter denna funktion på begagnade modeller?

  Tack för den lilla infoen och en trevlig fjärde advent. =)

  • Gäller bara 9-3 till ansiktslyftning, Navisen som kom från företagets hyllor och var bra. När du köper en begagnad bil skulle det inte vara ett kriterium för mig, mobilt navigationssystem är rent och bra

   • Det är bra att veta. Naturligtvis är en saknad Navi i en motsvarande gammal bil inte Wi-Fi. Men en befintlig skulle vara ett plus. Det kunde ha varit att det finns resurser i Saab-samhället, som fortfarande kan organisera uppdateringar för Navis idag.

 • På den tiden spelade jag även in videon på VHS 🙂
  Jag skulle bara behöva se var tejpen är kvar.
  Det är trevligt att se posten igen. Förhoppningsvis kan du se inlägg om nya bilar från SAAB snart.

Kommentarer är stängda.