Saab 9-5 och 9-3. Hirschs prestanda 2006.

Trollhättan för ungefär tio år sedan. Tiderna var turbulenta, förhållandet mellan GM och Saab allt annat än avslappnat. Några av de beslut som fattades i Sverige och Detroit vid den tiden kan inte förstås ens med lång tidsfördröjning.

Saab Hirsch Performance 2006

Saab bränner pengar

Ta Saab till exempel: Trollhättan hade utvecklat sitt eget navigationssystem för den 2002-9 sedan som presenterades hösten 3 istället för att gå in i GM-gruppens hyllan, där det fanns lösningar i varje prisregion. Ekonomisk galenskap! Redan med avseende på möjliga mängder! Men riktigt bittert eftersom systemet inte fungerade pålitligt. En hel generation Saab-förare, inklusive mig själv, förbannade den självgjorda navigationslösningen - och hade alltid en mobil, fungerande billig GPS i handskfacket.

Medan Saab sänkte pengarna i sitt eget navigationssystem, blev Saab-förarna irriterade upp till den stora ansiktslyftningen, GM brände inte direkt i Trollhättan. Men i miljön, i misslyckade samarbeten. Det fanns några, och amerikanerna verkade desorienterade. För att hantera Saab eller inte stod frågan regelbundet på dagordningen i Detroit.

Utvecklingsalliansen mellan Sverige och Japan, baserad på Subaru Tribeca Saab 9-6x var redo för serieproduktion, slutade 2005 då GM sålde sina aktier på japanska. Idag finns det två prototyper, en fyra-dörr och en två-dörr, i Saab Bilmuseum. Det finns inget mer av det.

Ungefär samtidigt misslyckades sambandet mellan GM och Fiat-gruppen. Ett resultat av samarbetet med Saab är Fiat Croma, ursprungligen planerad som Lancia. Tändlåsets läge är förrädisk. Saab DNA på italienska ...

På en vanlig premiumplattform bör Saab 9-5-efterföljaren och Alfa 159 framträda. Brera och 159 lanserade 2005, muterade i floppar. För för tung, för törstig, inte övertygande atletisk, för lite Alfa-DNA. Den färdiga 9-5-efterträdaren borde aldrig ha gått i produktion av denna anledning.

Sexauer har en uppfattning om hur allt kan sluta 2011

Det är här vår videoinspelning från 2006 kommer in. På Saab borde saker gå framåt igen. GM hade beslutat att inte dra i kontakten (ännu), problemet skjöts upp och 9-5 fick en sista ansiktslyftning.

I Tyskland var personkarusellen i turbobasning under dessa år. VD Knuth Sexauer, han kommer bara att stanna på Saab i nästan 18 månader, ger optimisten på N-TV. Om du lyssnar noga, talar Sexauer ord som borde gå i uppfyllelse 2010/11. Att ta bort Saab från GM är inte så lätt.

Den digitaliserade inspelningen handlar om mer prestanda för Saab-modellerna. Hirsch Performance, som en kompetent kontaktperson som ansvarar för lysande turbomomenter, var rätt adress. Hirsch-Performance Saabs kom in i prislistorna som kompletta fordon 2006. På medellång sikt kunde schweizarna ha blivit något som M-GmbH för BMW för Saab.

Erbjudandet vid den tiden var rätt. 300 hk i gamla 9-5 är ett tillkännagivande. Hirsch donerade bland annat kraftfullare bromsar, ett annat LLK, ett modifierat chassi och modifierad programvara. Tyvärr är prestandasatsen för Aero, som också skulle kunna eftermonteras vid den tiden, inte längre tillgänglig. Men även idag är 260 PS i Aero-serien fortfarande tillräckligt med turbokul för att vara avslappnad i Saab.

8 tankar om “Saab 9-5 och 9-3. Hirschs prestanda 2006."

 • Det är bra att veta. Naturligtvis är en saknad Navi i en motsvarande gammal bil inte Wi-Fi. Men en befintlig skulle vara ett plus. Det kunde ha varit att det finns resurser i Saab-samhället, som fortfarande kan organisera uppdateringar för Navis idag.

 • På den tiden spelade jag även in videon på VHS 🙂
  Jag skulle bara behöva se var tejpen är kvar.
  Det är trevligt att se posten igen. Förhoppningsvis kan du se inlägg om nya bilar från SAAB snart.

 • Gäller bara 9-3 till ansiktslyftning, Navisen som kom från företagets hyllor och var bra. När du köper en begagnad bil skulle det inte vara ett kriterium för mig, mobilt navigationssystem är rent och bra

 • Återigen en intressant artikel och en informativ video. Men jag har fortfarande en fråga om Navi. Fråga kritiken bara på 9-3 eller skulle samma Navi också användas i 9-5 under byggnadsåren? Är det vettigt från dagens synvinkel att se efter denna funktion på begagnade modeller?

  Tack för den lilla infoen och en trevlig fjärde advent. =)

 • Fiat Croma II ligger på mittkonsolen. Croma I, Tipo4-familjen i 9000, har den konventionella 😉-positionen.

 • Ja, jag kan fortfarande tydligt minnas SAAB / Opel / GM-krisen 2004 - det var första gången jag verkligen såg SAAB som en tillverkare.

  Men en fråga till med tändlåset: Är det Fiat i mittkonsolen? Jag har alltid trott att SAAB 9000 var den med tändlåset i "konventionellt" läge.

 • Våra vänner i Kiel hjälpte mycket med att "gräva upp" 😉

 • Var du grävde upp videon igen, Tom. Super! Det här inlägget gick faktiskt förbi mig vid den tiden.
  Det har rapporterats positivt om vårt varumärke. Den annars alltid citerade ”överväldigade framhjulsdriften” berörde bara mycket marginellt. Också stark är meningen att konkurrenterna erbjuder sina sportversioner med ”onödiga” 400 och mer hästkrafter. (flin)
  Det är en vacker söndag i advent - med minst tre eleganta och eldröda (Saab) ljus. Vi tänker bara på den fjärde. 🙂
  Glad jul till er alla!

Kommentarer är stängda.