Saab 9-5 och 9-3. Hirschs prestanda 2006.

Trollhättan för cirka tio år sedan. Tiderna var turbulenta, förhållandet mellan GM och Saab var allt annat än avslappnat. Mycket av det som beslutades i Sverige och Detroit vid den tiden kan inte förstås ens på stort avstånd.

Saab Hirsch Performance 2006

Saab bränner pengar

Ta Saab till exempel: Trollhättan hade utvecklat sitt eget navigationssystem för 2002-9 sedan som presenterades hösten 3 istället för att våga sig in i GM-gruppens hyllan, där det fanns lösningar i varje prisregion. Ekonomisk galenskap! Redan med avseende på möjliga mängder! Men riktigt bittert eftersom systemet inte fungerade pålitligt. En hel generation Saab-förare, inklusive mig själv, förbannade navigationslösningen de stickade själva - och hade alltid ett mobilt, fungerande billigt navigationssystem i handskfacket.

Medan Saab sjönk pengarna i sitt eget navigationssystem, blev Saab-förarna irriterad mot den stora ansiktslyftan, GM brann det inte direkt i Trollhättan. Men i miljön, i misslyckade samarbeten. Det fanns några av dem, och amerikanerna verkade disoriented. Saab eller inte, frågan var regelbundet i Detroit.

Utvecklingsalliansen Sverige - Japan, baserat på Subaru Tribeca Saab 9-6x var klar för produktion, blev 2005 avslutad när GM sålde aktierna i japanska. Idag finns två prototyper, en fyra och en dörr, i Saab Bilmuseum. Mer var inte kvar.

Vid ungefär samma tid misslyckades sambandet mellan GM och Fiat-gruppen. Ett resultat av samarbetet med Saab är ursprungligen planerat som Lancia Fiat Croma. Tändlåsets läge är telltale. Saab DNA på italienska ...

På en vanlig premiumplattform bör Saab 9-5-efterföljaren och Alfa 159 framträda. Brera och 159 lanserade 2005, muterade i floppar. För för tung, för törstig, inte övertygande atletisk, för lite Alfa-DNA. Den färdiga 9-5-efterträdaren borde aldrig ha gått i produktion av denna anledning.

Sexauer har en uppfattning om hur allt kan sluta 2011

Det här är vårt videoklipp från året 2006. Vid Saab borde det gå fram igen. GM hade bestämt sig för att inte dra i kontakten (ännu), problemet upphörde, och 9-5 fick en slutlig ansiktslyftning.

I Tyskland var personkarusellen i turbobasning under dessa år. VD Knuth Sexauer, han kommer bara att stanna på Saab i nästan 18 månader, ger optimisten på N-TV. Om du lyssnar noga, talar Sexauer ord som borde gå i uppfyllelse 2010/11. Att ta bort Saab från GM är inte så lätt.

Den digitaliserade inspelningen handlar om mer prestanda för Saab-modellerna. Hirsch Performance, som en kompetent kontaktperson som var ansvarig för lysande turbo-stunder, var rätt adress. Hirsch-Performance Saabs kom som kompletta fordon i prislistorna 2006. På medellång sikt kunde schweiziska ha blivit något som M-GmbH för BMW för Saab.

Erbjudandet vid den tiden var rätt. 300 hk i de gamla 9-5 är ett meddelande. Hirsch donerade bland annat kraftigare bromsar, en annan LLK, ett modifierat chassi och modifierad programvara. Tyvärr är prestandakitet för Aero, som också skulle kunna monteras om då, inte längre tillgängligt. Men även idag är 260 hk i Aero-serien tillräckligt med turbo-kul för att vara avslappnad i Saab.

8 tankar också "Saab 9-5 och 9-3. Hirschs prestanda 2006."

 • På den tiden spelade jag även in videon på VHS 🙂
  Jag skulle bara behöva se var tejpen är kvar.
  Det är trevligt att se posten igen. Förhoppningsvis kan du se inlägg om nya bilar från SAAB snart.

 • Återigen en intressant artikel och en informativ video. Men jag har fortfarande en fråga om Navi. Fråga kritiken bara på 9-3 eller skulle samma Navi också användas i 9-5 under byggnadsåren? Är det vettigt från dagens synvinkel att se efter denna funktion på begagnade modeller?

  Tack för den lilla infoen och en trevlig fjärde advent. =)

  • Gäller bara 9-3 till ansiktslyftning, Navisen som kom från företagets hyllor och var bra. När du köper en begagnad bil skulle det inte vara ett kriterium för mig, mobilt navigationssystem är rent och bra

   • Det är bra att veta. Naturligtvis är en saknad Navi i en motsvarande gammal bil inte Wi-Fi. Men en befintlig skulle vara ett plus. Det kunde ha varit att det finns resurser i Saab-samhället, som fortfarande kan organisera uppdateringar för Navis idag.

 • Ja, jag kan fortfarande levande minnas SAAB / Opel / GM-krisen 2004 - det var första gången jag verkligen såg SAAB som tillverkare.

  Men igen en fråga med tändningen: Är det Fiat i mittkonsolen? Jag trodde alltid att SAAB 9000 var den med tändningen i "konventionell" position.

  • Fiat Croma II ligger på mittkonsolen. Croma I, Tipo4-familjen i 9000, har den konventionella 😉-positionen.

 • Var du grävde upp videon igen, Tom. Super! Det här inlägget gick faktiskt förbi mig vid den tiden.
  Det var en positiv nyhet om vårt varumärke. Den i övrigt alltid citerade "överbelastade framhjulsdriften" berörde bara en mindre beröring. Stark också meningen att konkurrenterna erbjuder sina sportversioner med "onödig" 400 och mer hästkrafter. (Grin)
  Detta är en trevlig söndag i Advent - med minst tre chic och eldiga röda (Saab) ljus. Den fjärde, vi tänker bara på det.
  Glad jul till er alla!

  • När vi grävde upp våra vänner i Kiel hjälpte vi oss mycket

Kommentarer är stängda.