Christmas

Pressmeddelandet igår läste harmlöst, men hade det i sig. Orio AB köper från NEVS alla verktyg för produktion av Saab originaldelar. Ett företag som har positiva effekter!

Saab 9-4x och Saab 9-5 SC framför Frankfurt skyline.
Saab 9-4x och Saab 9-5 SC framför Frankfurt skyline.

Orio ger oss inget mindre än långsiktig försörjningssäkerhet till jul. Oavsett hur länge vi vill vara på väg med en Saab - det kommer att finnas reservdelar. Det här är svåra fakta som intresserar oss, viktiga för alla som rör sin Saab i vardagen. Goda nyheter också för fans som kör en Saab-klassiker. Din hobby är säker på lång sikt, reproduktionen av vissa delar är mer än bara ett alternativ.

Vyn tillbaka: Bloggers backspegel
Vyn tillbaka: Bloggers backspegel

Orio AB är statligt ägd, det kan inte vara mer gedigen. Från och med nu är svenskarna också den enda tillverkaren av Saabs originaldelar. Det är bra nyheter! Utöver vad framtida ägare kan göra med anläggningen i Trollhättan - vi och Saab-partnerna är på den säkra sidan efter igår. Vi kan se poker runt varumärket relativt avslappnad som åskådare. Verktygen för produktion av Saab-delar ingår inte längre i förhandlingarna.

Ur Orio ABs synvinkel är inköpet ett strategiskt intelligent drag. Företaget har plötsligt fått substans. Inte bara logistikexperter, utan vakter över alla tidigare byggda Saabs. En fråga som tidigare har ansträngts med mycket professionalism. Ett nummer säger mer än 1.000-ord: 97%. Procentdelen representerar tillgången på Saab reservdelar från Nyköpings lager i slutet av november. I jämförelse med branschen är Saab, eller snarare Orio AB, så mycket väl positionerad. Det finns ingen skillnad för andra företag med pågående produktion.

Den som vill återuppliva Saab-varumärket vid någon tidpunkt kommer inte att kunna överlämna det tidigare Saab-dotterbolaget från Nyköping sedan igår. Endast de som tar med Orio AB ombord kan odla och använda Saab Heritage. Det är också en bra sak.

Det finns också en slags julklapp till det oroliga företaget i Stallbacka. NEVS förväntar sig, som talesman Östlund sa i går, pengar som är mycket välkomna och därmed köper lite luft i nedflyttningskampen. Inköpspriset har inte avslöjats och inte mycket förändringar för det kämpande företaget. Verktyg för den gamla 9-5 eller 9-3-föregångaren hade aldrig någon betydelse i företagsstrategin.

Verktygen för den nuvarande 9-3 kan till och med fortsätta att användas, nu med godkännande av Orio AB. I teorin kunde NEVS bygga Saab 9-3 igen om du hade namngivningsrättigheterna. Men tror någon det på allvar?

12 tankar om “Christmas"

 • blank

  Jag äger en av de sista 9-3 Griffin konvertibler (EZ 6 / 2011, Bj. 2012) med 164 hk BioPower-motor och igår hade en olycka av något strax före eller strax efter en total förlust är (expertvittne på 22.12.2014). Orio har under de lämpliga reservdelar eller behöver jag redan mentalt säga adjö till min favorit bil?
  För en kompetent bedömning skulle jag vara väldigt tacksam.

 • blank

  I själva verket bör man rekommendera till alla världsomspännande ägare av Saab-darlings från första dagen till den sista, aldrig mer och aldrig i
  Framtid att skrapa en Saab. Så Orio skulle ha en
  mentala inventering av (gambled) 1.000.000 fordon över hela världen
  som han kunde tillhandahålla och vice versa, kunde en MIo fordonsägare
  Fortsätt dina fordon för alltid. Om jag var Orio skulle jag skriva till var och en. När världssamhället håller fast ihop
  skulle det vara ett företag för evigheten. Jag tror att jämförbara jämförelser inte har funnits före, förutom kanske
  RR eller Bentley etc

 • blank

  Ja, nyheterna var riktigt tuffa - efter att ha använts för konstant negativa nyheter om vårt varumärke, var jag tvungen att läsa artikeln två gånger för att tro på det. Och sedan igen på engelska 🙂 Glädje, glädje, tack för den här fantastiska nyheten!

 • blank

  Jag förstår inte riktigt artikeln ... har Orio nu också köpt verktygen från den senaste NEVS 9.3 som kom ur linjen och en ny köpare skulle behöva komma överens med Orio om han ville producera dem?

  • blank

   Orio har köpt verktygen för 9-3, men NEVS har rätt att använda. Även för köparen skulle det inte vara något problem, men jag tror inte att det kommer att komma till en ny utgåva. Vilken känsla skulle det vara i 2015 år, om inte det finns en djupgående översyn.

 • blank

  Det lugnar sig först. Om det inte finns några nya fordon just nu är våra befintliga säkrade och vi kan fortsätta njuta av dem.
  Ett fint budskap före festivalen.
  Alla Saab-vänner är en god jul och tillsammans vi alla bäst för 2015!

 • blank

  Jag tycker att det är bra, ORIO! Men uppstår frågan om NEVS redan har gett upp?

 • blank

  Mycket bra nyheter. Hoppas att mjukvaran också hörde att de senaste 2012-modellerna också kan vara warden.

  • blank

   kan vara

  • blank

   2012er 9-5-modellerna är pre-serier. Programvaran kommer aldrig att vara upplåst, de är samlarfordon. Ingen Saab för vardagen.

   • blank

    Pre-produktion? Handlar det om 9-5 II SC?

    • blank

     Limousine & SC. Båda är förserier för årgången 2012, som jag kanske har missförstått. Det finns inget stöd för något som är MY2012 och går under namnet 9-5.

Kommentarer är stängda.