Orio förvärvar verktyg för Saab Original Reservdelar

Orio AB, tidigare Saab Automobile Parts AB, har tecknat ett köpavtal med Nevs för alla leverantörsverktyg som används för att producera Saab Genuine Parts för alla befintliga Saab-modeller.

Saab original reservdelar. Bild: Orio AB
Saab original reservdelar. Bild: Orio AB

Med denna transaktion garanterar Orio, även på lång sikt, tillgången till Saab original reservdelar för att kunna garantera världen över. "Detta förvärv är av strategisk betydelse för oss, eftersom det säkerställer den långsiktiga produktionen av Saab Original Parts. Dessutom säkrar vi vår position som den enda leverantören av hela sortimentet av originala Saab-reservdelar. Saab-förare, garage och andra kunder över hela världen kan nu garantera den långsiktiga tillgången på reservdelar, säger Jonas Tegström, VD för Orio AB.

Transaktionen omfattar 12.500 reservdelar produktionsverktyg för alla befintliga Saab-modeller. Tidigare hade Orio endast licenser att använda, medan nu hela äganderätten förvärvades. Verktygen finns hos tillverkarna av Saab original reservdelar. Dessa informerades om äganderätten och att produktionen av reservdelar fortsätter oförändrad.

Sedan slutet av förra året finns det ett mellan Nevs och Orio AB
Samarbetsavtal om försäljning samt efterförsäljningstjänster för Nevs producerade Saab-fordon. Nevs fortsätter att använda verktygen för att bygga de komponenter som krävs för att producera Saab 9-3 och framtida modeller.

Jonas Tegström VD Orio AB
Jonas Tegström VD Orio AB

"Saab Original Reservdelar kommer att fortsätta att vara en viktig del av vår affärsmodell, så ägandet av tillverkningsverktygen kommer också att vara av intresse för oss ur ekonomisk synvinkel. Vi planerar att fortsätta att expandera vår marknadsandel av Saab Genuine Parts. För detta ändamål utökar vi vår kundbas och vårt nätverk av reparationsverkstäder för att marknadsföra våra produkter till en bredare bas, säger Jonas Tegström.

Några fakta om ORIO AB:

- Företaget ansvarar för lagring, distribution och försäljning av Saab äkta delar och tillbehör till auktoriserade Saab servicepartners världen över och tillhandahåller även logistik och tekniska tjänster
- Antal anställda i Sverige: Nyköping (Stockholm) om 260, Trollhättan (Göteborg) om 50.
- Bolaget har huvudkontor i Nyköping, cirka 100 km söder om Stockholm
- Företaget har nio grenar i
Huvudmarknaderna i Europa och USA.
- Antalet anställda utanför Sverige är ungefär 55.
- Sedan de tidiga 1960-åren ansvarar för den globala Saab
Reservdelar och den enda leverantören av hela Saabs original reservdelar
- Förvaringsområde: runt 88'000 m³
- Förvaring: via 70'000-objektet
- Kapacitet: cirka 30'000 orderobjekt / dag
- Bolagets enda aktieägare är den svenska staten
- Vid 13. November 2013 bytte namn till Saab Automobile Parts AB i ORIO AB.

13 tankar om "Orio förvärvar verktyg för Saab Original Reservdelar"

 • Kära Tom,
  Ditt meddelande är roligast och samtidigt en bra nyheter för julen.
  Förhoppningsvis kommer din optimistiska syn på den svenska staten att bli sann.
  Eftersom min tro på de nuvarande drivrutinerna i våra stater inte gör mig väldigt optimistisk. Detta gäller särskilt de österrikiska politikerna.

  Men kan jag önska dig och din familj en god jul
  och önskar ett framgångsrikt år, hälsa för 2015 och uppriktigt
  Tack för din information.

  Med vänliga hälsningar, Manfred

 • Slutligen ett meddelande som lugnar oss ägarna av gamla SAAB (från 901er) ....

 • Orio AB visar verklig SAAB-anda. Goda nyheter.

  Och Nevs avskedar SAAB än en gång.

 • Tja, då kan min 15-åriga 9-5er-stationsvagn (Mai 1999) fortfarande lever för en tid. Denna bil var och är väl värt pengarna, den har bara 220000 km på den, men med fyra andra Saabs i familjen flyttas han inte varje dag.

 • Ett bra (och lugnande) budskap, så nära partiet!

 • Det är goda nyheter. Då det är förmodligen åtminstone i trygga händer och du kan fortsätta den "gamla" avslappnad :-).

 • Ja, där du för närvarande inte behöver spara för en ny skulle jag z. B. villig att investera en eller två euro för förnuftiga överdrifter eller förbättringar. Har inte 9-3 e prototypen en matchande, toppmodern navi-radio, en som alla rattknappar kommer att fungera igen?

 • En annan anekdot: Jag lämnade min 9-5 TiD-hjort och såg till min förvåning att, i motsats till Hirschs uttalande, ökade inte topphastigheten. Det visade sig att på begäran av "Saab" Hirsch i den senaste versionen ökar prestandan från en viss hastighetskap. Synd, men det visar att människor sitter någonstans som känner sig ansvariga för någonting, utvärderar feedback eller motorskador och fortfarande kan agera. Säg att det finns en nivå bland alla drama och konkurshot och allt som bara fortsätter att fungera. Jag finner på något sätt lugnande.

 • och några efterhandssaker. LED dagsljus, vita bakljus, möjligen bättre ljudreducering för 9-5 TiD, en retrofitlösning för Apple CarPlay och Googles kopia. etc.

 • Nu bara en eller annan del att producera igen, vilket inte längre är tillgängligt, t ex för 9-5I ...

 • Det låter väldigt tillfredsställande .... Det är väldigt trevligt att höra att vi kommer att fortsätta att vara omhändertagna i framtiden

 • Alla befintliga Saab-modeller där verktyg finns tillgängliga. Självklart, Saab 9-5 och 9-3, men även de äldre modellerna.

 • För vilka SAAB-modeller är detta relevant?

Kommentarer är stängda.