Orio förvärvar verktyg för Saab Original Reservdelar

Orio AB, tidigare Saab Automobile Parts AB, har tecknat ett köpavtal med Nevs för alla leverantörsverktyg som används för att producera Saab Genuine Parts för alla befintliga Saab-modeller.

Saab original reservdelar. Bild: Orio AB
Saab original reservdelar. Bild: Orio AB

Med denna transaktion garanterar Orio, även på lång sikt, tillgången till Saab original reservdelar för att kunna garantera världen över. ”Detta förvärv är av strategisk betydelse för oss eftersom det kommer att säkerställa produktionen av Saab originaldelar på lång sikt. Dessutom säkerställer vi vår position som den enda leverantören av hela utbudet av originaldelar till Saab-fordon. Vi kan nu garantera långsiktig tillgänglighet av reservdelar för Saab-förare, verkstäder och andra kunder över hela världen, säger Jonas Tegström, VD för Orio AB.

Transaktionen omfattar 12.500 reservdelar produktionsverktyg för alla befintliga Saab-modeller. Tidigare hade Orio endast licenser att använda, medan nu hela äganderätten förvärvades. Verktygen finns hos tillverkarna av Saab original reservdelar. Dessa informerades om äganderätten och att produktionen av reservdelar fortsätter oförändrad.

Sedan slutet av förra året finns det ett mellan Nevs och Orio AB
Samarbetsavtal om försäljning samt efterförsäljningstjänster för Nevs producerade Saab-fordon. Nevs fortsätter att använda verktygen för att bygga de komponenter som krävs för att producera Saab 9-3 och framtida modeller.

Jonas Tegström VD Orio AB
Jonas Tegström VD Orio AB

”Saab Original reservdelar kommer att fortsätta att vara en viktig del av vår affärsmodell i framtiden och därför är ägandet av produktionsverktygen också intressant för oss ur ett finansiellt perspektiv. Vi planerar att fortsätta utöka vår marknadsandel av Saab originalreservdelar. För att göra detta utvidgar vi vår kundbas och vårt nätverk av reparatörer för att marknadsföra våra produkter till en bredare bas, säger Jonas Tegström.

Några fakta om ORIO AB:

- Företaget ansvarar för lagring, distribution och försäljning av Saab originaldelar och tillbehör till de auktoriserade Saab-servicepartnerna över hela världen och säljer också logistik och tekniska tjänster
- Antal anställda i Sverige: Nyköping (Stockholm) cirka 260, Trollhättan (Göteborg) cirka 50.
- Företagets huvudkontor ligger i Nyköping, cirka 100 km söder om Stockholm
- Företaget har nio filialer i
Huvudmarknaderna i Europa och USA.
- Antalet anställda utanför Sverige är cirka 55.
- Ansvarig för Saab över hela världen sedan början av 1960-talet
Reservdelar och den enda leverantören av hela Saabs original reservdelar
- Förvaringsyta: cirka 88 000 m³
- Förvaring: över 70 000 artiklar
- Kapacitet: cirka 30 000 beställningsartiklar / dag
- Företagets enda aktieägare är den svenska staten
- Den 13 november 2013 döptes företaget till Saab Automobile Parts AB till ORIO AB.

13 tankar om “Orio förvärvar verktyg för Saab Original Reservdelar"

 • blank

  Kära Tom,
  Ditt meddelande är roligast och samtidigt en bra nyheter för julen.
  Förhoppningsvis kommer din optimistiska syn på den svenska staten att bli sann.
  Eftersom min tro på de nuvarande drivrutinerna i våra stater inte gör mig väldigt optimistisk. Detta gäller särskilt de österrikiska politikerna.

  Men kan jag önska dig och din familj en god jul
  och önskar ett framgångsrikt år, hälsa för 2015 och uppriktigt
  Tack för din information.

  Med vänliga hälsningar, Manfred

 • blank

  Slutligen ett meddelande som lugnar oss ägare av gamla SAAB (från 901 och framåt) ...

 • blank

  Orio AB visar verklig SAAB-anda. Goda nyheter.

  Och Nevs avskedar SAAB än en gång.

 • blank

  Ett bra (och lugnande) budskap, så nära partiet!

 • blank

  Det är bra nyheter. Då är det åtminstone i säkra händer och du kan fortsätta köra de ”gamla” avslappnad :-).

 • blank

  En annan anekdot: Jag lämnade min 9-5 TiD Hirschen och upptäckte sedan till min förvåning att, i motsats till Hirschs uttalanden, hade toppfarten inte ökat. Det visade sig då att den senaste versionen på begäran av "Saab" Hirsch minskade prestationsökningen från en viss hastighet. Det är synd, men det visar att det finns människor någonstans som känner sig ansvariga för något liknande, utvärderar feedback eller motorskador och fortfarande kan agera. Med andra ord, det finns en nivå under alla drama och konkurshot och allt som bara fortsätter att fungera. Jag tycker det är lugnande.

 • blank

  och några efterhandssaker. LED dagsljus, vita bakljus, möjligen bättre ljudreducering för 9-5 TiD, en retrofitlösning för Apple CarPlay och Googles kopia. etc.

  • blank

   Ja, där du för närvarande inte behöver spara för en ny skulle jag z. B. villig att investera en eller två euro för förnuftiga överdrifter eller förbättringar. Har inte 9-3 e prototypen en matchande, toppmodern navi-radio, en som alla rattknappar kommer att fungera igen?

 • blank

  Nu är det bara att tillverka den ena eller den andra delen som inte längre är tillgänglig, t.ex. för 9-5I ...

  • blank

   Fint, då kan min 15 år gamla 9-5 kombi (maj 1999) fortfarande leva ett tag. Den här bilen var och är värt pengarna, har bara 220000 XNUMX km på den, men med fyra andra Saabs i familjen flyttas den inte varje dag.

 • blank

  Det låter väldigt tillfredsställande…. Det är riktigt trevligt att höra att vi kommer att fortsätta att levereras med det i framtiden

 • blank

  För vilka SAAB-modeller är detta relevant?

  • blank

   Alla befintliga Saab-modeller där verktyg finns tillgängliga. Självklart, Saab 9-5 och 9-3, men även de äldre modellerna.

Kommentarer är stängda.