Ny huvudägare i NEVS?

Uppdatering 02.12.14

NEVS har tecknat en avsiktsförklaring med en stor asiatisk tillverkare på söndag, som kommer att träda huvudägare av en kapitalökning.

För att säkerställa likviditet under den pågående återuppbyggnaden sägs den framtida större aktieägaren ha åtagit sig att täcka de månatliga driftskostnaderna med ett lån, rapporterar NEVS till domstolen. Det är cirka 5 miljoner svenska kronor Euro per månad. Kontrakten ska vara slutförda senast i februari 2015.

NEVS skulle "mycket troligt" vilja betala ut hela beloppet på fordringar till mindre fordringsägare; för stora summor borde det vara en viss procentandel. Kreditgivarkommittén stöder detta arrangemang.

Svenska medier rapporterar att den nya aktieägaren är Mahindra, NEVS heter inte. En avsiktsförklaring är dock bara en avsiktsförklaring, inte ett bindande avtal. Vi hade redan avsiktsförklaringar med Youngman och Pang Da och Hawatai.

Resonemanget av advokaten Lars Eric Gustafsson för fortsättningen av rekonstruktionen finns nu också tillgänglig på engelska som nedladdning.

För NEVS har inget ännu vunnits, domstolens beslut är fortfarande pågående. I Vänersborg väntar man på borgenärens beslut, som har tid fram till den kommande måndagen att kommentera. De företrädda företagen i kreditorutskottet, Leanova, Orio AB, Plastal och Hewlett Packard har redan meddelat sitt godkännande. Fram till dess förblir NEVS under skydd av återuppbyggnad. Uppdateringar följer.

52 tankar om “Ny huvudägare i NEVS?"

  • Handlarna packade redan det ganska bra. Och jag tror att Saab Parts verkligen kan utveckla lite mer kreativitet när det gäller att erbjuda produkter för att uppgradera flottan. Till exempel skulle jag verkligen vilja ha de tydliga baklyktorna från den ena BioPower 9-5 från Saab-museet. Varför hänger de inte ens upp? Eller kit för att förbättra aerodynamiken? Dagsljus för de äldre bilarna? Multimedia eftermonteringsenheter med Apple CarPlay och Google-ekvivalenten. Etc. Det skulle ge en extra affär till de handlare.

    och mer för att behålla värdet (rostskydd) annonsera.

  • Nu kanske du tänker på vad Mahindras strategi är. Kanske vill de äntligen få ett riktigt kompetenscenter som kan designa snabba bilar? Så de skulle vara i Trollhättan då, eller hur? NEVS köper, några av utvecklingsbyråerna i miljön ändå då, så låt hela laget återarbeta med en fin ny Saab, som samtidigt katapulerar Mahindras rykte som bilfabrikant. och sedan starta andra projekt, till exempel bättre Mahindra SUV och liknande.

    Och vad gäller investeringarna vet jag inte vad Tata har allierat, men de har också XJ, XF, XK, XE, X, Defender, Discovery Rangerover, Sport och Evoque. Saab har bara en, nästa 9-3; förhoppningsvis också med en lång hjulbas. Och med Phoenix minst en halvfabrikat, flexibelt kit. Jag tror att vi talar om mindre än 1 miljarder euro här.

Kommentarer är stängda.