Lycka och olycka

Kinesiska ägare, identisk plattform, ingen matchande motor. Två företag, en i princip jämförbar utgångspunkt. Även om det alltså redovisas under NEVS riktas endast till en förnyad infusion av 9-3 sedan, BAIC brann ner för explosionen av nya produkter.

Senova CC Concept. Bild Carnevschina
Senova CC Concept. Bild Carnevschina

Besökare på Guangzhou Auto Show kan förundras över vad som är möjligt på Saab-plattformar. Den mest intressanta premiären är enligt vår uppfattning BAIC Senova X65. En medelstora SUV på modifierad Saab 9-3-plattform.

BAIC talar nu om Matrix-plattformen. Det är oklart om basen är densamma som hos Saab 9-3 SUV som vi aldrig fick att möta, eller om det är en ny utveckling BAIC. BAIC stod inför samma problem som NEVS, utan någon lämplig motor för basen. Ett problem, två tillvägagångssätt. Medan NEVS köpte motorer över hela världen, gick kineserna från huvudstaden den hårdare, dyrare vägen. De "gamla" Saab-maskinerna, åtminstone 2-liters turbo-versionen, modifierades för 9-3-basen. Under huven på Senova X65 2.0 liter Saab Turbo kommer att arbeta med 201 PS, som transmission - skriver Carnewschina - är en manuell växellåda eller en växel 5 6 växlad automatlåda för användning.

Företaget från huvudstaden är på väg till framgång med Saab-Senova-linjen och spelar skickligt med Saab-generna. Det främre gallret på alla Senova-modeller är i kinesisk känsla att komma ihåg Saabs flyggener. Resultatet är en egen designlinje som inte har något gemensamt med den ursprungliga produkten. Förvånansvärt används konstruktionsspråk konsekvent i alla nya utgåvor, bilproducenter från Kina lär sig snabbt. BAIC visar nu nyhetens nyhet. En stor salong baserad på den utökade Mercedes E-klassen (W212), som kan identifieras som Senova vid första anblicken, kommer att runda upp intervallet.

Den kompakta sedan Senova D60, även på basis av Saab 9-3, kompletteras av en speciellt sportig modell. Senova CC Concept visar den kinesiska idén om en sportig medelklass sedan, naturligtvis igen med Saab 2.0 liter turbo och Trionic.

För BAIC var inköpet av Saab Technik en bra investering. Det är en öppen hemlighet att 2011 också skulle ha tagit över varumärket och arbetet. GM var för den, den kinesiska staten också. Märket skulle ha sparats i konkurs, de anställda skulle ha behållit sina jobb. Den rena elände vi ser idag i industriområdet Stallbacka skulle aldrig ha hänt. Det som saknades var bara signaturen av Victor Muller. Han var oense. Små beslut! De kan förändra många människors liv på ett hållbart sätt.

26 tankar om "Lycka och olycka"

 • Åh gud, ja, Saab sparar det här scenariot ...

 • 9-5 NG är riktigt bra. I går och idag körs nästan 1.300 kilometer (så vila på bloggen), en dröm!

 • Tack, vilken VM har du fått jobbet och allt i ett nötskal

 • Att kämpa, att inte förlora hela förmögenheten är verkligen legitim. Detta måste ges till varje företagare.

  Som berättelsen berättades på den här bloggen hade VM kontraktet till försäljning till BAIC (ett statligt företag) som redan var i fickan och skulle ha tjänat miljontals dollar. Han sägs ha dragit proppen i sista minuten eftersom han hoppades att tjäna mer guld med Antonov. Det var lite för mycket mod eller cockiness.

  Som ett resultat var VM ansedd otillförlitlig och alla affärsförbindelser med kineserna var dömda till misslyckande.

  I alla fall tycks kineserna göra mer än NEVS ur SAAB-arvet - minst en produkt har gjorts som kan säljas i Kina. Européerna behöver inte behaga, för dessa marknader är det inte tänkt.

  Vid NEVS har ingenting använt, om EV eller något annat, uppstått på samma gång.

 • Titta delvis som Saab eller andra fordon.
  Men är en Kina-kopia av inte funkzunieren!

 • Hej Tom, tack för informationen.
  Vilken fruktansvärd vagn Hur kan du göra en sådan skräp ur en så vacker bil? Nix halv och ingenting helt. Front DB, i den lilla snäva delen av Volvo X60 och bakre Kina. Kineserna är inte bara en biltillverkare och kommer inte heller att vara i det här livet.

 • Om det är sant, är det nog samma sak som händer igen. En entreprenör kämpar för att inte förlora all sin förmögenhet.
  Därför söks en kapitalökning, där originalet fortfarande är inblandat, men faktiskt kan en enda försäljning bara spara situationen under en kort tid.

 • Med all respekt för en entreprenörs prestation; Även Hazardeure har stort mod när de döper in i avgrunden. Visst saknade VM inte vågat. Tyvärr är det fallet med de flesta av de stora personligheterna att de också har brister och är lika dumma som den genomsnittliga personen. Om det faktiskt hände så här på den här bloggen, då av okända skäl, ställde VM SAAB på den sista killingen.

  Det som kom senare med NEVS var ännu värre: Titeln här skulle egentligen betyda "Kan och kan inte, med tur som har lite att göra. Vi kommer att se de närmaste veckorna / månaderna som gör NEVS av de återstående läckliga restvärdena.

 • Inte ens den svenska regeringen

 • Utan VM skulle ingen 11.280 (?) Great 9-5 NG vara på vägen och drömmen SUV 9-4X skulle aldrig ha existerat.
  Visst gjorde han misstag, men han trodde på det och försökte det med alla medel utan att någonsin ha chans mot GM. Med dessa gag-licensavtal var det dömt att misslyckas.
  Vem men Viktor Muller hade modet att prova? Han är fortfarande en bra person för mig idag, till vilken jag har stor respekt.

 • Jag visste inte ens att VM gjorde det också ... Informationen på denna blogg är förstklassig - tyvärr kan du inte ändra innehållet!

 • Exakt, med försäljningen av denna motorproduktion av GM till Kina, hade SAAB tappat sitt hjärta och startat slakteriet.

 • Jag hoppas på Toyota och inte för BAIC-senova

 • Vi kan uppleva ännu var den stora överraskningen och förhandlat bakom denna illavarslande asiatiska förhandlingspartner med vilka NEVS smittade men BAIC bakom det och istället Senova snart är Saab på bilarna. Men jag skulle inte riktigt veta om du skulle önska att den gamla Saab-tekniken i Kina utvecklades igen kommer tillbaka till Europa med Saab-etiketten. Jag tror inte det.

 • Jag är inte här, Tom

 • Tja, kanske inte för SAAB-fans ???? men det skulle inte vara något för mig då 9-4X eller stanna med den gamla

 • LADA-> så Renault Nissan

 • Framsidan ser ut som Mercedes CLA. Nej, kineserna är och kommer att förbli kinesiska ... skrupelfria.

 • När jag ser motorn så ... saknar jag Saab.

 • Naturligtvis hade Muller andra planer, jag var bara intresserad av hur ett beslut kan förändra många människors liv. Det borde inte vara kritik mot VM, den här gången.

 • Tom, Victor skulle ha andra planer; och han skulle ha rätt.
  Men om du tittar tillbaka nu kanske du har lite kritik.
  Men jag tycker att denna kritik inte är rätt

 • Hade hon (varumärket) fått den förtjänta lyckan, skulle vi inte ha fått NEVS. Även med Volvo körs fortfarande med kinesiska, bara SAAB hade denna stora otur.

 • ... .. det var verkligen på tiden att Saab som varumärke (jag är medveten om att det är dessa inte längre existerar) skulle ha lite tur och skulle inte längre tjänar bara för att tillfredsställa personliga känslor .......

 • Kanske kan du ha tänkt i en annan riktning. Med en rysk investerare och LADA som leverantör för de lägre fordonsklasserna kan hela paketet ha stannat i Europa. Dessutom skulle ryssarna ha en bra bas för sin saknade statliga bil. Jag skulle ha velat lösningen under alla omständigheter bättre än den nuvarande Fussampel

 • Bah..ic det inre av 65x kopieras nästan 12:59 från 9-4x, endast överdimensionerade chunky mitt de gjorde (tack och lov) själv. Men om nu även Audi mortuary operation fungerar Saab design klagomål är förmodligen inte på plats. Fortfarande ledsen.

 • senova cc koncept som är namnet på den mest vågade kopian av en aktuell a-klass?

Kommentarer är stängda.