transatlanticist

Rötterna till varumärket Saab och anläggningen ligger i konstruktionen av flygplan. De mest inspirerade cockpit finns i Saab 9000 eller - som en sista arv - i Saab 9-5 NG. Det förstör dig för andra fordon som bara är bilar och inte jordbundna flygplan. Trots all flygteknik fanns det knappt ett fordon från Trollhättan i luften. Förutom den här.

Saab 9-5 NG, US-version
Saab 9-5 NG, US-version

Den här gången blir det en längre berättelse som äger rum i tre länder och på två kontinenter och tar oss tillbaka till en tid då bilar fortfarande byggdes i Trollhättan.

Trollhättan, södra Sverige, augusti 2010.

Efter fabrikssemestern startar produktionen av modellåret 2011. I Stallbacka kommer Saab 9-5 NG sedan för första gången från produktionslinjen med en kaross från företagets egen pressbutik. Bland dem finns en Saab 9-5 Bio Power US sedan i Vector-utrustning de första dagarna, som aldrig har sett tidigare.

Det skiljer sig i några detaljer från vad som är vanligt för kunder i Nordamerika. Saab förstör dem inte riktigt med utrustning och innovation om de inte köper en 6-cylindrig aerodynamik. Men nu förbereder Sverige sig på att ändra på det. Istället för den vanliga monokroma displayen i hastighetsmätaren har sedan en färgdisplay, 6-växlad manuell växellåda istället för automatisk och de nya Hella SmartBeam bi-xenonstrålkastarna ombord.

Under de följande månaderna flyttar Saab testingenjörer den stora sedan genom Sverige, men inte för omfattande, för i slutändan kommer endast 13.000 kilometer att vara dygnet runt.

Saabs situation är inte lätt idag. Den lilla tillverkaren är endast oberoende på papper. Allt du gör i Sverige enligt Saab 9-5 kräver GM: s godkännande. Amerikanerna är mycket restriktiva och med goda skäl. Saab 9-5 ligger tekniskt framför produkterna från resten av gruppen. Buick och Insignia kommer först till en jämförbar nivå år senare med den stora ansiktslyftningen. 9-5 som teknologibärare ... Saab hade kämpat för denna plats i hierarkin i flera år. I slutet, när det nästan var över, hade du positionen. Men till vilket pris! I Detroit övervakar de 9-5 och vill förhindra tekniköverföring till Kina till varje pris. Licensavtalen för sedan och den kommande sportdräkten är växlingsavtal.

En ny Saab 9-5-variant kräver GM-godkännande och måste överensstämma med de beviljade licenserna. På 1. April 2011, bandet i Stallbacka är nu tyst och Victor Muller diagnostiserat en morgonkall, det är för vår Saab på resan över Nordatlanten. 9-5-sedan lämnar stallbacka, är efter Landvetter tog med. I en Lufthansa Cargo-lastbil, inte i planet, säger hon adjö till Sverige. Det går till Frankfurt am Main, varifrån Saab tar fart den 8 april med en McDonell Douglas MD-11 i riktning mot Chicago.

Michigan USA, April 2011.

Från Illinois, resa till Milford Proving Ground, Michigan, där GM-ingenjörer kommer att granska 9-5. Milford är en imponerande testplats, som är direkt kopplad till Yuma Proving Grounds ansluter. Yuma är den största militära föreningen i världen och en enorm flygflygzon för civil luftfart. en av anledningarna till att GM hyrde denna webbplats från militären. Saab undersöks på testplatsen. Färgdisplayen i hastighetsmätaren noteras som ett särskilt intresse. I de bifogade dokumenten anges att det bara handlar om en inspektion. Vad som hände efter Milford Proving Ground är oklart, dokumenten har gått förlorade.

Man kan anta att historien skulle sluta någonstans i Nordamerika. Kanske i en återförsäljare eller i värsta fall vid bilskrotaren. Men det oväntade händer, Saab 9-5 Vector sedan kommer tillbaka till Sverige. Tidpunkten är osäker och av vem. Fick Saab Automobile AB tillbaka sedanen eller var det insolvensadministratörerna som samlade fordon över hela världen? Vad som hände från sommaren 2011 till dess att det återuppträdde tre år senare kan man inte ta reda på. Sedan dyker Saab plötsligt upp på scenen ...

Kiel, Tyskland. Tidig sommar 2014.

En extraordinär Saab 9-5 Vector Bio Power sedan säljs i Sverige. Några kilometer och - mer än konstigt för en amerikansk version - med manuell växellåda.

I Tyskland letar vi alltid efter Saab 9-5 NG-sedans, marknaden är mindre än önskat. Så snart den stora Saab är till salu i en portal, ringer min telefon. Markus Lafrentz upptäckte Saab och berättade om de ovanliga funktionerna. VIN identifierar sedan sedan som en normal produktionsbil, inte en förserie, så det finns inga problem. Han köper 9-5 och organiserar transporten till Tyskland.

Samtidigt letar Saabs fans i södra Hessen efter en Saab 9-5 NG sedan. Du kör flera fordon på provet, men är aldrig helt nöjd med valet av färg eller utrustning. Några dagar senare besöker de mig och får reda på det fordon som Markus närmar sig. Färgen, utrustningen och motorn är okej, Saab beställs osedd. Ett bra beslut! Men ingen har någon aning om vad det handlar om och vad som kommer att anförtros färjan till Tyskland i Göteborg de närmaste dagarna ...

Först när Sveriges färja hamnar i Kiel, rullar 9-5 överbord, blir det långsamt klart för alla inblandade att en unik bit med Saabs historia har landat här. Klistermärken från Milford Proving Ground på fönstren ger den första försmaken, Markus Lafrentz kan hitta de andra dokumenten i handskfacket. Finns det en Saab framför oss som hör hemma i en samling, eller ska svenskarna verkligen släppas i trafik? Det är för sent att diskutera det. Bilen har redan sålts och kommer att omvandlas. Hastighetsmätare och navigering omvandlas till tyska versioner, istället för Vector-fronten installeras en flygoptik på kundens begäran. Alla komponenter kunde eftermonteras om det önskades senare. Det som ett lugnande piller för Saabs historia.

Efter att Kiel har gjort konverteringarna får Saab sitt tyska godkännande. Han är nu i södra Hessen och i mycket bra, mycket Saab-galna händer. Jag kunde inte tänka mig bättre ägare. Och eftersom det är en unik bit med ett visst värde publicerar vi inte bilder med registreringsskyltar. Allt väl? Som alltid med Saab är lycka och drama nära sammanflätade. Som med alla stora Nordlands-sagor ligger det också en sorglig historia bakom den.

Någonstans i Västragötland, Sverige. Hösten 2014.

Vårt Saab 9-5 NG, den transatlantiska, är osannolikt att den endast flög 2011 över norra Atlanten. Det finns en tvilling, inte identisk, dock! Färg, egenskaper och motor är identiska. I stället för 6-växellåda har han automatisk, dessutom den adaptiva avståndsradaren. Han kom också tillbaka till Sverige. Hemmet förde honom inte lycka till. Han landade inte i en hall men på en svensk skymning. Bara 17.000 kilometer på klockan, fantastisk utrustning. Samtidigt saknas det främre fönstret, det öppna såret lämnar regn och lämnar inuti. I Sverige försvinner fortfarande värdena på ett större fordonsindustri. Det gråter, men det är för sent för Saab. Höst och vinter blir slutet på allt.

Varför överlevde det transatlantiska och tvillingen inte? Kanske var det manuell växling som gjorde ett ytligt förval så att 9-5 sattes åt sidan som en påstådd europeisk modell, medan den amerikanska versionen med automatisk var tvungen att tro på den. Det är mer troligt att den adaptiva farthållaren var hans ånger. Ett alternativ för modellåret 2012 som aldrig ska släppas ut på marknaden.

Är det tillåtet att flytta en Saab-engång, med denna historia i bakgrunden, i vardagen? Eller ska det försvinna i en samling? Jag tycker att det borde köras för det är det den byggdes för. Bilar måste flyttas. Vad tycker läsarna om det?

Kan man köra ett Saab-stycke i vardagen?

 • Ja, definitivt! (87%, 362-röster)
 • Nej, Saabs historia måste bevaras! (13%, 56-röster)

Totala omröstare: 418

Laddar ... Laddar ...

10 tankar om “transatlanticist"

 • blank

  Det är helt enkelt obegripligt varför lillasyster eller bror
  landade på skymningen. Kan inte dessa människor räkna eller ha så mycket pengar att tusentals euro helt enkelt tas bort?
  vara fen?
  Denna Saab skulle ha hittat en köpare säkert och snabbt med denna (säkerhets) utrustning.
  Hälsningar till dig, kära Tom.

  • blank

   Så ledsen att broren dör ... Men min lever och vårdas och omhändertas

 • blank

  Hej Tom!

  Bra rapport Jag är verkligen rörd och glad att köra den här bilen ... Jag är glad att ha köpt den här bilen och tack vare din provkörning med din bil blev jag ännu mer kär (bilen köptes utan provkörning). Den här bilen är bara bra. I helgen satte en vän sig i bilen och frågade bara "är detta ett flygplan"? Eller vad? 😀 jag sa saab men hon har aldrig hört det ..

  Stor gemenskap bland oss ​​Saab-förare. Jag flytta bilen varje dag och njut av varje kilometer. Det är bara vackert

  Tack Tom för den stora artikeln och din hjälp!

  Saabige hälsningar från Frankfurt

  • blank

   Är riktigt bra och med en mycket speciell historia i bakgrunden. Det är det som gör Saab-skrivning roligt

 • blank

  Det skratta och gråta ögat. Men sådana är historier som bara Saab kan skriva. Man är glad och man lider. Klassartikel.

 • blank

  Bra artikel.
  Återigen ett bevis på att GM inte ville att Saab skulle visa sig som en bättre bil. Vi Saab-förare vet men bättre. Jag skulle aldrig ändra min Saab för en GM-produkt.
  Hoppas att jag ser detta Saab i Hesse gånger :-).

 • blank

  Respekt. Om entusiasm driver blommor i form av sådana bidrag kan man tacka. Jag undrar emellertid hur man behåller denna entusiasm. I slutändan är det bara bilar.

 • blank

  Den coolaste SAAB-sagan under de senaste veckorna. Tack för det!

 • blank

  Vilken bra början på veckan! Tack för den här söta artikeln, Tom! Återigen en SAAB-berättelse PUR.

 • blank

  Fantastisk bil, väldigt ledsen att GM låter honom dö för tidigt.

Kommentarer är stängda.