25 år SAAB 90 med Saab Service Gaworski

Jag är alltid glad när läsrapporter rappar i min brevlåda. Volker rapporterar om sin erfarenhet Saab Service Gaworski, ett förhållande som har pågått i 25 år.

I januari 1990 köpte jag vår första SAAB - en SAAB 90 - med en körsträcka på bara 20.000 XNUMX km från SAAB Uhlenhorst i Hamburg. Redan med köpeavtalet konstaterade jag att bilhandlare SAAB Uhlenhorst som auktoriserad verkstad inte skulle passa mig.

Saab 90 © Volker
Saab 90 © Volker

Kort tid senare kom jag till Saabservice GAWORSKI, mer av en slump, när jag arbetade i den här delen av staden.

De första åren med Saab 90 var problemfria; Jag utförde det enkla underhållsarbetet på bilen själv och vartannat år träffades de för huvudinspektionen och / eller den speciella avgasinspektionen. Allt var i ordning.

Den vänliga och personliga servicen hade övertygat mig rätt på den första dagen.

Dessutom kände jag mig aldrig att onödigt arbete eller reparationer gjordes när bilen var i denna verkstad.

Vi använde vår SAAB 90 omedelbart som ett släpfordon för vår Reisewohnwagen. 1994 vi var återigen med husvagnen i Italien och jag märkte i kallt driftstillstånd bensin lukt i bilen. Jag märkte en mindre läckage vid bränslepumpen.

Vi körde sedan till Siena, där en SAAB-återförsäljare var baserad. Mekanikerna rekommenderade att byta ut pumpen och fortsätta att köra. Men eftersom SAAB 90 aldrig levererades till Italien fanns det ingen ersättningspump i Italien. Vi borde vänta flera dagar för en ersättningspump, inklusive en helg. Men då vår semester kom till slut, fanns det ingen tid för det.

Så medan jag fortfarande var på den italienska SAAB-verkstaden ringde jag min SAAB-mästare Manfred Gaworski för att få en ny åsikt. Jag beskrev först för Mr. Gaworski i detalj den bensinpumpsläckan som hittades och varningen från den italienska mekaniken innan jag fortsatte. Herr Gaworski - som förresten visste omedelbart vem han pratade med i telefon - svarade att det inte var något problem att starta återresan till Tyskland; enligt hans åsikt fanns det ingen fara. På ingen tidpunkt hade jag en känsla av att det var ett hastigt svar. Jag visste att jag kunde lita på Mr. Gaworskis bedömning. Självklart att vi faktiskt lyckades återresan till Tyskland utan ytterligare problem. När de kom till Hamburg var den nya bensinpumpen redan i verkstaden och installerades omedelbart utan några större problem.

Vid den tiden var GAWORSKI en av de sista 900-bilarna på platsen som en ny bil (en 900 i 16 V MY 92 röd i Talladega). Jag var fast besluten att byta ut min SAAB 90 för 900er. När jag rusade min avsikt till Herr M. Gaworski, berättade han för mig att jag skulle behålla min SAAB 90 bättre eftersom 90er enkelt skulle behålla 20 i åratal och längre under normalvård.

Denna rekommendation ledde mig sedan till att prova hur länge en SAAB 90 håller.

Åren gick fort, och 2005 var min SAAB 90 sedan 20 år, men såg fortfarande ut som en årig bil.

Vid 24.05.2005 var jag tvungen att uppleva min personliga supersnygg:

I rushturstrafiken i Hamburg slog en lastbil semitrailer mig till vänster när körfältet ändras och körde bort. Jag vände mig till 360 ° och slog med höger sidovägg också en VW Golf II. Båda sidoväggarna var kraftigt deformerade.
Efter att polisen tog upp olyckan, ringde jag genast till Gaworskis företag och berättade för dem vad som hade hänt med mig. Bilen var skadad men ändå klar att köra. Verkstaden hade länge varit över, men den överordnade chefen försäkrade mig om att de stannade i affärer tills jag kom fram.

Så jag blev plågad av rusningstiden till Gaworskis. En gång där var jag varmt mottagen. Men på grund av olyckan var jag fortfarande mycket upprörd, vi bytte bara en kort stund. Jag lät Manfred Gaworski ta mig till nästa förortståg och körde hem.

Under de följande dagarna sprang jag till toppform. Jag tog en advokat och Manfred Gaworski rekommenderade bileksperten Marcel Christian Klemmer. Experten bestämde reparationskostnader för
8.000, - EURO inkl. Moms ..

Eftersom bilen enligt expertutlåtande före skadan var i ett bättre än genomsnittligt skick, ett ersättningsvärde på 3.600.- EURO utan moms. bestämdes. Med förlusten av användningen och ersättningsvärdet fick jag äntligen den motsatta försäkringen om 4.800.- EURO.

Även om vi aldrig hade pratat om det, visste Manfred Gaworski alltid att jag ville bygga om den här bilen. Jag köpte själv nödvändiga reservdelar i Sverige, eftersom de inte längre var tillgängliga på den tyska marknaden. För att hålla kostnaderna låga har jag hela inredningen utrustad och borttagen igen.
Under denna tid var Gaworski inte bara min SAAB-verkstad, men ibland min terapeut. Efter ca 3 månader kunde jag visa bilen till experten MC Klemmer för en slutrapport.
Han intygade att bilen var korrekt och professionellt reparerad.

Förresten, i 2011, avslutade vår son Jan-Hendrik en 3-veckors praktik på Gaworski. Under denna tid kunde han se hur ren och säker mästarna i Master Gaworski arbetar. Efter varje reparation drivs fordonen av M. Gaworski-provet.
Slutligen, på en av dessa försök med en gammal 900 Turbo S, blev vår son helt infekterad med SAAB-viruset.

På nästan 25 år har min fru och jag haft mycket med SAAB 90 och kunde "uppleva" väldigt trevliga semestrar med den här bilen. SAAB 90 var också vår bröllopsbil i september 1990. Våra barn, 1996 och 1999, har gjort sina allra första bilar i SAAB 90 som spädbarn och har vuxit upp med den här bilen.

Nästa år i januari 2015 har vi den här bilen 25 år.

Jag är säker, utan företag Gaworski skulle den här bilen inte vara på gatan längre.

9 tankar om “25 år SAAB 90 med Saab Service Gaworski"

 • Trevlig bil. Enormt skandinaviskt.

  Speciellt med de lokala hjälpstrålkastarna - de nordliga svenskarna gillar att skruva på många av dem - skulle man anta att det är i S snarare än D ...

 • Hej,

  stor historia,
  Jag kan göra de positiva erfarenheterna med Fa. Gaworski
  så underteckna.
  Du känner dig alltid väl omhändertagen i de små
  Familj workshop ...

  Hälsningar från norr

 • En SAAB är en av de säkraste bilarna i världen, tålig, med några få modellundantag utrustade med de bästa sätena och därför lätt att köra även på långa resor. Jag vet vad jag pratar om, jag har nu kört min andra 900 och en Volvo däremellan. Båda varumärkena från älgens land och ingen jämförelse med andra märken, vare sig från Japan eller Tyskland ... Åh, om det fanns fler företag som fortfarande arbetar med passion på gamla Saabs som en 90-tal ...

 • Såsom ofta anges här är en SAAB också en familjemedlem, du kommer inte släppa det. Men sådana företag har också sina hjärtan på rätt plats.
  Bra historia!

  • Som mannen som heter OVE.
   Alla som driver något annat är misstänksamma.
   Speciellt med de vågiga strålkastarna.
   Boken var toppen av året !!!
   Måste läsa för varje upprätt SAAB-förare.

 • Om det inte är en SAAB-anda

 • SAAB är det som rör oss ...

  ... och inte bara på gatan!

  Hälsningar från den dimmiga Oldenburg

  André

 • Stor historia, det är den verkliga SAAB-andan som du alltid hittar i norr!

 • En underbar nordtysk original SAAB-berättelse, eftersom den faktiskt bara kan komma från Astrid Lindgrens land ... 🙂 Underbart! Ha kul med SAAB!

Kommentarer är stängda.