Gamla fighter

Att byta från Saab 9-5 NG till föregångaren är mer än att bara växla från en generation till den föregående. Saab har helt enkelt givit modellgenerationen däremellan, vilket skulle ha varit vanligt i tillverkarens cykel. Så kulturchock?

SAAB 9-5 OG Aero
SAAB 9-5 OG Aero

Kanske vid första meter. För Saab 9-5 OG är mycket mer känslig än dess efterträdare och mycket mer ett barn i 90er år än vad man förväntar sig. Men vad man finner ut snabbt kan vara fördelaktigt. För i denna bilgenerering kan den resa avslappnad. Ingen elektronisk film varnar akuta eller framtida faror. Du reser i fred, självansvarig och avslappnad. Glad om stora fönster, en lätt översvämd inredning och en bra allsidig utsikt.

Har den gamla Saab 9-5 långsiktiga egenskaper? Livet som en verkstadsbytesbil är hård. 232.000 Kilometer har 9-5 Aero i Bamberg Saab Center på klockan. Varje kilometer räknas två gånger, en kommentator har skrivit på bloggen. Han kanske är rätt, för den här typen av fordon är varken uppvärmd eller älskad. Bumps, bucklor, rockfalls, som skulle repareras i en privat bil så fort som möjligt, finns i denna bilpatina som hör till den. Seriöst är Saab ett kommersiellt fordon. Han bär örnen i hans billiv i värdighet, han är inte riktigt vacker och rosten är också ett problem. Men det spelar ingen roll idag. Det handlar framför allt om hur han kör på avancerad körsträcka, allting är en mindre sak.

Det är nog dags att köra Saab. Jag sätter mig i 9-5 Aero. Förarsätet, uppvärmt och ventilerat, var antagligen fastare, men fortfarande bekvämt. Ratten är sliten, Navi-skärmen har förlorat strålning, men vad bryr jag mig om. Interiören presenterar sig annars överraskande oupptäckt, man kan anta mycket mindre körsträcka. Under huven fungerar 2.3-liters 4-cylindern som en full Turbo med 250 PS. Jag gillar den gamla Saab-motorgenerationen, den har karaktär. Den mindre 2-litern är gentleman, mjukare, men också mindre stressad i början. Hans stora släkting med 2.3 liter, som vi finner honom i Aero, är rounder, fastare i början, med ett mycket sympatiskt ljudlandskap. 5 växling är benaktig och tillräckligt precis, även med nästan en kvart miljon kilometer på mätaren.

Jag lämnar Bamberg, motorvägen leder mig i riktning mot Schweinfurt. Ja, bara 5-redskap, tror jag. Du måste vänja dig, men passar någonstans. Du tar på motorvägen i fjärde, byter till femte ... och håller fast med den. Eftersom den suveräna, långslagiga motorn gör allt på övre plan. Utkastet är underbart, turboen är märkbar och kör den gamla fighteren framåt. För endast 5-växlar är han överraskande tyst på vägen, även om han inte når nivån på moderna bilar.

Hmm, de många kilometerna. Jag känner det på förarsätet, det var inte alltid lättvikter på vägen. Men du märker inte det på kroppen. Det är fast och rattle gratis, du kan säga valent, fortfarande. Saab 9-5 gillar motorvägen, det är hemma på långa resor, som dess föregångare. Han kör bättre med varje kilometer som drivs, andas fritt, är kul. Även om han bara kan vara en verkstadsbytesbil var han väl underhållen. Tekniken är första kräm, motorn har trovärdig sin 250 älg. Den goda gamla Saab Turbo används då med sina egenskaper när en av de många byggplatserna på A3 slutar.

Det fungerar så här: gammal Saab med patina i höger körfält. Mysigt med låg hastighet, femte växel. Ny, briljant representativ bil från Tysklands största bilföretag i snabbkörfältet. Slut på byggarbetsplatsen, betongarbetarna i sin kassgas. Förmodligen stirrar han kraftigt i växeln medan du kan ignorera växelspaken i Saab. 9-5 Aero tar ett ögonblick till minne om turboen har kallat sin älg till jobbet. Sedan levererar de övertryck .... Under tiden förlorar vår Saab en halv meter eller mer. Sedan skjuter han framåt, fortfarande i hastighet 5, suverän. Den gamla svenskar tränger framför Mr Betonvertreter i den snabba körfältet. För den moderna downsizing undrar med sina chica dagtidsljus är spelet över.

Okej, det är inte rättvist. Saab kommer förmodligen att medföra en eller två hundra vikt mindre än de populära fältbilarna. Och förskjutning är oersättlig! 2.3-liter fördelade på långslagna 4-cylindrar, tvingad andning med turbo, är ett löfte även idag. Downsizing kan vara frustrerande om du måste köra något sånt.

Under de följande dagarna är jag mycket med Saab 9-5 OG på vägen. Han är bekväm att rida, som alltid, och han har sina starka sidor. Operationen är lekfull, instrumenten är tydlig och lätt att läsa. Vissa saker är svåra att förbättra. Dess kompakta storlek enligt nuvarande standarder gör inte besöket i flera våningar och parker i smala innerstäder ett stressigt scenario. Att i slutet av veckan 9.6 liter genomsnittlig förbrukning på listan är bra för en 250 PS-stationsvagn. Det kunde ha varit mindre om jag inte alltid hade givit in turbo och dess enticements.

Visst är Saab 9-5 OG en gammal bil och inte en Trollhättan väska. Men med slitstark mekanik och, om man tar hand om detsamma, med en kropp utan problem. Jag vet fordon, inte från Saab, som visar signifikant mer tecken på åldrande med mindre körsträckor.

Saab 9-5 OG är en bil för långvariga relationer. Som en Aero-version är han mycket roligt. Motor och överföring Jag litar mycket på körsträckan. Möjligheten att använda en ärlig workshopbytesbil för testet, men också visar genast de potentiella sårbarheterna. Rost närmar sig där hjulbågarna är benägna att stenchips, vid bakluckan, tanklocket. Inte så att ett falskt intryck uppstår ... Jag anser inte 9-5 ett fordon som är känsligt för rost. Men Fichtelgebirgsregionen är en obekväm plats på vintern. En otrevlig salt-och-salt-delad blandning maltreats färgen, ett livstest från det verkliga livet.

För läsare som kör en Saab 9-5 OG eller vill köpa en, är rekommendationen att uppmärksamma rostförebyggandet. Å andra sidan är teknik och mekanik, med korrekt underhåll, bra för många kilometer.

31 tankar om "Gamla fighter"

 • Saab 9-5: för mig som mitgefahren i en Saab 900 (1985) sedan barndomen och sedan lång tid efter en VW 1303 år 9 en Saab-3 (2002 / 1) drivs, lite känslomässig förtrogenhet. Då du sitter i den, men eftersom den lilla gamla Saab inte längre kunde, du känner omedelbart hemma.

  Och så, i två år har vi haft 9-5 (2007) i vårt hjärta som 9-3, barnen hade svårt att säga farväl, så är vi och vi är glada
  - Att resa och att glida från Berlin
  - nu också på designen av kromglaset
  - på Saab själv
  - att tanka till 99 cent tack vare Biopower
  - om lite elektroniska gimmicks
  - ....

  och på en lugn lördagskväll någonstans i Västra Pommern efter tankning en annan 9-5 krom sportdräkt från Sachsen för att hälsa.

  En riktig Saab efter en liten titt ... som kommer att vara med oss ​​länge.

  PS: Båda Saab 9-5 OG inläggen dessa dagar var värda att läsa

 • 9 - 5 Bj. 98

  kör en SAAB 9 - 5 Bj. 2008 46 tusen Km. med massor av extra utrustning. Vi vill inte handla, vår söndag - SAAB vårdas och vårdas av SAAB-tjänsten. Säljs inte men ärvdes.

 • 9-5 han startar Jg? har en Oelsensor, ändrades vid vevhusventilationen och olje skärmen och kör med mig med underhållsintervall runt 30'000 km efter intervall display nu redan 250'000 km utan problem. En Oeltrübung mellan bytesintervall är nästan inte syns, så länge ingen oljeförbrukning. Tät är motorn också. Kör snabbt, men sällan i absoluta gränsen. Förändringen skulle ha gjort SAAB tänka på 10 år tidigare.

 • 9-5 är en av de mest underskattade bilarna på planeten. Perfekt långväga fordon och dagförare för mig. Men tyvärr är motorerna sårbara, särskilt i länder utan hastighetsgräns. Regelbundna korta oljebytesintervaller, kontroll av oljepannan för slamavlagringar och oljesilen för limning med oljekol är därför ett måste och 3,0V6-diesel undviks bäst.

 • Korrigering ... ett liv utan SAAB är möjligt men meningslöst

 • Condolences, ett liv utan SAAB är omöjligt. En Volvo är en bil, en SAAB-del av familjen. Håll fingrarna korsade att det snart kommer att bli en annan SAAB

 • En bra rapport, en bra bil.
  Tyvärr gjorde min 9-5 (BJ 2001, 270TKM, andra motor) det inte längre. Han kom från semestern och hade en växellådefel för fyra veckor sedan och vi hamnade på en bayersk motorväg. Vi bestämde oss för att utan vidare överlämna vår Saab. Försäkringsbolaget kallar detta ”ekonomisk totalförlust”. Min äldsta son (2 år) grät i en timme utan att ljuga. Och även den yngre (6 år) säger fortfarande idag, när vi kör i V4: "Jag vill ha min Saab tillbaka".
  Ärligt talat, jag förväntade mig inte så mycket känslor. Det finns något som saknas i familjen. Och det måste finnas en ny Saab, det är säkert. Om jag bara hade hört talas om min son i Salzburg på Saab-återförsäljarturnén och redan hade tillgång till den ...
  https://saabblog.net/2011/11/06/saab-handlertour-osterreich-saab-salzburg-teil-ii/

 • 😀 Jag vet ... de ser ... de står inför varför? Hahah ovärderlig!

  Även 9000 2.3-drivrutin

 • Goosebumps .. En bra rapport. Jag köpte en 9-5 ng i Kiel för en månad sedan och har fortfarande min 9-5 och 2.3 T, som kommer att säljas snart men ... Det är lite svårt att säga adjö eftersom designen på stationen 9-5 är bara så bra och är tidlös…. Jag kan bara rekommendera fordonet för alla eftersom det är bara bra! 😉

  Ämne Betongrepresentant: Skriven cool

  Jag älskar och kommer alltid att älska den här bilen .. Jag hade 60.000 km nöjet med "fett"

  Saabige hälsningar från Frankfurt

 • Definitivt. 150.000 är ingenting, vissa tittar på 400.000 och är i goda andar

 • Nästan intagit, skulle jag säga.

 • Så snälla, Tom - han var tvungen att sälja mycket betong för företagets bil. Och i en bransch full av betonghuvuden är det verkligen en tuff stålverksamhet. Så, lek inte med honom för mycket

  Min 9-5 är en halv generation tillbaka, och vad gäller suveräniteten kan jag bara hålla med. Begreppet "landsvägens kung" var förmodligen tänkt för förare av denna modell, så handlar det om känslan. Jag saknar emellertid den sjätte växeln då och då, eftersom med min (175 PS) startar motorn bara igen från 2000 rpm (ca 90 km / h) igen. Nedan är det ganska långsamt.

  Med mig riktar jag mig nu på 150.000 km-märket - uppmätt i SAAB-tid så att majoritetsåldern är så stor

 • förutom kanske Subaru, S klass eller Jaguar ... ändå!

 • Mycket bra rapport Tom.
  Exakt är detta Saab att skylla på varför jag blev Saabfan.
  Jag kommer aldrig att glömma hur jag körde i 90iger år med en svart 9.5 OG från Europcar till Berlin och 10 min innan du hörde nyckeln fick inte rausbekommen. Endast ett samtal till Europcar tog frälsningen - återvänd in!

  Fin kväll

 • Hej Tom, väldigt trevligt betänkande, jag har min andra 9-5 OG Aero också från Muckelbauer, nu 187000 km, men från 2009 och det går och går, 9,6 liter klarar jag sällan, men jag är ofta här kort u. medel långa rutter i Thüringen Oberland uppför u. Nedför på vägen. Vill inte handla !!! Särskilt 260 TurboPS är värda sin vikt i guld om du, som jag, alltid kör efter överenskommelse. Det enda som stör mig är det stora navigationssystemet, som jag föredrar att byta mot en radio-CD-kombination, men som är svårt att få under byggåret 2009 (så originalt)

  Med sådana rapporter gillar att fortsätta, tack !!!

 • minen är en MY 04 Aero så som stationen vagnen, också trä men annorlunda

 • Med 330 PS är paketet vid gränsen, se Köpguide, De som letar efter livslängd är bättre med fler civila versioner. 260 PS i 2-liter är inte heller en liten, men mer robust.
  När det gäller Muckelbauers Saab 9-5 OG Aero: 232.000-kilometer, fortfarande första motor, första timingkedja, första turboladdare. Byt ut på 180.000 tändkrets och oljeledningar. Det var det.

 • Jag reser även för närvarande med en ersättningsbil eftersom min 9-5 NG finns i verkstaden. Men här har jag tillgång till den egna flottan och kan ta tag i min fru 9-3er SC. Detta beror på att min 9-5er kommer att se verkstaden av Hirsch från insidan ännu längre. Efter första början av året ganska komplex har rattlåset (ca 800.- €) bytts ut oljepumpen och filter till bakaxeln av XWD kom veckor före 2 off (ca 1'500.- €). Och som en kroning då denna vecka timing kedjan! Uppskattade kostnader från 5'000.- €! Självklart kan 9-5er NG inte tala om samma livslängd som sin föregångare.
  Jag är inte längre mycket angelägen om att veta hur mycket som en turbo, varuautomat eller Navi på 9 5 NG kostar, jag måste nu dela med honom. Och detta med endast 70'000 km!
  2 Saabs Jag har fortfarande hemma och åtminstone det konvertibla jag säkert kommer att hålla, annars efter att 8 Saabs nu kort och medellång sikt slutar.

  De ser så en välskött 9-5 6 Turbo XWD av 11 / 2010 med 70'000 km, kan kontakta mig gärna. Hirsch Prestanda med 330 PS, kolskinns mittkonsol, alla tjänster som gjorts. Motor reviderad (pågår hos Hirsch), ny oljepump för bakaxeln etc.

  claudius@dichtl.ch

 • Jag skulle aldrig döma dig. Kör dig snabbt om situationen tillåter det.

 • Jag är inte, även om vissa säger det

 • Mine har nu 185000 på klockan, år 2002 12 / 2001 med 2.0L och löper på två år med Maptun-E85, även med alkohol som ett urverk.

  Under de senaste 10 år var han i min vård och har framhärdat (bak Zündkasette, bränslepump, olje skärmen axel) alltid tappert efter två-tre barnsjukdomar och i vardagen, som alltid tog på väg till havet bra till din destination.

  Sätena är fortfarande i bättre form efter alla dessa år än några 9 3 platser var efter två tre år.
  Från stolen är jag fortfarande glad och alltid glad när jag får köra i Saab. Det finns en stor skillnad mellan t.ex. VW och våra platser i 9-5. Saxen säger "uhhhh dröm". 😉

  Hälsningar Andreas

  Ps 9-5 måste variera några år, det finns ingen anledning att byta.

 • Dessa är fortfarande bilar som byggdes för lång livslängd och inte att sknick schnack. Om du fortfarande kan visa utblåsningen av en modern minskning gör det bättre. Visste inte att du är en sådan värmare.

 • Ahhh ... väldigt trevlig bil !!! 😉
  Jag hittade den "andra" versionen av den gamla 9-5 SC bäst (bättre än "vinkel" först och också mycket bättre än följande så kallade kromglas)

  Hmm ... och även om jag inte riktigt är en kolventilator, tror jag att kolet i interiören är nästan lite bättre än mitt "trä" ... ( http://www.tourwrist.com/panos/65191 )

 • Ja, det skulle vara perfekt, för vi kan alltid använda support

 • Med så mycket Saab Spirit är det förvånande att Muckelbauer inte är på sidan som Saabblog-supportrar. Men du måste prioritera. Jag skulle också ha en Saab som en bytesbil.

 • Det är bara Saab Spirit hos Muckelbauer. I Bamberg var det ibland redan i övervägandet att reservera en 9-5 NG för kunderna

 • Trevligt om du ens får en Saab som en verkstad - ersättningsbil. I de flesta fall är det troligt, som för mig, att det är en demonstrationsbil av det andra märket av återförsäljaren, varav det finns nya bilar. I mitt fall var det en japansk (så inget för Ove)

 • Hur många gånger har mina tänder brutit ut på mina 9000-kunder från Ingolstadt och Sindelfingen ...
  Trevlig artikel!

 • Om han inte gillar Fichtelgebirge-regionen, skulle han fortfarande vara intresserad av vinfranc? Här är det mildt och varje droppe är hälsosamt.

 • Mycket fint skrivet och flyttar mig mer och mer för att byta ut 9-3

Kommentarer är stängda.