Gamla fighter

Att byta från Saab 9-5 NG till föregångaren är mer än att bara växla från en generation till den föregående. Saab har helt enkelt givit modellgenerationen däremellan, vilket skulle ha varit vanligt i tillverkarens cykel. Så kulturchock?

SAAB 9-5 OG Aero
SAAB 9-5 OG Aero

Kanske vid första meter. För Saab 9-5 OG är mycket mer känslig än dess efterträdare och mycket mer ett barn i 90er år än vad man förväntar sig. Men vad man finner ut snabbt kan vara fördelaktigt. För i denna bilgenerering kan den resa avslappnad. Ingen elektronisk film varnar akuta eller framtida faror. Du reser i fred, självansvarig och avslappnad. Glad om stora fönster, en lätt översvämd inredning och en bra allsidig utsikt.

Har den gamla Saab 9-5 långsiktiga egenskaper? Livet som bilbyte för verkstäder är tufft. 232.000-9 Aero i Bamberg Saab Center har 5 XNUMX kilometer dygnet runt. Varje kilometer räknas två gånger, skrev en kommentator på bloggen. Han kan ha rätt, för dessa typer av fordon värms inte upp eller älskas noggrant. Bucklor, bucklor, stenflis som snabbt skulle repareras i en privatbil är patina för detta fordon. Allvarligt är Saab ett kommersiellt fordon. Det bär ärr i sitt billiv med värdighet, det är inte riktigt vackert och rost är också ett problem. Men det spelar ingen roll idag. Det handlar främst om hur det körs med en avancerad körsträcka, allt annat är sekundärt.

Nog sagt, det är dags att köra Saab. Jag tar plats i 9-5 Aero. Förarsätet, som kan värmas och ventileras, var förmodligen fastare, men är fortfarande bekvämt. Ratten är sliten, navigeringsskärmen har tappat sin utstrålning, men vad bryr jag mig om? Annars är interiören förvånansvärt orörd, man kan anta att körsträckan är mycket lägre. Under huven fungerar 2.3 liters 4-cylindrig som en full turbo med 250 hk. Jag gillar den gamla generationen Saab-motorer, de har karaktär. De mindre 2 liter är gentleman, mjukare, men också mindre eftertryckliga i början. Dess stora släkting med 2.3 liter, som vi hittar den i Aero, är mer robust, fastare till att börja med, med ett mycket trevligt bakgrundsljud. 5-växlad växling är benig och tillräckligt exakt, även med nästan en kvarts miljon kilometer på mätaren.

Jag lämnar Bamberg, motorvägen leder mig till Schweinfurt. Ja, bara 5 kurser, tror jag. Du måste vänja dig till det, men det passar någonstans. Du går på motorvägen i den fjärde, växlar till den femte ... och håller dig vid den. Eftersom den suveräna, långa takten gör allt i övre etappen. Utkastet är underbart, turboen börjar märkbart och driver den gamla kämpen framåt. Det är förvånansvärt tyst för bara fem växlar, även om det inte når nivån för moderna bilar.

Hmm, de många kilometerna. Jag känner det på förarsätet, det var inte alltid lättvikter på vägen. Men du märker inte det på kroppen. Det är fast och rattle gratis, du kan säga valent, fortfarande. Saab 9-5 gillar motorvägen, det är hemma på långa resor, som dess föregångare. Han kör bättre med varje kilometer som drivs, andas fritt, är kul. Även om han bara kan vara en verkstadsbytesbil var han väl underhållen. Tekniken är första kräm, motorn har trovärdig sin 250 älg. Den goda gamla Saab Turbo används då med sina egenskaper när en av de många byggplatserna på A3 slutar.

Det fungerar så här: gamla Saab med patina i höger körfält. Bekvämt vid låg hastighet, femte växeln. Ny, blank försäljningsbil från Tysklands största bilföretag i snabbfilen. Slutet av konstruktionen, betongindustrins anställd i sin låda trampar på gasen. Förmodligen rör han kraftigt i växellådan, medan du i Saab kan ignorera växelspaken. 9-5 Aero behöver ett ögonblick att komma ihåg tills turboen har kallat sin älg till jobbet. Sedan levererar de boosttryck ... Under tiden har vår Saab tappat en halv meter eller mer. Sedan skjuter han fram med säkerhet, fortfarande i växel 5. Den gamla svenskan tränger sig in i den snabba körfältet framför betongagenten. För det moderna downsizing-miraklet med sina eleganta dagsljus är spelet slut.

Okej, det är inte rättvist. Saab kommer förmodligen att medföra en eller två hundra vikt mindre än de populära fältbilarna. Och förskjutning är oersättlig! 2.3-liter fördelade på långslagna 4-cylindrar, tvingad andning med turbo, är ett löfte även idag. Downsizing kan vara frustrerande om du måste köra något sånt.

De följande dagarna är jag mycket på väg med Saab 9-5 OG. Det är trevligt att köra som alltid och har sina starka sidor. Operationen är lekfull, instrumenten är tydliga och lätta att läsa. Vissa saker är svåra att förbättra. Dess kompakta mått enligt gällande standarder gör att besökande parkeringshus och smala stadskärnor inte är ett stressande scenario. Det faktum att i slutet av veckan är den genomsnittliga förbrukningen 9.6 liter är okej för en 250 hk kombi. Det kunde ha varit mindre om jag inte alltid hade ge efter för turbo och dess frestelser.

Visst är Saab 9-5 OG en gammal bil och inte en Trollhättan väska. Men med slitstark mekanik och, om man tar hand om detsamma, med en kropp utan problem. Jag vet fordon, inte från Saab, som visar signifikant mer tecken på åldrande med mindre körsträckor.

Saab 9-5 OG är en bil för långvariga relationsboxar. Aero-versionen är jättekul. Jag litar på att motorn och växellådan har mycket mer körsträcka. Möjligheten att kunna använda en ärlig verkstadsbyte för testet visar också hänsynslöst de möjliga svagheterna. Rostavlagringar där hjulhusen är utsatta för stenflis, på bakluckan, på tanklocket. Inte för att ett felintryck skapas ... Jag tror inte att 9-5 är ett fordon som är utsatt för rost. Men Fichtelgebirge-regionen är en obekväm plats på vintern. En otäck vägsaltad blandning maltreagerar färgen, ett uthållighetstest från verkliga livet.

För läsare som kör en Saab 9-5 OG eller som vill köpa en är rekommendationen att vara uppmärksam på rostskyddet. Teknik och mekanik, å andra sidan, är bra i många kilometer om de underhålls ordentligt.

31 tankar om “Gamla fighter"

 • Saab 9-5: för mig som mitgefahren i en Saab 900 (1985) sedan barndomen och sedan lång tid efter en VW 1303 år 9 en Saab-3 (2002 / 1) drivs, lite känslomässig förtrogenhet. Då du sitter i den, men eftersom den lilla gamla Saab inte längre kunde, du känner omedelbart hemma.

  Och så, i två år har vi haft 9-5 (2007) i vårt hjärta som 9-3, barnen hade svårt att säga farväl, så är vi och vi är glada
  - att resa och glida från Berlin
  - under tiden också på designen av kromglasögonen
  - på själva Saab
  - att tanka till 99 cent tack vare biokraft
  - om små elektroniska prylar
  - ....

  och på en lugn lördagskväll någonstans i Västra Pommern efter tankning en annan 9-5 krom sportdräkt från Sachsen för att hälsa.

  En riktig Saab efter en liten titt ... som kan stanna hos oss länge.

  PS: Båda Saab 9-5 OG inläggen dessa dagar var värda att läsa

 • 9 - 5 byggd 98

  kör en SAAB 9 - 5 Bj. 2008 46: e. Km. med massor av extra utrustning. Vi vill inte byta, vår söndag - SAAB uppskattas och vårdas av SAAB-tjänsten. Säljs inte, men ärvs.

 • 9-5 från födelseåret? har en oljesensor, vevhusventilationen och oljesilen har bytts ut och körs för mig med underhållsintervall på 30 000 km enligt intervallvisning nu med 250 000 km utan problem. Oljegrågan mellan växlingsintervallen är nästan osynlig, hittills ingen oljeförbrukning. Motorn är också tät. Kör snabbt, men sällan vid den absoluta gränsen. Förändringen kunde ha inträffat för SAAB 10 år tidigare.

 • Den 9-5 är en av de mest underskattade bilarna på planeten. Perfekt långväga fordon och dagdrivare för mig. Men tyvärr motorerna är sårbara, särskilt i länder utan hastighetsgräns. Därför regelbundna korta intervall mellan oljebyten, kontroll av oljetråget på slam insättningar och oljesilen på bindning genom kolavlagringar är ett måste och 3,0V6 diesel är bäst alla fingrarna.

 • En bra rapport, en bra bil.
  Tyvärr lyckades min 9-5 (BJ 2001, 270TKM, 2: a motorn) inte längre. Kommer från semester hade han ett växellådsfel för fyra veckor sedan och vi hamnade på en bayersk autobahn. Vi bestämde oss utan vidare för att överlämna vår Saab. Försäkringsbolaget kallar detta ”ekonomisk totalförlust”. Min äldste son (6 år) grät i en timme utan att ljuga. Och även den yngre (4 år) säger fortfarande idag när vi kör i V70: "Jag vill ha tillbaka min Saab".
  Ärligt talat förväntade jag mig inte så mycket känslor. Något saknas i familjen. Och en ny Saab behövs, det är säkert. Om jag bara hade lyssnat på min son på Saab-återförsäljarresan i Salzburg och redan hade öppnat den då ...
  https://saabblog.net/2011/11/06/saab-handlertour-osterreich-saab-salzburg-teil-ii/

  • Condolences, ett liv utan SAAB är omöjligt. En Volvo är en bil, en SAAB-del av familjen. Håll fingrarna korsade att det snart kommer att bli en annan SAAB

   • Korrigering ... ett liv utan SAAB är möjligt, men meningslöst 🙂

 • Goosebumps .. En bra rapport. För en månad sedan köpte jag en 9-5 ng i Kiel och har fortfarande min 9-5 og 2.3 T som kommer att säljas snart ... Det är lite svårt för mig att säga adjö, för designen av 9-5 kombi är bara så bra och tidlös är…. Jag kan bara rekommendera fordonet till alla för det är bara bra! 😉

  Ämne Betongrepresentant: Skriven cool

  Jag älskar och kommer alltid att älska den här bilen .. Jag hade nöjet att 60.000 km med den "feta"

  Saabige hälsningar från Frankfurt

 • Nästan intagit, skulle jag säga.

 • Så snälla, Tom - han var tvungen att sälja mycket betong till företagsbilen. Och i en bransch full av betonghuvuden är detta riktigt tufft. Så trampa inte på honom för mycket 😉

  Min 9-5 är fortfarande en halv generation tillbaka, och vad gäller suveräniteten kan jag bara hålla med. Uttrycket "kung på landsvägen" myntades förmodligen för förare av den här modellen, det är känslan. Jag saknar emellertid sjätte växeln då och då, för med min (175 hk) startar motorn bara riktigt igen från 2000 rpm (ca 90 km / h). Det är ganska trögt under.

  Med min riktar jag mig nu till 150.000 XNUMX km - mätt i SAAB-tid, så att säga majoritetsåldern 😉

  • Definitivt. 150.000 är ingenting, vissa tittar på 400.000 och är i goda andar

  • utom möjligen Subaru, S Class eller Jaguar ... hur som helst!

 • Mycket bra rapport Tom.
  Exakt är detta Saab att skylla på varför jag blev Saabfan.
  Jag kommer aldrig att glömma hur jag körde en svart 90 OG från Europcar till Berlin på 9.5-talet och inte fick ut nyckeln 10 minuter innan konsultationen började. Endast ett samtal till Europcar gav upp frigöringen - backväxel!

  Fin kväll

 • Hej Tom, mycket trevlig rapport gjorde faktiskt min andra 9-5 OG Aero också Muckelbauer nu 187000 km, men från 2009 och han springer och springer, 9,6 liter jag sällan hantera dock är här men ofta i korta u. medellånga rutter i Thüringer Oberland uppförsbacke u. Downhill på vägen. Vill inte handla !!! I synnerhet 260 TurboPS är, om, liksom jag, körs alltid på schemat, gyllene. Det enda som stör mig är den stora Navi, som jag hellre skulle handeln för en radio-cd kombination är dock för år 2009 svårt att få (så original)

  Med sådana rapporter gillar att fortsätta, tack !!!

 • Jag är också för närvarande på väg med en ersättningsbil eftersom min 9-5 NG är i verkstaden. Men jag kunde falla tillbaka på den interna flottan och ta tag i min frus 9-3 SC. Detta beror på att min 9-5 kommer att se Hirschs verkstad inifrån under en längre tid. Efter att rattlåset (cirka 800 €) byttes ut i början av året, tillsattes oljepumpen och filtret på XWD: s bakaxel för två veckor sedan (cirka 2 1 €). Och för att avsluta den här veckan, timingkedjan! Beräknade kostnader från 500 5 €! Uppenbarligen kan 000-9 NG inte sägas ha samma livslängd som sin föregångare.
  Jag är inte längre angelägen om att ta reda på hur mycket en turbo, den automatiska maskinen eller navigationssystemet på 9-5 NG kommer att behöva dela med sig av. Och detta på bara 70 000 km!
  2 Saabs Jag har fortfarande hemma och åtminstone det konvertibla jag säkert kommer att hålla, annars efter att 8 Saabs nu kort och medellång sikt slutar.

  Så om du letar efter en snygg 9-5 Turbo 6 XWD från 11/2010 med 70 000 km, vänligen kontakta mig. Hirsch Performance med 330 hk, mittkonsol i kolfiberläder, alla tjänster utförda. Motor reviderad (i arbete på Hirsch), ny oljepump för bakaxeln, etc.

  claudius@dichtl.ch

  • Med 330 PS är paketet vid gränsen, se Köpguide, De som letar efter livslängd är bättre med fler civila versioner. 260 PS i 2-liter är inte heller en liten, men mer robust.
   När det gäller Muckelbauers Saab 9-5 OG Aero: 232.000-kilometer, fortfarande första motor, första timingkedja, första turboladdare. Byt ut på 180.000 tändkrets och oljeledningar. Det var det.

 • Mine har nu 185000 på klockan, år 2002 12 / 2001 med 2.0L och löper på två år med Maptun-E85, även med alkohol som ett urverk.

  Under de senaste 10 år var han i min vård och har framhärdat (bak Zündkasette, bränslepump, olje skärmen axel) alltid tappert efter två-tre barnsjukdomar och i vardagen, som alltid tog på väg till havet bra till din destination.

  Sätena är fortfarande i bättre form efter alla dessa år än några 9 3 platser var efter två tre år.
  Jag är fortfarande väldigt glad över stolarna och alltid glad när jag får köra i Saab. Det är en enorm skillnad mellan till exempel VW och våra platser i 9-5. Saxen säger "uhhhh dream". 😉

  Hälsningar Andreas

  Ps 9-5 måste variera några år, det finns ingen anledning att byta.

 • Dessa är fortfarande bilar som byggdes för lång livslängd och inte att sknick schnack. Om du fortfarande kan visa utblåsningen av en modern minskning gör det bättre. Visste inte att du är en sådan värmare.

  • Jag är inte heller, även om vissa hävdar att 😉 jag kör snabbt, men om rutten är tydlig kan Saab flyga ...

   • Jag skulle aldrig döma dig. Kör dig snabbt om situationen tillåter det.

 • Ahhh ... väldigt fin bil !!! 😉
  Jag tyckte att den "andra" versionen av den gamla 9-5 SC var den vackraste (bättre än den "mer vinklade" först och också mycket bättre än följande så kallade kromglasögon)

  Hmm ... och även om jag inte alls är en kolfläkt alls, tror jag att kolet i interiören är nästan lite bättre än mitt ”trä”…. ( http://www.tourwrist.com/panos/65191 )

  • minen är en MY 04 Aero så som stationen vagnen, också trä men annorlunda

 • Trevligt om du ens får en Saab som bilbyte för verkstad. I de flesta fall är det troligt att det är en demonstrationsbil från återförsäljarens andra märke, som det fortfarande finns nya bilar av, som med mig. I mitt fall var det en japan (så inget för Ove)

  • Det är bara Saab Spirit hos Muckelbauer. I Bamberg var det ibland redan i övervägandet att reservera en 9-5 NG för kunderna

   • Med så mycket Saab Spirit är det förvånande att Muckelbauer inte är på sidan som Saabblog-supportrar. Men du måste prioritera. Jag skulle också ha en Saab som en bytesbil.

    • Ja, det skulle vara perfekt, för vi kan alltid använda support

 • Hur ofta har kunder från Ingolstadt och Sindelfingen bett tänderna på min 9000 ...
  Trevlig artikel!

  • 😀 Jag vet ... Dessa utseende ... Varför dessa ansikten? Hahah ovärderligt!

   Även 9000 2.3-drivrutin

 • Om han inte gillar Fichtelgebirge-regionen, skulle han fortfarande vara intresserad av vinfranc? Här är det mildt och varje droppe är hälsosamt.

 • Mycket fint skrivet och flyttar mig mer och mer för att byta ut 9-3

Kommentarer är stängda.