Saab 9-4x Aero

Inbyggd i en GM-anläggning i Mexiko, men en Saab. Kan detta fungera? Det kan, för att Saab 9-4x är mindre en GM än först och främst en Carl Peter Forster-produkt. Forster var något av Saab 9-5 NG-obstetrikern och Saab 9-4x. Han var nästan ansvarig för födelsen av en liten Saab SUV.

Saab 9-4x Aero © 2014 saabblog.net
Saab 9-4x Aero © 2014 saabblog.net

Men vad passar inte i berättelsen som jag vill berätta. För tre år sedan, efter några 100-bitar, slutfördes produktionen av Saab 9-4x. Mycket till mitt chagrin, för att jag skulle ha velat beställa en ... om jag hade chansen att göra det. Tre år är en lång tid, låt oss se om 9-4x fortfarande är så fascinerande idag som det var då.

Stora SUV har svårt! De anses pretentiösa och inte socialt kompatibla. Och Saab? När allt är 9-4x lite längre än 4,80 Meter, som du inte ser. Och under min turné genom Kiel-området (innan jag var tvungen att bli medlem i familjen LaFrentz tillfällig expropriering) ser jag bara intresserade ansikten och skördar positiva reaktioner. På något sätt, av vilken anledning som helst, är designen socialt ansvarig. Svensken med mexikansk födelseort ser vänligt ut från sina isblå ögon, alla gillar honom. Hur Saab lyckades det, en gåta. Men det är så.

Jag kör runt med en Saab 9-4x Aero, 300 Turbo PS accelerera 2 ton, och ganska noggrant. SUV blir inte en idrottsman, det är snarare en suverän bil, som erbjuder tillräckligt med reserver i varje trafik situation. Detta gör också föraren cool, retarderar och tar trängsel och rörelse ut ur åtgärden. Den höga sittpositionen gör resten. Det är en blandning mellan hyresvärdens känsla av en Range Rover och sporten hos en Riva-båt som utgör 9-4x.

En mycket speciell karaktär har sprungit upp, och varje tum av det är en Saab. Inredning och komponenter i det interiör vi känner till från 9-5 NG. När du kommer in i interiören känner du dig automatiskt hemma i en välbekant miljö. Operationen är inget mysterium, en del är lite mer elegant lös än i 9-5. De upplysta dörrkarmarna, naturligtvis, isblå, skulle det ha någon gång i 9 5er-serien. Men kom aldrig! Vissa designfunktioner, till exempel C-pelaren och bakspoilerhockeyspaken, reserveras endast för 9-4x.

9-4x Aero är en amerikansk version, som de flesta fordon som sprang av linjen. Jag har inte haft det roliga hittills, vilket gör Saab till pilot en europeisk version. Det borde vara lite mer inriktad omröstning, men jag gillar den nordamerikanska upphängningen ganska bra. Verkligt behov av förändring ser jag inte. Interiören skulle ha varit lite mer värdefull för européerna, men även det finns inget verkligt problem. Tja, läder av sätena är något amerikanskt, utan att emellertid utstråla den ökända plastiska känslan hos några amerikanska fordon. Hela interiören ligger i det gröna området, efter 36 månader finns det ingen uppenbar erosion. En höjdpunkt är det stora soltaket, vilket är riktigt stort. Till skillnad från 9-5 NG är det nästan hela fordonslängden. Bakre passagerare som sitter något förhöjda i 9-4x har en panoramautsikt i alla avseenden.

Hur Saab går, hur hanterbar det är, hur det hänger på acceleratorn, det är roligt. Den inte bara petiten bilen känns sportig, fyrhjulsdriften ger en bra känsla för att vara säker vid alla väderförhållanden. Hela fordonet känns väldigt solidt och moget, vilket på något sätt är nästan oförståeligt, eftersom endast mycket få 9-4x sprang av linjen. Rattlande ljud hörs inte på landsbygdsvägar i den tredje ordningen. Högkvalitativa fordon skulle ha kunnat bygga Saab någonstans i världen om utgångspunkten är korrekt.

Saab 9-4x passar. Det är fortfarande ett nöje att vara med honom efter 3 år. Ryttare från den enhetliga ML-, X- eller Q-fraktionen snyggt tittar på vad som passerar. Efter körprovet har ämnet optisk attraktivitet framgångsrikt genomförts och bekräftats. Ändå är splittrade känslor kvar. 9-4x är fascinerande, det är kul, det har knappt åldras. Det är trevligt att veta. Men vad var så fel med Saab-märket att det var tvungen att försvinna trots sådana fordon?

22 tankar också "Saab 9-4x Aero"

 • ... gick fel? väl GM med baksidan på väggen och cheferna var tvungna att gå till handling, det var förmodligen arbetet och varumärket i högprisland Sverige, bönen offret ...

  • ..såsåg action ..

   • SAAB-bilar var åtminstone fortfarande sålda i kontrast till PONTIAC - men tyvärr till fel firma.

    Hade Muller inte frenetiskt försökte en fot på den kinesiska marknaden för att få det förmodligen skulle ha även arbetat med licenser - konkurrensen från SAAB 9-4 och 9-5 på blomstrande (för GM) Kina marknaden i övrigt var inte så!

    GM var och är ett relativt dåligt förvaltat företag!

  • Tyvärr finns det ingen, men fladderande SAAB har kostat GM miljarder, eftersom alla investeringar var värdelösa därefter. Dessutom var SAAB väl på väg. Det var som om du säger ett bönadeoffer, men en meningslös. En placebo för bankerna ....

 • När allt kommer omkring var Carl Peter Forster VD för Tata och jag tror att jag fortfarande är i styrelsen. Skulle det inte vara bra Tata köper NEVS äntligen och i Europa finns det en ny JSLR-grupp och Forster är chef för hela saken. Ibland drömmer du fortfarande.

  • Carl Peter Forster är idag konsult hos Geely (Volvo).

 • När 9-4 föreställer jag mig ibland fortfarande frågan "vad som skulle ha hänt om ..." (ännu mer än i boet versionen av 9-5). Synd han hade ingen chans längre.

 • Framsidan av 9-5 II Aero som en sedan är en riktig blickfångare för mig. Du kan argumentera om sternen.
  För mig (!) 9-4 spelar designtekniskt i en helt annan liga. Han gillar inte mig.
  Jag hade alltid väntat på en ny 9-3 skriven av Castriota. Här föreställer jag mig "vad-if-questions". Jag, för mig, kan göra det mycket tydligt att Castriota har skärpt myten Saab med sin design för mig.
  9-4 hade en annan designer?

  • Castriota stod aldrig för skandinavisk design. Snarare för den nuvarande viknings- och kantutvecklingen. Var och en av sina bilar hade en puckel på motorhuven lånad från amerikanska muskelbilar. Ganska dumt utan att sitta under registerförgasare och längsgående monterade motorer. Och dessa konstiga fenderutställningar, även på toppen av 9-4x, som om att återgå till utvecklingen av pontonbyggnadsprincipen.

   Om jag kan säga något positivt om Castriota, var de grundläggande formerna av 9-3 Phoenix, i Castriota-design, inte dåliga alls. Man skulle bara behöva ta bort alla veck.

   Det här är verkligen personliga preferenser. Men jag hanterade inte några av hans mönster, högt, aggressivt, skrytande, ja, som du säger, "förvärras" kom de till mig.

   • Det kan du se på något sätt. Enligt min åsikt har Castriota redan gjort ett stort hopp, för han har blivit mycket mer ur designen. Huruvida detta är nu vorber eller något annat. Hans återgivning av den nya 9-3 tror jag skulle ha vaknat i alla saabiska känslor. Han försökte mycket mer för att ge varumärket ett ansikte. Att han lyckades min åsikt och i över 5 år gammal bil (utforma tekniskt förmodligen fortfarande ett par år äldre) är 9-5 NG konstigt fortfarande ganska "unga" där. (Mycket friskare i mina ögon än 9-4) Och det finns några rynkor här och där med modern design.

    • PS Castriota stod inte för "skandinavisk" design i smalare mening är tydlig. Jag tror att han har en bra balans mellan gamla former och ny design, mellan nordisk design och massdesign.
     Och det var hans jobb också.

 • Verkligen synd om detta tydliga, glesa linjer ....
  9-4 skulle ha berikat SUV mycket positivt! (Men jag skulle aldrig sätta en SUV i carport)

  • Jag skulle inte. Jag tror också att dessa 2 tonar av träskor inte passar verkligen med SAABs tänkande, men marknaden och en stor del av kundkretsen kräver tyvärr dessa dagar.
   Förutom att en traktor öppnar för mig ingen fördel jämfört med en bra normal bil.

 • Jag är alltid förvånad lov om 9-4X, jag hör och läser om och om igen (distributörer, kunder, press) att 9-4X var den bästa bil som Saab någonsin har producerat. Tja, jag körde aldrig modellen, men jag har redan satt i några. Den här känslan av att sitta i den bästa saaben hela tiden kom aldrig till mig. Denna fascination har aldrig öppnat för mig. Kanske satt jag alltid i fel US-version. Intressant att läsa att det fanns två kvalitetsstandarder för olika marknader. Jag har aldrig läst det förut. Förresten ser den röda 9-4X från chefen mycket mer intressant ut ...

  • Finns han ens, den bästa Saab någonsin? Jag tror inte det, och för få av 9-4x byggdes för att bevisa det. Saab har alltid byggt exceptionella bilar. 9000er var en av de bästa bilarna i sin tid, 9-5 NG med finjustering under bättre omständigheter hade också potential för mycket mer.

   • I direkt jämförelse 9-4X och 9-5NG finner jag 9-5NG mer intressant. 9-5NG har (te) helt enkelt ett design språk som stod ut från publiken. Jag kan fortfarande komma ihåg mitt första intryck, en testbil med svenska skyltar på vägen i norra Tyskland, många månader före den officiella presentationen. Även från ett avstånd kunde man se, det är någonting oväntat hittills ...

 • Trevlig bil! Sedan jag har satt i "introduktionsturen" i Tyskland gånger. Tyvärr, med Energieefiizienz E och en motor 3.0l detta land nästan osäljbara om annan SUV nu med dieselmotorer enligt 6 liter och klass B bo ... Men utan krisen 2009 skulle biluthyrnings dag i utställningslokaler - vem vet?

 • Kära Tom, förlåt mig, men jag förstår inte fascineringen för detta Saab-monster heller. Och blanda med en Riva-yacht? Kanske 1 (en) procent Riva. Som mest! Och 49 procent Range Rover. Resterande 50-procent är GM! Eller ser jag inte rätt?

  • Inget problem, det passar. Vi kan inte alla hålla med. 9-4x öppnas när du kör det. Cockpiten liknar 9-5 NG, den har inget tjockt, skrymmande eller påträngande. För en SUV är 9-4x mycket snygg och har en helt annan karaktär än en RR. I samband med den stora motorn och körkänslan kan man redan komma på en Riva ... (varav Riva är en klass i sig och jämförelsen slår säkert).

   • Vad skulle OVE faktiskt säga om 9-4x? Jag tror nästan något som ... Q 5, ... Q 6 eller ... Q 8. Eller inte? Men åtminstone är Saab på den

    • Han skulle göra 9-4x välsmakande för sina andra Q-kompisar, tills de köpte en. Eftersom även Ove är medveten om att han bara kan fortsätta att köra Saab om företaget säljer så många som möjligt 9-4x ....

     Ove är väldigt djup i sitt hjärta Pragmantiker, visste du att ...?

     • Ja, du har rätt självklart, men hjärtat skulle skada Ove! Den enda tröst för honom skulle vara att Volvo också producerar sådana rörliga monster.

Kommentarer är stängda.