En riktig Saab. Historia, fortsatte

Med allt fokus på den aktuella utvecklingen på NEVS, skulle några senaste nyheter om det förflutna nästan gå obemärkt förbi. Först och främst det faktum att Spyker förlorade överklagandet i en $ 3B rättegång mot General Motors för ungefär en vecka sedan. För det andra beordrade en lokal domstol i Nederländerna Spyker att lämna sina anläggningar i Zeewolde idag efter att ha sagt upp sitt kontrakt eftersom hyresavtalet inte hade betalats på sju månader. Jag besökte deras kontor för en tid sedan med min 9-4X, en verkligt fantastisk bil som har tillverkats i slutet av 2010 under Spyker-ägandet av SAAB Automobile AB.

En av de två kristallröda 9-4X Aeros som någonsin producerats framför Spyker-anläggningarna i Zeewolde, Nederländerna.
En av de två kristallröda 9-4X Aero har någonsin producerats framför Spyker-anläggningarna i Zeewolde, Nederländerna.

En riktig SAAB

Fastän 9-4X delar många designfunktioner med 9-5NG, den har ett verkligt utmärkande eget utseende. Tyvärr producerades bara omkring 700 enheter vid GM -fabriken i Ramoz, Mexiko; Ganska skillnad från de cirka 20,000 9 enheter som gjordes av GM: s tidigare SAAB SUV: 7-XNUMXX.

Jag antar att factthat den 9-4X snarare underlägsna av 9-7X och factthat den 9-4X aldrig fick lanserades utanför USA, förklarar varför 9-4X alltför ofta blir förväxlas med sin äldre "broder".
Med detta sagt har 9-4X också en GM-syskon: Cadillac SRX. Trots gemensamma förhållanden ser 9-4X ut, känns och känns som en riktig SAAB och jag planerar att skriva mer om detta i ett framtida inlägg.

US-spec Aero MY11 #165, US-spec Aero MY11 #2 och EU-spec MY12 Premium #5 i Stockholm
US-spec Aero MY11 #165, US-spec Aero MY11 #2 och EU-spec MY12 Premium #5 i Stockholm

Familjeåterförening

Här i Sverige är 9-4X en riktig sällsynt syn. Få så många som möjligt, men på 5 oktober var det omöjliga möjligt när jag var gift i Stockholm av två mer familjemedlemmar i fantastisk Diamond Silver. Två 2.8T Aeros med US-specifikationer och en -even mer unik-3.0i Premium med europeiska specifikationer.

Under huven på 9-4X Premium, 3.0i-motorn.
Under huven på 9-4X Premium, 3.0i-motorn.
Massor av uppmärksamhet för denna unika samling av 9-4X!
Mycket uppmärksamhet för denna unika samling av 9-4X!

Vi gör en fotografering av "de nya SAABs". När vi förklarade 'den faktiska situationen, besvikelse nästan omedelbart ersatts av vad beundran och melankoli 'om bara 9-4X skulle ha nått marknaden ...'. Historia, men fortsatte!

 

9 tankar om “En riktig Saab. Historia, fortsatte"

Kommentarer är stängda.