Ren Saab?

Diskussionen om de senaste dagarna på bloggen väcker frågor. Självklart förändras saker, klockan fortsätter att vända. Vi är i mer än 3 år utan nya bilar, vi avstår från de homeopatiska kvantiteterna av NEVS kortsiktig produktion.

SAAB 9-4x och 9-5 NG SC på vägen i Sverige.
SAAB 9-4x och 9-5 NG SC på vägen i Sverige.

Ingen blogg i världen kan ”bevara” Saab-varumärket; om det saknas förnödenheter ändras vårt lilla bilmärke till en finsmakare och klassisk etikett. Ändå är min grundtanke att bloggen ska förbli "Pure Saab", men vill läsarna också ha det? Sedan diskussionen förra måndagen är jag inte längre så säker, för frågan om ett eventuellt Saab-alternativ för daglig fordonsanvändning kom upp om och om igen i kommentarer och e-postmeddelanden.

För att undvika tvivel: Jag ser fortfarande framtiden för bilplatsen Trollhättan. Det finns goda chanser att bilar rullar av produktionslinjerna igen i södra Sverige. Men om de kommer att ha Saab-logotypen och vem som kommer att driva anläggningen - det här är öppna frågor utan svar inom räckhåll.

Vad som också kan vara ett ämne på bloggen i framtiden - om Saabs fabriksportar äntligen stängs är en explosiv fråga. Saab kommer alltid först. Att stärka varumärket, hålla det vid liv offentligt, hjälpa till att hålla så många fordon som möjligt på vägen och stödja återförsäljare - det är kärnan i vårt uppdrag.

Kraven på rörlighet förändras, och medan Saab blir en älskad hobby är läsarna på språng med andra märken i vardagen. Du läser fortfarande Saabblog varje dag eftersom det finns sympati för varumärket och du har hittat ett bilhem på bloggen. Jag har svårt att göra förändringar, hjärtat slår Saab. Under vissa omständigheter skulle det vara tänkbart att testa fordon av andra märken i små, homeopatiska doser då och då och lägga dem till diskussion. Men jag ser tydligt definierade gränser. Vad som inte fungerar är produkter från de tyska topphundarna. Inte för att jag är rädd för kontakt, men att skicka en Audi eller BMW på bloggen skulle vara ett svek av grundidén. De som är intresserade hittar otaliga tester och rekommendationer överallt. Världen behöver ingen ytterligare åsikt, men jag kan se några importmärken som kan vara intressanta.

Kanske vill läsarna läsa om fordon från det andra svenska märket, som åtminstone skulle hålla oss lojala mot Saabs hemland. Eller om Lexus, Subaru, Jaguar och Co. Min fråga är: ska bloggen "Pure Saab" stanna kvar eller vill läsarna ha en öppning för andra märken? Och i så fall vilka märken är av intresse, vilka tillverkare vill du läsa om på bloggen?

Urvalet är svårt, jag ser få verkliga alternativ. Fordonsvärlden har blivit enhetlig de senaste åren, även om det finns fler och fler märken och modeller ... men som är vanliga, jämförbara. Korrekta karaktärstyper är nästan utrotade. Baserat på e-postmeddelandena som har hittat vägen in i min brevlåda de senaste dagarna, finns ett urval av möjliga alternativa varumärken tillgängliga för omröstning.

Flera svar är möjliga, kommentarer och tankar om ämnet uppmuntras uttryckligen. För din information: bilindustrin läser med, så omröstningen är också en marknadskontroll. Eftersom man är intresserad av varför den lilla envisa gruppen Saab-förare håller fast vid fordonen från Trollhättan ...

Skulle bloggen vara "Pure Saab"?

 • Ja, bara Saab - vad mer? (61%, 422-röster)
 • Något om Volvo ... (18%, 127-röster)
 • Något om Jaguar ... (8%, 55-röster)
 • Något om Subaru ... (4%, 27-röster)
 • Något om Land Rover ... (3%, 23-röster)
 • Något om Lexus ... (2%, 14-röster)
 • Bilar från Frankrike ... (2%, 13-röster)
 • Bilar från Italien ... (1%, 10-röster)
 • Bilar från Korea ... (1%, 5-röster)

Totala omröstare: 534

Laddar ... Laddar ...

64 tankar om “Ren Saab?"

 • Hos en Ford / VOLVO-återförsäljare i min region parkerades en sportdräkt TTiD 9-3 i mindre än två veckor ... då hittade SAAB ett nytt hem 🙂. Efterfrågan kan också ha något att göra med regionen. SAAB-densiteten verkar vara högre i norr ....

 • Kan bara bekräfta frågan om kostnader. Själv hade jag 4 fordon från VAG-gruppen, både för affärs- och privata ändamål, som alla var dyrare att bära och underhålla än SAAB. 2 av dem var hemska bilar och såldes därför igen så snabbt som möjligt. 2 var ok.

  Men i rättvisans namn måste jag också nämna att 2 9 SAAB-5 drivrutinerna från det omedelbara grannskapet har gått ur mig oförklarligt inom en kort tid att skrota SAAB-motorer. Jag har aldrig låt en SAAB stå. För rött ljus Bolzer motorn är kall eller innehavare som inte kontrollerar oljan, en SAAB förmodligen ingenting.
  Det kommer förmodligen att finnas sådana historier från alla märken.

  Vad jag förstår inte är dock varför SAAB har frågat kunden problemet med oljeslam i åratal. Detta var definitivt en svag punkt i SAAB-motorerna i åratal och en av de främsta orsakerna till ett eventuellt misslyckande.
  Erfarenheterna sedan renoveringen och installationen av serviceintervall visas i 9-5-ern visar att det skulle ha lösts och massiva skulle kunna bidra till att öka tillförlitlighet, hållbarhet och minskade underhållskostnader.
  Ett SAAB-fordon enligt den ”gamla” specifikationen med serviceintervall på 10 000 km och tremor däremellan är därför inte längre ett alternativ för mig.

 • Allt är möjligt - men inte mycket troligt. Mycket borde ha kommit långt i bakgrunden. Att för närvarande vara optimist för SAAB och hoppas på nya fordon under den nämnda korta perioden kräver dock nästan insiderinformation ???? Låter du oss vara en del av det?

 • Exakt: Jag tror inte att Volvo har den unika andan som Saab har. Företaget driver helt enkelt en massmarknadsstrategi (eller försöker bygga upp den). Eftersom du också kan köpa en bil från den tyska tillverkaren också. Modellintervallet är jämnare (ingen konvertibel eller coupe) och den nya XC90 förkroppsligar mig nordisk kyla, en kall hammare från Thor.
  Jag vet inte, V60 med R-paketet är ganska acceptabelt men jag kan inte göra en riktig anslutning till Volvo. Vad står Volvo för? För mig är det coola, enkla, nordiska bilar. Innovativ? Hmm, nej. Särskilda designbenk? Hmm, nej. Bra interiör? Hmm, nej.
  Säkerhet etc. Ja! Men det räcker inte för mig ... Jag tror att Volvo skulle göra bra med att arbeta med bilden ...

 • Jag känner också till dessa uttalanden - exakt så.
  Två säljare eller till och med ägaren till ett Volvo-hus vägrade köpa min Saab. Ingen checkbok hjälper osv. Våra konvertibler är dock ett undantag. De köps alltid och sedan “går som skivat bröd” från gården.

 • Jag tycker att det är en bra idé, för det är här Saabs koncentrerade kompetens skriver. Ett eller annat tips (försiktighet, optimering ...) skulle verkligen vara mycket välkommet.

 • Så arrogant och dumt uppträder samtidigt bara bilförsäljare hos vissa tyska varumärken!?

  Det kommer knappast ha varit verkställande direktören eller ägaren av VOLVO-återförsäljaren - hos VOLVO-återförsäljaren i min region i Südstormarn ser jag (tyvärr) för närvarande en SAAB som har handlats in. Senast var det en vacker 9-3 cabriolet till salu och såldes inom 1 vecka!

 • Trevligt att du fortfarande är en optimist. Det är bra att höra!

 • Detta är beklagligt men förståeligt. Du köper eller säljer Saab i Saab-distriktet eller hos Saab-partnern. Dessutom har det andra varumärket från Sverige lider av årliga bilar, unga begagnade och leasingavkastningar som på något sätt måste drivas in på marknaden.

 • Meningsbildningen här verkar tydlig och jag kan bara hålla med: Ren Saab! I vardagen uppstår dock frågan: hur mycket längre Saab? Bara för skojs skull frågade jag återförsäljaren av det andra svenska märket om en ny bil. Han visade ingen vilja att handla i min 9-3 Sportcombi. Citat: ”Jag får aldrig det från gården igen”. Nykterande!

 • Chapeau!
  Vilken optimistisk syn! Det skulle vara underbart om berättelsen från Trollhättan fortsätter så här ... 🙂

 • Jag tror också att det finns så många historier och berättelser om Saab att du inte behöver något annat märke.

 • Phew, det finns många kommentarer - här är något från en optimistisk Pure SAAB-kommentator:

  I motsats till vad många kommentatorer anser, antar jag inte att det inte kommer att finnas några leveranser från Trollhättan inom överskådlig framtid. Jag har en känsla av att nya SAAB-bilar under den nya huvudägaren inte kommer att vänta långt - detta kommer troligen att hända under första halvåret det kommande året.
  Jag ska börja med elbilar under ny riktning!

 • Subaru nej tack

Kommentarer är stängda.