Slut på ett avsnitt

I Sverige slutar en flyktig episod i kapitlet av varumärket Saab. Med oktober månad löper det tillfälliga och begränsade specialtillståndet för den nya registreringen av fordon som byggs av NEVS.

NEVS ny bil på sommaren 2014 på fabrikens lokaler
NEVS ny bil på sommaren 2014 på fabrikens lokaler

9-3 sedan tillverkad av NEVS uppfyller endast Euro 5-standarden och har inget aktivt fotgängarskydd, som nu krävs. NEVS-partners i Sverige erbjuder endast lagerfordon som begagnade fordon med några kilometer, varan i Trollhättan var lika bra som slutsåld i fredags. NEVS-anställda fick möjlighet att köpa limousiner till rabatterade priser och utnyttjade dem.

NEVS och produktionen av NEVS 9-3 var ett kort avsnitt, inte längre. En liten evolution, för chassi sedan, en blandning av kända Supersport och Aero chassi borde ha varit den bästa matchningen, som konstaterades i Trollhättan någonsin för en 9-3 sedan. Men det är över; som hade räknat på möjliga fynd och en säljfrämjande åtgärd hade spekulerat. Saab-samlare har visat intresse för fordonet under de senaste veckorna, kan snart komma en nybil till NEVS 9-3 till Tyskland.

Vad som fortfarande finns på fabrikens lokaler är dessa fordon med Kina-specifikation. Ej byggd för Europa, och inte berättigad till europeiska marknader. Till skillnad från de fordon som säljs i Sverige har NEVS 9-3 tillverkat för Asien ett navigationssystem ombord. Trots allt, med Bluetooth handsfree, samtidigt som det ger hemmakunder bara en DIY lösning, som också fungerade dåligt, förväntas.

Det hela ser ut som en final i omgångar. Det som fortfarande sprider hopp i december 2013 slutar med frustration. NEVS har tappat varumärkesrättigheterna och de sista säljbara fordonen är borta. Fabrikslokalen, rapporterade Trollhättan -besökare de senaste veckorna, är öde och föräldralös. Men - i motsats till situationen 2011 påverkar det mig inte särskilt mycket. Vi har ställt upp oss för ett liv utan en ny bil, om den passar in i livet kör vi våra Saabs så länge vi kan och det är kul. Eller som en kommentator skrev på bloggen för några dagar sedan: "Saab lever - även utan NEVS".

23 tankar om “Slut på ett avsnitt"

 • blank

  Jag behöver fortfarande en 9-5 NG och en 901: e, det räcker för de kommande 5 åren ...
  Vid något tillfälle kommer BMW och kysser Saab vaken från sin djupa sömn ... med bakhjulsdrift och bi-turbo fyrcylindrig kraft, som en Viggen med över 300 hk ...

  Jag ska drömma nu ...

 • blank

  Den säkraste metoden är för närvarande att behålla din egen Saab. Jag köpte en 9-3 2.0T XWD förra veckan; Min Saab-familj består nu av 4 vackra bilar. Självklart hoppas jag också att Tatamotors ska återuppta produktionen.

 • blank

  Vilka komponenter är innovationen på 9-3-suspensionen? Har endast fjädrarna och dämparna blivit modifierade, det vill säga kan du också uppgradera äldre 9-3II + III fordon?

  • blank

   Svårt att säga vad som ändrats. Vad Saab för Supersport Chassit hade ändrats djupt och inte lätt att ommontera. Tyvärr har vi ingen inblick i ändringarna.

 • blank

  Jag tycker att Spyker och NEVS båda spelade för mycket. För en seriöst konkurrenskraftig bilproduktion var SAAB alltid en storlek för stor för de två nämnda företagen. Det handlade mer om a) köp och försäljning b) ekonomiska bekymmer hos de inblandade (VM) c) det patetiska försöket att göra ett medelstort företag till ett stort företag inom bilindustrin (detta kräver mer kapital). Att hitta detta är svårare än du tror, ​​för vem investerar i ett så litet (beroende av andra), oerfarna företag? Som en möjlig investerare / intresserad skulle jag först vänta tills NEVS "blöder ut" och sedan säkra resten om det behövs. Att investera i en sådan äventyrlig affärsmodell med oerfaren ledning och och och ... NEJ! Och det är just därför allt drar ut på tiden ... Ingen är intresserad av NEVS. Så här ser det ut!

  • blank

   Eftersom de intresserade vet: de vill inte ha NEVS. När NEVS är borta från fönstret blir saker spännande.

   • blank

    Utan många ord. Det är precis så det ser ut. Det finns inget bättre eller mer ärligt sätt att beskriva det. Hälsningar från Steiermark - Klaus

    • blank

     Japp. Varför investera i ett företag när det finns en chans att följa?

 • blank

  Jag tror att SAAB en dag kommer att visas igen som biltillverkare - hur och när förblir öppen ... men det kommer att vara i Sverige! Huruvida det normala kan köpa dessa bilar är öppet ... 🙂

  • blank

   Det är också min åsikt, SAAB kommer tillbaka någon gång!

 • blank

  Hade, skulle, skulle… .. vi har hört i ett antal år. NEVS tidigare affärsbeteende är tyvärr inte lämpligt för att göra affärer med detta företag - varken som kund eller som investerare. Rättsläget är oändligt komplicerat. En ”vit riddare” kommer att tänka på det innan han investerar de nödvändiga miljarder. Jag fruktar att konkurs skulle vara den enda chansen för en nystart utan arv.

 • blank

  Om du får ett intryck av att du ska ge något till uttalanden av NEVS VD Bergman, då naturligtvis antagandet av ett liv utan Saab-bilar eller påfyllning manifesteras.

  Å andra sidan kan det hända under de närmaste veckorna att NEVS kommer att presentera en ny majoritetsägare och uttalandena kommer fortfarande att visa sig vara sanna. Det betyder att den sista tidsfristen nu löper för NEVS - men om en ytterligare förlängning av återuppbyggnaden skulle vara inriktad skulle det enligt min mening inte längre vara tillrådligt och måste resultera i ett motsvarande domstolsbeslut!

 • blank

  Volvokollegorna hade förmodligen den bättre strategin och kanske den lyckligare handen. Om du ser hur bra Volvo-varumärket nu håller sig på marknaden är det verkligen synd om SAAB. Detta är skrivet av en långvarig Volvo-förare (Amazon, 240/740/760), som sedan bytte till SAAB i mitten av 90-talet. Det var också rätt beslut då. Hoppet dör sist ...

  • blank

   Volvo hade en annan utgångspunkt. Ford-Geely-kontrakten var rättvisa, med en tydlig nedskärning och gav möjlighet till en smidig övergång. GM - Spyker-kontrakten var inte rättvisa, men ingen tvingade VM att underteckna dem.

   • blank

    Ja, det är verkligen sant. GM kanske inte har haft något verkligt intresse för SAAB att hitta en lovande partner. Med sitt innovativa team och sitt kunnande skulle SAAB verkligen ha haft en bra chans. Du ser även i samspelet mellan GM, USA och Opel att Chevrolet-märket fick fullt stöd på möjliga tillväxtmarknader som Ryssland och att Opel praktiskt taget drevs ut ur marknaden. Hur som helst ... vi befinner oss i att köra SAABS så länge som möjligt, även om bara som en andra bil (för att förlänga livslängden).

   • blank

    GM har alltid lyckats sabotera sina egna företag på ett hållbart sätt. Och nu gör de det igen: t.ex. tändlås, hastig avveckling av SAAB-märket, Chevy PÅ / AV i Europa, konstig Opel-produktion i Korea, ständig nedgradering av Opels varumärke, korrumperad affär med VM, elektrisk flop, etc, etc, etc ... så länge aktieägarna tycker att det är bra ...? Kort sagt: nästan allt som GM berörde under de senaste 20 åren gick i byxan, därför kommer GM förr eller senare att köpas upp av tredje part och är därför historia. Ledningen är uppenbarligen bara intresserad av att göra kortfristiga bokvinster, rensa bonusarna och snabbt försvinna till Caymanöarna med fulla fickor. Det är inte så du bygger bilar ... GM kunde ha haft nytta av OPEL och SAAB under lång tid ...

 • blank

  Jag tycker att det är synd att det här är så negativt om NEVS skrivet!
  NEVS har åtminstone försökt att återaktivera SAAB, de har investerat mycket, kämpat hårt. Det faktum att det inte gick till slut kan ha beror till stor del på brist på ekonomiska resurser ...
  Även under VM-dagar stod det klart att investerare från Kina inte kunde hitta en pålitlig partner - detta uppenbarades uppenbarligen på NEVS.
  SAAB har en chans och förtjänar det, även under ledning av NEVS! Men investerare måste hittas som har lång andedräkt och är pålitliga!
  Och dessa får därför inte komma från Kina och på grund av de nuvarande sanktionerna mot Ryssland, bättre inte därifrån - det kan orsaka problem igen!

  • blank

   NEVS åtminstone försökte, precis som VM försökte. Båda visste vad som skulle ha varit nödvändigt, och framför allt NEVS måste vara tydliga med vilka resurser som behövs för att vitalisera varumärket. Om en minoritetsaktieägare, med endast 22%, inte uppfyller sina skyldigheter, bör huvudägaren kunna fånga upp detta, förutsatt seriös planering. Så var inte fallet. Det är därför jag har väldigt svårt att skriva ett "mer positivt" brev, men försöker vara så neutral som möjligt ...

   • blank

    Jag kan bara hålla med det ... naivitet också för att berömma, jag vet inte. Vi kunde ha skonats lidande suffering

 • blank

  NEVS? Förkryssat!
  Jag håller min SAAB! 🙂
  Solig helg alla läsare / inuti 😉

  • blank

   Jag ser det också. Gå nu ut till solen (med SAAB) 🙂

 • blank

  Jag har länge bestämt mig för att köra mina Saabs så länge som möjligt.
  Två är redan gammaltimmare och de andra två kan väl vara.
  Åtminstone vem elektroniken i 9-5 NG tillåter det.

 • blank

  Nevs är historia

Kommentarer är stängda.