Gamla bekantskap

Min Saab 9-5 NG är för närvarande i Saab Center Bamberg. Ämnet: rostskydd. Eftersom jag vill köra Saab så länge som möjligt och det inte finns några tecken på påfyllning är det en investering som är vettigt.

Saab 9-5 Aero, 230.000 kilometer. Är han bra? © 2014 saabblog.net
Saab 9-5 Aero, 230.000 kilometer. Är han bra? © 2014 saabblog.net

Saab var tidigare i Sverige, i Göteborg-området. När det gäller saltinnehåll motsvarar vägarna på vintern det vi känner från den frankiska Fichtelgebirge-regionen. Det finns gott om vägsalt och grus, ett uthållighetstest för bilar. Första intrycket bekräftade att det är en bra idé att ta hand om den svenska plåten. Mer om detta när operationen är klar.

Gamla Saab = bra Saab?

Under tiden åker jag med en gammal bekant, en Saab 9-5 Aero OG. En Werkstattersatzwagen of Saab centrum Bamberg, med över 230.000 kilometer på räknaren. Saabs är kända för att vara hållbara och pålitliga, föregångaren till 9-5, Saab 9000, är nästan obrännbar. Livet som en Werkstattersatzwagen är dubbelt så svårt som ett normalt billiv. Hur slår den gamla Saab 9-5 Aero så många kilometer? Är han fortfarande rolig eller förlorade han en del av sin turbohästkraft över tiden? Jag är upptagen veckan i självtestet flitigt, översynen av en äldre Saab med många miles kommer nästa vecka på bloggen.

Saab 9-4x Aero © 2014 saabblog.net
Saab 9-4x Aero © 2014 saabblog.net

Saab 9-4x flotta vid Lafrentz

autoevolution tycker att ha upptäckt en hel flotta med begagnade Saab 9-4x på vår Kiel Saab-bas. Så historien är inte riktigt rätt, bilderna är gamla och några av fordonen i bilderna var då ägda av en annan Saab-partner. Men Kiel fortsätter att importera Saab 9-4x och 100% av alla tillgängliga modeller i Tyskland finns till salu. För närvarande finns det två stycken.

Viktiga nyheter och hobbyer

Innan vi kommer till några av de viktigaste Saab-nyheterna på onsdag som kan påverka vårt dagliga liv med varumärket, efter en lång dag på jobbet handlar det om hobbyaspekten.

För Saab-samlare har vi nya i vår fläktaffär ett litet återstående lager av modellbilar, som inte längre är tillgängliga från tillverkaren under en tid. Saab 9000 CC och Saab 95 är tillgängliga från NEO i mycket begränsade kvantiteter. Jul, den årliga gåva säsongen närmar sig är möjligheten här.

1:43-modellerna kommer inte längre att fyllas på i detta speciella färgschema. Även här skiljer sig modellen inte från originalet. Vi har också kommit med en liten svensk trevlig godbit för alla som beställer: från ett värde på 40,00 € ger vi dig en svensk loomband. Så länge lagret räcker!

10 tankar om “Gamla bekantskap"

 • En avgörande punkt för mig på 9-5 OG: ENDAST löst problemet med oljeslammet, en oljesensor och en serviceintervalldisplay installerad. Såvitt jag vet, från år av konstruktion 06.

  Därför, enligt min uppfattning, SAAB-motorerna från årets bästa.
  Min 9-5 Aero har alltså serviceintervall enligt displayen på cirka 30 000 km. Med den tidigare modellen var 20 000 km ett äventyr. Fördelen: inget oljeslam, bättre tillförlitlighet, kostnadsbesparingar.
  Jag kontrollerar oljan noggrant och hittills kunde inte detektera någon signifikant grumlighet eller oljekonsumtion.

 • Min Aero från denna ovannämnda 9-5-serie har fortfarande långt under 100 TKM på hastighetsmätaren. Jag kommer inte att dela med honom längre. Det är därför jag är väldigt nyfiken på din rostskyddsrapport. Ämnet upptar mig också mycket akut, för jag skulle vilja behålla det rostfria tillståndet. Det skulle vara jättebra om du kunde informera oss om det arbete som utförts på din 9-5II! Det är ett brett fält ...

 • Jag älskar min espresso svart 9-5 Aero Hirsch MY 04 ...
  har hittat honom före 2 år (otroligt billigt) .. ser ut som ny fortfarande!
  Jag letade efter rätt MY 1,5/03 Aero i 04 år ...

 • Också från mig en kort kommentar till 9-5 OG, inbyggd i 2002, men med Isuzu Opel dieselmotor (2,2 TiD):

  Används med 145.000 km köpt år 2011, nuvarande km-nivå 277.000 km. Bortsett från starter ingen större reparationer, eller första koppling. Dock blir de något mjukare stötdämparna snart förfallna.

  Rost: På fram- och bakre delramen var vid övertagning av klart rostfäste tillgängligt, bortskaffande med Fertan och många lackfärger var inte ett problem. Den tidigare drivna Citroen Xantia med sista 465.000 km var dock mycket bättre i skott. Förresten, en utmärkt bil med utmärkt tillförlitlighet.
  Du bör dock vara försiktig med 9-5 i området med plastkanten under dörrarna. Dessa bör demonteras en gång i taget för att eliminera rosten nedanför.

  Rekommenderas även för andra 2,2 TiD-drivrutiner: Ta bort avgasåtercirkulationsventilen inklusive inloppshuset ofta (var 8.000 30 km i genomsnitt) och ta bort den viskösa dieselblandningen. För det mesta är sensorn i insugningshuset helt smutsig och anledningen till den berömda "Check Engine" -lampan tänds. Kontrollera också att virvelflikarna rör sig lätt. Allt detta kan göras inom XNUMX minuter.

  Men annars är det ett perfekt långdistansfordon med de bästa platserna jag vet. Låt oss se om 9-5 också överstiger 500.000-gränsen som i mina tidigare tre 900 I (utan Turbo).

  • @ Uli Beitel

   För stabiliteten fungerar en extra inbyggd fjäderbensstång (från Wiechers Sport) "riktiga mirakel" (även om jag faktiskt är mer en "tuner-avvisare").

   Och rätt: på bättre platser har jag (och enligt uttalande även några bekanta) på längre avstånd aldrig satt!

  • 2.2 TID var en Opel-proprietär utveckling. Första direkta injektionen
   från Opel.

 • Jag har också (fortfarande?) Har en fin gammal “hjort” 9-5 SC 2.3t Arc från 2002 (och fortfarande långt under 200000 km) ... en super bra bil!
  På något sätt är jag särskilt knuten till bilen och tycker att den är smidig, fortfarande (nästan) sportig "modern" och ändå tidlös ...

  Ser ut bredvid några nya tyska stationvagnar som fortfarande är fantastiskt unga!

 • Själv kör jag en "gammal" 9-5 kombi i 2,3l-versionen med 185 hk och är helt nöjd. Detta plan är helt pålitligt och ekonomiskt. Vid köpet hade bilen redan gått över 200 ton. Så det kördes väl in och underhålls hos Saab-återförsäljaren hela tiden. Trots vissa reparationer (gasreglage, bromsar, skivor etc.) har jag aldrig ångrat köpet med de investeringar jag gjort. Jag kan bara rekommendera 9-5 till alla. De 185 hästarna drar fortfarande bra och är helt tillräckliga. Rost är för närvarande inte ett problem och naturligtvis hade TÜV inget att klaga på i år. När som helst skulle jag välja 9-5 igen. Jag ser fram emot den enastående testrapporten från Tom med stort nöje.

 • 230.000 km som verkstadsvagn är 460.000 i normal drift. Det är en bra idé att skriva om 9-5 OG och uppmärksamma Daily-Driver-Saabs.

 • Jag skulle inte bli förvånad om 9-5 OG gjorde ett otroligt bra intryck och du inte märker km. Jag har kört flera, den nuvarande har 250 000 km och orsakar inga mekaniska problem. Rost är inte ett problem även efter tio år.

Kommentarer är stängda.