Gamla bekantskap

Min Saab 9-5 NG är för närvarande i Saabs centrum Bamberg. Ämnet: rostförebyggande. Eftersom jag vill köra Saab så länge som möjligt och påfyllning inte kan identifieras i tillvägagångssättet, är det en investering som är meningsfull.

Saab 9-5 Aero, 230.000 kilometer. Är han bra? © 2014 saabblog.net
Saab 9-5 Aero, 230.000 kilometer. Är han bra? © 2014 saabblog.net

Saab var tidigare i Sverige, i Göteborgsområdet. Vägarna på vintern motsvarar saltinnehållet i vad vi vet från det frankiska Fichtelgebirgsregionen. Det finns mycket vägsalt och splittring, ett tufft test för bilar. Det första intrycket bekräftade också att det är en bra idé att ta hand om den svenska tenn. Mer om detta, när operationen är klar.

Gamla Saab = bra Saab?

Under tiden åker jag med en gammal bekant, en Saab 9-5 Aero OG. En Werkstattersatzwagen of Saab centrum Bamberg, med över 230.000 kilometer på räknaren. Saabs är kända för att vara hållbara och pålitliga, föregångaren till 9-5, Saab 9000, är nästan obrännbar. Livet som en Werkstattersatzwagen är dubbelt så svårt som ett normalt billiv. Hur slår den gamla Saab 9-5 Aero så många kilometer? Är han fortfarande rolig eller förlorade han en del av sin turbohästkraft över tiden? Jag är upptagen veckan i självtestet flitigt, översynen av en äldre Saab med många miles kommer nästa vecka på bloggen.

Saab 9-4x Aero © 2014 saabblog.net
Saab 9-4x Aero © 2014 saabblog.net

Saab 9-4x flotta vid Lafrentz

autoevolution tycker att ha upptäckt en hel flotta med begagnade Saab 9-4x på vår Kiel Saab-bas. Så historien är inte riktigt rätt, bilderna är gamla och några av fordonen i bilderna var då ägda av en annan Saab-partner. Men Kiel fortsätter att importera Saab 9-4x och 100% av alla tillgängliga modeller i Tyskland finns till salu. För närvarande finns det två stycken.

Viktiga nyheter och hobbyer

Innan vi kommer till några av de viktigaste Saab-nyheterna på onsdag som kan påverka vårt dagliga liv med varumärket, efter en lång dag på jobbet handlar det om hobbyaspekten.

För Saab-samlare har vi nya i vår fläktaffär ett litet återstående lager av modellbilar, som inte längre är tillgängliga från tillverkaren under en tid. Saab 9000 CC och Saab 95 är tillgängliga från NEO i mycket begränsade kvantiteter. Jul, den årliga gåva säsongen närmar sig är möjligheten här.

Uppfyllning av 1: 43-modellerna, i detta speciella färgschema, existerar inte längre. Återigen skiljer sig modellen inte från originalet. För alla kunder har vi kommit upp med en liten, svensk finhet: från 40,00 € värde av varor donerar vi ett svenskt Loomband. Medan lagren går!

10 tankar också "Gamla bekantskap"

 • Skulle inte bli förvånad om 9-5 OG skulle lämna ett överraskande bra intryck och du märker inte km. Jag har drivit flera, strömmen har 250'000 km och ger inga mekaniska problem. Rost är inte ett problem även efter 10 år.

 • 230.000 km som verkstadsvagn är 460.000 i normal drift. Det är en bra idé att skriva om 9-5 OG och uppmärksamma Daily-Driver-Saabs.

 • Jag kör mig själv en "gammal" 9-5-stationsvagn i 2,3l-versionen med 185 PS och jag är stolt över. Detta plan är absolut tillförlitligt och ekonomiskt. När du köpte bilen hade du redan kört över 200tkm; Så det var väl återtaget och underhållet i hela Saab-återförsäljaren. Trots vissa reparationer (gas, bromsar, skivor etc.) har jag aldrig ångrat köpet med de investeringar jag måste göra. Jag kan bara rekommendera 9-5er till alla. 185-hästarna fortsätter att klä sig bra och är absolut tillräckliga. Rost är för närvarande inte ett problem och TüV hade i år naturligtvis inget att klaga på. När som helst skulle jag välja igen för en 9-5. Jag ser fram emot att få den väntande testrapporten från Tom.

 • Jag har också (fortfarande?) En fin gammal "stulen" 9-5 SC 2.3t Arc från år 2002 (och långt under 200000 Km) .... en super bra bil!
  Jag är på något sätt knuten till bilen och finner den skrynklig, fortfarande (nästan) sportig "modern" och ändå tidlös ...

  Ser ut bredvid några nya tyska stationvagnar som fortfarande är fantastiskt unga!

 • Också från mig en kort kommentar till 9-5 OG, inbyggd i 2002, men med Isuzu Opel dieselmotor (2,2 TiD):

  Används med 145.000 km köpt år 2011, nuvarande km-nivå 277.000 km. Bortsett från starter ingen större reparationer, eller första koppling. Dock blir de något mjukare stötdämparna snart förfallna.

  Rost: På fram- och bakre delramen var vid övertagning av klart rostfäste tillgängligt, bortskaffande med Fertan och många lackfärger var inte ett problem. Den tidigare drivna Citroen Xantia med sista 465.000 km var dock mycket bättre i skott. Förresten, en utmärkt bil med utmärkt tillförlitlighet.
  Du bör dock vara försiktig med 9-5 i området med plastkanten under dörrarna. Dessa bör demonteras en gång i taget för att eliminera rosten nedanför.

  Rekommenderas även för andra 2,2 TiD-drivrutiner: Avgascirkulationsventilen inklusive inloppshuset tar ofta bort (alla 8.000 km i genomsnitt) och avlägsnar den tuffa diesel-sotblandningen. För det mesta är sensorn i inloppshuset också helt smutsig och orsakar den berömda "Check Engine" -lampan tända. Kontrollera också att virvelklaffarna är lätta att löpa. Allt detta är möjligt inom 30 minuter.

  Men annars är det ett perfekt långdistansfordon med de bästa platserna jag vet. Låt oss se om 9-5 också överstiger 500.000-gränsen som i mina tidigare tre 900 I (utan Turbo).

  • @ Uli Beitel

   För stabilitet gör en ytterligare inbyggd strutspärr (av Wiechers Sport) "mig" (även om jag är mer av en "tuneravvisare").

   Och rätt: på bättre platser har jag (och enligt uttalande även några bekanta) på längre avstånd aldrig satt!

  • 2.2 TID var en Opel-proprietär utveckling. Första direkta injektionen
   från Opel.

 • Jag älskar min espresso svart 9-5 Aero Deer MY 04 ...
  har hittat honom före 2 år (otroligt billigt) .. ser ut som ny fortfarande!
  Har 1,5 år sökt efter rätt min 03 / 04 Aero ...

 • Min Aero från denna och gamla 9-5-serien har fortfarande klart under 100 TKM på klockan. Jag kommer inte att dela med det här längre. Därför är jag väldigt nyfiken på din rostförebyggande rapport. Ämnet berör mig också mycket akut, för att jag skulle vilja få rostfritt skick. Skulle vara bra om du informerar oss om arbetet på din 9-5II! Det är ett stort fält ...

 • En avgörande punkt för mig på 9-5 OG: ENDAST löst problemet med oljeslammet, en oljesensor och en serviceintervalldisplay installerad. Såvitt jag vet, från år av konstruktion 06.

  Därför, enligt min uppfattning, SAAB-motorerna från årets bästa.
  Min 9-5 Aero har serviceintervaller efter att ha visats på 30'000 km. I den tidigare modellen var 20'000 km redan ett äventyr. Fördelen: ingen oljeslam, bättre tillförlitlighet, kostnadsbesparingar.
  Jag kontrollerar oljan noggrant och hittills kunde inte detektera någon signifikant grumlighet eller oljekonsumtion.

Kommentarer är stängda.