Saab kult reload

På våren av 2013 handlade bloggen om att komma in i Saab-hobbyen. Vår artikel-serie "Saab Kult" presenterade läsarna Saab 9000, Saab 900 II och Saab 9-3 I som billiga, väl tolererade läkemedel på grundnivå. Under tiden har 18 månader gått - tillfället för en kritisk marknadskontroll.

Saab 9-3 Aero Coupe, Viggen Body Kit. © 2014 g.welge
Saab 9-3 Aero Coupe, Viggen Body Kit. © 2014 g.welge

Medan i Trollhättan går en historia, som lämnar den vildaste trollens hår i slutet, utvecklar varumärket sin kultfaktor. Saab är ett populärt ämne i oldtimer och klassiska bilmagasiner, vår Youngtimer Blog har ett växande antal besökare, sammankomster och evenemang välkomna fordon. Pressen skriver om "legendary brand" eller "cult brand" när det gäller bilarna. Det är trevligt, men använde de bilarna?

Du kan 9000

Den första Saab 9000 kommer att kunna köra genom landet under det kommande året med en H-typskylt. Det fortfarande färska, oanvända hatchback-konceptet blir 30. Svårt att tro. I april 2013 kunde du se artikeln "Saab kult-boarding med 9000 CS"Reading. CC jag hade lämnat ut, för att han redan var mer eller mindre försvunnen från våra gator vid denna tidpunkt. I april 2013 använde 80 mer än 9000 som används i Tyskland på mobil.de till salu. I fallet 2014 har beståndet krympt, snabbare än väntat. Knapp 50 Saab 9000 är inte ett stort erbjudande, hälften kostar under 1.000,00 €, vilket motsvarar fordonets skick. De är redo för export ... eller för skrotpressen.

Krympt är prisintervallet mellan 2.000,00 till 3.000,00 €, vilket har återupplivat kategorin 3.000,00 plus X. Det finns, på mycket mycket självförtroende priser, exceptionella fordon. Mycket bra utrustning, först eller andra, rensa historia, några kilometer. Topppris upp till 14.900 € heter, men jag tvivlar på att de kommer att betalas i detta belopp.

Vem i år 2013 följde köp rekommendationen, kanske köpt en Aero eller årsdag, har gjort allt rätt. Marknaden torkar upp och i snabb takt. Omvänt blir goda fordon dyrare och mer värderade.

Saab 9 3 I

Å andra sidan är valet av Saab 9-3 I väldigt luscious. Men även här, om du vill hämta Saab-kulten till måttliga priser, borde du vara bråttom. 9-3 I innehåller mer än 250-kopior på mobile.de i Tyskland. Inklusive många konvertibler, som inte är för dyra och vars tillstånd är acceptabelt. Fans av topless kan (fortfarande) hitta vad deras hjärtan önskar. Prisnivån kommer knappast att bli billigare, eftersom valet också kommer att krympa här.

Eftersom 9-3 I har ett problem, det är rosten. Faktum är att han tycker om att rosta där han kan, på bakhjulets bågar och vart du inte förväntar dig det. Hur allvarliga problemen är kan ses först efter demontering av bilagorna. Villkoren för de flesta fordon är fortfarande sådan att de kan repareras och bevaras med rimlig ansträngning. Om ett år eller två kan det vara för sent för många 9-3 I och arbeta på kroppen i något förhållande till älskvärdet. För konvertibler och vanliga kupéer och 5-dörrar ser situationen så avslappnad ut, du kan nu handla till låga priser.

När jag publicerade artikeln 2013 i februari "Saab kult: ombordstigning med 9-3 I"Mitt råd var att behandla dig med en 9-3 Aero med Viggen Body Kit. Ian Callums bilagor kom ursprungligen från Saab Viggen och monterades bara i slutet av konstruktionen på 9-3 Aero. Det som redan på grundval av hanterbara kvantiteter av vägen märktes som en sällsynt samlarobjekt för Aero, föreföll förutsägbar och har också gått i uppfyllelse. Två cabriolet, två coupes, ingen 5-dörr. Så mycket är marknaden i Tyskland.

Sedan jag hittade min Saab 2013-9 Aero med Viggen Body Kit under våren 3, efter en lång sökning, har priserna stigit kraftigt. Vad som var vågat eller dyrt före 18 månader är billigt idag. Priserna kommer att fortsätta att klättra, särskilt med tanke på utvecklingen i Trollhättan. Den sista hatchbacken Saab av en svunnen tid, en begränsad produktionsfigur. 9-3 Aero med Viggen Body Kit gör sin väg.

Och medan kultfaktorhistorien verkar fungera på Saab 9000 och Saab 9-3, sitter en annan serie fortfarande i källaren. Och flyttar inte ens i början.

Saab 900 II

Vad händer med Saab 900 II så grundligt och permanent fel? Jag skulle vilja skriva något positivt om ämnet, men jag saknar argumenten. 900 II är källarens barn av scenen, det kommer troligen att vara för evigt. Konvertibler och coupes är listade under de efterföljande serierna, i själva verket borde det vara tvärtom.

Den låga prisnivån, den har sedan dess Saab kultartikel 2013 ändrades inte i februari, är dödligt för fordonen. Nästan någon gör stora investeringar, de flesta Saab 900 II lider av eftersläpningar. När 9-3 9000 I och restaureringsprojekt groning från marken, när ett enda projekt 900 II kommer att tänka under de senaste månaderna. Och i min Saab Friends of 900 II. Från Saab 96, om 99, 900 I, 9-3 jag missat tills 9000. Allt är där. Bara inte 900 II.

Gemenskapens omröstning verkar tydlig och på något sätt ledsen. Eftersom ett kapitel i Saabs historia driver offside. Varför är det För mycket GM, ett förstört rykte, 9-3 Jag är bara bättre bil? Ingen aning! Kanske kan läsarna hitta en förklaring.

Vad som händer i Sverige kan vi inte påverka. Ett varumärke andas när du ser fordon på gatorna. Omsorg för Saabs, kör dagligen är vårt bidrag!

13 tankar om "Saab kult reload"

 • Gudarna kommer att kämpa där borta tills St John's Day. Fordonets betyg kommer att göra en annan vinkel. Personligen gillar jag 9-3 I bättre än 900. Viggen Cabrio är i synnerhet tidlös vacker och för mig hittills oöverträffad i design. Som du vet är missbrukaren sällan ansedd att ha några biverkningar!

 • Har två 9-3er I, Cabrio 1998 och Aero Coupe 2000 i en underbar mörkblå metallic. Båda bilarna har det bästa av hälsan och ges inte längre här! 93 Coupe ser bara bra ut, det finns inte många bilar som är så enkla och väl proportionerade där! När jag tänker på "Dickarsch" bilarna idag ....

 • Kanske behöver du bara lita på dig själv och äntligen upptäcka 902. Bara ett telefonsamtal med en fan av liknande uttryck, bara på grund av designen. Det finns fortfarande några ...

 • Jag kan bara hålla med kommentaren. Jag ser också ingen anledning att berömma 931 mot 902 så i himlen. Vi har både i hushållet, en 902 från 97 och en 931 från 98, så den direkta jämförelsen. Tekniska framsteg är minimalt i sidokrockkuddarna och kvaliteten är definitivt inte bättre.
  Personligen säger spoilshowen i den sena 931 inte heller, 902 är purist i design.
  Jag har gått igenom en fin 902 coupe två gånger nu eftersom jag inte var tillräckligt snabb ... luften blir tunnare!

 • Att 9-3-1 ska vara den bättre bilen kommer inte heller in i mitt huvud! En 902 känner inte till problemet med att rosta på stöttarna. Att de allra första 901 åldrarna drabbades av tandproblem - OK, men MY från 96 är kvalitativt bättre än de första 9-3-1, särskilt när du tänker på oljeslamproblemet i de sena B205-motorerna. Som alltid är designen en smakfråga. Om 902 fortsätter att försvinna, finns det inget som hindrar en viss värdeökning på lång sikt. Det finns redan färre 902 turbo 16V-kuponger än 901 ...

 • Om jag hade platsen, skulle det finnas en 9000. Men utan garage / carport / hall (

 • 902 är en av de vackraste Saab-formerna, i 9-3I tror jag att linjerna i kilformen vattnas ner och bilen skrymmande. Våra 1994 900 2,0i följde också upp till cirka 270.000 5 km. Jag tittar ibland på vad som erbjuds, men tyvärr har jag inte godkännande för Saab No.XNUMX!

 • 902 ser bättre ut, bakljusen är mycket mer individuella. 9-3-1 drivs bättre och bekvämare. Du märker inte åldern för 902, 9-3-1. Om det är osäkert skulle jag ta till 9-3.

 • Åh ... Jag tar hand om min vita Saabine!
  Finns nu i ett garage, men 2 drivs en gång i månaden och före mig 4-5 en gång om året på semester.
  Ser fortfarande ut som fotot i Thassos.
  Från MY 95 är allt tekniskt fint.
  Personligen förstår jag inte, för 93 1 har också några egenskaper ...
  Och enligt design tycker jag att det är bättre ändå och även saabisk som efterträdare. Särskilt baksidan ...
  Tja, kanske är jag en av de få.
  Vid den tiden som student kunde jag inte ha råd med någon annan.
  När allt fick jag en hytt i vit ... och är i bra form efter mycket kärlek. Underbara resor i hela Europa. Oavsett om det är havet eller i Alperna, mycket nöjd.
  Naturligtvis är en vigge något mycket speciellt. Och 93-1 är också modernare och allt. Men 900 II har också sin klass. (min åsikt) Jag tar hand om henne.
  Naturligtvis är jag också mycket nöjd med MY 04 Aero

 • Det tror jag också. Jag kunde bara föreställa mig 902 som en speciell Talladega-modell. Annars skulle jag alltid ta till 9-3 I.

 • Jag skulle vilja säga tydligt: ​​Den 9-3 I har gått sin föregångare rang. Visuellt ganska nära det, samtidigt bristerna i sin föregångare utrotades - så som köper de äldre, en försämrad modellen när en nyare och mindre princip svagheter tenderar get kan?

  Därefter finns också de olika speciella modellerna av 9-3 I, genom vilken detta uppgraderades ännu längre.

Kommentarer är stängda.