Saab kult reload

Våren 2013 handlade bloggen om att komma igång med Saabs hobby. Vår "Saab Kult" -serie presenterade Saab 9000, Saab 900 II och Saab 9-3 I som billiga, väl tolererade läkemedel på grundnivå. 18 månader har nu gått - anledning till en kritisk marknadskontroll.

Saab 9-3 Aero Coupe, Viggen Body Kit. © 2014 g.welge
Saab 9-3 Aero Coupe, Viggen Body Kit. © 2014 g.welge

Medan en historia körs i Trollhättan som gör att det vildaste trollets hår står på väg, utvecklar varumärket sin kultfaktor. Saab är ett populärt ämne i oldtimer- och youngtimer-tidskrifter, vår youngtimer-blogg tycker om att öka antalet besökare och fordon är välkomna på rally och evenemang. Pressen skriver om "legendariskt varumärke" eller om "kultmärket" när det gäller bilar. Det är trevligt, men gynnade det fordonen?

Du kan 9000

De första Saab 9000-talet kommer att kunna köra genom landet med en H-registrering under det kommande året. Det fortfarande färska, oanvända hatchbackkonceptet fyller 30 år. Det är svårt att tro. I april 2013 artikeln "Saab Kult - Kom in med 9000 CS"läs. Jag hade utelämnat CC eftersom det då hade mer eller mindre försvunnit från våra gator. I april 2013 var mer än 80 begagnade 9000-tal till salu i Tyskland på mobile.de. Beståndet minskade hösten 2014 och snabbare än väntat. Nästan 50 Saab 9000 är inte ett stort erbjudande, hälften av dem kostar mindre än 1.000,00 XNUMX euro, vilket motsvarar fordonets skick. De är redo för export ... eller för skrotpressen.

Prisintervallet mellan € 2.000,00 och € 3.000,00 har krympt, medan kategorin 3.000,00 plus X har återupplivats. Där hittar du exceptionella fordon, ibland till mycket självsäkra priser. Mycket bra utrustning, första eller andra hand, tydlig historia, några kilometer. Högsta priser upp till 14.900 XNUMX euro kallas, men jag tvivlar på att de kommer att betalas till det beloppet.

Vem i år 2013 följde köp rekommendationen, kanske köpt en Aero eller årsdag, har gjort allt rätt. Marknaden torkar upp och i snabb takt. Omvänt blir goda fordon dyrare och mer värderade.

Saab 9 3 I

Å andra sidan är valet av Saab 9-3 I väldigt luscious. Men även här, om du vill hämta Saab-kulten till måttliga priser, borde du vara bråttom. 9-3 I innehåller mer än 250-kopior på mobile.de i Tyskland. Inklusive många konvertibler, som inte är för dyra och vars tillstånd är acceptabelt. Fans av topless kan (fortfarande) hitta vad deras hjärtan önskar. Prisnivån kommer knappast att bli billigare, eftersom valet också kommer att krympa här.

Eftersom 9-3 I har ett problem, det är rosten. Faktum är att han tycker om att rosta där han kan, på bakhjulets bågar och vart du inte förväntar dig det. Hur allvarliga problemen är kan ses först efter demontering av bilagorna. Villkoren för de flesta fordon är fortfarande sådan att de kan repareras och bevaras med rimlig ansträngning. Om ett år eller två kan det vara för sent för många 9-3 I och arbeta på kroppen i något förhållande till älskvärdet. För konvertibler och vanliga kupéer och 5-dörrar ser situationen så avslappnad ut, du kan nu handla till låga priser.

När jag läste artikeln i februari 2013Saab kult: ombordstigning med 9-3 I”, Mitt råd var att behandla dig själv med en 9-3 Aero med Viggen Body Kit. Stjärnkonstruktören Ian Callums delar kom ursprungligen från Saab Viggen och monterades bara på 9-3 Aero i slutet av byggperioden. Det faktum att rutten redan har kartlagts som en sällsynt samlarföremål för aero på grund av hanterbara mängder tycktes vara förutsebar och har också visat sig vara sant. Två cabrioleter, två kuponger, ingen 5-dörrar. Det är hur mycket det finns på marknaden i Tyskland.

Sedan jag hittade min Saab 2013-9 Aero med Viggen Body Kit våren 3 efter en lång sökning har priserna stigit kraftigt. Det som verkade vågat eller dyrt för 18 månader sedan är billigt idag. Priserna kommer att fortsätta att stiga, bara om det gäller utvecklingen i Trollhättan. Den sista hatchbacken Saab från en svunnen tid, en begränsad produktionsfigur. 9-3 Aero med Viggen Body Kit gör sin väg.

Och medan kultfaktorhistorien verkar fungera på Saab 9000 och Saab 9-3, sitter en annan serie fortfarande i källaren. Och flyttar inte ens i början.

Saab 900 II

Vad händer med Saab 900 II så grundligt och permanent fel? Jag skulle vilja skriva något positivt om ämnet, men jag saknar argumenten. 900 II är källarens barn av scenen, det kommer troligen att vara för evigt. Konvertibler och coupes är listade under de efterföljande serierna, i själva verket borde det vara tvärtom.

Den låga prisnivån, den har sedan dess Saab kultartikel 2013 ändrades inte i februari, är dödligt för fordonen. Nästan någon gör stora investeringar, de flesta Saab 900 II lider av eftersläpningar. När 9-3 9000 I och restaureringsprojekt groning från marken, när ett enda projekt 900 II kommer att tänka under de senaste månaderna. Och i min Saab Friends of 900 II. Från Saab 96, om 99, 900 I, 9-3 jag missat tills 9000. Allt är där. Bara inte 900 II.

Gemenskapens omröstning verkar tydlig och på något sätt sorglig. Eftersom ett kapitel i Saabs historia driver offside. Varför är det? För mycket GM, ett förstört rykte, 9-3 jag bara bättre bil? Ingen aning! Kanske kan läsarna hitta en förklaring.

Vad som händer i Sverige kan vi inte påverka. Ett varumärke andas när du ser fordon på gatorna. Omsorg för Saabs, kör dagligen är vårt bidrag!

13 tankar om “Saab kult reload"

 • Gudarna kommer att kämpa där borta tills St John's Day. Fordonets betyg kommer att göra en annan vinkel. Personligen gillar jag 9-3 I bättre än 900. Viggen Cabrio är i synnerhet tidlös vacker och för mig hittills oöverträffad i design. Som du vet är missbrukaren sällan ansedd att ha några biverkningar!

 • Fick två 9-3er I, Cabrio 1998 och Aero Coupe 2000 i en underbar mörkblå metallic. Båda bilarna har utmärkt hälsa och får inte längre! 93 Coupe ser bara fantastiskt ut, det finns inte många bilar som är så enkla och välproportionerade! När jag tänker på dagens "big ass" bilar ...

 • Att 9-3-1 ska vara den bättre bilen kommer inte riktigt in i mitt huvud heller! En 902 känner inte till problemet med att rosta på fjäderbenen. Att de allra första 901 åren led av tandproblem - OK, men MY från 96 är kvalitativt bättre än de första 9-3-1, särskilt om man tänker på oljeslamproblemet i de sena B205-motorerna. Som alltid är designen en fråga om smak. Om 902 fortsätter att försvinna finns det inget som hindrar en viss värdeökning på lång sikt. Det finns redan färre 902 turbo 16V coupéer än 901 ...

  • Jag kan bara hålla med kommentaren. Jag ser också ingen anledning att berömma 931 mot 902 så i himlen. Vi har både i hushållet, en 902 från 97 och en 931 från 98, så den direkta jämförelsen. Tekniska framsteg är minimalt i sidokrockkuddarna och kvaliteten är definitivt inte bättre.
   Personligen säger spoilshowen i den sena 931 inte heller, 902 är purist i design.
   En fin 902 Coupe har nu glidit genom fingrarna två gånger för att jag inte var tillräckligt snabb ... luften blir tunnare!

   • Kanske måste du bara våga äntligen upptäcka 902. Hade precis ett telefonsamtal med en fläkt som gjorde en liknande kommentar, just på grund av designen. Det finns fortfarande några ...

 • Om jag hade platsen, skulle det finnas en 9000. Men utan garage / carport / hall (

 • 902 är en av de vackraste Saab-formerna, i 9-3I tror jag att linjerna i kilformen vattnas ner och bilen skrymmande. Våra 1994 900 2,0i följde också upp till cirka 270.000 5 km. Jag tittar ibland på vad som erbjuds, men tyvärr har jag inte godkännande för Saab No.XNUMX!

 • 902 ser bättre ut, bakljusen är mycket mer individuella. 9-3-1 drivs bättre och bekvämare. Du märker inte åldern för 902, 9-3-1. Om det är osäkert skulle jag ta till 9-3.

 • oh ... jag tar väl hand om min vita Saabine! 🙂
  Finns nu i ett garage, men 2 drivs en gång i månaden och före mig 4-5 en gång om året på semester.
  Ser fortfarande ut som fotot i Thassos.
  Från MY 95 är allt tekniskt fint.
  Personligen förstår jag inte eftersom 93 1 också har några särdrag ...
  Och designmässigt tycker jag att det är bättre och mer Saab än efterträdaren ändå. Speciellt den bakre ...
  Tja, kanske är jag en av de få.
  Vid den tiden som student kunde jag inte ha råd med någon annan.
  När allt kommer omkring fick jag en hytt i vitt ... och den är i toppskick efter mycket kärlek. Fantastiska resor över Europa. Vare sig vid havet eller i Alperna, supernöjd.
  Naturligtvis är en vigge något mycket speciellt. Och 93-1 är också modernare och allt. Men 900 II har också sin klass. (min åsikt) Jag tar hand om henne.
  Naturligtvis är jag också mycket nöjd med MY 04 Aero

 • Jag skulle säga tydligt: ​​9-3 tog jag över sin föregångare. Visuellt ganska nära, samtidigt som föregångarens svagheter har eliminerats - så vem kommer att köpa den äldre, bristfälliga modellen när de kan få en nyare och i princip mindre benägna att svagheter?

  Därefter finns också de olika speciella modellerna av 9-3 I, genom vilken detta uppgraderades ännu längre.

  • Det tror jag också. Jag kunde bara föreställa mig 902 som en speciell Talladega-modell. Annars skulle jag alltid ta till 9-3 I.

Kommentarer är stängda.