Saab-klassiker & youngtimers

Saab kult reload

Våren 2013 handlade bloggen om att komma in på Saab-hobbyn. Vår artikelserie "Saab Kult" introducerade läsarna till Saab 9000, Saab 900 II och Saab 9-3 I som billiga, vältolererade instegsläkemedel. 18 månader har nu gått – anledning till en kritisk marknadskontroll.

Saab 9-3 Aero Coupe, Viggen Body Kit. © 2014 g.welge
Saab 9-3 Aero Coupe, Viggen Body Kit. © 2014 g.welge

Medan en historia pågår i Trollhättan som får håret på det vildaste trollet att resa sig, utvecklar varumärket sin kultfaktor. Saab är ett populärt ämne i oldtimer- och youngtimertidningar, vår youngtimerblogg njuter av växande besökssiffror och fordonen är välkomna på rallyn och evenemang. Pressen skriver om det "legendariska varumärket" eller om "kultmärket" när det kommer till bilarna. Det är trevligt, men gynnades fordonen?

Du kan 9000

Den första Saab 9000 kommer att kunna köra genom landet med en H-skylt under det kommande året. Det fortfarande fräscha, oanvända halvkombikonceptet fyller 30. Faktiskt svårt att tro. I april 2013 kunde du läsa artikeln "Saab Kult - Kom in med 9000 CS"läs. Jag utelämnade CC:et för då hade det mer eller mindre försvunnit från våra gator. I april 2013 fanns fortfarande mer än 80 begagnade 9000 till salu i Tyskland på mobile.de. Hösten 2014 minskade befolkningen, och snabbare än väntat. Nästan 50 Saab 9000 är inget stort erbjudande, hälften av dem kostar mindre än €1.000,00 XNUMX, vilket motsvarar fordonens skick. De är redo för export...eller för skrotbalspressen.

Prisintervallet mellan € 2.000,00 och € 3.000,00 har krympt, medan kategorin 3.000,00 plus X har återupplivats. Där hittar du exceptionella fordon, ibland till mycket självsäkra priser. Mycket bra utrustning, första eller andra hand, tydlig historia, några kilometer. Högsta priser upp till 14.900 XNUMX euro kallas, men jag tvivlar på att de kommer att betalas till det beloppet.

Vem i år 2013 följde köp rekommendationen, kanske köpt en Aero eller årsdag, har gjort allt rätt. Marknaden torkar upp och i snabb takt. Omvänt blir goda fordon dyrare och mer värderade.

Saab 9 3 I

Å andra sidan är valet av Saab 9-3 I väldigt luscious. Men även här, om du vill hämta Saab-kulten till måttliga priser, borde du vara bråttom. 9-3 I innehåller mer än 250-kopior på mobile.de i Tyskland. Inklusive många konvertibler, som inte är för dyra och vars tillstånd är acceptabelt. Fans av topless kan (fortfarande) hitta vad deras hjärtan önskar. Prisnivån kommer knappast att bli billigare, eftersom valet också kommer att krympa här.

Eftersom 9-3 I har ett problem, det är rosten. Faktum är att han tycker om att rosta där han kan, på bakhjulets bågar och vart du inte förväntar dig det. Hur allvarliga problemen är kan ses först efter demontering av bilagorna. Villkoren för de flesta fordon är fortfarande sådan att de kan repareras och bevaras med rimlig ansträngning. Om ett år eller två kan det vara för sent för många 9-3 I och arbeta på kroppen i något förhållande till älskvärdet. För konvertibler och vanliga kupéer och 5-dörrar ser situationen så avslappnad ut, du kan nu handla till låga priser.

När jag läste artikeln "Saab kult: ombordstigning med 9-3 I” skrev, mitt råd var att unna dig en 9-3 Aero med Viggen bodykit. Tilläggsdelarna av stjärndesignern Ian Callum kom ursprungligen från Saab Viggen och installerades först på 9-3 Aero i slutet av byggtiden. Det faktum att Aero var ett sällsynt samlarobjekt på grund av det hanterbara antalet bitar verkade vara förutsägbart och har också blivit verklighet. Två cabrioleter, två coupéer, ingen 5-dörrars. Marknaden i Tyskland ger så mycket.

Sedan jag hittade min Saab 2013-9 Aero med Viggen Body Kit våren 3 efter en lång sökning har priserna stigit kraftigt. Det som verkade vågat eller dyrt för 18 månader sedan är billigt idag. Priserna kommer att fortsätta att stiga, bara om det gäller utvecklingen i Trollhättan. Den sista hatchbacken Saab från en svunnen tid, en begränsad produktionsfigur. 9-3 Aero med Viggen Body Kit gör sin väg.

Och medan kultfaktorhistorien verkar fungera på Saab 9000 och Saab 9-3, sitter en annan serie fortfarande i källaren. Och flyttar inte ens i början.

Saab 900 II

Vad händer med Saab 900 II så grundligt och permanent fel? Jag skulle vilja skriva något positivt om ämnet, men jag saknar argumenten. 900 II är källarens barn av scenen, det kommer troligen att vara för evigt. Konvertibler och coupes är listade under de efterföljande serierna, i själva verket borde det vara tvärtom.

Den låga prisnivån, den har sedan dess Saab kultartikel 2013 ändrades inte i februari, är dödligt för fordonen. Nästan någon gör stora investeringar, de flesta Saab 900 II lider av eftersläpningar. När 9-3 9000 I och restaureringsprojekt groning från marken, när ett enda projekt 900 II kommer att tänka under de senaste månaderna. Och i min Saab Friends of 900 II. Från Saab 96, om 99, 900 I, 9-3 jag missat tills 9000. Allt är där. Bara inte 900 II.

Gemenskapens omröstning verkar tydlig och på något sätt sorglig. Eftersom ett kapitel i Saabs historia driver offside. Varför är det? För mycket GM, ett förstört rykte, 9-3 jag bara bättre bil? Ingen aning! Kanske kan läsarna hitta en förklaring.

Vad som händer i Sverige kan vi inte påverka. Ett varumärke andas när du ser fordon på gatorna. Omsorg för Saabs, kör dagligen är vårt bidrag!

13 tankar om “Saab kult reload"

 • blank

  Gudarna kommer att kämpa där borta tills St John's Day. Fordonets betyg kommer att göra en annan vinkel. Personligen gillar jag 9-3 I bättre än 900. Viggen Cabrio är i synnerhet tidlös vacker och för mig hittills oöverträffad i design. Som du vet är missbrukaren sällan ansedd att ha några biverkningar!

 • blank

  Har två 9-3er I, Cabrio 1998 och Aero Coupe 2000 i en underbar mörkblå metallic. Båda bilarna är vid utmärkt hälsa och kommer inte att ges bort igen! 93 coupén ser bara grym ut, det finns inte många bilar som är så enkla och välproportionerade! När jag tänker på dagens "big ass"-bilar...

 • blank

  Att 9-3-1 ska vara den bättre bilen kommer inte riktigt in i mitt huvud heller! En 902 känner inte till problemet med att rosta på fjäderbenen. Att de allra första 901 åren led av tandproblem - OK, men MY från 96 är kvalitativt bättre än de första 9-3-1, särskilt om man tänker på oljeslamproblemet i de sena B205-motorerna. Som alltid är designen en fråga om smak. Om 902 fortsätter att försvinna finns det inget som hindrar en viss värdeökning på lång sikt. Det finns redan färre 902 turbo 16V coupéer än 901 ...

  • blank

   Jag kan bara hålla med kommentaren. Jag ser också ingen anledning att berömma 931 mot 902 så i himlen. Vi har både i hushållet, en 902 från 97 och en 931 från 98, så den direkta jämförelsen. Tekniska framsteg är minimalt i sidokrockkuddarna och kvaliteten är definitivt inte bättre.
   Personligen säger spoilshowen i den sena 931 inte heller, 902 är purist i design.
   En fin 902 Coupe har nu glidit genom fingrarna två gånger för att jag inte var tillräckligt snabb ... luften blir tunnare!

   • blank

    Kanske måste du bara våga äntligen upptäcka 902. Hade precis ett telefonsamtal med en fläkt som gjorde en liknande kommentar, just på grund av designen. Det finns fortfarande några ...

 • blank

  Om jag hade platsen, skulle det finnas en 9000. Men utan garage / carport / hall (

 • blank

  902:an är en av de vackraste Saab-formerna någonsin, enligt mig späddes linjerna i kilformen ut i 9-3I och bilen var biffigare. Vår 1994 900 2,0i följde också med oss ​​upp till cirka 270.000 5 km. Jag tittar ibland på vad som erbjuds, men jag har tyvärr ingen release för Saab No.XNUMX!

 • blank

  902 ser bättre ut, bakljusen är mycket mer individuella. 9-3-1 drivs bättre och bekvämare. Du märker inte åldern för 902, 9-3-1. Om det är osäkert skulle jag ta till 9-3.

 • oh ... jag tar väl hand om min vita Saabine! 🙂
  Finns nu i ett garage, men 2 drivs en gång i månaden och före mig 4-5 en gång om året på semester.
  Ser fortfarande ut som fotot i Thassos.
  Från MY 95 är allt tekniskt fint.
  Personligen förstår jag inte eftersom 93 1 också har några särdrag ...
  Och designmässigt tycker jag att det är bättre och mer Saab än efterträdaren ändå. Speciellt den bakre ...
  Tja, kanske är jag en av de få.
  Vid den tiden som student kunde jag inte ha råd med någon annan.
  När allt kommer omkring fick jag en hytt i vitt ... och den är i toppskick efter mycket kärlek. Fantastiska resor över Europa. Vare sig vid havet eller i Alperna, supernöjd.
  Naturligtvis är en vigge något mycket speciellt. Och 93-1 är också modernare och allt. Men 900 II har också sin klass. (min åsikt) Jag tar hand om henne.
  Naturligtvis är jag också mycket nöjd med MY 04 Aero

 • blank

  Jag skulle säga tydligt: ​​9-3 tog jag över sin föregångare. Visuellt ganska nära, samtidigt som föregångarens svagheter har eliminerats - så vem kommer att köpa den äldre, bristfälliga modellen när de kan få en nyare och i princip mindre benägna att svagheter?

  Därefter finns också de olika speciella modellerna av 9-3 I, genom vilken detta uppgraderades ännu längre.

  • blank

   Det tror jag också. Jag kunde bara föreställa mig 902 som en speciell Talladega-modell. Annars skulle jag alltid ta till 9-3 I.

Kommentarer är stängda.