Bluestime Vol.2

Tillverkningskvaliteten var redan bättre, modellen är hopplöst inaktuell. Under den tid då andra tillverkare rullade flera nya modellgenerationer till sina kunder bygger du fortfarande den något modifierade infusionen av en helt föråldrad vagn. Tillverkarens ledning är på en oklar kurs, det finns inga pengar för investeringar ... och som om det inte var tillräckligt dåligt så säljs bilarna från det traditionella varumärket nu via nya försäljningskanaler.

Saab Bluestime. Med Saab 9-5 NG. © 2014 saabblog.net
Saab Bluestime. Med Saab 9-5 NG. © 2014 saabblog.net

Vilket märke talar jag om? Tja, gissa? Eller inte. Upplösning följer. Okej, folk glömmer snabbt, speciellt när det gäller negativa saker. Det borde vara ett slags självskyddande funktion som hjälper till att övervinna obehagliga upplevelser. Varumärket Saab är fast i krisen, och återkommande kommentarer kommer på bloggen som sagan är över. Kan inte vara, får inte vara. Eftersom Saab som varumärke är för bra för att låta henne dö. Särskilt för att det passar perfekt in i andra tillverkares portfölj.

Fördelarna: den stora historien om ett europeiskt varumärke, nära kultstatus. Det unika tillfället att börja om på ett tomt pappersark, helt utan äldre problem och skyldigheter. Bara vem skulle kunna uppfinna Saab igen? Eftersom NEVS alltid pratar om en eller två asiatiska biljättar, men inte vill ge ett namn, valde jag bara två lämpliga kandidater själv.

Som en överraskning är Mahindra inte heller. Varför? Eftersom jag tycker att den relativt lilla gruppen med Ssangyong redan har en stor byggarbetsplats och inte klarar av mer. Därför går mitt blick till nästa grannskap. Och där hittar vi: Tata.

Min kandidat från Indien: Tata

Till skillnad från Mahindra är Tata en riktig jätte. Bara för jämförelse: 11.600 455.000 personer arbetar på Mahindra & Mahindra och 2008 XNUMX i Tata. XNUMX tog Tata Jaguar över Land Rover, sedan dess har investerat många miljarder, med tanke på ledningen fullständig frihet, och det går helt klart framåt.

Allt som säger Land Rover säljer sig själv; Jaguar-märket ligger lite efter. Kundkretsen åldras och Jaguar har problem med acceptans på denna sida av ön. Det kan inte bero på fordonen, mer borde vara möjligt. Siffrorna talar för sig själva: endast 76.668 nya Jaguarer, men 348.338 nya Land Rovers rullade av monteringslinjen 2013. Med tre modellserier, XF, XJ och F-Type, ligger de långt efter vad Saab en gång möjliggjorde med två serier. En annan serie lanserades i år, och varumärket förväntar sig mycket av den.

Men det är social acceptans som saknas. Vilket företag vill skicka sin säljstyrka till kunden med en XE eller XF? Problematisk, problematisk ... Jaguar saknar den stora flottans verksamhet. Exakt det, och det faktum att produktionslinjerna går på gränsen vid Jaguar Land Rover, gör Saab intressant för indianerna. I Sverige är en mycket flexibel anläggning tråkig, den kan köra Jaguars och Saabs från produktionslinjen parallellt. Länken till Trollhättan har funnits sedan 2012; JLR är en av de större kunderna i Stallbacka och Innovatum. Allt skulle vara där för att lyckas: egna motorer, moderna plattformar, ett befintligt försäljningsnätverk. Saabs DNA har alltid varit socialt acceptabelt. Svenskarna skulle vara ett tredje varumärke som helst skulle kunna komplettera JLRs portfölj.

Längre öster utesluter jag de kinesiska tillverkarna. Du är inte redo att ta över och bygga upp ett traditionellt europeiskt varumärke. Geely, Volvoägaren, visar hur osäker grunden är. I Kina kämpar Volvo-mamman med låg försäljning och stigande skuld. Som med Volvo är hävstångsnivån oroväckande hög. Så ännu längre österut, till Japan.

Min kandidat från Japan: Toyota

Det har varit en bra 30 år, redan innan lanseringen, när den första Lexus rullade förbi mig. Fyra japanska chefer ombord, de kom från en presentation i mitt tidigare grannskap. Japanarna hade flyttat för att erövra Nordamerika och Europa med deras varumärke.

Det misslyckades i Europa, varumärket kommer inte från platsen. 2013 bröt den blygsamma försäljningen i Tyskland till och med mer än 42% på endast 1.653-godkännanden. Och i USA sveper Tesla S Toyota-lyxdatteren utanför marknaden. Hur mycket investering Toyota har bränt med Lexus i Europa är okänt. En sak är säkert, det verkar inte ha varit bra spenderade pengar.

Vi kanske minns så svagt att i början av NEVS-berättelsen talades det om en länk till Toyota. Vad det handlade om var aldrig helt klart; Vad som är säkert är att japanerna känner mycket väl till Trollhättan-växten. En europeisk produktionsanläggning skulle också vara en fördel för dem, särskilt med den flexibilitet som finns i Sverige. Nischprodukter för den europeiska marknaden skulle vara lättare att implementera och varumärket kan bli mer attraktivt. Det behöver inte sägas att det att nå in i Toyota-hyllorna skulle hjälpa till att återuppliva Saabs varumärke - och Saab skulle i sin tur kunna hjälpa Toyota-gruppen.

I den stora duellen med VW om förstaplatsen i den globala tävlingen har Toyota i Europa inget motgift att konkurrera med Audi. Lexus är olämpligt, de 1 1.653 tyska registreringarna med - ja, hur många serier som faktiskt - bevisar det. Det finns verkligen fyra modellinjer som Lexus driver för de mest blygsamma försäljningssiffrorna; Och för att förhindra missförstånd - det saknas ingen kvalitet i fordonen. Från ett visst prisklass och framåt handlar det om andra värden. Det är släktträdet som räknas.

Det handlar om tradition, ursprung, unika berättelser som varumärken kan berätta. Mercedes står för fordonshistoria som ingen annan tillverkare; BMW, Porsche och Jaguar har också ett fantastiskt förflutet. Varje märke på ett mycket speciellt sätt, de är inte jämförbara med varandra. Saab erbjuder en otroligt fascinerande historia, Saab DNA är i nivå med de välkända premiumtillverkarna. Toyota kunde hitta svaret på frågan om hur man kunde köra permanent på vägen till framgång mot de bästa hundarna i södra Sverige. Om det är det du letar efter ...

Är Saab värd för investeringen? Låt oss komma tillbaka till det märke jag beskrev i början. Mismanagement, föråldrade produkter, otillförlitlighet, underjordisk kvalitet. Märket testade nya lågnivåer i flera år. En uppnåddes under 90-åren när fordonen såldes genom Real-stormarknader. Ingen bookmaker skulle ha satsat ens en öre på en bra framtid. Märket verkade i slutet.

Men hon var också för bra att dö för. Namnet: Mini.

31 tankar om “Bluestime Vol.2"

 • blank

  Det skulle vara trevligt om Saab kunde uppnå en liknande uppgång till Mini eller Audi genom en potent och kapabel partner / investerare. Men varför har det inte redan hänt? Saab kunde köpas åtminstone under åren runt 1990, 2000, 2011/12 och även nu har inget kapabelt (!!) företag tillgång till det. De är inte alla blinda! Nej, bilindustrin litar inte på Saab-varumärket för att ha den potential och karisma som skulle vara nödvändig för en sådan återuppkomst. Hittills trodde bara Vollpfosten (GM), megalomaniac spinners (VM) och kineser från provinserna.

 • blank

  "Fördelarna: den stora historien om ett europeiskt varumärke, nära kultstatus."
  Nu måste jag le lite ... kan det vara så att du som Saab-förare ser varumärket som lite för rosa? Vilken historia? Framgångarna i rallytävlingar sedan en tid sedan, som bara 50+ generationen kommer ihåg eller vem har relevant litteratur på hyllan? Vad är en kult sak med Saab? Saab hade exakt en modell som skulle ha förtjänat termen kult, 901, för övrigt också den enda bil som Saabs förare / fans inte kan associera med varumärket. Resten är verkligen bra bilar, men absolut inte kult. En 99TU kan nästan matcha en 901, nästan som förfader till turbo ...

  • blank

   Om SAAB inte är en kult, vad då? Kopfschüttel.

 • blank

  Tillägg: Enligt min mening är det också mycket troligt att de potentiella köparna redan har en ”modulär lösning”. Saab kunde integreras snabbt och enkelt och skulle i slutändan nästan bara vara en fråga om design. Allt annat är meningslöst ... Omvänt skulle det också betyda att om förhandlingarna är framgångsrika kanske det inte är så länge att gå till nya Saabs.?! 😉

 • blank

  Jag måste säga att den här artikeln tillsammans med kommentarerna är en av de mest intressanta jag har läst de senaste månaderna. Med tack och respekt böjer jag mig för författaren och kommentatorerna.

  Hälsningar Daniel

 • blank

  Så, jag försöker arbeta upp några av huvudpunkterna i artikeln:
  Tom drog slutsatsen att Mahindra till exempel inte kan vara en av de intresserade parterna. Jag tänkte också på Mahindra länge, men jag kan inte föreställa mig att SAAB AB kommer att släppa varumärket etc. igen för en "liten" indisk tillverkare. Detta är en sak som alla förhandlingspartner bör vara medvetna om. Jag tror faktiskt också att två ”stora fiskar” är intresserade av Saab; Återigen: Annars hade förhandlingarna verkligen inte kommit till. När allt kommer omkring är NEVS det bästa exemplet på att Saab är en storlek för stor för de små inom bilindustrin.

  Nu till möjliga utsikter:
  Toyota å ena sidan ... låter på något sätt motsatt - Saab passar inte riktigt in i portföljen enligt min mening. Visst, det skulle vara en möjlighet att vinna tillbaka marknadsandelar på den europeiska marknaden med ett exklusivt varumärke. För mig står Toyota-gruppen dock för överdesignade bilar från Asien. Så portföljmässigt skulle det vara en "blickfångare" med Saab.

  Tata å andra sidan ... Jaguar-byggarbetsplatsen har redan nämnts. Så det låter inte riktigt som ett bra koncept för mig: Att köpa upp alla tidigare europeiska exklusiva varumärken? Jaguar, Land Rover, Saab. Naturligtvis skulle Saab ställa upp bra där, men skulle bita med de andra märkena.

  Så frågan uppstår för mig: finns det en annan (kanske till och med europeisk) intresserad part? Handlar det kanske bara om arbetet? Eller. Vad handlar egentligen om dessa förhandlingar? Phoenix-plattformen - om den inte redan har blivit botad av NEVS, om du tittar på Wiesen-E-Saab. Passar Saab-varumärket verkligen in i portföljen för de potentiella utsikterna som nämns?

  För NEVS handlar det i slutändan bara om att "dra huvudet ur öglan". Så det behöver inte nödvändigtvis handla om en Saab-framtid. Eller har jag fel? 😉

  PS Det skulle vara intressant att veta om Detlef R. fortfarande håller på att Mahindra?

  • blank

   Det kan så småningom vara allt vid den punkt där det egentligen bara handlar om arbetet. Inte mer om Saab. Om du tänker på IF Metal är Saab-fabriken det billigaste i Europa. Jag kan inte riktigt föreställa mig det, men det är nog på en mycket bra nivå. Det gör det intressant för många tillverkare.

  • blank

   Jag tenderar fortfarande att Mahindra - de kan också ta med sina egna raffinerade plattformar för nya SAAB-modeller, för SAAB AB Dongfeng med PHOENIX-plattformen utelämnas på begäran.

   Enligt mina överväganden är Mahindra för närvarande det enda större företaget som letar efter ett europeiskt varumärke - namnet SAAB kommer säkert att släppas för Mahindra (utan Dongfeng).

   Dessa antaganden är naturligtvis utan garanti - jag kan möjligen ha helt fel.

 • blank

  Tom, dina tankar och de två varumärkena är verkligen sympatiska. Jag skulle inte ha ett problem med en XF, XE är å andra sidan för A4-tung och den japanska jag gillar tekniken, men inte kink och vikdesignen.
  Problemet idag (eller kanske framförallt i D) är att tillverkare måste definiera sig genom den olyckliga flottaaffären, privata kunder räknas inte längre och betalar alltför stora priser. Eftersom massor av enkelriktade bilar produceras, vilka måste överleva enbart en leasingperiod och garantin, börjar den (elektroniska) teatern.
  Men det finns tillräckligt med varelser som måste visa sin förmodade status på företagets parkeringsplatser och i nya utvecklingsområden, vilket i sin tur leder till vad som känns som årliga modelländringar - på Audi och VW har jag helt tappat koll på de nuvarande modellnumren - men det spelar ingen roll ....
  Varumärken som SAAB eller Jaguar, även Lexus, ger mig intrycket av att vara fri från dessa hinder och det gör dem likvärdiga. Som jag var tvungen att alltid ta hand om min mobila piedestal, har jag inga problem att köra till något av dessa märken någonstans, tvärtom.
  När jag är i en trafikstockning tror jag ofta, nu är alla obetalda bilar ute rätt, då är det gratis åktur!

 • blank

  Det är den icke-aggressiva bilden som representerar varumärkets värde, tekniskt sett är de flesta bilar av alla märken ok, eller annars kunde en Insignia ha blivit 9-5ng? ... varför inte från en Toyota? ? .. och när Prius får en anständig form ..!
  Varigenom jag alltid är på sidan av de små som pissar de stora på benet med innovationer ...

 • blank

  Efter den här artikeln, käre Tom, jag känner mig som en riktig pionjär. I mitt garage så att de två varumärkena står fredligt sida vid sida. Om egenskaperna hos den japanska Jag kan bara rapportera positiva (fjädring, styrning, säten, ventilation, bearbetning.) Om äktenskapet skulle komma till stånd, skulle det vara en stor framgång för oss SAAB fans, tror jag.

 • blank

  TACK Tom, för den känslomässigt laddade artikeln! Din syn på saker visar: något är fortfarande möjligt! 🙂 Må rätt beslutsfattare läsa igenom…. 😉, SAAB skulle ha förtjänat det !!!
  Min Kandiat från din lista: TOYOTA! 🙂
  - är intresserad av ett effektivt samarbete,
  - kan avsevärt "uppgradera" LEXUS med / genom SAAB,
  -En företag som, som SAAB, har tagit frågan om miljöskydd,
  och därför har de nödvändiga enheterna redan 🙂,
  -PLUS SAAB-Turbotechnik: fantastiska utsikter !!!

  Jag kommer att fortsätta följa situationen i Trollhättan ... och jag önskar att den här smärtsamma historien slutar bra!

 • blank

  Kära Tom, en riktigt bra artikel! Mycket lyckades bukspänningen med varumärket Mini och dina tankar om eventuella asiatiska partners. Mycket intelligent och spännande. Förhoppningsvis annat än du tror på sådana intelligenta och framtidsinriktade lösningar!

 • blank

  Toyota hade redan arbetat utförligt med Xnumx på intern tillverkning och organisatorisk optimering hos Saab. Då åtnjöt jag en enskild förvaltning i Trollhättan, där i nästan alla områden japanska kunde ses. Fabriken för Toyota bör således inte vara okänd, även om 1999 år har gått sedan dess.

  Dessutom skulle cirkeln till elektriska enheter stänga åtminstone något, eftersom hybriden från Toyota, särskilt i staden, fungerar nästan perfekt. I Tokyo övertygade mig några resor med Auris / Prius av denna teknik, som jag fick flytta genom stadstrafiken.

  Denna sofistikerade hybrid-enhet är verkligen - fortfarande - närmare verkligheten än den rena elektriska enheten.

  Spännande tider ....

  • blank

   Toyota känner också växten genom NEVS och agerade som rådgivare för förvärvet och bortom.

   • blank

    Kanske slogan "Ingenting är omöjligt" kommer snart att få en helt annan betydelse.

 • blank

  Jag säger bara: "TOM FÖR (Saab-) PRESIDENT"

  • blank

   Han hade min röst.

   Jan-Philipp Schumacher ska då vara VP för försäljning. Och om någon annan behövs för förutvecklingen, skulle jag vilja lämna in min ansökan.

  • blank

   Ja saabsunited dog idag, så Saabblog.Net måste nu skrivas på engelska 🙂

   • blank

    Vad händer? Den engelska versionen är faktiskt inte tillgänglig. Den svenska redan, senaste artikeln från 22.10. Vet du eller någon annan något? Swade är också tyst?

 • blank

  Allt du skriver om Tom skulle vara trevligt och kan passa allt. Bara jag är rädd att detta är en annan spekulation av många, eller finns det några bevis eller bevis som tyder på att dessa namn står bakom det? När kommer de 2 påstådda intressenterna att dölja sig? För mycket tid har gått och för mycket hopp har följt besvikelse och för mycket spekulation har gjorts för att tro på en bra slut.

  • blank

   Peter, så ingen missförstår det handlar inte om spekulation eller intresse. Det är alla mina egna idéer om framtiden för Saab-märket, som testar ett nytt lågt under NEVS. Jag ser, förutom den plattform som NEVS redan har outsourcat till ett annat företag och inte längre har några andra tillgångar än växten. Vad som kan komma är en komplett omstart, precis som ett företag från Bayern uppfinde Mini-märket.

 • blank

  Jag finner detta intressanta sinne spel, men kan tro på ingenting. I själva verket minskar den till frågan om vad denna Phoenix-plattform är värd. Är det effektivt en mycket flexibel plattform som passar för olika modeller? Hur långt har det utvecklats? För allt annat är Saab värt ingenting: inga kunder, inget försäljningsnätverk, och för produktionsanläggningar finns överkapacitet överallt och annars kontraktstillverkare som magma. Om jag var en stor tillverkare skulle jag hellre krossa på Volvo. Om problemen med Geely kommer till ett huvud där kan detta vara mycket intressant. Saab är offer för finanskrisen. Den sista chansen slösades bort av Viktor Mueller och hans oförstörbara verksamhet.

  • blank

   Självklart är det mina tankespel, (nästan) utan bakgrund. Jag ser bara ett möjligt framtidsalternativ, Phoenix-plattformen spelar naturligtvis en roll och borde vara väldigt långt. Men vad kommer i slutändan att bli av detta, om ett varumärke XY använder plattformen eller om det kommer att bli nya Saabs, det är i stjärnorna.

 • blank

  Jag tycker också att det är synd att SAAB dör! Men jag trodde det för många år sedan! Vad jag inte kan förstå är det faktum att ingen har slagit ännu! Naturligtvis blir det alltid billigare för den nya ägaren! Men under denna tid bryts också mycket porslin! Och jag tror att det i efterhand kan vara ännu dyrare att få varumärket ur dalen än att ha träffat tidigare där SAAB-världen fortfarande var något i ordning!

 • blank

  Självklart är min sida, kära Tom, Saab visad som död. Dina bra idéer är dock önsketänkande och jag skulle vara väldigt glad om du har rätt.
  De nämnda varumärkena har dock inte drivits av de oförmögna än en gång framför väggen.
  Den mycket goda fasta personalen är irriterad och kommer säkert - om Gud vill att Volvo ska stanna - (köra en själv nu) inte ge upp sitt nya jobb för en krisridd person.
  Att inte glömma är tusentals mycket bra stamkunder, som verkligen - precis som jag - är massivt arg, även om det gör så ont -
  Jag skulle inte köpa en Saab längre (jag har två andra utan GM-tillbehör 🙂)

  • blank

   Det handlade om varumärket Mini som ett exempel, som redan var i källaren. Som du sa då då kunder att de aldrig skulle köra en mini igen. Ingenting i världen. Och idag?

 • blank

  Jag tror att Toyota skulle vara jättebra - deras motorer och processstandarder stämmer överens!

 • blank

  Jag hoppas att rätt personer läser detta!

  • blank

   Nu när du säger det ... En av mina föredragna kandidater läser med 🙂

Kommentarer är stängda.