Bluestime Vol.1

När oktober i Västragötland blir våt och ovänlig är det dags att komma på planet och fly till vänligare regioner. Särskilt när förhandlingarna är mödosamma och långsamma. Liksom NEVS VD Bergman, som flög öst förra veckan.

Saab Bluestime - med Saab 9-5 NG och Saab 9-4x © 2014 saabblog.net
Saab Bluestime - med Saab 9-5 NG och Saab 9-4x © 2014 saabblog.net

Ett smart beslut, för han sparades farsen att tala på den nationella bilindustrikonferensen. Mot bakgrund av den nuvarande rapporteringen i Sverige skulle alla tal om Saabs ämne ha varit en slags självskada. Oavsett om det var brådskande förhandlingar, en ursäkt eller bara blues - Bergman sparade mycket.

Jag var bara bloggaktiverad under den senaste veckan, e-postmeddelandena besvarades inte, samtal gjordes inte. Vi har lite att göra och frågan är för närvarande i luften: Vad händer i norr? Det handlar om Saab varumärkesrättigheter och attityd hos Saab AB.

För några dagar sedan publicerade min favoritjournalist Jonas Fröberg en artikel om sin syn på saker när det gäller varumärken och användningsrättigheter. En underbar, om inte avgörande punkt när det gäller NEVS förhandlingar med potentiella köpare. Även om du låtsas ha allt under kontroll i Stallbacka. Men det har du inte ...

Vyn tillbaka: Bloggers backspegel
Vyn tillbaka: Bloggers backspegel

Saab AB och Scania AB övervakar gemensamt varumärket Saab. När fabriken och resterna av Automobile AB gick till NEVS 2012 väckte parterna en viss oro. Scania vägrade NEVS Greif, på Saab AB beslutades, främst att stödja industriområdet Trollhättan, att bevilja NEVS användningsrättigheterna på vissa villkor. Den nya NEVS-Saab-logotypen måste vid första anblicken skilja sig från Saab AB-varumärket. De traditionella färgerna var utanför bordet, NEVS valde den svarta bakgrunden med silverbokstäver.

Samtidigt som återuppbyggnaden började förlorade NEVS nyttjanderätten igen och, om Saab AB har sitt sätt, bör inte heller få tillbaka dem. Åtminstone inte så länge som den framtida konstruktionen kring NEVS inkluderar en relation med Dongfeng. Den kinesiska gruppen är också aktiv inom vapenbranschen, den förser de kinesiska väpnade styrkorna med rörlighet, armébilar bär Dongfeng-logotypen.

Saab AB: s defensiva hållning är förståelig, den måste skydda varumärket. Låt oss tänka på BAIC som ett negativt exempel. Det statligt ägda företaget leker med Saab-namnet, Ursaab och Viggenfighter används obekvämt för att marknadsföra BAIC-produkter. Vad händer om Dongfeng publicerar en reklam för militära lastbilar ... och annonserar Saab DNA i de inledande krediterna? Den kinesiska staten har det särdrag att använda sin armé som ett argumentationshjälpmedel när dess medborgare inte uppskattar systemets välsignelser. Produkter som rullar mot fredliga demonstranter är dåliga för bilden. Att hålla Dongfeng på avstånd är det minsta du kan göra i Sverige. Så länge Dongfeng är inblandat kommer Saab AB inte längre att släppa licensen för att använda varumärkesrättigheterna, säger Jonas Fröberg. Punkt.

Om berättelsen med Mahindra var korrekt eller - bättre sagt - fortfarande uppdaterad, kunde Mahindra dra nytta av det goda förhållandet med Saab AB och ingripa. Så vårt tänkande. Men motsatsen verkar vara fallet, enligt Fröberg. Mahindra vill inte belasta de långa och djupa relationerna med Saab genom denna konflikt och är motvillig. Vilket, skriver han, kan förklara varför allt tar lite längre tid.

Utan Saabs varumärkesrättigheter är Plan A från NEVS inte längre värt en cent, Plan B är bara en desperation. NEVS skulle upphöra förr eller senare. Saab AB kan ta denna risk eftersom de 300 jobb på NEVS är irrelevanta. Bergman är inte i en lätt position och han har faktiskt ingen allierad på sin sida. Den som vill köpa något kan lugnt vänta och se vad som händer. Om rekonstruktionen misslyckas flyttar en insolvensadministratör in. Dongfeng och Mahindra, eller vem som helst, köper de rester som de väljer från bordet. Med denna bakgrund är det bara NEVS som är under press. Ingen annan.

Frågan uppstår för oss om licensen för Saabs varumärkesrättigheter till och med kommer att beviljas igen? Eller har vi nått slutet på Nordlands saga? Svaret är enkelt. Ett företag som det som startade med NEVS 2012 skulle inte längre ha en chans idag. När jag ser tillbaka på utvecklingen under de senaste månaderna är det bra. Mina nerver skulle ha varit glada om de hade skonats för det!

Men ... om rätt företag kommer med rätt bakgrund kommer svenskarna att välkomna det med öppna armar. Sverige behöver också jobb och investeringar, och landet har inte råd att säga nej till det. Som ofta är fallet i livet är det i slutändan bara en fråga om pengar. Att fortsätta Saab som ett varumärke är intressant. Kanske inte bara för Mahindra, för jag kan föreställa mig andra investerare nu. Mer om tankespelen om Saab-ämnet imorgon i Bloggers Bluestime Vol.2.

8 tankar om “Bluestime Vol.1"

 • blank

  Det bästa sättet att rädda nerverna: Även om det är svårt att acceptera att det inte finns några nya Saab-bilar, och om något fortfarande kommer, gläd dig bara och gå till återförsäljaren.

  • blank

   Hej Peter,

   om det skulle finnas någon SAAB produktion under överskådlig framtid mer många amatörer (GM, konkurs advokater etc. till Spyker) har bidragit och i fallet med GM skulle detta även bero på en särskilt usel mesh (avslag på licenser).

   Det faktum att alla dessa karaktärer med deras Dllettantismus (i GM går utöver det) precis som det skulle stör mig i en slutlig release av SAAB-bilar mest. Endast på andra plats skulle vara den inte längre tillgängliga efterfyllningen
   av SAAB -fordon från Trollhättan - för oss SAAB -ägare "bilen". Ett riktigt alternativ som verkligen uppfyller alla kriterier skulle verkligen vara mycket svårt att hitta - för mig kan en SUBARU eller möjligen den kommande "lilla" Jaguaren komma ifråga.

   Men som du nämnde rätt, skulle leveranser komma, gläd dig bara och gå till återförsäljaren!

   • blank

    Saab Automobile har gått igenom händerna på många rör och drömdansare, tyvärr är det sant, men ännu mer fantastiskt är att det tog så lång tid att avsluta.

 • blank

  Så fullständigt kan jag inte förstå sinnesspelet om användningen av varumärket SAAB.

  På Dongfeng handlar det bara om rättigheterna till en i stort sett fullt utvecklad plattform - den här plattformen heter PHOENIX-plattformen och kommer förmodligen också att användas för framtida SAAB-modeller. Men vad har detta att göra med Dongfeng militära fordon? Jag kan inte acceptera detta argument - även kineserna kunde inte skapa en förbindelse med sina militära fordon. Detta kan faktiskt inte vara orsaken till oviljan att bevilja namngivningsrättigheter - andra saker säkerställer ovilja här. Kanske skulle SAAB AB inte vilja ha Dongfeng ombord, för denna grupp kan också innebära konkurrens om marknadsföring av egna produkter till Indien om en nära interaktion med Mahindra skulle uppstå. Jag kan föreställa mig detta som en anledning till vägran - men även här skulle NEVS ha dåliga kort för att få tillbaka namnet SAAB.
  Det enda som återstår är upphävandet av kontrakten med Dongfeng (om detta fortfarande är möjligt) för att göra SAAB AB lycklig - för den framtida större aktieägaren som går med i NEVS borde det då bli lite dyrare, eftersom han kommer att täcka de framtida kostnaderna Återupplivningen av SAAB skulle nästan behöva axlas ensam!

  SCANIA tillhör som bekant VW-koncernen och har inget att göra med tilldelningen av varumärket SAAB - såvitt jag vet har SCANIA eller VW-gruppen bara rätt att invända mot designen av emblemet (griffin) och ville inte att NEVS skulle använda ett emblem som liknar lastbilens emblem.

  • blank

   Jag tror att reservationerna med Dongfeng bara är en del av berättelsen. Tyvärr serveras vi alltid bara fragment, vilket verkligen händer, och där motiven är, är det fortfarande mycket dolt.

 • blank

  Nevs är döda byxor, men det var redan klart. De kan inte leda eller utveckla en biltillverkare. Du har helt enkelt ingen aning om det. Dessa är bäst komponenttillverkare. Det var ett allvarligt misstag av de tidigare administratörer att ge dig kontraktet. Bilindustrin är brutal och behöver förutom kunnande och lång erfarenhet enorma resurser för att överleva och bli framgångsrik. För nystartade företag med vaga idéer och PowerPoint-bilder som affärsplaner finns inte plats. Ingen seriös tillverkare kommer att engagera sig i det, så länge som dessa människor har något att säga. Vanligtvis ser de misslyckade startande entreprenörerna inte ut och tar inte förlusten, men hoppas som redan VM med någonsin nya förhandlingar nu på bra håll. Trots det faktum att Saabs slutliga slut kommer, är det lycka till varumärket och regionen.

 • blank

  Tydliga tankar gör det alltid bra under dessa stormiga tider!
  Tack Tom!

 • blank

  För att lösa problemet skulle NEVS behöva mer än bara en bra idé. Nu förstår jag varför vi måste ha mycket G …… .. igen. 😉

Kommentarer är stängda.