Optimisterna

Tidigare hade hindret att fortsätta den återuppbyggnad som gjordes, det var redan påtaglig optimism i NEVS-lägret. Frank Smit pratade om planerna med Phoenix-plattformen och den möjliga konstruktionen av en liten Saab 9-2 och en liten SUV.

NEVS 9-3 © 2014 saabblog.net
NEVS 9-3 © 2014 saabblog.net

Allt i konkreta termer, bara 18 till 24 månader efter det att en ny majoritetsägare tillträdde. En 9-3 efterträdare, som kan ha en kombi och borde erbjuda mer utrymme på baksätena, är också i färd. NEVS fortsätter att utvecklas, inte längre i samma takt som före rekonstruktionen utan på en långsammare nivå. En del av pengarna kommer från Kina, från Kai Johan Jiang. Hmm 18 till 24 månader är inte lång tid.

Är det realistiskt? Om fonderna för fortsättningen av arbetet är tillgängliga, så ja. Varför jag delar optimism i tillvägagångssättet i detta fall är en annan historia som kan styrkas av fakta. Mer på bloggen med tiden, men nu tillbaka till optimisterna av NEVS.

Dagen därpå meddelade VD Bergman att de två stora riktade partnerna kunde gå med i företaget på kort tid. Han förväntar sig ett bindande kontrakt under återuppbyggnadsfasen, dvs fram till 29 november. De nya partnerna skulle tillhandahålla de medel som behövs för att bygga en rad produkter, miljarder mer än Saab någonsin hade haft.

Allt är möjligt, och innan vi alla faller tillbaka till kakofonin, borde vi lära oss att skilja. För att bättre kunna klassificera vad som händer kan följande språkregler fungera:

Det finns NEVS 1.0. Företaget är i trubbel, vilket för det mesta har orsakat sig. NEVS 1.0 verkar inte vara livskraftig i den nuvarande konstellationen, vi borde radera det från vårt minne. Det kan bli NEVS 2.0 inom en snar framtid om du inte misslyckas i slutmätarna. En vit papper, eftersom 2.0-versionen skulle ha lite gemensamt med 1.0. Nya ägare kommer att omdefiniera företagskultur och riktning, ingenting har mer charm än en komplett omstart. Kanske bör NEVS byta namn på 2.0 som en följd av att namnet NEVS är ganska ledsen, bränt i stallbacka.

NEVS 2.0, med nya ägare, nytt kapital och en förvaltning som förhoppningsvis kommer från bilindustrin, kan ha en chans ... om rätt partner med rätt namn och tillräckligt med pengar ligger bakom det. NEVS har förhandlat med parterna i cirka 9 månader, den som ska köpa vet fakta ner till minsta detalj. Det som kommer och investerare vet det kommer att ta år av utveckling. År utan utsikter till avkastning. Till slut, kanske efter ett decennium, kan ett mycket lönsamt företag uppstå. Volkswagen har visat varumärket med de fyra ringarna hur det kan fungera. Efter en lång uppbyggnadsfas säljer dotterbolaget i Ingolstadt pimpade upp modulvaror till premiumpriser och är kassako i gruppen.

I teorin är Trollhättan lämplig plats för sådana planer. Göteborgsregionen har en av de högsta tekniska tätheten i Europa, jämförbar endast med München och Stockholm. Automobiles kunskap, med stöd av EU och den svenska staten, finns på plats. Fabriken är i gott skick, toppmodern och flexibel. 190.000 fordon per år borde vara genomförbart enligt NEVS.

Ändå är utfallet av historien extremt vagt. Hur mycket ämne ligger bakom vad som lämnar NEVS 1.0 på utsidan, kan inte uppskattas.

Det finns tydliga skillnader här från Victor Muller. Muller erkände kraften i pressen och bloggarna. Han använde media, spelade med dem och missbrukade dem ibland. Men det fanns alltid en viss samordning, pressen och bloggarna visste alltid om utvecklingen i allmänhet. Ibland mer ibland mindre. Detta säkerställde en lojal följd och var mestadels till Mullers fördel. Han hade en lojal följd av majoriteten av fansen och anställda fram till slutet, i vissa fall bortom.

NEVS 1.0 gör det svårt för media. Öppenhet, förtroende, öppenhet, det saknas. Potentialen i sociala medier används knappast. Felaktig information, oavsett om den är avsiktlig eller inte, kommer från byggnaderna i Stallbacka. Resultatet är att NEVS ser ganska gammalt ut i media och offentligt, och att lojaliteter är märkbart sönder. Det bästa exemplet: SU-författare skriver nu också en BMW-blogg. Tja, varför?

Vad har allt detta att göra med Saab på lång sikt? Även om NEVS 2.0 skulle existera och ägaren hade den nödvändiga substansen, skulle det fortfarande vara fråga om varumärkesrättigheter. Det verkar som om NEVS 1.0 i sig inte tvivlar på den framtida användningen av varumärket. Logotypen är dekorerad på tidningarna för återuppbyggnaden, och människor vill prata om Saab-framtiden 2014.

Till exempel på den stora scenen nästa onsdag kl 15:15. De svenska bilindustrileverantörerna håller sin årliga kongress i Göteborg. Första talaren blir Volvos VD Håkan Samuelsson, som talar från 09:20. Dagens sista talare, vänligen se inga symboler, Mattias Bergman från NEVS 1.0. Hans bidrag till Saab-framtiden: "Nevs lanserar Saab med en ny affärsplan och en ny vision". Pressen är där. Mer om ämnet nästa onsdag.

24 tankar om “Optimisterna"

 • blank

  Även om du skulle arbeta som entreprenör och skulle fungera som utvecklare, kan du utveckla dina egna fordon parallellt och få dem tillverkade senare "för egen räkning". Men låt oss bara vara nyfiken.

 • blank

  En mindre SUV, i CX60-format, från SAAB, gjord i Sverige, skulle jag köpa omedelbart! Kommer han?

   • blank

    Vänta och njut! (Vad ligger på tröskeln.) Du vet. 😉)

 • blank

  Det renaste mysteriet. Från alla dessa meddelanden blir du inte smartare än tidigare. En sak är säker: varje riktning är tänkbar. Endast insidenter vet exakta fakta, data etc. Exempel: Phoenix plattform. Vad är egentligen till salu här?

  Det kanske låter lite kontroversiellt: Men låt oss säga att ett tyskt företag inte längre vill missa elektromobilitetståget. En e-bilplattform tillverkad i Europa ... Det kan vara en genial produkt eller det kan vara den renaste av bedrägerier. Vem vet?

  Ju mer en handlar om e-mobilitet, desto tydligare blir det för mig vilket stort framtidsämne detta är. Du kan inte tjäna pengar på denna kontinent än, men kineserna gör det. Kanske har NEVS en stor joker i sina händer, men bara branschinsidenter vet.

  Vid någon tidpunkt kommer den tid då vi får reda på ....

 • blank

  Tack vare NEVS har SAAB-märket blivit leksaken för en spelare från Kina som inte bryr sig om tillverkningen av fordon. De många halvhjärtade och dåligt genomtänkta planerna som misslyckades genom sitt eget fel har bekräftat denna misstanke. Det verkliga målet för investeraren från Fjärran Östern är att tjäna pengar utan att bygga bilar och så används spaken att andra (t.ex. Mahindra) faktiskt vill återaktivera Saab. Jag är fast övertygad om att återförsäljningen av 9-3 Sedan skulle ha fungerat om paketet hade passat (utrustning, pris, återförsäljarnätverk etc.). Att köpa ett fordon är (för de flesta) en hög investering. Detta goda måste skyddas, det behöver förtroende och det kan inte uppnås med månader av tystnad. Slutligen skulle jag inte bli förvånad om en åklagare skulle utreda den dåvarande insolvensadministratören på misstankar om korruption. Jag tror ingenting på de nuvarande planerna, ingenting alls, inte en mening. Man bör sätta stopp för denna fars och testa det hela i november. SAAB behöver en framtid, för det här varumärket är för dåligt för museet och synd för investerare som bara vill tjäna pengar. Dessutom sover den svenska regeringen med öppna ögon: om du frågade hos BMW, VW, Fiat & Co och ger finansiering kan jag föreställa mig att en sådan bärbar lösning skulle bli resultatet.

 • blank

  Vad hör du om ämnet elbilar? Skulle de nya, om de existerade, drivas elektriskt?

  • blank

   Farbror Kai vet inte det ännu ... och vill inte veta ... strategin är helt annorlunda ... se nedan ...

  • blank

   Jag antar att du fortsätter att köra både konventionella och EV i framtiden. Konceptet om rekonstruktionsjurister bekräftar det, och Trollhättan är den bästa utvecklingsplatsen för e-mobilitet.

   • blank

    Varför ska Trollhättan vara den bästa utvecklingsplatsen för e-fordon för all sin tillgivenhet för Saab? På grund av temperaturerna, de omgivande leverantörerna och tjänsteleverantörerna? Så varför är Trollhättan bättre än München, Stuttgart, Ingolstadt, Wolfsburg, Palina Alto eller Paris, Dearborn och Detroit?

    Alla dessa platser har samma infrastruktur och tillverkarna testar sina fordon på samma sätt och har åtminstone redan e-fordon eller hybrider som erbjuds.

    • blank

     De som läser noggrant är till fördel 😉 Innovatum i Trollhättan är ett statligt subventionerat hotspot för elektrisk rörlighet, under många år. Därför utvecklas utländska företag, även från Tyskland, där.

     • blank

      Tack för svaret, jag kunde bara inte föreställa mig det. Kampanjen är givetvis en viktig aspekt. Och det är sant jag har inte alltid läst eller glömt alla artiklarna. = D

      Hälsningar från Zanzibar

 • blank

  Det skulle vara trevligt om det skulle komma som beskrivet. Men efter de senaste åren tror jag det bara när jag ser en Saab ny bil hos återförsäljaren. Och om du har lärt dig en sak under de senaste åren, lita aldrig på en kinesisk.

  • blank

   Jag tror att man inte bör generalisera! SAAB bara otur, men det kan gå annorlunda, du kan se på Volvo!

 • blank

  Tack Tom, för objektiviteten mot Wo.-end.
  Kina och öppenhet? Det passar inte i alla fall! jag väntar Jag kör SAAB. Låt oss se vad tiden i Trollhättan tar med sig ...
  Sunny SAAB Weekend 🙂

  • blank

   Fade ut Kina, det kan också vara en annan nationalitet med 2.0er-versionen. Eller 🙂

   • blank

    Vem spelar ingen roll Det viktigaste är att göra det rätt. Till exempel ser du på VOLVO.

    • blank

     Det är väldigt rätt. För några år sedan skulle jag ha lagt pengar på att Volvo inte gör det under ledning av Kina.

     Men de gav Volvo tid, pengar och utrymme. Om den nya investeraren på SAAB gör detsamma ...

     • blank

      En liten detalj på kanten ... Volvo såldes av Ford 2009. Inte för att Volvo gick dåligt ... ingen Ford ville fokusera på sina egna varumärken Ford, Mercury och Lincoln ...
      Volvo var väl placerad vid tidpunkten för försäljningen !!

 • blank

  Även om vad jag inte tror skulle det finnas fordon med Saab-logotypen i 18-24 månader igen, vilken normal människa skulle köpa dem?
  Du köper inte en ny bil om du inte vet om butiken är fortfarande ett halvt år senare. Hur många konkurser de senaste åren är detta nu? Eftersom Lada nu har ett bättre rykte än den här butiken

  • blank

   Daniel, Daniel, vad kan jag säga ... Om någon skulle köpa fordonen beror på vem som tar över. (Om NEVS framgångsrikt följer upp förhandlingarna ...). Rätt namn och korten blandas sedan om, det finns en chans.

 • blank

  Tack för all denna information.
  Hoppas NEVS 2.0 kommer att bli lite mer framgångsrik.

 • blank

  Nu när allt är över kan jag säga ja: för mig var namnet NEVS och allt bakom en djupröd trasa. Sedan första minuten.
  ”Nationellt” och ”Sverige” är ren bedrag. Och ingen kines kallas "Karl".
  Tyvärr, men det var tvungen att gå ut.
  Låt oss hoppas att äntligen hitta välrenommerade och lösningsmedel som räddar detta märke. Det är värt det till det aktuella priset.

 • blank

  Hej Tom.

  Tack för de många uppgifterna.

  Well. Tyvärr har mitt hopp sjunkit till ett minimum. Det skulle vara trevligt, om verkligen i 18-24 månader skulle nya modeller från Trollhättan rulla, som även bär SAAB-andan i sig.
  Men gör NEVS1.0 verkligen det? Eller är det att dö på priser? Hopp dör senast och vi har tålamod. Och om ingenting kommer ut ur det? Nåväl, eftersom det knappast finns något hopp kvar, och vi alla räknar det ändå, det är inte så dåligt längre.
  Men om NEVS2.0 överraskar oss med nya SAAB-modeller, så är det ännu bättre !!!
  För mig är det alltmer meningsfullt att Mahindra vill komma in i Trollhättan! De har fortfarande en stor byggarbetsplats med SsangYoung. Detta kan inte lösas ensam med pengar. Med SsangYoung finns det fortfarande några problem i den slutliga utvecklingen av deras modeller.
  Så, Mahindra (förhoppningsvis) kommer att hämta mer pengar och köpa (eller ta över) en befintlig bilinfrastruktur, och kommer att ha en av de högsta fordonsdensiteterna framför sin nya ytterdörr.

  Så hoppas vi onsdag kommer att få ännu fler fakta på bordet, vilket får vårt hopp att växa vidare.

  En trevlig sonnies oss saabiges Vi önskar

  André

Kommentarer är stängda.