Inlägg från Riga

När ett vykort från Riga flyger till mitt skrivbord med ett SD-kort, kommer det att bli spännande ... eller lämpligt. På måndag skrev jag om den möjliga omvandlingen av Saab-varumärket till ett youngtimer-märke.

Saab Post från Riga © 2014 saabblog.net
Saab Post från Riga © 2014 saabblog.net

Och att det kan vara charmigt att engagera sig i äldre bilar i vardagen - om det passar in i livet. Uppenbarligen passar det Gerd och hans familj. Semesterresan gick till de baltiska staterna, sedan skedde en omväg till Nyköping för att hämta reservdelar från Orio AB Saab. Det erforderliga lagringsutrymmet var också anledningen till att det gick på turné med en Saab 9000 snarare än i en Saab Cabriolet.

Saab 9000 och tidigare Lindenau varv när Klaipeda var fortfarande Memel. © 2014 Gerd Pitschmann
Saab 9000 och tidigare Lindenau varv när Klaipeda var fortfarande Memel. © 2014 Gerd Pitschmann

Tågbilen, en Saab 9000 CS 1997, anses vara bloggläsarna joe kända. En sträcka av 2.300 kilometer genom de baltiska staterna Lettland och Litauen låg flera 100 kilometer genom Sverige framför Saab. Den byggdes nästan 18 år sedan som en stor bil med hög kompetens. Banan är inte utan, vägarna i Östersjön är inte alltid jämförbara med vår standard. Kan Saab 9000 fortfarande övertyga idag som ett långdistansfordon, är det pålitligt och robust nog?

Eftersom Saab 9000 CS 1997 har behärskat 2.300 kilometer-resan runt Östersjön, berättar Gerd oss ​​med många bilder från de baltiska staterna på Youngtimer Blog.

Man tänkte på “Inlägg från Riga"

  • blank

    Ja, ja, 9000 CSE är värt att överväga .... En underbar rapport och bevis på att "gamla bilar" också håller .... 😉 Tack!

Kommentarer är stängda.