Det fortsätter ... för nu!

I förväg antog Sverige att NEVS-återuppbyggnaden fortsätter. Så här hände domstolen och fordringsägarna advokaternas rekommendation. Ingen överraskning då.

NEVS rekonstruktion fortsätter © 2014 saabblog.net
NEVS rekonstruktion fortsätter © 2014 saabblog.net

Det anmärkningsvärda med denna process kan vara det faktum att du kan få det gröna ljuset med så liten konkret information. Men inte allt är negativt. Men vagt och motsat.

Idag finns det många tolkningsmöjligheter eftersom varken namn på potentiella köpare eller summor eller ett detaljerat schema gavs. Typisk NEVS-stil som vi har varit vana vid i flera månader och som alltid lämnar en känsla av suddighet. Medan NEVS VD Bergman antar att ägaren kommer att ha förändrats i slutet av den godkända rekonstruktionen den 29 november hördes från en annan källa att de - om det tar lite längre tid igen - vill ansöka om ytterligare förlängning . I teorin kan NEVS-rekonstruktionen förlängas till maximalt 12 månader.

Det nuvarande förfarandet kostar NEVS, oavsett den statliga lönegarantin, 4 miljoner euro per månad. Kontantläget är fortfarande tätt, erkänner jag. De nödvändiga medlen kommer från lån från huvudägaren, försäljning av delar som finns i lager på fabriken och ytterligare lån; så snart kontrakt undertecknas kommer en av de nya partnerna att bidra till kostnaderna. I en av de många intervjuerna idag bekräftade Bergman att han ville ta med fyra nya modeller på marknaden två år efter att han började. Den kommande större aktieägaren ska vara redo med den investering som krävs på många miljarder. NEVS vill erbjuda fler modellserier under den nya ägaren än vad som var fallet med Saab Automobile AB.

Oavsett, man måste först få märket tillbaka. Ett beslut som Saab AB måste göra, och vars resultat kan bero på vem som ansluter sig till Trollhättan som nyägare. NEVS var optimistisk idag och antog ett positivt beslut.

Hur välgrundade uttalandena är är svårt att säga. Om du lyssnar på Bergman kan du redan ha ett Saab-återfödt projekt i åtanke. Om du hör andra källor är det inte att förvänta sig att Saab AB kommer att göra varumärket tillgängligt igen. Fredrik Sidahl, ordförande för de nationella leverantörsföretagen, har en tredje åsikt. Han ser NEVS i framtiden både som kontraktstillverkare och utvecklare för andra märken och som producent av egna produkter.

Oavsett bråk om framtidsvisionerna verkar NEVS ha gjort framsteg med förhandlingarna - med vem som helst. I Trollhättan finns allt fler tecken på att en partiell slutsats kommer att nås, även om allt är vagt och svårt att bedöma. En mycket flexibel, kompakt, modern anläggning som den i Stallbacka verkar inte ointressant. För vem som helst ... NEVS-rekonstruktionen pågår till 29 november. Då kommer NEVS antingen att ha hittat en ny huvudaktieägare eller söka förlängning. Vi får se. Vågar jag göra en prognos? Nej.

19 tankar om “Det fortsätter ... för nu!"

 • blank

  En fördel kan verkligen finnas där. Det fanns tidigare allvarliga överkapaciteter i bilindustrin. Vissa växter har stängts för att demontera dem något. Trollhättan bör också läggas ner. Det hade hänt utan Viktor. Tack vare Viktor och sedan NEVS, men på något sätt utan att demontera i en "tidskapsel", började anläggningen en resa in i 2014, där det plötsligt kan bli mer intressant för biltillverkare på grund av dess effektivitet och utrustning.

  Det har varit mycket pengar i uppdateringen.

  Det ger lite hopp.

 • blank

  Den vita riddaren med många miljarder ... de är naturligtvis redo att investera i ett företag och en ledningsgrupp som nästan inte har något innehåll förutom pappersscenarier. (Förutom ett arbete som har sålts till investerare och leasats tillbaka och en plattform som inte är färdig och som kanske redan är inaktuell under tiden). Dessutom bristen på varumärkesrättigheter och blocket på benet som NEVS vill stanna med 20%.
  Äventyrlig eller visionär? ... NEVS har inte gjort någonting som kan leda till förtroende. Det tekniska tinkandet med e-SAAB, som tog två år att göra, ger liten anledning till hopp. Det tar en vecka någon annanstans.

  Det finns många visioner, världen är stor och allt är möjligt: ​​kanske kommer Apple att gå med och producera nästa Tesla på SAAB 9-3-bas i Sverige?

 • blank

  Så jag tror att du har frågan nyktera tider och inte ser igenom de rosa glasögonen!
  Ledsen men hela saken fram och tillbaka visar att NEVS redan har kört vagnen i smutsen! Jag gillar SAAB men det suger ...!

 • blank

  Som långvarig ägare ser jag följande som det enda problemet:
  Ingen försäljning, ingen produktion betyder ingen försäljning.
  Det finns ingen verksamhet utan försäljning.
  Det är så enkelt.
  Saab dog för länge sedan.

 • blank

  Tack för den här rapporten, Tom! Det var bara något annat än den berörande Gschichterln om Saab-upplevelser, söndagsturer och fintrenade vintagebilar. Den här veckan är min 9-3 Combi från 2007 för en grundlig teknisk undersökning i min fortfarande fungerande Saab-workshop i Wien. Och då kan vi bestämma om han ska spela i två år. Efter dessa meddelanden idag är jag säker på att det är värt att arbeta mot det.

  • blank

   Tja, med 2007 borde detta inte vara en fråga - det kan inte ha något bra än?

  • blank

   2007, men hej. Mina 9-3ers är 1998 och 2000, de står där som en 1 och jag tror att de kommer att springa länge. Så med en 2007er skulle jag inte oroa mig, de kommer att glädja dig åtminstone 10 år! Alltid bra kör och hälsningar från CH, Hans

   • blank

    Tack för de uppmuntrande orden, även till SAABY65. Dagens tekniska granskning i samband med TÜV tätningen fann att min 9-3 Combi inte har (med hjort) från 2007 115.000 km med minst tekniska brister. Så jag kommer att behålla honom och bara ha några mindre färgskador reparerade. Medan andra fäder har vackra döttrar, men deras broschyrer Jag kommer nu att bara hinner.

 • blank

  Det fortsätter ...., Den öppna romgribben från NEVS!
  Men nu spelar det ingen roll längre i några veckor.
  Tack och lov, det som står utanför dörren har lång andetag.

 • blank

  Vad är nästa? Med upp och ner? Vem tror verkligen att SAAB nya bilar någonsin kommer att lämna fabriken i Trollhätten igen? Inte jag!

 • blank

  Tack för informationen! Allt kan hända, det vet vi, men jag föredrar den minsta gnistan av hopp framför att ha säkerheten att det är över! Jag gillar bara inte att tänka på Youngtimer-tanken! Som hobby, ja, men i vardagsbruk vill jag ha något nytt och ingenting värms upp eller hålls varmt !!

 • blank

  Så här i staden har fyra sjukhus just sålts till en privat transportör. Även här märkte inte arbetskraften någonting under minst ett halvt år, i flera månader var det tyst om vem köparen kunde vara, hur många jobb (av över 4) som skärs ned, vilket sjukhus som stängs, vilka avdelningar som stängs och / eller flyttas etc. ... allt detta är ekonomi. Och allt upprepar sig alltid och överallt. Jag är inte orolig alls och tror på SAAB och NEVS.
  Nästa år vill jag byta till en elbil som 2.Wagen.
  Jag har arbetat med ämnet elbilar under en längre tid.
  Endast vilken av min SAAB ska säljas?
  Jag ser fram emot de nya modellerna och skulle också beställa från en försäljningsbroschyr utan bil i Natura seen / Probe Dangers. Ha SAAB-glasögonen på 😉
  Jag önskar en färgstark kväll och ett tack till Tom för den här bloggen.

 • blank

  Tom, tack för informationen. Det låter som piecemeal som alltid; förmodligen en tillfällig död. Man rekommenderas väl att ta hand om sin Saab.

  • blank

   Det med omsorgen ändå 😉. Jag tror att allt är öppet i Sverige, i alla riktningar.

   • blank

    Jag jobbar på huvudkontoret för Tysklands största billeverantör i mer än 25 år. Vår grundare sa: Jag skulle hellre förlora pengar än att lita på. NEVS kunde aldrig lita på Tyvärr är förtroende för Saab-märket förlorat också.

    • blank

     Faktum är att NEVS tappar pengar och förtroende; hoppas att namnet SAAB kommer tillbaka till pålitliga bilar.

 • blank

  Tack till hela laget för nyheterna.
  Låt oss se vart det går ...

 • blank

  Med all respekt. Om det är all information om en rekonstruktion, undrar jag ärligt hur ett litet företag tycker om det. Det kan bara få dig att skaka på huvudet. Argumentet att det viktigaste är att det fortsätter gäller inte längre för mig. Allt har en mild eftersmak och kommer att göra det om cirka 2 år ... det finns nya modeller igen ...... inte bättre. Vi har vetat allt i flera år. Hur länge vill du lura återförsäljare och kunder?

Kommentarer är stängda.