Saab 9-5 TTID-vektor

Det har varit tre år sedan jag senast använde en Saab 9-5 TTID sedan testbil var på väg. Vid den tiden var det en ny TTID XWD från lageret av Saab Frankfurt, idag är det en mycket välutrustad limousin från tidigare ägande, vilket ger bilhandlaren Lafrentz. Hur kommer 3 år och 86.000 kilometer att få Saab, märker du åldern?

Saab 9-5 TTID i laserröd. © 2014 saabblog.net
Saab 9-5 TTID i laserröd. © 2014 saabblog.net

Morgondagg, höstens första budbärare, är fortfarande på färgen när jag startar min Saab-limousine. Laserrött, märker jag, är inte ett helt passande namn för färgen. Talladegarot skulle ha varit mer lämpligt, en rik, traditionell Saab-röd som Saab 900 redan hade på sig. Och det passade honom bra.

190 hk diesel startar och lämnar inget tvivel om vilken typ av förbränning som finns här. Han spikar, sedan efter några meter hamnar han i en lugnare, sonorös springa. Jag är inte precis ett fan av denna maskin, ingenting har förändrats under de senaste tre åren. Motorn beter sig som du förväntar dig att; Tävlarnas dieslar beter sig inte annorlunda. Om du letar efter en ekonomisk, men ändå kraftfull maskin på 9-5, har du kommit till rätt ställe.

6-växlad växellåda växlar med tillräcklig precision, du känner inte att Saab redan har kört 86.000 XNUMX kilometer. Vilket tar oss till testets viktigaste punkt.

86.000 kilometer, 3 år och 9 månader gamla. Skallra fri.

Saab 9-5 TTID är utrustad med mycket bekvämt, mjukt premiumläder och har ett panoramatak som skapar en underbar ljus atmosfär. Ingenting på fordonet anger ålder eller kilometer körning. Interiören känns bra, det finns inga skramlande eller knarrande ljud trots det stora panoramataket. Saab har levererat en extremt styv karossstruktur här, även fordon som nu kliar 200.000 XNUMX kilometer är fortfarande helt skrallerfria.

Den som har sett en Saab 9-5 NG isär kommer att få en uppfattning om hur det gjordes i Sverige. Som ett exempel finns det en massiv, imponerande strut mellan instrumentbrädan och skottet. Som lekman skulle jag kalla det en fjäderben i XXXL-format. Förutom en bra känsla förmedlar sådana detaljer också säkerheten att du reser i ett särskilt säkert fordon.

9-5 TTID sedan har ingen körkänsla, men rullar smidigt genom området på 18 ″ fälgar. Å ena sidan beror det på att chassiets inställning blev bättre och bättre när produktionstiden ökade. Å andra sidan beror det på att ett HiPerStrut-chassi installerades i detta TTID. Det gör arbetet med 9-5 ännu trevligare. Saab skrev om det 2011:

Det avancerade HiPerStrut-systemet erbjuder köregenskaper som liknar en arkitektur med dubbla triangulära wishbones. Jämfört med McPherson framaxel har spindelns spridning, längd och förskjutning förkortats. Detta frikopplar till stor del styrningen från störande krafter, bilen får mer grepp och hanterings- och bromsegenskaperna förbättras.

Vad som var sant 2011 gäller också 2014. Ur teknisk synvinkel kör 9-5 TTID genom världen helt påfallande - rätt karaktärisering för 90% av fastigheterna. I positiv mening bevisar det inre värderingar och robusthet när det gäller kropp och utförande. Den något morrande motorn gör mig inte lycklig. Han förtjänade en automat som skulle ha kommit senare modellår. Alla måste själva bestämma om de gillar maskinen eller inte. Det finns nu tystare dieselmotorer på marknaden, men också maskiner som är högre och mindre sofistikerade. Saab är mitt i sin klass.

Vad får Saab att sticka ut från bilmassan, resterande 10%. Den extraordinära designen stannar fortfarande 9-5. Särskilt när han reser i den traditionella Talladegarot, som faktiskt kallas Laserrot. Förbi passagerarna är glada att se den enskilda svensken passera. Saab-chauffören har nöjet med head-up-skärm, jet-stilracko och det stora soltaket med panoramautsikt. Vad allt ombord skulle vara, vad Saabs hjärta vill ha. Ren Saab, även efter 3 år, 9 månader och 86.000 kilometer.

Ett positivt resultat! Vilket inte är givet! Vid presentationen av 9-5 NG och efter kontakt med de första bilarna, som inte var särskilt smickrande, skulle jag inte ha förväntat mig det på det sättet. Precis som det har ingen produktion varit på tre år. Den testade 9-5 TTID säljs i Kiel. Om du vill behandla ämnet mer kan du använda vår stora Saab 9-5 NG Köpguide studie.

7 tankar om “Saab 9-5 TTID-vektor"

 • blank

  kort fråga: Är instrumentpanelen svart eller ganska brun?

 • blank

  Mod att använda färg ... .geniös 🙂

 • blank

  Aaahhhh ... laserrött. Endast riktigt med 633 nm.

  Men luftutloppet framför förardörren verkar på något sätt ur sin plats, sågad av.

 • blank

  Jag skulle aldrig ha kommit med tanken att beställa en 9-5 NG i röd, men det ser väldigt bra ut, jag gillar det

  • blank

   Jag hade inte heller beställt bilen i rött, jag hade inte vågat göra det ... Men tillsammans med det ljusa lädret - jag gillar det! Om det var en bensinmotor skulle jag tänka på det, särskilt eftersom det har det geniala panoramataket. Tom, finns det en visuell skillnad mellan en TiD och en TTiD?

 • blank

  Om det bara var han inte så länge. Ingenting för München.

Kommentarer är stängda.