Är vi inte alla trollhattare?

Det är en sak med hjärtat. Man blir kär, och även om saken är hopplös skickar sinnet varningar, hjärtat stannar kvar med det. Det är inte bara jag. För några dagar sedan besökte jag en Saab-partner.

Saab 9000 CSE, Youngtimer © 2014 saabblog.net
Saab 9000 CSE, Youngtimer © 2014 saabblog.net

Som alltid var hans verkstad full av Saabs, och som en ny bil säljer han framgångsrikt produkter från ett annat varumärke. Men han älskar, så djupt i sitt hjärta, bara märket från Trollhättan och hoppas att Saab kommer att fortsätta. På något sätt, någon dag. Naturligtvis är han en realist. "Det är dags att se att Saab är ett varumärke för ungdomar ..." sa han till mig. Han har rätt med det, för att förtroendet för att något kommer att utvecklas till det bättre i Trollhättan har nått ett nytt lågtal, och ingen vill prata om en eventuell Saab-framtid längre.

Saab har ännu inte helt förvandlats till ett ungtimermärke. Med Saab 9-5 NG, Saab 9-4x och 9-3 II har vi fordon på de aktuella vägarna. 9-3 visar kvaliteter som maratonlöpare; Hur 9-4x Aero och 9-5 TTID går tre år efter produktionens slut kommer att klargöras i en testrapport de närmaste dagarna. Och framtiden för youngtimers är inte så hemsk som den verkar.

Varumärket Youngtimer

Först är det tufft när du erkänner att det inte kommer att finnas fler nya bilar för oss med all sannolikhet. Vid en andra anblick sätts situationen i perspektiv, för den kan vara värre. Dagarna när du kunde anklaga dina grannar för en karriäruppehåll om de inte hade ett nytt fordon med en stjärna, ringar eller njure framför huset vart tredje år är över. Och vi klagar på hög nivå. Saab har gett världen många hållbara, genomtänkta bilar med unik design och smarta detaljer. Dessutom: att köra äldre bilar när de är väl underhållna är dagens ordning. Att köra upp med en klassisk Saab, möjligen med en 9000 - det underdrivna fordonet par excellence - står för stil och god smak.

Klassiska och youngtimers har för länge sedan utvecklats till en bransch med höga årliga tillväxttakter. I storstadsregionerna finns bilhandlare som framgångsrikt investerar i denna nisch och helt stoppar den nya bilbranschen. Tillverkarna är mindre entusiastiska över denna trend. Köparnas vilja att regelbundet investera i en ny bil har minskat i flera år. En utveckling som delvis är hemlagad. Möjligheten att hyra allt som vanligtvis har 4 hjul utan utbetalning har devalverat produktbilen. Kunder handlar för leasingpriser; Vad som inte finns i din egen ägo och som bara har hyrts tillfälligt är av mindre betydelse. Innovationer finns bara i detaljer som föraren inte uppfattar som banbrytande. Speciellt för mycket unga kunder har andra saker blivit viktigare än ny, blank plåt.

I verkstäder som Saab bor och som tar hand om gammal och ung plåt från Trollhättan går affärer bra. Utöver trycket att behöva förbinda sig att acceptera nya fordon har en egen Saab-kultur uppstått. Vad sägs om för 18 månader sedan med artiklarna i "Saab cult-serien" Du kan 900 II Du kan 9000 och Saab 9 3 I startade, det är nu verklighet.

In Bamberg En sensationell Saab 900 II Cabriolet, som fortfarande är i sitt första ägande, kommer att bli visuellt och tekniskt omarbetad de närmaste åren. i Kiel var en Saab 9-3 Aero Coupe med Viggen Body Kit, nu väldigt sällsynt, helt återställd. Endast två exempel bland många. Utvecklingen är begränsad endast genom brist på tillgänglighet av fordon.

Den andra sidan: Saabs tas ur drift i Tyskland varje dag, mestadels konsumentfordon med hög körsträcka. Om det är en större reparation i huset, betyder det slutet. Men och det är de goda nyheterna, varumärket håller modigare än förväntat. Orio AB har prognoser för hur portföljen kommer att utvecklas. Förlusten i Tyskland är lägre än antagits. Saabs ägare är ännu närmare kopplade till sina fordon än du tror, ​​istället för att separera görs investeringar.

Youngtimer har charm

Youngtimer-situationen kan utveckla charm om den passar den årliga körprofilen och livet. Och om du vill engagera dig. Saabs är klasslösa fordon med tidlös design. Utöver vad du vill att vi ska tro, gör du också något för miljön. Ingenting är mer hållbart än ett fordon som redan har tillverkats och som hålls i trafik så länge som möjligt. Oavsett hur låg förbrukningen av ett hybridfordon kan vara, rinner föroreningen som orsakas av produktionen ut i miljöbalansen. Och sedan, med lite tanke, kan du komma till slutsatsen att alla fordon som inte byggdes kan vara en miljöfördel.

Hopp är alltid

Tillbaka till Hope and the Heart. Vi kan inte ändra situationen i Sverige, vi kan bara vänta. Vem ständigt driver Saab och bloggen läser, har nu anlänt till den hårda kärnan i varumärket. Vem kan inte vara så liten, vad antalet läsare visar.

Saab lämnar ingen likgiltig som någonsin har varit i kontakt med den. Saabs framtid är en fråga i Sverige; vad som kommer att hända i Vänersborg på onsdag är av intresse. Även om jag inte skulle förvänta mig några "nyheter". NEVS, företagets öde, som kan eller kommer en dag, behöver inte vara synonymt med ödet för vårt varumärke.

En tweet från Dan Brännström kom via Twitter för några dagar sedan. Hans länk till Saab är att han kommer från Trollhättan. "..som trollhätte grabb vill jaga alltid hoppas på bilproduktion i Trollhättan”, .. Som en pojke från Trollhättan kommer jag alltid att ha hopp om en bilproduktion i Trollhättan, enligt hans tweet. Jag tycker att det är bra! Mitt hjärta också! Är vi inte alla Trollhattans?

10 tankar om “Är vi inte alla trollhattare?"

 • Det finns en annan aspekt, nämligen design. Nästan alla tillverkare kopierar nu den kantiga och vikande prydnadsdesign som introducerade Renault först och gjorde sedan BMW framgångsrik. Du kan inte, men du behöver inte. Precis som krympande fönster eller lika ostlikt inredning.

  kanske har vi till och med tur att Saab fastnade lite, för det kanske sparade oss det. När jag tänker på Castriota-designen ...

 • Exakt den beräkning jag har gjort. Summan som jag lägger in i mitt mycket välskötta arbete SAAB täcker inte ens leasingprocenten eller värdeminskningen av en jämförbar ny bil i ett år, om du räknar ärligt.
  För detta har jag utrustat min SAAB enligt mina önskemål och väl bevarad och den går och springer och….
  Och när det gäller reparation är det vanligtvis fortfarande billigare.

  Jag har redan två gånger en snygg 902 Coupe gått genom trasaen, en sådan bra utrustning som jag också skulle lägga undan.

 • Hi Tom,
  Jag skriver för första gången en kommentar om detta blogg som jag regelbundet verfolge.Meine fru och jag kör Saab sedan 2006 och 4 har nu Saab 9-3 II, inklusive 2 konvertibler (inklusive en Griffin i 05.2011), en 9-3X och en limousine. För närvarande drivs ingen på vintern och bilarna har mellan 18.000 och 58.000 km. Jag tror att vi kommer ha mycket roligt med dessa bilar. I år var vi 2x museet i Trollhättan och kommer säkerligen att finnas kvar oftare

 • Självklart finns det en önskan som är tanken till tanken. Man borde aldrig ge upp hopp, även om det sänks. Saab handlar bara om hjärtat 😉

 • Ja, Tom, du blåste mig också ur min själ. Men det låter lite som att vissla i skogen! Hopp dör senast, men minskar varje dag lite mer.

 • Hej där.
  En liten Saab måste vara. Jag är en stor 9-3-fläkt.
  Speciellt 9-3 (2) är bara bra. Jag äger för närvarande tre Saab Turbo X och en 9-3 Aero Cabriole. Det kommer att finnas fler Saabs att gå med. Vänliga hälsningar från Schweiz.

 • Bra artikel!

  Det är precis vad det är. Först investerade jag i tekniken i min 9-3 Viggen, sedan följde några kosmetiska förbättringar på kroppen, nu var inredningen på den. Ny komplett läderinredning och viss förfining på cockpit, mittkonsol, dörrpaneler, huvudlinje och hatthylla.

  I kombination med en nuvarande Kenwood DAB, bakkamera etc. är bilen tillbaka på multimediasidan, mobiltelefonanslutning, navigering etc. med den senaste tekniken. Jag behöll den ursprungliga radion och satte den åt sidan.

  Nu kommer resten av kavitetsförseglingen och underkroppsskyddet. Då kommer han vara lämplig för de kommande 15-åren.

  Och dessutom är det roligt att en Viggen, men också 900er, 9000 gör. En ny bil kör inte bättre. Och i princip är investeringarna värda. Bilen ser bra ut från alla håll. Inuti verkligen toppen.

  Jag kommer också att växa igen en 9000er Aero. Jag letar efter en rimligt väl underhållen kopia. Det är inte viktigt km, men att han så långt som möjligt är odödlig och som möjligt inte har någon rost.

  Hoppas att så många SAAB som möjligt kan överleva som unga och senare gamla. Det är viktigt att den är väl underhållen och vårdas. Km spelar ingen roll. Med en kopia av en jämförbar ny bil kan du enkelt återställa en bil helt. Då följer SAAB dig under en livstid. Jag har haft 900 Cabriolet i 24 år. Fortfarande en toppbil.

  Tack för den stora artikeln

 • Jag tror att vissa läsare har en liten Saab-leverans, vilket inte kan vara fel. Det finns för närvarande 5 Saab 9000 i vår Saab-hangar, varav två är under restaurering. Så en "Pure-Saab" -framtid har tagits hand om!

 • Fin artikel, Tom.
  Youn-Timer och riktig Old-Timer Saabs; Det är vad vi måste förvänta oss för de kommande fem till tio åren.
  Och varför inte?
  Det är inget problem med en Saab alls.

 • Hi Tom,

  här är skrivet från min själ. Jag har skapat ett litet lager av fordon själv, av vilka några är absolut lämpliga för vardagligt bruk trots deras höga ålder och körtid. Just nu är det 2 Eros och en CD 2.3 147Kw. Jag hoppas få lite extra material genom att köpa det så att jag inte behöver byta till icke-genetiskt modifierat material resten av tiden.
  I det här sammanhanget kan det vara intressant att veta hur många
  Fordon i liknande parkeringsläge hamras.
  Hälsningar från den tyvärr Saabarmen Ostvorpommern

Kommentarer är stängda.