papper

Papper kan inte försvara sig när det skrivs ut. Det är därför som vissa säger att vissa saker inte är värda det papper de trycktes på. Är NEVS Reconstruction Plan värt det?

Experimentell Workshop NEVS © 2014 saabblog.net
Experimentell Workshop NEVS © 2014 saabblog.net

Michèl har redan skrivit om det; Här är några tankar ur min synvinkel. I huvudsak finns det två alternativ som diskuteras.

OEM-spårplan A - Masterplan

En stor OEM ansluts till NEVS som den nya huvudaktieägaren som håller högst 80% av aktierna. Kai Johan Jiangs National Modern Energy Holding kommer att hålla minst 20%. Tillsammans med en annan tillverkare driver NEVS ett utvecklingsbolag där båda företagen har en halvandel. Det nya företaget innehåller de befintliga forsknings- och utvecklingsanläggningarna och minskar utvecklingskostnaderna. NEVS planerar att ta med nya modeller på Phoenix-plattformen 4, allt från kompakta bilar till storleken på Saab 9-5.

Kompletterande plan - plan B

När OEM-banan, eller plan A, har slutförts, startar NEVS sin egen OEM-verksamhet under namnet NEVS Industrial Services för att utveckla och producera fordon för andra tillverkare. Om plan A misslyckas föreskrivs i återuppbyggnadsplanen att NEVS kan överleva som en ren kontraktstillverkare och utvecklare. Produktionen för flera tillverkare kan sedan starta i 2016-skiftdrift 1; den maximala kapaciteten är 200.000 XNUMX fordon per år. Anläggningen i Trollhättan är en av de mest kostnadseffektiva i Europa och samtidigt en av de mest flexibla.

Hur nära verkligheten fungerar planen?

Försäljningsförhandlingarna fortsätter från månad till månad; om du tittar närmare är det klart varför. Av vilken anledning ska en ny större aktieägare ge de tidigare ägarna minst 20% av aktierna för att säkra deras inflytande och makt? För att göra det som finns i Trollhättan till ett blomstrande varumärke krävs miljarder. Kai Johan Jiang misslyckades med att tillhandahålla tvåsiffriga miljoner värden. Det är tufft, men han är inte en lika partner.

Mahindra utanför styrelsen?

Sedan början av veckan har folk i Trollhättan sagt att Mahindra har avslutat samtalen eller åtminstone håller på att gå av. Det finns naturligtvis ingen bekräftelse på om NEVS Mahindra Connection verkligen klipptes. Precis som det aldrig fanns någon officiell bekräftelse för förhandlingarna.

Men sannolikheten för att förhandlingarna misslyckas är högre än motsatt. Sedan samtalen blev känd, fanns det uppenbarligen oförenliga skillnader vad gäller värdet av investeringarna. Och NEVS har antydit de senaste dagarna att saker inte går som förväntat.

Och den externa bilden av NEVS presenterar också en katastrofal bild för tillfället. De dagar då människor åtnjöt "valpskydd" är förbi. GT Expressen, som inte är NEVS-vänlig, redovisade i förväg, och med bakgrund av 155 anställda som sagts upp i ett skyndsamt förfarande, historien om en tidigare anställd som fick exceptionellt bra betalt.

2 miljoner i 18 månader.

Karl-Erling Trogen
Karl-Erling Trogen

Ex-Volvo-mannen Karl-Erling Trogen gjorde bra affärer med NEVS. I 18 månader – fram till januari 2014 – var han styrelseledamot och konsult på NEVS. Under denna tid fick hans företag ”Elne Consulting AB” 18 miljoner svenska kronor, nästan 2 miljoner euro.

En ovanligt hög ersättning för ett medelstort företag utan uppenbar affärsverksamhet. Frågan i Sverige är därför: vad gick pengarna till och var kom de ifrån? Kom det från NEVS eller från Kina? Varken Trogen eller Kai Johan Jiang ville kommentera. I ett mejl till GT Expressen berättade Jiang ”eJag har bara inte tid att ge intervjuer och jag är upptagen med NEVS och dess företag i Kina".

Trogen-berättelsen tas inte emot väl. Även personligheter som tidigare stött NEVS tar avstånd. Fredrik Sidahl från Sveriges Försörjningsindustriförbund anser att 1 miljon kronor per månad är ”inte överraskande” och representant för hela NEVS-röran.

Planen B.

Om NEVS Mahindra-anslutningen misslyckas kommer Plan B. NEVS kommer att överleva som utvecklare och kontraktstillverkare. Med detta konkurrerar företaget mot gigantiska Magna. För mig, helt uppriktigt, inte en genomförbar plan. Åtminstone inte på lång sikt. Under de närmaste åren är det möjligt att samla in pengar genom marknadsföring av Phoenix-plattformen. Tydligen är det nära att kunna leverera en produkt. Och då?

Företag som Karmann har fått problem eftersom kontraktstillverkning är tuffa affärer med låga marginaler. Också för att de var för små för att klara konkurrenskraften på lång sikt. Varför skulle NEVS, vars ledning inte kommer från bilindustrin, lyckas?

Återuppbyggnadsplanen innehåller 47-sidor. Många färgstarka grafik, inga konkreta siffror. Inga namn på möjliga partners, inga bindande avsiktsförklaringar. Advokaten Lars-Eric Gustafsson ser dock goda chanser för NEVS överlevnad. Han rekommenderar rekonstruktionen till 29. Fortsätt i november. Förmodligen kommer han igenom med fordringsägarna och i domstol. För mig är planen bara en sak: papper.

18 tankar om “papper"

 • Jag insåg aldrig varför NEVS beviljades rekonstruktionen. Det finns uppenbara fakta:

  1. Den rättsliga situationen är nu så förvirrande att en ny start inte är ett alternativ för en investerare utan konkurs. Det är faktiskt extremt svårt att ta reda på vad som finns kvar av värdefulla tillgångar.
  Det finns en fabrik som redan säljs och hyrs tillbaka av VM, som vissa lokala fastighetsinvesterare vill göra vinst på, varumärkesrättigheterna är borta, potentiella produkter under en övergångsperiod laddas med licenser, inte längre omsättbara och föråldrade, utvecklingsbolaget är outgesourced till ett joint venture etc. etc. Eftersom det finns endast fragment av hela företaget tillgängligt, som bara kan mycket, om alls, sätta ihop igen till en meningsfull helhet.

  Det är inte heller förbises att NEVS är en blåsig konstruktion: NME Holdings Ltd. är ägaren av 78% av Nevs. Företaget grundades i 2004 av ägaren Kai Johan Jiang. Det är registrerat i Brittiska Jungfruöarna och lyckades från Hong Kong. NME Holdings är ägare till State Holdings, ett Peking-baserat företag som har banbrytande utveckling av förnybar, ren energi i Kina.

  Jag skulle också hålla mina fingrar borta.

  2. Från början har NEVS agerat som en finansiell investerare. En industriell vision saknades från början. Det handlade om att sälja resterande tillgångar från VM: s tid lönsamma. Det är med andelen 22% för nästan samma pris för vilken man köpte 100% till en kinesisk stad, lyckades också. Men det var också den enda officiella akten där NEVS lyckades.
  Var är de miljarder som behövs för utveckling av marknadsförbara produkter och en återupptagande av bilproduktion nödvändigt, kom inte till mig. Varför NEVS vill vara involverad i 20% i ett framtida företag, inte ens. Det finns inget mervärde. Du vill förmodligen låta andra arbeta igen och sedan göra en kassa.
  Det är därför 2. Tid: Det är förståeligt, om intresserade håller händerna av den här tidsbomben och det här blåsiga företaget konstruerar.

  Framstegen i förhandlingarna, som meddelades i slutet av augusti, har inte kommit fram. Varje tidsfördröjning ökar bara skadorna.

 • Saab är historia och förblir historia. Låt oss ta hand om våra artefakter och inte längre oroa oss för pengarnas deflagrering i Sverige.

 • Vad har allt detta verkligen att göra med SAAB och hur länge borde detta lidande fortfarande vara? Vi flyttar bort från bilproduktionen av vårt älskade varumärke.

  • Jag hoppas att återuppbyggnaden kommer att stoppas.

   Om dessa "luftsiffror" fortsätter kommer det varken att finnas nya SAAB-bilar eller permanent kontraktstillverkning för andra tillverkare - för vilka tillverkare egentligen? Den globala försäljningen av vardagsbilar kommer sannolikt att krympa förutom i Kina och NEVS behövs inte för själva den kinesiska marknaden!

   Tyvärr, även om återuppbyggnaden avbröts, skulle NEVS konkurs inte inträffa omedelbart efteråt, eftersom man enligt uppgift får flera miljoner för försäljning av PHOENIX-plattformen. Den långsamma döden i Trollhättan kommer sannolikt att fortsätta för tillfället - men genom att avbryta återuppbyggnaden kan domstolen göra det klart att NEVS förklaras olämpligt för att hitta en permanent lösning!

   Om Mahindra faktiskt inte visar någon tarm igen (liknande försäljningsförhandlingarna i Jaguar) skulle denna grupp ha diskvalificerat sig.

   Domstolen såväl som ett företag som är villigt att köpa borde faktiskt vara överlägsna dessa drömmare på NEVS och kunna inleda en mer lovande framtid - det hela, naturligtvis, med nya SAAB-modeller och inte med någon imaginär avtalsproduktion!

 • Det talas alltid om Phoenix plattformen som en helande charm, men det är inte längre duggigt?

 • 'M nyfiken på att det finns nya på 8 oktober av de inte längre befintliga SAAB-namnrättigheterna.
  Min gissning är att du på 8. wiedermal hör mer vaga uttalanden än riktiga nyheter.

 • http://hamilton.sidvisning.se/reorganisationplan/ Sida 28 - om Plan A lyckas ... Ren teori ...
  Låt oss se vad 8.10 är. ger. Då måste kort läggas på bordet. Låt oss bara anta att ingen investerare vill kasta pengar ut genom fönstret, bara för att namnet Saab har ett så gott rykte. Och det är ingen som skriver ut sida vid sida papper, för det är så roligt, men någon tänker: Börja jobba! (Den väldigt mycket optimistiska varianten, medgav

  NEVS och deras olika förhandlingspartner verkar ha en sak på sin radar: med bara en modell med en motor och en karossform (9-3:an med den alldeles för törstiga bensinmotorn med notchback-formen, som är impopulär i Europa), de kommer inte att vinna en blomkruka i längden. Du tänker på en 9-2, 9-2x, en 9-3 också som en "supercabriolet", en 9-4x och en 9-5: Alla former och storlekar. MINI- eller VW-systemet - eller Renault Smart Mercedes-varianten: tillgodose så många smaker och budgetar som möjligt på en plattform. Och det med olika bensin, diesel, hybrid e-modeller. För marknaden utvecklas gradvis på det sättet. Den här idén är inte helt galen. Frågan är bara: Finns det plats för ytterligare ett nischmärkt förutom till exempel en Citroen DS5 eller Jaguar Skulle det verkligen behöva fungera, även med mycket pengar från Fjärran Östern?

  För min del var jag tyvärr tvungen att bli av med min Saab för ett tag sedan - för ofta för dyrt i verkstaden - och nu köra BMW eftersom tyvärr ingen 9-5NG SC byggdes längre. För mig är Saab inte det som ligger utanför dörren, utan det som för närvarande förhandlas fram i Sverige.

 • Allmänt samtal!
  Köp (medan den fortfarande finns begagnad) boken av Rolf Bleeker “The Spirit Of SAAB – more than a car”
  Det bästa memorandumet för vårt varumärke.

 • Och glöm inte - ingen, varken VM eller KJ, etc. har tappat pengar här - tvärtom - de PERSONLIGA väskorna har vuxit….

  • Verkligen? Finns det fler detaljer ...? Jag skulle vara intresserad! Hur finansierade de så småningom allt detta?

   • Jens B Nordströms bok hävdar att VM inte gick tomhänt. På KJJ är den slutliga propositionen fortfarande avhängig.

 • Med ett sådant papper kan du på allvar få någon rekonstruktion! Löjlig. Det skulle behöva blåsa ilska från varje litet företag. Naturligtvis måste fler och fler SAAB-fans ta ett nytt märke (t.ex. Volvo). Du kommer inte att gå förbi verkligheten efter så många års lapptäcke.
  8 oktober är slutpunkten. Allt annat skulle vara ett skämt. Trovärdigheten är länge borta. I alla fall vill jag inte ha en SAAB till något pris. Den tekniska utvecklingen flyger nu förbi vårt varumärke. Phoenix sparar ingenting längre. Tyvärr! De andra märkena har ingen djup sömn.

 • Se inte en seriös plan här. Jag är bara nyfiken om du kan komma undan med det.
  Låt oss lyssna på 8. Oktober.

 • Plan B skulle faktiskt ungefär motsvara Magna Steyrs affärsmodell. Att NEVS, för att uttrycka det rent ut, skulle kunna bli en allvarlig konkurrent till Magna Steyr ur det blåa (vilket är en väsentlig förutsättning för överlevnad), är ungefär lika sannolikt som NEVS ursprungliga avsikt, Att bli en av de ledande tillverkarna av elfordon och praktiskt taget från ingenstans (även här: för att du inte längre kunde bygga vidare på det kunnande som en gång fanns hos SAAB eller tidigare partnerskap och patent och liknande) en seriös konkurrent till den under tiden etablerade och att bli ledande tillverkare som Tesla, BMW etc. inom elfordonsegmentet ...

  • Plan B handlar om att få något ut ur Phoenix-plattformen, det finns tydligen en kund som betalar för det. Ställpunkten i båda koncepten är de pengar du behöver investera för att etablera dig själv. Hur NEVS vill göra detta avslöjas inte.

 • Kai Johan vill använda alla medel för att få tillbaka sitt kapital - om han inte redan har det - eller göra bra affärer med arbetet... Jag kan inte se någon entreprenörsverksamhet här, bara djärva spekulationer... det är hans rätt, men sedan kommer det att finnas mer kvar i slutet än det rykande spillrorna från en bilfabrik? Många tidigare SAAB-kunder har gått över till Volvo – vackra bilar, men inga SAAB – ens lidande, en annans glädje – men SAAB-luckan är fortfarande öppen, ingen tillverkare fyller den! Kanske var Volvochefen där för att lugna bankerna? Jag kan inte fatta att SAAB kommer att ”renoveras ihjäl” till förmån för Volvo! Kai Johan skulle göra klokt i att ta de erbjudna pengarna och lämna fältet till andra. För alla slags förändringar behöver han naturligtvis pengar, vilket han inte har! Och det nya konceptet kommer inte att fungera igen eftersom han helt enkelt inte har någon aning om bilkonstruktion... inte ens externa konsulter hjälper...

 • Det stämmer ... papper är tålmodig, du kan skriva ut på det hur du vill ... om du gör det rätt ser det alltid bra ut ... men om Saabinen inom överskådlig framtid kommer att ta bort bandet igen ??? Tyvärr ser det inte ut som det 🙁 nu kretsar allt om att få pengar med saker som du redan har Phoenix-plattform bla bla bla men skriva siffror samtidigt som du är produktiv tänker ingen på det ...

 • Jag kanske har fel - men jag tror att tecknen på en konkursfördröjning kan ses allt tydligare.

  Istället för att förlänga rekonstruktionen bör den utsedda advokaten se upp för en möjlig övertagande kandidat för anläggningen - denna kandidat bör också ha vad som krävs för att få varumärket (eftersom NEVS med all sannolikhet inte längre kommer att vara detta hinder skapa).

  Vi som SAAB aficionados skulle inte förvänta oss alls i en plan B som för närvarande är på väg fram (tillverkning av kontrakt för andra tillverkare).

  Möjligheten för SAAB-påfyllning är mer troligt om NEVS går i konkurs och sedan en efterträdare (M&M eller ett annat företag med mamma) bygger om varumärket - eftersom NEVS som kontraktstillverkare inte kommer att kunna behålla sig på marknaden länge!

Kommentarer är stängda.